• No results found

a. De buitengerechtelijke kosten van uw tegenpartij.

b. Kosten die de tegenpartij maakt om haar schade, die door u veroorzaakt is, vergoed te krijgen.

Bijvoorbeeld executiekosten. Dit geldt niet voor de kosten zoals bedoeld in afspraak 5.15 c.

c. Afkoopsommen, boetes, dwangsommen, geldstraffen, maatregelen of andere kosten die aan u zijn opgelegd door bijvoorbeeld een rechter of een bestuursorgaan.

d. Een administratieve boete of een (wettelijke) rente die u moet betalen.

e. Kosten die door uw fout zijn ontstaan.

f. Kosten die u in verband met een overeenkomst of bepaling op een ander kan verhalen of op een andere manier vergoed kan krijgen.

g. Spreekt u af dat een externe deskundige of advocaat een extra beloning krijgt als hij uw zaak wint?

Dan vergoeden wij die extra beloning niet.

5.18 Geschillenregeling: bent u het niet eens met de manier waarop wij uw conflict behandelen?

Wij doen ons uiterste best om het resultaat te behalen dat u wilt. Maar het kan gebeuren dat u het niet met ons eens bent. Dan willen wij graag dat u contact met ons opneemt. Wij zullen samen op zoek gaan naar een oplossing. Komen we er niet uit, dan kunt u gebruik maken van de geschillenregeling.

Dit kan alleen als het meningsverschil gaat over:

a. de vraag of uw zaak haalbaar is;

b. de manier waarop wij uw conflict juridisch behandelen.

5.19 Hoe werkt de geschillenregeling?

a. U bepaalt of u van de geschillenregeling gebruik wenst te maken. U heeft zes maanden de tijd om gebruik te maken van de geschillenregeling. De termijn begint op de dag dat wij u ons definitieve standpunt over de juridische haalbaarheid of de behandeling van uw conflict laten weten.

b. U laat ons schriftelijk weten waar u het niet mee eens bent. Het meningsverschil, uw standpunt, het standpunt van ons en alle stukken zullen voor een oordeel worden voorgelegd aan een

onafhankelijke externe deskundige om advies. Dit oordeel is voor u en voor ons bindend.

c. U mag de onafhankelijke externe deskundige, zoals een advocaat, zelf kiezen. Deze mag niet al eerder bij het conflict betrokken zijn geweest. Wij geven namens u opdracht aan de advocaat of externe deskundige. Dit mag u niet zelf doen. Doet u dit wel? Dan vergoeden wij niets. De advocaat of externe deskundige zal uw zaak verder inhoudelijk beoordelen. De kosten van dit

deskundigenrapport betalen wij en tellen niet mee voor het externe kostenmaximum.

Verdere behandeling na bindend advies

d. Geeft de externe deskundige u gelijk? Dan behandelen wij uw conflict volgens het advies van de externe deskundige. Wij kunnen ook besluiten de behandeling van uw zaak over te dragen aan een andere externe deskundige. Deze externe deskundige mag geen relatie of banden hebben met de externe deskundige die het bindend advies heeft gegeven. Deze externe deskundige mag ook niet dezelfde persoon zijn die het bindend advies heeft gegeven. Wij betalen de kosten tot maximaal de in afspraken 5.15 en 5.16 genoemde bedragen.

e. Geeft de externe deskundige u geen gelijk? Dan behandelen wij uw conflict volgens onze werkwijze. Bent u het hier niet mee eens? Dan kunt u uw conflict door een andere externe deskundige laten behandelen. Deze kosten moet u dan wel zelf betalen. Maar in de volgende gevallen vergoeden wij (deels) uw kosten:

va-ai-fo 2020-08 blad 20 van 30

• Bereikt u het resultaat dat u wilde? Dan krijgt u alsnog, de redelijke en noodzakelijke kosten vergoed. Na het behalen van het resultaat heeft u drie maanden de tijd ons de nota’s van de kosten toe te sturen. Daarna vergoeden wij deze niet meer.

