• No results found

Wie heeft inspraak?

In document VISO SCHOOLREGLEMENT (pagina 67-70)

2.1 Schoolraad

In deze raad krijgen de personeelsleden, de ouder(s), voogd of verantwoordelijke, de leerlingen en de lokale gemeenschap via een vertegenwoordiging inspraak in het dagelijks onderwijsgebeuren binnen de school, waarvoor de Inrichtende Macht de eindverantwoordelijkheid draagt. Elk met de eigen inbreng komen zij ook op voor de christelijke opvoeding van onze leerlingen.

2.2 Leerlingenraad

Om je stilaan te leren wat democratie betekent, heeft VISO-Mariakerke een leerlingenraad, waarin verkozen leerlingen advies mogen verstrekken over praktische problemen die hen aanbelangen.

Samenstelling:

- 1 voorzitter: een leerling;

- 1 ondervoorzitter: een leerling;

- 1 verslaggever: een leerling aangeduid in de groep;

- klasvertegenwoordigers die onder toezicht van de klastitularis worden verkozen (1 per klas).

Uit deze raad wordt een kerngroep verkozen die op geregelde tijdstippen vergadert op dag en uur vastgelegd door de voorzitter of op vraag van tenminste 5 leden aan de voorzitter.

Elk lid van de raad mag agendapunten opgeven. Een personeelslid staat de voorzitter bij indien nodig. Het verslag komt via de voorzitter bij de directie die een definitief standpunt inneemt. Verslag en antwoord worden ”ad valvas” geafficheerd.

2.3 Oudervereniging

Deze personen helpen de school waar nodig en vormen een informele schakel tussen directie en de ouder(s), voogd of verantwoordelijke. Meerderjarige leerlingen kunnen geen deel uitmaken van de oudervereniging.

68

3 Studieaanbod

VISO is een school voor technisch- en beroepsonderwijs met vier specifieke studiegebieden:

Grafische Communicatie en Media, Fotografie, Creatie en Mode en Onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers (OKAN).

Op de site van de campus te Mariakerke is er een eerste graad a-stroom met basisopties Grafische Communicatie & Media en Artistieke Vorming, een tweede graad Grafische Communicatie en Media op tso- en bso niveau en een derde graad met op tso- niveau Grafische Communicatie (een wiskundig- wetenschappelijk georiënteerde richting die jongeren voorbereidt op het hoger onderwijs), Printmedia (het gehele proces van ontwerp tot afgewerkt gedrukt product) en Multimedia (het gehele proces van ontwerp tot afgewerkt digitaal product) en op bso- niveau de afdelingen Drukvoorbereiding enerzijds en Drukken en Afwerken anderzijds. Na deze opleiding bieden wij tevens alle zevende specialisatiejaren aan van het studiegebied Grafische Communicatie en Media. Daarnaast bieden we ook de eerder zeldzame opleiding Fotografie aan in de tweede en de derde graad en dit op tso- niveau.

Op de site van de VISO-vestiging in Gent centrum organiseren we een eerste graad a- met basisopties Grafische Communicatie & Media en Creatie & Mode en b-stroom en het studiegebied Creatie en Mode op bso- en tso- niveau in de tweede en de derde graad.

Leerlingen kunnen er ook een zevende specialisatiejaar Mode en Verkoop volgen op bso- niveau. Tevens huisvesten we daar ook de onthaalklassen voor anderstalige nieuwkomers, een opleiding die jonge mensen tussen 12 en 18 jaar de gelegenheid biedt om Nederlands te leren en vertrouwd te raken met de gewoonten en gebruiken van ons onderwijssysteem om daarna te kunnen doorstromen naar het reguliere onderwijs in Vlaanderen.

Op de Campus in Mariakerke hebben onze leerlingen tevens de gelegenheid om op internaat te verblijven.

