• No results found

Soms kunnen regels in de praktijk knellen en schuren. Dat kan ook in het gebied van de Wmo, jeugd, werk en inkomen, wonen en onderwijs. Een regisseur JMO helpt om beweging in de zaak te krijgen, zodat bewoners niet de dupe worden.

Let op: De regisseur JMO komt in actie bij een concrete casus, maar neemt deze niet over. Hij of zij biedt een tijdelijke interventie binnen het lopende traject. Als professional blijf je zelf verantwoordelijk voor de casus.

Wat doet een regisseur JMO?

1 Een regisseur JMO behandelt vastgelopen casussen, waarbij:

• Een inwoner de dupe dreigt te worden van schurende of knellende regels.

• Professionals er zelf of samen met andere betrokkenen niet uit kunnen komen. 2 De regisseur zoekt de juiste mensen bij elkaar

om tot een maatwerkoplossing te kunnen komen, desnoods over de wettelijke kaders heen. De oplossing sluit aan op behoeften en mogelijkheden van de inwoner in kwestie. 3 De regisseur kan, als er een structureel of

breder probleem zichtbaar wordt, voorstellen doen voor aanpassingen in gemeentelijk beleid en werkprocessen.

Wanneer schakel je een regisseur JMO in?

Professionals kunnen een regisseur JMO inschakelen als:

• Er sprake is van complexe, multiproblematiek bij kwetsbare Hagenaars, waarbij de betrokken professional vast loopt.

• Regelgeving belemmerend is.

• De samenwerking stagneert of niet effectief is.

De regisseur JMO zorgt ervoor dat de juiste mensen bij elkaar komen. Dit (multidisciplinaire) netwerk is wisselend van samenstelling (afhan-kelijk van de casus/melding) en gaat vervolgens samen op zoek naar een maatwerkoplossing.

Hoe schakel je een regisseur JMO in?

Wil je een regisseur inschakelen? Gebruik dan de meldcode voor professionals in Den Haag: www.denhaag.nl/meldcode

Stuur voor algemene vragen een e-mail naar regisseursjmo@denhaag.nl.

Onderdeel: Regisseurs

Hoofdstuk: Algemene procesbeschrijving

Paragraaf: oplossingsmogelijkheden & doorbraakmiddelen Inleiding

Het team van regisseurs bestaat uit Jeugd-, MDA en Veldregisseurs. Zij brengen allen hun expertise, doelgroep en werkwijze in, in de vorming van het nieuwe team regisseurs.

Om hieraan meer kader te geven en te werken vanuit een gezamenlijke werkwijze, is er een algemene procesbeschrijving gemaakt.

Onderdeel van het algemene proces betreft de mogelijkheden voor oplossingen en doorbraakmiddelen, welke in deze instructie worden weergegeven.

Voorwaarde:

Wanneer een regisseur een van onderstaande opties overweegt, dient deze de casus eerst aan een collega regisseur voor te leggen. Wanneer beiden over de oplossingsrichting overeenstemmen, wordt er daadwerkelijk tot inschakelen hiervan ingegaan.

Werkwijze

Afhankelijk van de casus kan er voor verschillende oplossingsmogelijkheden worden gekozen, elk met zijn eigen route. Hieronder zullen deze genoemd worden. Let op, deze opsomming is niet limitatief maar biedt een overzicht van de meest gebruikte middelen.

Ontregelknop

Soms staan regels en procedures onze (interne of externe) dienstverlening in de weg. Dat komt door regels die afhandeling onnodig ingewikkeld maken, interne procedures die afhandeling vertragen of omdat we als gemeente langs elkaar heen werken.

Het ont-regel-team bekijkt welke regels en procedures van toepassing zijn en geeft je advies hoe de inwoner of ondernemer wel te helpen. En kijkt of de regel of procedure aangepast kan worden.

Hoe: vul online het formulier in https://werknet.denhaag.nl/formulieren/Paginas/Rode_knop.aspx Werkwijze 18-/18+

In het kader van de verlengde jeugdhulp zijn enkele uitzonderingen mogelijk wanneer de hulp doorloopt na de leeftijd van 18. Dit geldt alleen als de hulp niet onder een ander wettelijk kader valt, zoals bijvoorbeeld de Zorgverzekeringswet of de Wmo (Wet maatschappelijke ondersteuning). De hulp moet dan wel altijd voor het 18de levensjaar begonnen zijn of er moet vóór het bereiken van de leeftijd van achttien jaar zijn bepaald dat jeugdhulp noodzakelijk is, dit wordt binnen het jeugdteam besloten.

Mocht een jong volwassenen zich na zijn 18de melden om in aanmerking te komen voor Jeugdhulp die niet voorhanden, moet deze casus naar de analyse tafel worden doorgezet.

Zie werkinstructie

https://samenwerken.denhaag.nl/teams/t18_0531/_layouts/15/WopiFrame.aspx?sourcedoc=/teams/t

18_0531/Proces1/Jeugdhulp/Werkinstructie%2018%2B.pdf&action=default&DefaultItemOpen=1

Oploskamer SZW

Lukt het als medewerker niet om het verschil te maken voor een klant, omdat je vastloopt in onze procedures? Kun jij daarbij wel wat advies van je collega's gebruiken en wil je samen proberen de dienstverlening aan deze klant te verbeteren? Team Leren van Klantsignalen organiseert de Oploskamer: een sessie waarbij we alle betrokken collega's uitnodigen (van binnen én buiten SZW) en de casus bespreken. Om zo onze dienstverlening te verbeteren en te verbreden.

