• No results found

Linda Bolders van Leliedal een echt breitalent is. Ze ging creatief aan de slag met patronen en wol en het resultaat mag er zeker zijn. Deze trui met v-hals maakte ze helemaal zelf. Zie ze stralen met mooi gestifte lippen en haar nieuwe trui!

Knap gedaan Linda!

De beruchte afgebroken tak van de naaldboom in onze tuin verwijderd werd door de brandweer afgelopen week.

Op stormachtige dagen werd het risico te groot dat hij wel eens naar beneden zou kunnen vallen en slachtoffers zou kunnen

maken. Het was een spektakel om naar te kijken. Wij danken de brandweermannen voor hun interventie!

Sodexo in het kader van zijn zero waste campagne vanaf maart het gebruik van plastic borden, bestek, rietjes en voedselverpakkingen zal afbouwen om vanaf april over te gaan op recycleerbare alternatieven. Zij gaan

GEZONDHEID

We hebben de voorbije weken al mogen genieten van de eerste warme zonnestralen die de lente te bieden heeft en dat stemt ons altijd weer opnieuw gelukkig. De zon op onze snoet na een letterlijk en figuurlijk donkere winter doet wonderen voor lichaam en geest. Nu alles weer stilaan ontwaakt uit zijn winterslaap is het misschien eens tijd om stil te staan bij ons geluk. Een gelukkig leven wensen we iedereen toe. Maar wat is dat nu precies ‘je gelukkig voelen’ of ‘gelukkig zijn’?

Het Vlaams Instituut Gezond Leven verzamelde alle belangrijke wetenschappelijke kennis over geluk in de geluksdriehoek.

Hiermee willen zij mensen inspireren en informeren over geluk en gelukkig zijn en willen ze mensen bewuster laten nadenken over geluk. Met de geluksdriehoek willen ze een houvast en ‘wegwijzer’ meegeven om zelf te werken aan je eigen geluksgevoel.

De geluksdriehoek is opgebouwd uit 3 grote bouwstenen met telkens drie kleinere bouwsteentjes. Ze zijn alle drie belangrijk en onlosmakelijk verbonden met elkaar. Het zijn eigenlijk drie puzzelstukken die mooi in elkaar passen.

GOED OMRINGD ZIJN

Deze bouwsteen verwijst naar het gevoel dat je warme en

vertrouwelijke relaties hebt met mensen om je heen. Je voelt je erg betrokken bij deze mensen en weet dat je steeds bij hen terecht kan als je ze nodig hebt. Ook omgekeerd kunnen deze mensen voor steun bij jou terecht. Het kan al eens deugd doen

even alleen te zijn maar over het algemeen hebben we sociale contacten nodig. Mensen om ons heen zorgen ervoor dat we onze batterijen kunnen opladen.

1)Hoe beteken jij iets voor anderen ?

We doen graag iets voor elkaar. Als we iemand kunnen helpen is dat fijn. Niet enkel voor de persoon die we helpen maar ook voor jezelf. Het gevoel anderen te helpen en betrokken te zijn geeft onszelf een goed gevoel.

2) Bij wie vind je steun?

Een duwtje in de rug, een schouderklopje, of een hele schouder om op te huilen. We hebben daar allemaal wel eens nood aan.

3) Waar ben je dankbaar voor ?

Geluk zit vaak in kleine dingen. Dit kan van alles zijn. Je vriend die je onverwachts eens opbelt, een leuk liedje op de radio. Je aandacht op een positieve manier op anderen richten en niet op jezelf maakt je blij.

JE GOED VOELEN

Hierbij wordt gekeken naar hoe jij jezelf emotioneel goed in je vel voelt. Zowel positieve als negatieve gevoelens krijgen in de deze bouwblok een plaats.

1) Wat helpt je om je gedachten los te laten ?

Jammer genoeg kunnen we onze gedachten niet aan en uit zetten met een simpele aan/uit knop wanneer onze gedachten weer malen in ons hoofd. Er bestaan echter wel manieren die daarbij kunnen helpen. Mindfulness is er zo één van. Het is gericht op het niet oordelen over je eigen gedachten en gevoelens. Je gaat niet dieper in op je eigen gedachten.

2) Ben je soms niet te streng voor jezelf ?

