• No results found

WELKE INFORMATIE KAN JE OP ONZE WEBSITE VINDEN?

n informatie die specifiek voor jou van belang is bij ingang van je pensioenuitkering;

n een opgave van het pensioen dat je krijgt uitgekeerd;

n een opgave van het opgebouwde partnerpensioen;

n een opgave van het opgebouwde wezenpensioen;

n informatie over de toeslagen die wij kunnen geven;

n informatie over vermindering van pensioenen.

ARTIKEL 56 WELKE INFORMATIE ONTVANG JE ALS JE MET PENSIOEN BENT?

Als het pensioen aan je wordt uitgekeerd, ontvang je ieder jaar van ons:

n een opgave van het pensioen dat je krijgt uitgekeerd;

n een opgave van het opgebouwde partnerpensioen;

n een opgave van het opgebouwde wezenpensioen;

n informatie over de toeslagen die wij kunnen geven;

n informatie over vermindering van pensioenen.

Als het toeslagbeleid is gewijzigd, ontvang je daarover binnen drie maanden bericht van ons.

ARTIKEL 57 WELKE INFORMATIE KAN JE OP ONZE WEBSITE VINDEN?

n Informatie die je ontvangt als je bij ons deelnemer bent geworden (artikel 51);

n informatie over het financieel crisisplan;

n informatie over het herstelplan.

Begrippenlijst

AOW

Algemene Ouderdomswet Beleidsdekkingsgraad

Het gemiddelde van de actuele dekkingsgraden in de laatste 12 maanden Bestuur

Het bestuur van het (pensioen)fonds CAO

De collectieve arbeidsovereenkomst voor VIVAT N.V.

Dekkingsgraad

Geeft een beeld van de financiële situatie van een pensioenfonds op een bepaald moment en wordt uitgedrukt in een percentage. Deze maatstaf geeft de verhouding aan tussen de waarde van de bezittingen van het pensioenfonds en de pensioenverplichtingen van het fonds.

Fonds

Stichting Pensioenfonds SNS REAAL Minimaal vereist eigen vermogen

Het Minimaal Vereist Eigen Vermogen (MVEV) is de ondergrens van het Vereist Eigen Vermogen (VEV). Als de dekkingsgraad van het pensioenfonds langer dan 5 jaar onder het MVEV ligt, moet het pensioenfonds de opgebouwde en ingegane pensioenen direct verlagen waardoor de dekkingsgraad in een keer weer hoger is dan het MVEV.

Pensioenaanspraak

Een pensioen dat nog niet is ingegaan.

Pensioendatum

De datum waarop je werkelijk met pensioen gaat.

Vereist eigen vermogen

Bij een dekkingsgraad van 100% kan een pensioenfonds in beginsel aan alle pensioenverplichtingen voldoen.

Maar volgens wettelijke regels moeten pensioenfondsen over extra geld beschikken om tegenvallers op te vangen.

Maatstaf hiervoor is het vereist eigen vermogen. Dit is afhankelijk van de samenstelling van de beleggingen.

Hoe risicovoller het fonds belegt, des te hoger het vereist eigen vermogen is.

WAO/WIA

Wet op de arbeidsongeschiktheidsverzekering / Wet werk en inkomen naar arbeidsvermogen.

Bijlagen

Bij verschillende onderwerpen in het pensioenreglement 2020 lees je dat voor factoren en percentages wordt verwezen naar deze bijlage. De onderdelen waarnaar wordt verwezen vind je hieronder.

A BASIS EN GELDIGHEIDSDUUR VAN HERREKENINGSFACTOREN EN RUILVERHOUDINGEN

Je hebt als (gewezen) deelnemer in het pensioenreglement verschillende keuzemogelijkheden: je kan eerder of later dan de pensioenrichtleeftijd met pensioen gaan. Daarnaast kan je het opgebouwde partnerpensioen omruilen voor een hoger ouderdomspensioen of het opgebouwde ouderdomspensioen omruilen voor een hoger partnerpensioen. Ook heb je de mogelijkheid om de hoogte van je ouderdomspensioen te laten variëren.

Deze keuzemogelijkheden hebben wel gevolgen voor de hoogte van je pensioen. De pensioenen worden dan namelijk herrekend en daarvoor wordt gebruik gemaakt van herrekeningsfactoren en ruilverhoudingen, die in deze bijlage zijn opgenomen.

De in deze bijlage onder B tot en met E opgenomen herrekeningsfactoren en ruilverhoudingen zijn gebaseerd op collectieve actuariële gelijkwaardigheid. Dit betekent dat de waarde van de pensioenen voor uitruil, uitstel of vervroeging over het gehele deelnemersbestand gemiddeld overeenkomt met de waarde van de pensioenen na uitruil, uitstel of vervroeging. Het bestuur stelt jaarlijks de nieuwe herrekeningsfactoren en ruilverhoudingen vast.

