• No results found

Wettelijk kader 1. Wegverkeer

Bestemmingsplan ‘Albrandswaardsedijk 43’

2.1. Wettelijk kader 1. Wegverkeer

Op grond van hoofdstuk VI ‘Zones langs wegen’ Wgh en hoofdstuk 3 ‘Wegen’ van het Besluit geluidhinder (Bgh) is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar wegverkeerslawaai.

Onderzoekszone

Behalve langs 30 km/uur-wegen en woonerven bevindt zich overeenkomstig artikel 74 Wgh aan weerszijden van een weg een zone waarbinnen akoestisch onderzoek moet worden uitgevoerd.

Voordat nieuwe woningen binnen deze zone kunnen worden geprojecteerd dient te worden on-derzocht of aan de normen van de Wgh wordt voldaan. De zonebreedte is afhankelijk van het aantal rijstroken en van de aard van de omgeving (stedelijk of buitenstedelijk gebied).

De definities van stedelijk en buitenstedelijk gebied zijn opgenomen in artikel 1 Wgh. Deze defi-nities luiden:

- stedelijk gebied: het gebied binnen de bebouwde kom (bepaald door komgrensborden) met uitzondering van het gebied binnen de zone van een autoweg of autosnelweg;

- buitenstedelijk gebied: het gebied buiten de bebouwde kom en het gebied binnen de be-bouwde kom dat is gelegen binnen de zone van een autoweg of autosnelweg.

Gelet op het voorgaande bevindt zich langs de Waalstraat en de Weldijksekade/Achterweg een zone van 200 m (2x1 rijstrook, stedelijk gebied). Deze zones worden gemeten vanaf de buitenste begrenzing van de buitenste rijstrook.

Omdat de wettelijke rijsnelheid op de Albrandswaardsedijk 30 km/uur bedraagt, heeft deze weg geen zone vanuit de Wgh. De normstelling van de Wgh is niet van toepassing. In het kader van een goede ruimtelijke ordening is deze weg wel meegenomen in dit onderzoek.

Normstelling

In het geval nieuwe woningen worden gerealiseerd binnen een zone van een weg, dan mag de geluidsbelasting niet meer bedragen dan de voorkeurswaarde. Indien de geluidsbelasting hoger is dan de voorkeurswaarde moeten er maatregelen worden getroffen om hieraan alsnog te kun-nen voldoen. Blijkt dat niet mogelijk te zijn of op zwaarwegende bezwaren te stuiten van ste-denbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard dan is het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Albrandswaard (het college van Albrands-waard) bevoegd tot het vaststellen van hogere waarden.

In tabel 1 is aangegeven wat de voorkeurswaarde en de maximale ontheffingswaarde is voor nieuwe woningen in stedelijk gebied door wegverkeerslawaai.

Tabel 1: Normenstelling wegverkeerslawaai.

Bron Voorkeurswaarde Maximale ontheffingswaarde Woningen 48 dB (art. 82, lid 1 Wgh) 63 dB (art. 83, lid 2 Wgh)

Concept milieuonderzoek – Bestemmingsplan ´Albrandswaardsedijk 43´

15 augustus 2011

Bouwbesluit 2003

In het Bouwbesluit 2003 is aangegeven wat de karakteristieke geluidswering dient te zijn om een binnenwaarde, bij gesloten ramen, te garanderen voor verblijfsgebieden. Voor nieuwe woningen mag de geluidsbelasting in verblijfsgebieden niet hoger zijn 33 dB door wegverkeerslawaai.

Reductie geluidsbelastingen wegverkeerslawaai

Op grond van de verwachting dat de geluidsproductie van motorvoertuigen in de toekomst af-neemt, mogen de berekende geluidsbelastingen op de gevels worden gereduceerd. Volgens arti-kel 110g Wgh alsmede artiarti-kel 3.6 van het Reken- en meetvoorschrift geluidhinder 2006 (RMG 2006) is deze reductie 2 dB bij wegen met een rijsnelheid van 70 km/uur en hoger en 5 dB bij wegen met een rijsnelheid van lager dan 70 km/uur. Voor de Waalstraat en de Weldijkseka-de/Achterweg geldt een reductie van 5 dB.

Uit jurisprudentie blijkt dat deze reductie niet zondermeer mag worden toegepast voor wegen met een snelheidsregime van 30 km/uur. Om deze reden is voor de Albrandswaardsedijk geen reke-ning gehouden met een reductie.

2.1.2. Industrie

Op grond van hoofdstuk V ‘Zones rond industrieterreinen’ Wgh en hoofdstuk 2 ‘Industrieterrei-nen’ Bgh is een akoestisch onderzoek uitgevoerd naar industrielawaai.

Onderzoekszone

Het plangebied is gelegen in de zone van het industrieterrein ‘Waal-/Eemhaven’. Voor dit strieterrein is de zogenoemde ‘T+-contour’ het planologisch aandachtsgebied rondom het indu-strieterrein. Deze zone is bij Koninklijk Besluit van 23 juni 1993 vastgesteld aan de hand van een inventarisatie van de geluidsbepalende bedrijven, de zogenaamde zonerelevante bedrijven.

