• No results found

8.1 Inspectie basisonderwijs

De inspectie voor het basisonderwijs is een door de overheid ingestelde instantie met een controlerende en adviserende taak. De onderwijsinspecteurs controleren elk jaar alle officiële documenten van de school en de daaruit voortvloeiende werkwijzen. Deze moeten in overeenstemming zijn met de Wet op het Primair Onderwijs (WPO). Om de 4 jaar wordt elke school uitvoerig doorgelicht op regelgeving en resultaten. De inspectierapporten van scholen en besturen zijn openbaar en kunnen bekeken worden op www.onderwijsinspectie.nl.

8.2 Klachtenregeling

Ouders kunnen klachten indienen over gedragingen en beslissingen (of het nalaten daarvan) van bestuur, schoolleiding of personeel van de school. Heeft u een klacht, dan is het eerste aanspreekpunt altijd de directeur van de school. Wordt de klacht daar naar uw mening niet bevredigend behandeld, dan kunt u zich wenden tot het bestuur (VCOPS, zie www.vcops.nl). Uiteindelijk kunnen ouders terecht bij de landelijke klachtencommissie voor het bijzonder onderwijs, de GCBO (Geschillen Commissie Bijzonder Onderwijs), www.gcbo.nl, Postbus 82324, 2508 EH Den Haag, tel. (070) 386 16 97, mail: info@gcbo.nl. Deze commissie neemt klachten pas in behandeling als de klager eerst geprobeerd heeft er met de schoolleiding of het schoolbestuur uit te komen. Klachtmeldingen over seksuele intimidatie of misbruik, ernstig psychisch of fysiek geweld op school, kunt u kwijt bij meldpunt vertrouwensinspecteurs, informatie op www.onderwijsinspectie.nl, maar ook hierbij geldt dat er vanuit wordt gegaan dat de klacht eerst bij de schoolleiding is neergelegd. Natuurlijk hopen we dat u als ouders van onze school sowieso altijd met ons in gesprek gaat bij problemen, en gelukkig is dat ook onze ervaring.

8.3 Verzekering en aansprakelijkheid

De school heeft een wettelijk vereist schoolverzekeringspakket, bestaande uit een ongevallenverzekering en een aansprakelijkheidsverzekering.

Op grond van de ongevallenverzekering zijn alle betrokkenen bij schoolactiviteiten (leerlingen, personeel, vrijwilligers) verzekerd. De verzekering geeft recht op een uitkering als een ongeval tot blijvende invaliditeit leidt. Ook zijn de geneeskundige en tandheelkundige kosten gedeeltelijk meeverzekerd, voor zover de eigen verzekering van de betrokkene geen dekking geeft. Materiële schade, bv. een kapotte bril of fiets, valt niet onder de dekking van de ongevallenverzekering.

De aansprakelijkheidsverzekering biedt zowel de school zelf als zij die voor de school actief zijn, betaald of vrijwillig, dekking tegen schadeclaims ten gevolge van onrechtmatig handelen. Wij attenderen u in dit verband op twee aspecten die vaak aanleiding zijn tot misverstand:

Ten eerste is de school niet zonder meer wettelijk aansprakelijk voor alles wat tijdens de schooluren en buitenschoolse activiteiten gebeurt. Wanneer dit wel het geval zou zijn, zou alle schade die in schoolverband ontstaat door de school moeten worden vergoed. Dat is niet zo. De school heeft pas een schadevergoedingsplicht wanneer er sprake is van een verwijtbare fout. Het personeel van de school moet tekort zijn geschoten in de rechtsplicht. Het is mogelijk dat er schade wordt geleden, zonder dat er sprake is van enige onrechtmatigheid. Bijvoorbeeld: een bal tegen een bril op het schoolplein, een mobiele telefoon die kwijt raakt op school, een kettinkje dat zoekraakt in de gymzaal,

50

een jas die scheurt tijdens het buitenspelen, etc. Voor dit soort schade is de school niet wettelijk aansprakelijk. Dit wordt daarom ook niet gedekt door de aansprakelijkheidsverzekering van school.