B FACTOREN VOOR VERVROEGING EN UITSTEL VAN HET OUDERDOMSPENSIOEN

Als je eerder of later met pensioen gaat, als bedoeld in artikel 21 van het pensioenreglement, wordt het pensioen verlaagd of verhoogd. Bij vervroeging wordt je levenslange pensioen verlaagd, het pensioenfonds zal immers langer moeten uitkeren. Indien je later met pensioen gaat, wordt je levenslange pensioen verhoogd, Het fonds kan dan langer beleggen en zal het pensioen korter hoeven uit te keren.

In onderstaande tabel zijn de gevolgen te zien van het vervroegen of uitstellen van het pensioen. In de tweede kolom is te zien hoeveel pensioen je overhoudt van de €1.000,- die je zou hebben bij de pensioenrichtleeftijd van 62 jaar (die gold tot 1 januari 2014), in de derde kolom is te zien hoeveel pensioen je overhoudt van de

€1.000,- die je zou hebben bij de pensioenrichtleeftijd van 67 jaar (die gold vanaf 1 januari 2014 tot 1 januari 2018) en in de vierde kolom is te zien hoeveel pensioen je overhoudt van de €1.000,- die je zou hebben bij de pensioenrichtleeftijd van 68 jaar (die geldt vanaf 1 januari 2018).

Een voorbeeld: stel je krijgt op 67 jaar €1.000,- levenslang ouderdomspensioen (bruto per jaar). Als je besluit om eerder met pensioen te gaan, bijvoorbeeld op 62 jaar, dan ontvang je op die leeftijd een levenslang ouder-domspensioen van € 820,-.

INGANGSLEEFTIJD PENSIOEN

PERCENTAGE VAN HET OP DE PENSIOENDATUM OPGEBOUWDE LEVENSLANG OUDERDOMSPENSIOEN

(62=100%)

PERCENTAGE VAN HET OP DE PENSIOENDATUM OPGEBOUWDE LEVENSLANG OUDERDOMSPENSIOEN

(67=100%)

PERCENTAGE VAN HET OP DE PENSIOENDATUM OPGEBOUWDE

Voor tussenliggende leeftijden kan bij wijze van indicatie worden geïnterpoleerd tussen de vermelde leeftij-den. Dit houdt in dat wanneer de ingangsleeftijd 62,5 jaar is, het percentage van het op de pensioendatum opgebouwde levenslang ouderdomspensioen zal zijn: (85% + 82%) / 2 = 83,5%, waarbij 85% hoort bij leeftijd 63 en 82% bij leeftijd 62, óf in een geldbedrag: (€ 850,- + € 820,-) / 2 = € 835,-, waarbij € 850,- hoort bij leeftijd 63 en € 820,- bij leeftijd 62.

C FACTOR VOOR DE UITRUIL VAN LEVENSLANG PARTNERPENSIOEN OP DE PENSIOENDATUM

Als je ouderdomspensioen ingaat kan je het opgebouwde levenslange partnerpensioen uitruilen voor (omzetten in) een hoger levenslang ouderdomspensioen. Deze mogelijkheid staat open voor iedere deelnemer, ongeacht de burgerlijke staat. De tabel met de factoren vind je hieronder.

Factor partnerpensioen uitruilen in ouderdomspensioen

INGANGSLEEFTIJD

PENSIOEN VOOR ELKE INGERUILDE EURO OPGEBOUWD PARTNERPENSIOEN WORDT HET LEVENSLANG OUDERDOMSPENSIOEN VERHOOGD MET DE VERMELDE FACTOR

55 0,16

56 0,16

57 0,17

58 0,18

59 0,18

60 0,19

61 0,20

62 0,21

63 0,21

64 0,22

65 0,23

66 0,24

67 0,25

68 0,25

69 0,26

70 0,27

Voorbeeld

Een opgebouwd levenslang partnerpensioen bedraagt als je pensioen ingaat €1.000,-. Indien dit pensioen wordt omgeruild voor een hoger levenslang ouderdomspensioen met ingangsleeftijd 67 jaar, dan zal dit leiden tot een verhoging van het ouderdomspensioen met €1.000,- x 0,2500 = € 250,-. Na omruiling is het partnerpensioen vervallen.

Als je pensioen ingaat of als je eerder je deelnemerschap beëindigt (bij uitdiensttreding) kan je het opge-bouwde levenslang ouderdomspensioen gedeeltelijk uitruilen voor (omzetten in) een hoger levenslang partnerpensioen.