Hoe je naar jezelf kijkt en over jezelf denkt bepaalt hoe je je

normaal is in een mensenleven.

3) Waar krijg je energie van ?

Het is zo dat niet enkel een lachend gezicht of een dankbaar gebaar je energie geeft. Ook negatieve emoties kunnen je energie geven. Negatieve gevoelens ervaren zoals stress, kwaadheid, verdriet,…, zijn niet leuk maar zijn wel belangrijk.

Ze vertellen ons dat er iets scheelt en geven ons energie om er iets aan te doen.

JEZELF KUNNEN ZIJN

In deze bouwsteen ligt de nadruk op jezelf zijn en een positieve houding aannemen ten opzichte van jezelf.

1) Wat vind je belangrijk in je leven ?

Betekenis geven aan de grote en kleine dingen in het leven. Het zijn niet altijd grote gebeurtenissen in ons leven die ons gelukkig maken. Zoals bijv. de geboorte van een kind. Soms zijn er momenten waar we bepaalde keuzes moeten maken. Dit worden dan sleutelmomenten genoemd. Dan is het soms goed even stil te staan bij wat we willen in ons leven.

2) Waar ben je trots op ?

Wees trots op jezelf en datgene dat je bereikt. Denk positief over jezelf, vertrouw erop dat je wel het verschil maakt voor jezelf en anderen.

3) Wat wil je nog bereiken ? Wat motiveert jou?

Je engageren voor bepaalde doelen. Is er iets wat je nog wil doen in je leven? Leg de lat niet te hoog voor het nastreven van je doelen.

Belangrijk om te onthouden is dat perfect geluk niet bestaat. Af en toe raak je uit balans maar ook dit is perfect normaal. Geniet van elke dag en zoek het geluk niet te ver. Het zit vaak in een klein (drie)hoekje.

BEZOEKREGELING

 Het aantal bezoekers per bewoner is beperkt:

o 2 personen kunnen als knuffelcontact gedurende minstens 14 dagen onbeperkt op bezoek komen. Na 14 dagen mogen beide knuffelcontacten ingevuld worden door een andere persoon voor opnieuw 14 dagen.

o Beide bezoekers komen bij voorkeur niet gelijktijdig op bezoek.

o Knuffelcontacten hoeven op de kamer geen mondmasker te dragen.

 Bezoeken kunnen plaatsvinden zonder beperking van het aantal bezoeken per knuffelcontact en de bezoekduur :

o Op weekdagen tussen 8 uur en 16.30 uur: vrije toegang tot het woonzorgcentrum;

o In het weekend en op feestdagen: tussen 8 uur en 16.30 uur en ’s avonds tussen 16.30 uur en 21 uur: toegang enkel met code of badge.

 Bezoeken kunnen plaatsvinden:

o In openlucht, indien het weer het toelaat. Dit wordt sterk aanbevolen.

o In de bezoekruimtes over de lift op de 1ste en 2de verdieping;

o Op de bewonerskamer.

o We vragen aan bezoekers de leef- en eetruimte van de woonkern niet te betreden!

 Alle bezoekers:

o Betreden het WZC met een chirurgisch mondmasker op.

Dat blijft op gedurende de hele aanwezigheid in het woonzorgcentrum, uitgezonderd bij het bezoek op de kamer.

o Ontsmetten de handen bij binnenkomst in het WZC én bij

het betreden en verlaten van de

bezoekruimte/bewonerskamer.

o Registreren zich bij aankomst in het WZC.

 Bewoners:

o Wassen/ontsmetten de handen na elk bezoek.

o Kunnen op bezoek gaan naar een andere woonkern maar houden daar 1,5 meter afstand van de andere bewoners.

 Tijdens het hele bezoek wordt waar en wanneer mogelijk 1,5 meter afstand gehouden van anderen, uitgezonderd ten aanzien van de bewoner op de kamer.

 Bewoners kunnen het woonzorgcentrum verlaten mits inachtname van de hygiënische veiligheidsmaatregelen en de richtlijnen van de Nationale Veiligheidsraad. Graag steeds melding aan de teambegeleider.

Geniet van de tijd met elkaar!

Bedankt om mee te werken aan veilige bezoeken.

GERELATEERDE DOCUMENTEN