Hoe: stuur een mail naar oploskamer@denhaag.nl Wmo Taskforce

Deze taskforce is bedoeld om casus vlot te trekken welke binnen de Wmo vastlopen op de samenwerking met andere afdelingen of diensten of bijvoorbeeld in het samenwerken met aanbieders.

De taskforce kan op casusniveau besluiten of er voor de casus een uitzondering op de regel wordt gemaakt, hoe in bijzondere situaties met hulpvragen om te gaan ed. Maar ook kan vanuit het signaal vanuit de casus besloten worden om beleidswijzigingen door te voeren, contractafspraken met aanbieders te wijzigen of bijvoorbeeld werkinstructies in te richten.

Hoe: De casus kan via de mail aangemeld worden bij Fanny Hovers. Zij zal dan een format sturen waarin de casus beschreven en aangeleverd kan worden.

Analysetafel (jeugd)

Indien er een uitzondering voor een kind in een bepaalde situatie gemaakt moet worden omdat de hulp die noodzakelijk is niet voor handen is. Dit betreft veelal ontbrekende financiële besluitvorming. Zie voor de werkinstructie analysetafel

https://samenwerken.denhaag.nl/teams/t18_0531/_layouts/15/WopiFrame.aspx?sourcedoc=/teams/t

18_0531/Proces1/Jeugdhulp/Werkinstructie%20analysetafel.pdf&action=default&DefaultItemOpen=1

Zie voor het casusformulier analysetafel

https://samenwerken.denhaag.nl/teams/t18_0531/_layouts/15/WopiFrame.aspx?sourcedoc=/teams/t 18_0531/Proces1/Jeugdhulp/Aanmeldformulier%20casus%20Analysetafel.doc&action=default&Defa ultItemOpen=1

SOHOS

Van de website van Het sociaal hospitaal: Of de caseload van je mensen loopt vol met ontembare casuïstiek. Niet alleen omdat het ingewikkeld is achter de voordeur. Maar ook achter het loket en het bureau. Bestaande regels en routines zitten een helder en logisch plan in de weg. Of de

instrumenten die je nodig hebt, zijn er simpelweg niet. Omdat ze niet zijn ingekocht, ze nu niet beschikbaar zijn (wachtlijsten) of ze zijn veel te schaars (betaalbare huizen). En daarom wil je het anders doen. En snel een beetje. Anders is het kalf al verdronken, met alle persoonlijke leed en maatschappelijke schadelast van dien. En is je team alleen nog maar bezig met pappen en nathouden van cases waar steeds maar geen doorbraak in komt.

In die gevallen kun je een beroep doen op Sociaal Hospitaal. Wij komen langs om een gelegitimeerd maatwerkplan te maken en, als dat nodig is, een bijdrage te leveren aan de uitvoering daarvan. Management en directie diensten of externe partijen

Voor elke casus kan gelden dat er een financieel besluit voor de doorbraak moet zorgen, omdat er voor deze situatie onvoldoende wet- of regelgeving is. Wanneer de andere hier beschreven oplossingen hiervoor niet de juiste zijn, kan een regisseur altijd contact zoeken met het betrokken management of directie (van zowel interne als externe partijen). Hen kan verzocht worden op casusniveau voor de benodigde doorbraak te zorgen.

Tussen wal & schip

Tussen Wal en Schip is een werkwijze/financiering voor (jong)volwassenen, met een licht

verstandelijke beperking (LVB) of die op LVB-niveau functioneren, die door complexe problematiek intensieve en beschermde (24-uurs) begeleiding in een woonvoorziening nodig hebben. Deze (jong)volwassenen hebben een afwijzing van de Wlz en/of komen hiervoor niet in aanmerking. Hoe: Voor aanmelding van een nieuwe casus, dient overleg plaats te vinden met Darja Develing of Gerda van Beelen. Bij een verlenging voor verblijf in een woonvoorziening, dient ruim voor het aflopen van de termijn de aanvraag te worden gemaild naar Fatima Belkasmi. Fatima stuurt voor de inhoudelijke beoordeling de aanvraag door naar Darja en Gerda.

Evaluatie en signalering trends

Wanneer er blijkt dat er meerdere cases op dezelfde gronden vastlopen of geëscaleerd dienen te worden, dient dit gesignaleerd te worden. Waar dit gesignaleerd wordt is afhankelijk van de aard van het knelpunt.

In grote lijnen zijn er de volgende knelpunten te onderscheiden:

- Er ontbreekt regelgeving voor een doelgroep of specifieke hulpvragen: signaal naar

betreffende beleidsvoerder

- Er wordt door een zorgaanbieder onvoldoende/geen uitvoer gegeven aan de gecontracteerde

taken: signaal naar Contract&relatiemanagement desbetreffende dienstverleningstak Er zijn natuurlijk nog meer trends te beschrijven, maar hierin zal het team regisseurs eerst meer ervaring op dienen te doen en vast te leggen wat er met deze signalen is gebeurd.

Appendix F: Codebook