4 Jaarkalender

Vrije dagen in het eerste trimester

− Maandag 28 september 2015, facultatieve vrije dag

− Vrijdag 16 oktober2015, klassenradendag

− Maandag 2 november 2015 t/m zondag 8 november 2015, Allerheiligenvakantie

− Woensdag 11 november 2015, Wapenstilstand

− Maandag 21 december 2015 t/m zondag 3 januari 2016, Kerstvakantie

69 Vrije dagen in het tweede trimester

− Maandag 8 februari 2016 t/m zondag 14 februari 2016, krokusvakantie

− Vrijdag 26 februari 2015, klassenradendag

− Maandag 28 maart 2016 t/m zondag 10 april 2016, Paasvakantie Vrije dagen in het derde trimester

− Donderdag 5 mei 2016, O.-H.-Hemelvaart

− Vrijdag 6 mei 2016, vrije dag

− Maandag 16 mei 2016, Pinkstermaandag

− Dinsdag 17 mei 2016, pedagogische studiedag

− De lessen eindigen op donderdag 30 juni 2016.

De kalender van de schoolactiviteiten wordt afzonderlijk bezorgd.

5 Inschrijvingsbeleid

De inschrijvingen voor het schooljaar dat begint in september starten op 1 januari van dat kalenderjaar. Voor broers en zussen van leerlingen die reeds ingeschreven zijn, geldt een sperperiode van zes weken. Elke inschrijving gebeurt steeds na een gesprek en in aanwezigheid van één van beide ouders. De inschrijvende ouder verklaart dat hij in toepassing van de artikels 374 B.W. en 375 B.W. handelt met de instemming van de andere ouder.

Vooraleer je ingeschreven wordt, nemen jij, en je ouders, kennis van het pedagogisch project en het schoolreglement van onze school. Je kan pas ingeschreven worden nadat je ouders akkoord zijn gegaan met het pedagogisch project en het schoolreglement van onze school. Dit betekent dat je niet telefonisch ingeschreven kan worden en dat minstens één van je ouders, die handelt met de instemming van de andere ouder, aanwezig is op het intakegesprek. De ondertekening van het pedagogisch project en het schoolreglement gebeurt op school.

5.1 Voorrang

Je broers en zussen (ofwel hebben jullie dezelfde moeder of vader, al dan niet wonend op hetzelfde adres, ofwel hebben jullie geen gemeenschappelijke ouders, maar wonen jullie wel onder hetzelfde dak) hebben bij voorrang op alle andere leerlingen een recht op inschrijving in onze school.

70 5.2 Herbevestiging van de inschrijving

Eens je ingeschreven bent in onze school, ben je, tenzij je definitief wordt uitgesloten, ingeschreven voor de duur van je volledige schoolloopbaan. Onze school vraagt op het einde van het schooljaar, omwille van een goede en tijdige schoolorganisatie, aan elke leerling wel een herbevestiging van de inschrijving. Over de concrete procedure vind je meer informatie in deel III.

5.3 Inschrijving geweigerd?

Onze school heeft het recht om je inschrijving te weigeren indien je, na een tuchtprocedure, het vorige of het daaraan voorafgaande schooljaar definitief werd uitgesloten.

Onze school heeft het recht om elke bijkomende inschrijving te weigeren wanneer wegens materiële omstandigheden de vooropgestelde maximumcapaciteit wordt overschreden.

Als je je aanbiedt met een inschrijvingsverslag waarmee je georiënteerd bent naar het buitengewoon Secundair Onderwijs dan schrijft onze school je voorwaardelijk in. Indien de school vaststelt niet voldoende draagkracht te hebben, wordt de overeenkomst ontbonden.

5.4 Vrije leerling

Als je niet voldoet aan de reglementair vastgelegde toelating- of overgangsvoorwaarden, kan je inschrijving geweigerd worden. In een dergelijk geval kan je ingeschreven worden als vrije leerling. Op een dergelijke inschrijving heb je geen recht. Ze heeft ook als gevolg dat er op het einde van het schooljaar geen studiebewijs uitgereikt kan worden.

5.5 Toelatingsproef Se-n-SE

Als je niet aan de toelatingsvoorwaarden voldoet, kan onze school je – in uitzonderlijke gevallen – de kans om een toelatingsproef af te leggen, bieden. Als die gunstig beoordeeld wordt door de toelatingsklassenraad, kan je ingeschreven worden.

In document VISO SCHOOLREGLEMENT (pagina 67-70)