• No results found

Welke voordelen associeert u met het publiceren van de ‘risk appetite’ voor een organisatie?

INTERVIEW ENGLISH VERSION

6. Welke voordelen associeert u met het publiceren van de ‘risk appetite’ voor een organisatie?

Prompt: Denkt u dat het publiceren van de ‘risk appetite’ het risk management proces

verbetert/afmaakt? Kunt u uw antwoord toelichten? (Indien de vraag niet begrepen/of meer uitleg gevraagd wordt, het controle mechanisme uitleggen: een mechanisme dat ervoor zorgt dat

organisaties niet te hoge risico’s nemen op gebieden waar een lage ‘risk appetite’ is en visa versa.) Literatuur, lagere costs of capital, controle mechanisme, goede relatie investeerders, betere ratings.

7. Wat betekent het publiceren van de ‘risk appetite’ voor het identificeren van risico’s? Worden risico’s bijvoorbeeld beter/slechter geïdentificeerd? Is er een betere controle op het nemen van risico’s

Prompt: Worden er daardoor meer risico’s genomen, minder risico’s genomen, risico’s die beter bij de doelstelling van de organisatie passen.

8. In welke mate is ‘risk appetite’ concurrentie gevoelige informatie, kunt u uw antwoord in de bijlage op een schaal van 1-5 aangeven?Kunt u uw antwoord toelichten.

9. Hoeveel toegevoegde waarde geeft het uw concurrenten wanneer zij kennis hebben van uw ‘risk appetite’ doordat deze gepubliceerd is? Kunt u dit op een schaal van 1-5 in de bijlage aangeven. Kunt u uw antwoord toelichten.

Prompt: Gelooft u dat organisaties hun ‘risk appetite’ niet publiceren omdat zij geloven dat deze informatie commercieel gevoelig is? Zouden uw concurrenten voordeel van uw gepubliceerde risk appetite hebben?

10. Denkt u dat er voordelen zijn voor belanghebbende (stakeholders) als de ‘risk appetite’ gepubliceerd wordt? Zo ja, welke.

Prompt: Indien nodig, vraag specifieker naar verschillende stakeholders zoals investeerders, milieuorganisaties, etc.

Master thesis Caroline Breitenstein 119

11. Denkt u dat er nadelen zijn voor belanghebbende (stakeholders) als de ‘risk appetite’ gepubliceerd wordt? Zo ja, welke?

Prompt: Indien nodig, vraag specifieker naar verschillende stakeholders zoals investeerders, milieuorganisaties, etc.

12. Wat zijn de voordelen voor de organisatie zelf dat belanghebbende (stakeholders) de ‘risk appetite’ kunnen zien?

Prompt: Indien nodig, vraag specifieker naar verschillende stakeholders zoals investeerders, milieuorganisaties, etc.

13. Wat zijn de nadelen voor de organisatie zelf dat belanghebbende (stakeholders) de ‘risk appetite’ kunnen zien?

Prompt: Indien nodig, vraag specifieker naar verschillende stakeholders zoals investeerders, milieuorganisaties, etc.

14. Denkt u dat het publiceren van de ‘risk appetite’ kan leiden tot claims van belanghebbende (stakeholders)? Kunt u uw antwoord toelichten

Prompt: Indien nodig, vraag specifieker naar verschillende stakeholders zoals investeerders, milieuorganisaties, etc.

15. Zou u de risk appetite wel publiceren als de meerderheid (in dezelfde sector) de risk appetite

wel zou publiceren?

16. Is er een ‘generally accepted best practice’ nodig in uw ogen om meer bedrijven hun risk appetite te laten publiceren? Moet de meerderheid de risk appetite publiceren voordat het

algemeen gangbaar wordt?

17. Hoe zeer wordt er druk op deze organisatie/op organisaties in het algemeen gelegd om de ‘risk appetite’ te publiceren door stakeholders?