Convenant geluidruimte Waal-/Eemhaven

Op 3 december 2010 is door de gemeenten Albrandswaard, Rotterdam en Schiedam, de pro-vincie Zuid-Holland, DCMR Milieudienst Rotterdam, Havenbedrijf Rotterdam N.V. Deltalinqs, Stadsregio Rotterdam en projectbureau Stadshavens Rotterdam het ‘Convenant geluidruimte Waal-/Eemhaven’ ondertekend.

In het convenant zijn afspraken vastgelegd over de geluidsruimte en geluidsruimteverdeling bij vergunningverlening op basis van de Wet algemene bepalingen omgevingsrecht (Wabo) en de geluidseffecten hiervan op de ruimtelijke ordening in de omgeving. In de volgende afbeelding zijn de indicatieve geluidscontouren van het industrieterrein Waal-/Eemhaven 2025 weergege-ven (berekend op 5 m hoogte ten opzichte van het lokale maaiveld).

Concept milieuonderzoek – Bestemmingsplan ´Albrandswaardsedijk 43´

Afbeelding 1: Indicatieve geluidscontouren industrieterrein Waal-/Eemhaven 2025

Op afbeelding 1 zijn twee gebieden weergegeven binnen de T+-contour. Deze gebieden zijn:

- Gebied voor standaard onderzoek: het gebied tussen de T+-contour en de 55 dB(A)-contour;

- Communicatiegebied: het gebied tussen de 55 dB(A)-contour en de grens van het industrie-terrein.

Deze geluidscontouren zijn berekend met het ‘Bronnenmodel 2025 Waal-/Eemhaven’.

Normstelling

In het geval nieuwe woningen worden gerealiseerd binnen een zone van een industrieterrein, dan mag de geluidsbelasting niet meer bedragen dan de voorkeurswaarde. Indien de geluids-belasting hoger is dan de voorkeurswaarde moeten er maatregelen worden getroffen om hier-aan alsnog te kunnen voldoen. Blijkt dat niet mogelijk te zijn of op zwaarwegende bezwaren te stuiten van stedenbouwkundige, verkeerskundige, landschappelijke of financiële aard dan is het college van Albrandswaard bevoegd tot het vaststellen van hogere waarden.

In tabel 2 is aangegeven wat de voorkeurswaarde en de maximale ontheffingswaarde is voor nieuwe woningen door industrielawaai.

Tabel 2: Normenstelling industrielawaai.

Bron Voorkeurswaarde Maximale ontheffingswaarde Woningen 50 dB(A) (art. 55, lid 1 Wgh) 55 dB(A) (art. 59 Wgh)

Concept milieuonderzoek – Bestemmingsplan ´Albrandswaardsedijk 43´

15 augustus 2011

Bouwbesluit 2003

In het Bouwbesluit 2003 is aangegeven wat de karakteristieke geluidswering dient te zijn om een binnenwaarde, bij gesloten ramen, te garanderen voor verblijfsgebieden. Voor nieuwe wo-ningen mag de geluidsbelasting in verblijfsgebieden niet hoger zijn 35 dB(A) door industriela-waai.

2.1.3. Hogere waardebeleid gemeente Albrandswaard

Het college van Albrandswaard verleend hogere waarden, voor de woningen waarvoor dit noodzakelijk is, als aan één van de volgende criteria wordt voldaan:

- de woningen buiten de bebouwde kom verspreid worden gesitueerd;

- de woningen noodzakelijk zijn om redenen van grond- of bedrijfsgebondenheid;

- de woningen een open plaats opvullen tussen aanwezige bebouwing;

- de woningen worden gesitueerd ter vervanging van bestaande bebouwing;

- de woningen door de gekozen situering of bouwvorm een doelmatige akoestische afscher-mende functie vervullen voor geluidsgevoelige objecten;

- er sprake is van een nog niet geprojecteerde of te reconstrueren (spoor)weg, die een nood-zakelijke verkeers- en vervoersfunctie vervult;

- het referentieniveau ter plaatse van de uitwendige scheidingsconstructie van de woningen waarvoor de hogere waarde is verzocht, hoger is dan of gelijk is aan het equivalente ge-luidsniveau vanwege het betrokken industrieterrein;

- de ligging van de geluidsbronnen op het betrokken industrieterrein zodanig is dat de ge-luidsbelasting, vanwege dat industrieterrein en vanwege andere geluidsbronnen, van ten minste één uitwendige scheidingsconstructie van elk van de woningen lager is of gelijk is aan 50 dB(A);

- de woningen worden gesitueerd in de omgeving van een metrostation en/of metrohalte.

Deze criteria zijn vastgelegd in de ‘Beleidsregel vaststellen hogere waarde gemeente Al-brandswaard’. Deze beleidsregel is op 1 mei 2007 door het college van Albrandswaard vastge-steld.