• No results found

2. Algemeen

2.3 Welke ontwikkelingen zijn er in het vakgebied?

Ontwikkelingen afgelopen jaar Gebruik Roestvrijstaal in zwembaden

Als gevolg van de ongelukken met het gebruik van roestvrijstaal in zwembaden heeft de gemeente Amersfoort op verzoek van het ministerie onderzoek gedaan naar de situatie in de Amersfoortse zwembaden. Alle gecontroleerde zwembaden zijn inmiddels in orde bevonden.

Dit is ook als zodanig teruggekoppeld.

Escaperooms

Naar aanleiding van het ongeluk in Polen met brand in een escaperoom is direct onderzocht hoeveel escaperooms er in Amersfoort zijn. Er blijken zes escaperooms in Amersfoort te zijn.

Deze zijn allemaal bezocht door een VRU-inspecteur samen met een bouwinspecteur en gecontroleerd op brandveiligheid, bouwkundige veiligheid en staat van onderhoud. De inspecties leveren het beeld op dat sprake is van voldoende veiligheidsbewustzijn bij escaperooms. Zij voldoen aan de algemene criteria uit het bouwbesluit. Daarbovenop nemen de escaperoom bovenwettelijke maatregelen om de veiligheid te bevorderen. Zo zijn er faciliteiten om het spel te monitoren en indien nodig te onderbreken.

Ontwikkelingen en actualiteiten in 2019 Koningsdag 2019

Op 27 april 2019 viert de Koninklijke familie en alle bewoners, ondernemers en bezoekers Koningsdag in Amersfoort. Voor VTH betekent dit een verhoogde inzet op de dag zelf, met name van de boa’s. In de aanloop zorgt dit er ook voor dat we alle activiteiten/ aanvragen/ signalen die wij in de stad waarnemen ook zullen relateren aan de impact die dit op Koningsdag kan hebben. En dan met name in het ‘impactgebied’ in de binnenstad.

12 Omgevingswet

In lijn met het geschetste veranderingsproces in de samenleving zal naar verwachting in 2021 de Omgevingswet in werking treden. De toekomstige Omgevingswet wordt één van de grootste wijzigingen in de wetgeving betreffende het fysieke domein van de afgelopen decennia. De uitgangspunten van deze wet zijn participatie en integrale aanpak op basis van vertrouwen, met als doelen minder en overzichtelijkere regels, meer ruimte voor initiatieven van burgers en bedrijven en lokaal maatwerk.

De wet bundelt 26 wetten, 120 sectorale Algemene Maatregelen van Bestuur (AMvB’s) en honderden ministeriële regelingen. Gemeenten zijn verplicht een omgevingsvisie en omgevingsplan op te stellen. Het gemeentelijk omgevingsplan legt algemene regels en vergunningplichten vast voor het gehele grondgebied. Daarmee worden de bestemmingsplannen vervangen.

Er zijn vier AMvB’s ontwikkeld, waaronder het ‘Omgevingsbesluit’ met daarin algemene en procedurele bepalingen en het besluit ‘Kwaliteit van de leefomgeving’ met daarin inhoudelijke normen die zich richten tot bestuursorganen en twee AMvB’s met uitvoeringsregels (waaronder het huidige Activiteitenbesluit en het Bouwbesluit).

De gemeente Amersfoort heeft een projectteam samengesteld dat het proces rondom de implementatie van de Omgevingswet verzorgt. Zij neemt deel aan pilots en zorgt voor kennisoverdracht.

Actualisatie VTH-beleid

Samen met dit Uitvoeringsprogramma stellen we ook het nieuwe VTH-beleidsplan vast.

Vooralsnog bestaat het huidige beleid hoofdzakelijk uit beleid op de toezicht- en handhavingstaken. Per 1 juli 2017 is het echter ook wettelijk vereist om beleid te ontwikkelen op de vergunningentaken.

Wet- en regelgeving is nodig om de fysieke leefomgeving op orde te houden. Op dit gebied zijn een aantal ontwikkelingen gaande, waarbij de meest in het oog springende hieronder kort worden beschreven.

Kwaliteitscriteria VTH

Om de kwaliteit van de uitvoering van de VTH-taken te optimaliseren en borgen, is de Wet VTH in het leven geroepen. Het doel van deze wet is een veilige en gezonde leefomgeving, door het bevorderen van de kwaliteit en samenwerking bij de uitvoering en handhaving van het omgevingsrecht.

De wet regelt de randvoorwaarden voor gemeenten en provincies om tot een hogere kwaliteit van handhaving te komen. Zo is het basistakenpakket van de omgevingsdiensten wettelijk

13

vastgelegd en is het aan gemeenten een verordening kwaliteit VTH te hebben. In Amersfoort is deze verordening op 3 augustus 2017 vastgesteld.

In het VTH beleidsplan is als bijlage de “Visie op kwaliteit” opgenomen waarin we beschrijven hoe we omgaan met de kwaliteitscriteria. Amersfoort wil voldoen aan de geldende kwaliteitscriteria. Voldoen aan de kwaliteitscriteria is niet eenvoudig en vergt continu investeren en onderhoud. In 2019 zetten we daarom een aantal stappen in dat onderhoud:

1. Toetsen in welke mate we voldoen aan de criteria voor kritieke massa.

2. Het vormgeven van een opleidingsprogramma conform de kwaliteitscriteria.

3. Vast laten stellen van een nieuw VTH Beleid 2019-2022 waarin nog beter invulling wordt gegeven aan de procescriteria.

Deze activiteiten staan benoemd in “productblad G IBT”.

Wet private kwaliteitsborging

Private kwaliteitsborging is het technisch toetsen van bouwplannen en het houden van toezicht op de realisatie van de bouw door private partijen in plaats van door de overheid. De bouwsector wordt zelf verantwoordelijk voor de bouwkwaliteit. Het voorstel om te komen tot private kwaliteitsborging heeft eind 2018, na een uitstel van bijna 2 jaar, opnieuw de aandacht. Het voorstel is (opnieuw) in de Tweede Kamer besproken. De verantwoordelijk minister heeft in december 2018 een akkoord op hoofdlijnen weten te bereiken met de VNG. In het akkoord zijn afspraken opgenomen over invoering, implementatie en de informatievoorziening van gemeenten. Als de wet er komt, dan is de verwachting dat deze tegelijk met de Omgevingswet wordt ingevoerd.

In de loop van 2019 wordt meer duidelijk over de inhoud van het akkoord. We blijven de ontwikkelingen nauwgezet volgen.

14