Prompt: Is er het gevoel dat de risk appetite gepubliceerd ‘moet’ worden, ondanks dat dit niet door regelgeving verplicht is. Zou de risk appetite wel gepubliceerd worden met meer druk van de stakeholders? Zou het positief/negatief zijn als het door regelgeving verplicht werd de risk appetite te publiceren?

Master thesis Caroline Breitenstein 120 Ik zal de informatie die u en andere mij gegeven hebben of nog gaan geven de komende tijd intensief gaan analyseren en zal mijn afstudeerproject in juni afleveren. Als u het op prijs stelt, stuur ik u graag een kopie van de studie en/of een samenvatting van de belangrijkste bevindingen .

Tot slot wil ik u hartelijk danken voor u tijd en moeite.

BIJLAGE

2.2 Kunt u aangeven hoe risico management er binnen uw organisatie uit ziet aan de hand van de volgende opties?

3.8 Kunt u aangeven hoe de ‘risk appetite’ binnen uw organisatie is gedefinieerd/toegepast aan de hand van de volgende opties?

De ‘risk appetite’ is niet besproken of gedefinieerd.

De ‘risk appetite’ is besproken, maar niet op papier gedefinieerd.

De ‘risk appetite’ is op papier gedefinieerd, maar wordt niet binnen de organisatie gecommuniceerd . De ‘risk appetite’ is op papier gedefinieerd, en wordt naar een deel van de organisatie gecommuniceerd. De ‘risk appetite’ is op papier gedefinieerd, en wordt naar de volledige organisatie gecommuniceerd. De ‘risk appetite’ is op papier gedefinieerd, en is door de gehele organisatie geïntegreerd.

3.9 Hoeveel prioriteit wordt er binnen uw bedrijf aan hete definiëren van de ‘risk appetite’ gegeven?

Zeer lage prioriteit Lage prioriteit Gefragmenteerd Er is veel onduidelijkheid over risico management en verantwoordelijkheid is niet gedefinieerd. Een methodologie voor risico management is afwezig.

Geordend

Er is enige

duidelijkheid over risico management en sommige verantwoordelijkheid is gedefinieerd. Een methodologie voor risico management is afwezig. Gemanaged Er is duidelijkheid over risico management en de belangrijkste verantwoordelijkheid is gedefinieerd. Bedrijfsonderdelen hanteren een gestructureerde, maar niet centraal geleide methodologie.

Centraal gestuurd

Risico management wordt centraal gestuurd en verantwoordelijkheid is benoemd. De methodologie is consistent over de grenzen van verschillende bedrijfsonderdelen heen. Geïntegreerd Risico management is volledig geïntegreerd in de processen van de organisatie. Verantwoordelijkheid is opgenomen in functieomschrijvingen.

Master thesis Caroline Breitenstein 121

Gemiddelde prioriteit Hoge prioriteit Zeer hoge prioriteit

3.10 Kunt u aangeven in welke mate u het zinvol vindt om de ‘risk appetite’ van uw organisatie te definiëren?

Niet zinvol Enigszins zinvol Zinvol

Erg zinvol Heel erg zinvol

3.11 Hoe moeilijk/makkelijk is het definiëren van de ‘risk appetite’? Zeer makkelijk

Makkelijk Gemiddeld Moeilijk Zeer moeilijk

4.2 Wat is in uw mening de toegevoegde waarde van het publiceren van de ‘risk appetite’? Geen toegevoegde waarde

Weinig toegevoegde waarde Ietwat toegevoegde waarde Veel toegevoegde waarde Zeer veel toegevoegde waarde

4.8 In hoeverre is ‘risk appetite’ in uw mening competitief gevoelige informatie? Niet competitief gevoelig

Niet zeer competitief gevoelig Enigszins competitief gevoelig Competitief gevoelig

Zeer competitief gevoelig

Master thesis Caroline Breitenstein 122

Geen toegevoegde waarde Weinig toegevoegde waarde Ietwat toegevoegde waarde Veel toegevoegde waarde Zeer veel toegevoegde waarde