Ten tweede is de school niet aansprakelijk voor (schade door) onrechtmatig handelen of gedrag van leerlingen. Leerlingen (als zij jonger zijn dan 14 jaar, hun ouders) zijn volgens de wet zelf verantwoordelijk voor schade die zij aanbrengen aan eigendommen van anderen. Een leerling die onder schooltijd door onrechtmatig handelen (dat kan ook onbedoeld zijn) schade veroorzaakt aan spullen van een ander of van school, is daar dus zelf (de ouders) verantwoordelijk en aansprakelijk voor. De ouders zullen deze schade zelf moeten vergoeden. Het is dus van groot belang dat u als ouder/verzorger zelf een aansprakelijkheidsverzekering heeft afgesloten, anders kunt u voor onverwacht hoge kosten komen te staan wanneer uw kind schade veroorzaakt. In gevallen waarbij een kind schade toebrengt aan eigendommen van een ander kind of een andere ouder, gaan we er op school vanuit dat de ouders dat onderling zullen oplossen.

8.4 Verlofregeling – vrij vragen voor uw kind

De Nederlandse leerplichtwet geldt voor kinderen vanaf de eerste dag van de maand nadat zij vijf jaar geworden zijn. Vanaf dat moment mag u uw kind niet zonder toestemming thuis houden.

Als u vrij wilt vragen voor uw kind voor een dag(-deel) of langer, vraagt u dit verlof aan bij de directie.

U kunt hiervoor een formulier ophalen op school, of downloaden op onze site. De schoolleiding mag alleen verlof toekennen, wanneer er sprake is van in de leerplichtwet genoemde ‘gewichtige omstandigheden’. De volledige regelgeving en het aanvraagformulier kunt u vinden op onze site, onder ‘diversen > verlofregeling’. Bij bijzonderheden die niet vermeld staan in de regelgeving vragen we u om vooraf even persoonlijk met de directeur te overleggen, zodat er in alle redelijkheid een goede beslissing kan worden genomen.

Scholen zijn verplicht absenties bij te houden en melding te maken van ‘ongeoorloofd schoolverzuim’.

Bureau Leerplicht (onderdeel van de gemeentelijke Dienst Gezondheid & Jeugd) heeft inzage in de verzuimregistratie. Te laat komen wordt hierin ook geregistreerd. De leerplichtconsulent zal contact met u opnemen als er opvallende zaken gezien worden. Dat kan leiden tot een officiële waarschuwing of proces-verbaal met een boete. Ook de directie moet zich kunnen verantwoorden bij Bureau Leerplicht over het verlenen van verlof.

Als school willen we u vooral vragen om open en eerlijk met verzuim om te gaan. We vinden het heel vervelend als we merken dat kinderen op school moeten liegen over de reden van schoolverzuim. Dat is voor kinderen echt belastend én naar onze mening opvoedkundig niet echt verantwoord.

Wij verzoeken u om bezoek aan huisarts, tandarts, orthodontist etc. zoveel mogelijk buiten de schooltijden te plannen.

8.5 Sponsorbeleid

Voor het bedrijfsleven is een school aantrekkelijk voor sponsoractiviteiten. De jeugd is een boeiende doelgroep en vertegenwoordigt een potentiële markt. Maar jongeren vormen ook een beïnvloedbare en daardoor kwetsbare groep. Daarom staan we niet afwijzend, maar wel gereserveerd t.o.v.

sponsoring. We zullen geen sponsorgelden accepteren wanneer daar verplichtingen van school, ouders of kinderen tegenover staan. Ook zullen wij kritisch kijken naar de aard van het betreffende bedrijf in relatie tot onze identiteit.