• Bereikt u gedeeltelijk het resultaat dat u wilde? Dan krijgt u de redelijke en noodzakelijke kosten vergoed in verhouding tot het bereikte resultaat;

• Wij betalen de kosten tot maximaal de in afspraken 5.15 en 5.16 genoemde bedragen.

5.20 Verschil van mening over de behandeling door een externe deskundige?

De geschillenregeling geldt niet als de zaak in behandeling is bij een externe rechtshulpverlener, zoals bijvoorbeeld een advocaat. Bent u niet tevreden over de behandeling van uw conflict door een externe deskundige? Dan mag u het conflict op eigen kosten door een andere externe deskundige laten voortzetten. Als deze andere externe deskundige dan uiteindelijk het gewenste resultaat behaalt, betalen wij alsnog de redelijke en noodzakelijk gemaakte kosten van rechtsbijstand, tot maximaal de in afspraken 5.15 en 5.16 genoemde bedragen.

5.21 Vindt u dat er een fout is gemaakt in de behandeling van uw conflict?

a. Door ons:

Vindt u dat één van onze medewerkers een fout heeft gemaakt in de behandeling van uw conflict?

En heeft u als gevolg daarvan schade?

Dan kunt u ons hiervoor aansprakelijk stellen. Wij zijn verzekerd voor beroepsfouten. Wordt vastgesteld dat wij een fout hebben gemaakt en zijn wij hiervoor aansprakelijk? Dan vergoeden wij uw schade. Maar nooit meer dan het verzekerde bedrag als vermeld op onze

beroepsaansprakelijkheidsverzekering.

Wilt u hier meer informatie over? Neemt u dan contact met ons op.

b. Door een externe deskundige:

Wij zijn niet aansprakelijk voor schade die wordt veroorzaakt door een externe deskundige die wij namens u hebben ingeschakeld. Zoals bijvoorbeeld een advocaat, een deurwaarder, een schade-expert of een mediator.

5.22 Bent u niet tevreden?

Bent u niet tevreden over uw verhaalsbijstand module of over ons? Wij komen graag met u in contact en proberen samen met u een oplossing te vinden. U kunt daarvoor contact opnemen met de

medewerker die uw aanvraag, melding of conflict behandelt.

Klacht over de uitvoering van uw verzekering?

Komen u en de behandelaar er samen niet uit? Dan kunt u een klacht indienen. Wij volgen voor de behandeling van uw klacht onze klachtenprocedure. U kunt de procedure op onze website lezen. U kunt uw klacht sturen naar:

Anker Insurance Company n.v.

T.a.v. Klachtencoördinator Antwoordnummer 8015 9700 VK Groningen E-mail: klacht@anker.nl

Kifid

Is uw klacht niet naar uw tevredenheid opgelost door ons? Dan kunt u uw klacht binnen drie maanden na onze definitieve reactie op uw klacht sturen naar het onafhankelijke Klachteninstituut Financiële Dienstverlening (Kifid).

Kifid

Postbus 93257 2509 AG Den Haag Telefoon: 070 333 8 999 www.kifid.nl

Komen wij er samen niet uit? Dan kunt u het conflict ook voorleggen aan de rechter.

va-ai-fo 2020-08 blad 21 van 30 5.23 In welke situaties krijgt u géén juridische hulp van ons?

Er zijn ook situaties waarin u geen juridische hulp van ons krijgt. Wij vergoeden dan ook geen kosten.

a. U wist bij het afsluiten van deze verhaalsbijstand module al dat u juridische hulp nodig zou hebben.