51

De andere kant is, dat bedrijven vanuit betrokkenheid (bv. via ouders of plaatselijke relaties) soms graag een educatieve of materiële bijdrage willen leveren aan de school, zonder daar verplichtingen tegenover te stellen. Het voorgaande wegend, zullen we daar in voorkomende gevallen dankbaar gebruik van maken als het voor de kinderen en het onderwijs een meerwaarde heeft.

8.6 Privacybeleid

Op de website van de school is een uitgebreide verantwoording te vinden omtrent ons privacy-beleid.

Persoonlijke gegevens van uw kind zijn veilig bij ons. Alle medewerkers van school vallen onder de beroepscode waarin staat dat informatie binnen de school blijft. Ons administratiesysteem is AVG-proof. Wij plaatsen als school / leerkrachten nooit foto’s of gegevens van kinderen op social media.

Alle ouders wordt gevraagd in de Parro-app aan te geven in waar zij wel of geen toestemming voor geven, bv. foto’s op de website, in de schoolgids, verstrekken van adresgegevens aan schoolfotograaf, etc. Wanneer ouders dit niet doen, zullen wij hen daar nog een aantal keer op wijzen.

Daarna gaan we er vanuit dat ouders die hun privacyvoorkeuren niet invullen, geen belemmeringen zien. De VCOPS heeft een Functionaris Gegevensbescherming in dienst. Voor ouders is deze persoon ook te bereiken via email: fg@vcops.nl

8.7 Personeel en sociale media

Als personeel onderhouden we geen contacten met leerlingen via apps als Facebook, Instagram of Twitter. Dit is een bindende afspraak binnen school. Hoewel deze regel niet bindend geldt voor contacten met ouders (er kunnen namelijk ook privé-relaties bestaan tussen ouders en leerkrachten), hebben we wel de afspraak om ook hierin zeer terughoudend te zijn. De schoolleiding hecht grote waarde aan scheiding van werk en privé voor het personeel. We hopen dat u dit respecteert en ons geen vriendschapsverzoeken stuurt als uw relatie met een leerkracht alleen de school betreft. Wij vragen uw begrip voor het feit dat leerkrachten niet ingaan op vriendschapsverzoeken zonder dat er een privé-relatie bestaat tussen u en de leerkracht in kwestie.

52

Hoofdstuk 9 DIVERSEN

9.1 Vakantierooster 2021-2022

Herfstvakantie maandag 18 oktober t/m vrijdag 22 oktober 2021

Kerstvakantie vrijdagmiddag 24 december 2021 t/m vrijdag 7 januari 2022 Voorjaarsvakantie maandag 28 februari t/m vrijdag 4 maart 2022

Goede Vrijdag – Tweede Paasdag vrijdag 15 april en maandag 18 april 2022

Meivakantie maandag 25 april t/m vrijdag 6 mei 2022

Hemelvaartsdag + extra dag donderdag 26 en vrijdag 27 mei 2022

Tweede pinksterdag maandag 6 juni 2022

Zomervakantie donderdagmiddag 7 juli t/m vrijdag 19 augustus 2022

Op de website vindt u zodra het bekend is ook het rooster van het volgende schooljaar.

9.2 Ziekmeldingen

Als uw kind onverwacht niet naar school kan komen wegens ziekte of anderszins, verzoeken wij u als ouders om vóór 8.15 uur de leerkracht -die die dag werkt!- via Parro daarover te informeren. Als uw kind een kwartier na aanvang van de les nog niet aanwezig is zonder dat het ziekgemeld is, worden we ongerust. Er kan altijd iets gebeurd zijn tussen huis en school. Vóór 9.00 uur zullen we dan telefonisch contact opnemen met de ouders.

9.3 Buitenschoolse opvang (BSO)

Zie hoofdstuk 1.6

9.4 Gymnastiekkleding

De kinderen van de groepen 1/2 krijgen gymles in het speellokaal. Zij hoeven geen speciale gymkleding te hebben; ze trekken hun bovenkleding uit en gymmen in hun ondergoed. Wel worden in het speellokaal gymschoentjes gebruikt. Wij willen u vragen simpele, soepele canvas gymschoentjes aan te schaffen die de kinderen makkelijk zelf aan en uit kunnen doen (met elastiek of klittenband) en ze te voorzien van de naam van uw kind. Deze schoenen blijven op school; ze worden ook gebruikt tijdens de spellessen in het speellokaal bij slecht weer.

Vanaf groep 3 hebben de kinderen bewegingsonderwijs in de sporthal (De Stoep of De Valk). Daar zijn zaalschoenen verplicht die niet buiten worden gedragen. U bepaalt zelf welke gymkleding uw kind

meeneemt naar de gymles; een gympakje, of een sportbroekje met een shirt. Het is aan te raden om de gymkleding en schoenen te voorzien van naam. Tijdens de gymlessen mogen de kinderen geen sieraden dragen. Laat kostbare zaken liever thuis; wij kunnen tijdens de les geen toezicht houden op de kleedkamers.

06 - 52 42 06 97

www.eigenwijskinderopvang.nl

53

9.5 Verjaardagen vieren

Leerling.

Een jarige leerling trakteert meestal zijn klasgenootjes. Verplicht is dit absoluut niet, maar de meeste kinderen kijken er echt naar uit. We hopen dat u kiest voor een gezonde traktatie. Wilt u de traktatie heel bescheiden houden? Zéker geen zakjes vol snoep; één lekkernijtje is meer dan genoeg. Het is zinvol om even van tevoren aan de leerkracht te vragen of er kinderen in de klas zitten die iets niet mogen eten in verband met een voedselallergie.

Kort voor de pauze wordt de verjaardag in de klas gevierd. De jarige krijgt een verjaardagskaart en mag in de pauze in de personeelskamer een klein cadeautje gaan ophalen. U hoeft geen traktatie voor de leerkrachten mee te geven, dat is echt niet de bedoeling.

De leerkracht maakt bij de eerste schoolverjaardag (de 5e verjaardag) foto’s van het speciale moment en zal u die sturen via Parro. Nieuwe kleuters vieren hun 4e verjaardag nog niet op de basisschool; het starten op school is al spannend genoeg.

Leerkracht.

De verjaardag van de leerkrachten wordt soms ook in de groep gevierd. Bij een duobaan wordt vaak één gezamenlijke dag bepaald, of met enkele klassen samen een ‘juffen/meestersdag’. U leest dit dan in de Nieuwsbrief of op Parro. De kinderen mogen best een kleinigheidje (bv. een tekening of knutsel) meebrengen, maar we willen u dringend vragen om met cadeautjes zeer bescheiden te zijn. Het gaat maar om het idee voor de kinderen. Brengt u ons en andere ouders en kinderen niet in verlegenheid.

9.6 Pauzehapje en lunch

Ochtendpauze

Halverwege de ochtend hebben de kinderen de gelegenheid om iets te eten en te drinken. U kunt uw kind drinken meegeven (een pakje of goed sluitende beker) en iets te eten. Omdat dit geen feestje, maar dagelijkse kost is, is de regel dat dat iets gezonds is (géén chocola, zoete / vette koek, snoep, chips, etc.), maar u kunt zelf bepalen wát voor gezonds u kiest voor uw kind. Denk aan een bakje gesneden fruit, een boterham, een simpele granenkoek, een banaan, snoeptomaatjes, stukje komkommer, etc. We hebben bewust geen vaste fruitdagen of iets dergelijks, omdat u als ouders zelf beter weet wat uw kind lust en wat u op dat moment in huis heeft.

Lunch

Tussen de middag eten de kinderen gezamenlijk met hun eigen leerkracht in de klas. Daarna (of ervoor) hebben ze pauze, in principe lekker buiten. Wilt u een gezonde lunch met drinken meegeven? Het liefst gewoon boterhammen, met eventueel wat fruit of snoepgroenten erbij. Géén snoepjes in de broodtrommel alstublieft.

Schoolmelk is in Nederland afgeschaft in 2020.