Of u kon dit redelijkerwijs verwachten.

b. Uw conflict is ontstaan door een voorspelbaar of zeker gevolg van uw handelen of nalaten.

c. Als u een beroep kunt doen op een andere door u gesloten verzekering. Bijvoorbeeld uw aansprakelijkheidsverzekering.

d. Als u het conflict heeft veroorzaakt om er voordeel mee te behalen (dat u anders niet zou hebben gehad).

e. U meldt uw conflict zó laat aan ons dat de kosten voor de behandeling van uw conflict hoger zijn geworden dan wanneer u dit eerder had gemeld. Of dat het daardoor moeilijker is geworden uw conflict op te lossen.

f. U heeft zonder onze toestemming een advocaat of een andere externe deskundige ingeschakeld.

g. U heeft een conflict met ons, of een door ons ingeschakelde advocaat of andere externe

deskundige. In sommige gevallen kunt u een beroep doen op de geschillenregeling. U leest hier meer over in de afspraken 5.18 tot en met 5.21.

h. Als u zich niet houdt aan de verplichtingen zoals is beschreven in deze afspraken. Bijvoorbeeld omdat u ons niet in de gelegenheid heeft gesteld om het conflict met de tegenpartij zonder gerechtelijke procedure op te lossen, terwijl dit in redelijkheid wel van u verlangd kon worden. Of als u bewust onjuiste informatie aan ons geeft. In afspraak 5.3 leest u wat wij van u verwachten.

i. Als uw conflict het gevolg is van een atoomkernreactie, overstroming, aardbeving, of molest. Met molest bedoelen wij; een gewapend conflict, burgeroorlog, opstand, binnenlandse onlusten, oproer of muiterij.

j. Het voeren van verweer tegen een vordering uit onrechtmatige daad. Bijvoorbeeld als u zelf geen schade heeft, maar een tegenpartij zegt dat u in het verkeer met uw fiets schade aan zijn

motorrijtuig heeft veroorzaakt en u hiervoor aansprakelijk stelt.

k. Juridische bijstand bij een conflict die niet is ontstaan vanuit uw particuliere hoedanigheid.

Bijvoorbeeld bij gebruik van de verzekerde fiets voor bezorg- of koerierdiensten.

l. Bij verhuur van uw fiets.

m. U heeft een conflict waarbij u oorspronkelijk geen partij was, maar dat bent geworden door bijvoorbeeld overdracht van een vordering, vererving, borgstelling, schuldvernieuwing, subrogatie, cessie of regres.

n. Het verhalen van het eigen risico op deze fietsverzekering op een aansprakelijke derde.

o. Als u medicijnen, alcohol, drugs of andere middelen heeft gebruikt, die invloed kunnen hebben op uw rijvaardigheid of uw deelname aan het verkeer daardoor wettelijk niet was toegestaan.

Als gezagsdragers, zoals de politie, u vragen mee te werken aan een test om het gebruik van deze middelen vast te stellen, dan bent u verplicht hieraan mee te werken. Weigert u dit? Dan heeft u geen recht op juridische hulp.

p. Conflicten over fiscale voorschriften. Zoals douanevoorschriften.

5.24 Veranderen van de verhaalsbijstand module

In welke gevallen mogen wij de verhaalsbijstand module veranderen?

Op de verlengingsdatum mogen wij de premie en de verzekeringsafspraken van de verhaalsbijstand module veranderen.

Wij mogen dit in een aantal gevallen ook op een ander moment doen. Dit is de wijzigingsdatum.

Wanneer mogen wij dit doen?

• als de wet- of regelgeving verandert;

• als u meer dan gemiddeld om juridische hulp vraagt. U krijgt in dit geval eerst schriftelijk bericht.

Wij geven u daarin de gelegenheid om uw claimgedrag aan te passen.

Gaan wij uw verhaalsbijstand module veranderen? Dan wordt u hierover minimaal 30 dagen voor de wijzigingsdatum geïnformeerd.

Wat kunt u doen als wij uw verhaalsbijstand module veranderen?

U mag uw verhaalsbijstand module of verzekering beëindigen. U kunt de module of verzekering beëindigen tot een maand na de datum waarop uw verzekering veranderd is. Dit kan door een e-mail

va-ai-fo 2020-08 blad 22 van 30 of een brief te sturen aan uw verzekeringsadviseur waarin u aangeeft de polis of verhaalsbijstand module te willen beëindigen.

5.25 Privacy en gebruik van uw gegevens

U geeft uw gegevens door aan Anker Rechtshulp als u juridische hulp nodig heeft.

Er wordt zorgvuldig omgegaan met uw persoonlijke gegevens. Er worden alleen persoonlijke

gegevens verwerkt als die noodzakelijk zijn voor het uitvoeren van de verzekeringsovereenkomst. Wij houden ons hierbij aan de relevante wetgeving op het gebied van privacy en aan de Gedragscode Verwerking Persoonsgegevens Financiële Instellingen. Deze gedragscode vindt u op

www.verzekeraars.nl.

Uw gegevens worden gebruikt om:

• de relatie met u te onderhouden;

• statistisch onderzoek te doen;

• te voldoen aan de wet;

• fraude te voorkomen en te bestrijden;

• te zoeken en/of te melden in FISH, het frauderegistratiesysteem van Stichting CIS. Dit is een centraal registratiesysteem van alle Nederlandse verzekeringsmaatschappijen. Wij kunnen uw persoonlijke gegevens in de databank van Stichting CIS opzoeken en registreren. Wij doen dit om meer te weten te komen over het verzekerde risico en om fraude te bestrijden. Meer informatie over Stichting CIS kunt u vinden op www.stichtingcis.nl;

• te beoordelen of u recht hebt op juridische hulp en om juridische hulp te verlenen;

• te beoordelen welke mogelijkheden er zijn om het door u gewenste resultaat te behalen in het conflict dat u aan ons heeft gemeld.

va-ai-fo 2020-08 blad 23 van 30

6 Module Ongevallen

Deze module geldt alleen als dit op uw polisblad vermeld staat.

6.1 Wie zijn verzekerd?

De verzekerden op deze polis zijn:

• De eigenaar & bestuurder van de fiets zoals op het polisblad staat vermeld;

• De in- en opzittenden die zich met toestemming van de eigenaar & bestuurder in of op de verzekerde fiets bevinden.

6.2 Dekking

De verzekerden zijn verzekerd voor een uitkering bij blijvende invaliditeit of overlijden als gevolg van een ongeval met de verzekerde fiets in het verkeer. Zij zijn 24 uur per dag verzekerd.

6.3 Dekkingsgebied

Een verkeersongeval met de verzekerde fiets is verzekerd over de gehele wereld.

6.4 Verzekerde bedragen

• € 5.000,- bij overlijden ten gevolge van een ongeval in het verkeer met de verzekerde fiets;

• € 10.000,- bij blijvende algehele invaliditeit ten gevolge van een ongeval in het verkeer met de verzekerde fiets.

Wij keren onder deze module maximaal de hierboven genoemde verzekerde bedragen uit voor alle verzekerden tezamen.

6.5 Wat verwachten wij van u na een ongeval waarbij sprake is van blijvende invaliditeit?

Blijvende invaliditeit als gevolg van een ongeval Wat doet u in ieder geval?

• U geeft ons zo snel mogelijk door dat u blijvend invalide bent geworden als gevolg van een ongeval.

• U houdt zich aan alle wettelijke en contractuele regels en eisen.

• U doet er alles aan om er voor te zorgen dat u doet wat u moet doen op grond van deze verzekering.

• U gaat na het ongeval direct voor behandeling naar een bevoegde arts. U laat zich begeleiden zo lang dit nodig is.

• U doet alles om uw herstel te bevorderen en u doet niets waardoor wij worden benadeeld.

• U geeft ons alle gegevens die wij nodig hebben om de uitkering te kunnen vaststellen. Of machtigt anderen om ze aan ons te geven.

• U laat zich, als wij dit vragen, onderzoeken door een arts. Of, als wij dit vragen, voor onderzoek opnemen in een officieel wettelijk bevoegd en erkend ziekenhuis of andere medische instelling. Wij wijzen de arts, het ziekenhuis of de instelling aan. Wij betalen de kosten hiervoor.