Zeker op warme dagen, of voor na de gymles, is het aan te raden om uw kind als extra een flesje of bidon water mee te geven naar school. Dat kunnen ze dan zelf bijvullen.

54

9.7 Afspraken op het plein

Voor u als ouders is het handig om te weten wat we met de kinderen hebben afgesproken over het gebruik van het schoolplein voor en na schooltijd, zodat u samen met ons het goede voorbeeld kunt geven aan de kinderen:

• We komen naar school en gaan naar huis via de normale toegangswegen van het plein, dus niet via bosjes en over de hekken.

• Op het plein lopen we met de fiets aan de hand.

• Als je met de fiets komt, gebruik je de linker toegangspoort (Valkweg)

• Fietsen worden direct netjes op de afgesproken plekken geparkeerd.

• In verband met de veiligheid van andere (kleine!) kinderen komen we niet met skeelers, skateboards, steppen of iets dergelijks op het plein.

• We voetballen daarom voor schooltijd ook niet op het plein.

• Vanaf 8.15 uur kunnen de kinderen het plein op en is er toezicht.

• Om 8.20 uur gaat er een bel, dan kunnen de kinderen zelf naar binnen gaan naar hun klas, waar de leerkracht hen persoonlijk begroet en waar een startopdracht klaar staat.

• Om 8.25 uur gaat de tweede bel. Dan moeten alle kinderen die nog op het plein zijn, echt direct naar binnen gaan.

• Om 8.30 uur is iedereen in de klas en starten de lessen.

• Deze tijden gelden ook voor groep 1/2. Alleen bent u als ouders van (jonge) kleuters welkom om nog even mee naar binnen lopen en afscheid te nemen in of bij de klas. We willen u vragen om dit wel af te bouwen, en niet elke dag mee de klas in te komen, omdat het de start van de dag voor kinderen wel erg druk en rommelig maakt als er heel veel ouders binnen zijn. Kies nadat uw kind gewend is bijvoorbeeld 1 dag in de week waarop u nog mee naar binnen loopt, en bespreek dit met uw kind. Zo leert uw kind ook dat u vertrouwt op zijn/haar zelfstandigheid.

9.8 Hoofdluiscontrole

Helaas komt het in Nederland regelmatig voor, vooral bij jonge kinderen: hoofdluis. Besmetting is niet te voorkomen, maar we kunnen het op school wel zoveel mogelijk beperken.

De beestjes kunnen niet springen of vliegen, maar verspreiden zich door ‘overlopen’, bijvoorbeeld bij het samen spelen, stoeien en knuffelen en via jassen en mutsen op de kapstok.

Op school proberen we het probleem in de hand te houden door regelmatig alle kinderen te controleren op hoofdluis. Dit gebeurt standaard elke eerste of tweede week na een schoolvakantie, en extra wanneer er hoofdluis geconstateerd is in een van de groepen. De controles worden

vanaf 08:15

welkom op het plein bel om 08:20

welkom in de klas bel om 08:25

alle kinderen naar binnen

bel om 08:30 iedereen in de klas, les start

55

uitgevoerd door vaste ouders. Wanneer zij hoofdluis bij uw kind constateren, zal de groepsleerkracht u informeren en zullen er op school ook maatregelen genomen worden. De luizencontrole betreft álle kinderen. U kunt dus niet aangeven dat uw kind niet gecontroleerd mag worden. Het is heel belangrijk dat u uw kind(eren) thuis zelf ook regelmatig controleert op luizen en neten. Kijk op onze site (‘diversen > hoofdluis’) hoe u ze kunt herkennen. Meld het direct op school als uw kind hoofdluis heeft!

Wilt u de jas van uw kind beschermen tegen overlopende luizen, dan kunt u via school de duurzame en praktische bugbag met metalen ophanghaak à € 10,- bestellen. Deze gaat gemakkelijk 8 jaar mee.

Kijk op onze site. Bestelstrookjes zijn ook bij de conciërge te krijgen.

56