Let op: Doet u dit niet? Dan heeft u misschien geen recht op een uitkering. Wij betalen dan ook geen rentevergoeding. Zie afspraak 6.12 (Rente op uitkering).

6.6 Was u voor het ongeval al invalide of ziek?

U was voor het ongeval al invalide of ziek. Dit kan een aantal gevolgen hebben. Ze staan hieronder.

• Was u al ziek of invalide? En zijn de gevolgen van het ongeval hierdoor vergroot? Dan houden wij hier geen rekening mee. Wij stellen de uitkering vast alsof u helemaal gezond was tijdens het ongeval.

• Is de ziekte of invaliditeit van u het gevolg van een eerder ongeval? En hebben wij hiervoor een uitkering verstrekt of moeten wij die nog verstrekken? Dan houden wij wel rekening met de ziekte en invaliditeit van het eerdere ongeval.

• Was u voor het ongeval al invalide? En heeft u recht op een uitkering zoals onder afspraak 6.9 (Hoe stellen wij de uitkering bij blijvende invaliditeit (Rubriek B) vast?) staat? Dan betalen wij alleen het verschil tussen de mate van blijvend (functie-)verlies vóór en na het ongeval. Ook de mate van blijvend (functie-)verlies van vóór het ongeval wordt volgens afspraak 6.9 vastgesteld.

va-ai-fo 2020-08 blad 24 van 30

• Een ongeval doordat u ziek bent, is verzekerd. Of als gevolg van abnormale lichamelijke of geestelijke gesteldheid van u. Maar de uitsluitingen in verband met opzet, waagstuk en zelfdoding blijven gewoon gelden.

6.7 Wanneer betalen wij?

Wij betalen in de volgende gevallen:

Uitkering bij overlijden (Rubriek A)

• Wij keren éénmalig een bedrag van € 5.000,- uit aan uw wettelijke erfgenamen als u overlijdt door een ongeval. Dit moet een rechtstreeks gevolg van het ongeval in het verkeer met de verzekerde fiets zijn en alleen door het ongeval zijn veroorzaakt.

• Betaalden wij u door een ongeval al een uitkering voor blijvende invaliditeit van u? En overlijdt u binnen twee jaar als gevolg van hetzelfde ongeval? Dan verminderen wij de uitkering voor overlijden met het bedrag dat wij al hebben betaald.

• Overlijdt u door een verkeersongeval met uw verzekerde fiets in het buitenland? Dan betalen wij het bedrag dat is verzekerd voor overlijden. Maar ook de kosten van repatriëring van uw stoffelijk overschot tot maximaal € 5.000,-. Wij betalen de kosten voor repatriëring alleen als ze niet door een andere verzekering of voorziening worden vergoed.

Uitkering bij blijvende invaliditeit (Rubriek B)

• Wij keren éénmalig een bedrag uit aan u als u blijvende invaliditeit overhoudt aan een

verkeersongeval in het verkeer met uw verzekerde fiets. Dit moet een rechtstreeks gevolg van het ongeval zijn en alleen door het ongeval zijn veroorzaakt.

• Het bedrag dat wij uitkeren is een percentage van het verzekerde bedrag van € 10.000,-.

• Overlijdt u door een andere oorzaak dan het ongeval? En hebben wij het

invaliditeitspercentage nog niet vastgesteld? Dan blijft het recht op uitkering bestaan. Dan bepalen wij de hoogte van de uitkering op grond van de mate van invaliditeit waarvan sprake zou zijn als u niet was overleden.

Wij keren onder deze module maximaal de hierboven genoemde verzekerde bedragen onder Rubriek A en/of Rubriek B uit voor alle verzekerden tezamen. Mits er geen uitsluiting van toepassing is en er aan alle verplichtingen op grond van deze verzekering is voldaan. Is er ten tijde van het

verkeersongeval sprake van meerdere in- of opzittenden, die een verkeersongeval in de zin van deze verzekering is overkomen, dan wordt met inachtneming van het hierboven vermelde, de uitkering als volgt geregeld:

a. bij overlijden: ieder een gelijk deel van het verzekerd bedrag van Rubriek A;

b. bij blijvende invaliditeit: ieder naar verhouding van de mate van de invaliditeit, van het verzekerd bedrag van Rubriek B.

c. Is er sprak van zowel overlijden als blijvende invaliditeit? Dan wordt met in achtneming van afspraak 6.7, maximaal € 15.000,- uitgekeerd; voor overlijden maximaal € 5.000,- en bij blijvende invaliditeit afhankelijk van het invaliditeitspercentage, maximaal € 10.000,-.

6.8 Hoe bepalen wij de uitkering als u overlijdt?

Bij overlijden gaan wij uit van twee van de volgende situaties:

• Overlijdt u direct als gevolg van een ongeval? Of overlijdt u alsnog als gevolg van een ongeval, maar voordat het percentage blijvende invaliditeit is vastgesteld? Dan geldt het verzekerde bedrag bij overlijden.

• Overlijdt u als gevolg van een ongeval nadat het percentage voor blijvende invaliditeit is vastgesteld? Dan geldt vanaf dat moment het verzekerde bedrag bij overlijden. Zijn er al uitkeringen gedaan in verband met blijvende invaliditeit? En is het totaalbedrag hoger dan de uitkering bij overlijden? Dan vorderen wij dit verschil niet terug.

6.9 Hoe bepalen wij de uitkering bij blijvende invaliditeit?

De uitkering is in dit geval een percentage van het verzekerde bedrag. Het uitkeringspercentage is gelijk aan het invaliditeitspercentage tenzij dit duidelijk anders is afgesproken.

De hoogte van het invaliditeitspercentage hangt af van:

• het lichaamsdeel, de lichaamsdelen, het orgaan en/of de organen dat/die bij het ongeval is/zijn beschadigd;

va-ai-fo 2020-08 blad 25 van 30

• de staat van dat lichaamsdeel, die lichaamsdelen, dat orgaan en/of die organen;

• het feit of de verzekerde deze tijdelijk of blijvend niet meer kan gebruiken;

• de mate waarin het lichaamsdeel, de lichaamsdelen, het orgaan en/of de organen er niet meer is/zijn of onbruikbaar is/zijn geworden.

Hoe bepalen wij het definitieve (functie)verlies?

Wij bepalen de mate van het (functie)verlies met behulp van medische gegevens. Als hiervoor medisch onderzoek nodig is, moet dit onderzoek in Nederland plaatsvinden.

Wij stellen de mate van (functie)verlies vast:

• volgens objectieve maatstaven;

• zonder dat wij rekening houden met beroepsbezigheden;

• volgens de op het moment van vaststelling laatste uitgave van de ‘Guides to the Evaluation of Permanent Impairment’ van de American Medical Associaton (A.M.A.);

• Indien de A.M.A.-guide niet voorziet in de aard van de aandoening, stellen wij de aanwezigheid en mate van blijvende invaliditeit vast aan de hand van rapportage(s) van de door ons aan te wijzen medisch adviseur en andere deskundigen.

• volgens de Nederlandse richtlijnen die naast of in aanvulling op de hierboven genoemde uitgave zijn opgesteld door een wetenschappelijke vereniging van medisch specialisten.

De A.M.A.-guide is leidend en heeft voorrang op onderstaande tabel.

Verliest u een lichaamsdeel of orgaan? Of kan u het niet meer gebruiken? In onderstaande tabel leest u wat het percentage blijvende invaliditeit is dat er bij hoort.

Tabel voor het bepalen van het percentage blijvende invaliditeit (Rubriek B).

Tabel voor het bepalen van het percentage blijvende invaliditeit (Rubriek B).