Factor ouderdomspensioen uitruilen in partnerpensioen

INGANGSLEEFTIJD

PENSIOEN VOOR ELKE INGERUILDE EURO OPGEBOUWD OUDERDOMSPENSIOEN WORDT HET LEVENSLANG PARTNERPENSIOEN VERHOOGD MET DE VERMELDE FACTOR

D FACTOREN VOOR VARIATIE IN DE HOOGTE VAN HET OUDERDOMSPENSIOEN

Als je pensioen ingaat kan je ervoor kiezen om variatie aan te brengen in de hoogte van je levenslange ouder-domspensioen. Dit kan gedurende een periode van minimaal drie jaar en maximaal tien jaar als bedoeld in artikel 26 van het pensioenreglement. Als je daarvoor kiest dan betekent dit dat je een periode eerst een hogere levenslange ouderdomspensioen ontvangt dan dat in werkelijkheid is opgebouwd. Na deze periode zal de vervolguitkering worden verlaagd met 25% van die verhoogde uitkering.

De hoge uitkering wordt vastgesteld als je pensioen ingaat en het tot uitkering komende levenslange ouder-domspensioen zal worden herrekend met een factor. Hieronder vind je tabellen met factoren op verschillende ingangsleeftijden achtereenvolgens voor een periode van vijf jaar hogere pensioenuitkering en voor een periode van drie jaar hogere uitkering.

INGANGSLEEFTIJD

PENSIOEN FACTOR (VERHOOGDE UITKERING) VERLAAGDE UITKERING NA VIJF JAAR, ZIJNDE 75% VAN DE VERHOOGDE UITKERING

70 jaar 122,0% (€ 1.220,-) € 915,00

Een opgebouwd ouderdomspensioen op de pensioenrichtleeftijd (67 jaar) bedraagt dan €1.000,-.

Indien dit wordt omgeruild voor een hoger levenslang partnerpensioen, dan zal dit leiden tot een verhoging van het partnerpensioen met €1.000,- x 3,96 = € 3.960,-.

Voorbeeld eerste vijf jaar hogere uitkering:

Je hebt een levenslang ouderdomspensioen opgebouwd van €1.000,- en je wil dit pensioen in hoogte variëren, bijvoorbeeld op ingangsleeftijd 67 jaar. In de eerste vijf jaar ontvang je dan €1.000,- x 123,2% =

€1.232,-. Na deze periode zal dat €1.232,- x 75% = € 924,- worden. In onderstaande tabel zijn de factoren te zien en tussen haakjes de gevolgen van variatie op verschillende ingangsleeftijden op basis van €1.000 opgebouwd pensioen.

INGANGSLEEFTIJD

PENSIOEN FACTOR (VERHOOGDE UITKERING) VERLAAGDE UITKERING NA VIJF JAAR, ZIJNDE 75% VAN DE VERHOOGDE UITKERING

62 jaar 124,8% (€ 1.248,-) € 936,00

Voor ingangsleeftijden tussen de in de tabel genoemde leeftijden wordt lineair geïnterpoleerd. Zie hiervoor het voorbeeld bij de tabel onder B van deze bijlage.

Nadat vijf jaren na de ingangsdatum van het ouderdomspensioen zijn verstreken, zal het levenslang ouderdomspensioen worden verlaagd tot 75% van de hoge uitkering.

INGANGSLEEFTIJD

PENSIOEN FACTOR (VERHOOGDE UITKERING) VERLAAGDE UITKERING NA DRIE JAAR, ZIJNDE 75% VAN DE VERHOOGDE UITKERING

70 jaar 126,2% (€ 1.262,-) € 946,50

Voor ingangsleeftijden tussen de in de tabel genoemde leeftijden wordt lineair geïnterpoleerd. Zie hiervoor het voorbeeld bij de tabel onder B van deze bijlage.

Nadat drie jaren na de ingangsdatum van het ouderdomspensioen zijn verstreken, zal het levenslang ouder-domspensioen worden verlaagd tot 75% van de hoge uitkering.

Goed om te weten is dat de hoge pensioenuitkering op het moment dat je pensioen ingaat eerst wordt vastge-steld nadat het opgebouwde pensioen is herrekend op basis van de verschillende keuzes die je hebt gemaakt voor achtereenvolgens vervroeging of uitstel en uitruil van ouderdomspensioen en partnerpensioen.

Voorbeeld eerste drie jaar hogere uitkering:

Je hebt een levenslang ouderdomspensioen opgebouwd van €1.000,- en je wil dit pensioen in hoogte variëren, bijvoorbeeld op ingangsleeftijd 67 jaar. In de eerste drie jaar ontvang je dan een ouderdoms-pensioen van €1.000,- x 127% = €1.270,-. Na deze periode zal dat €1.270,- x 75% = € 952,50 worden.

In onderstaande tabel zijn de factoren te zien en tussen haakjes de gevolgen van variatie op verschillende ingangsleeftijden op basis van €1.000 pensioen.

E PREMIES TIJDELIJK PARTNER PENSIOEN

De premie voor het tijdelijk partnerpensioen als bedoeld in artikel 17 van het pensioenreglement is per 1 januari 2020 vastgesteld op een leeftijdsafhankelijk percentage van de franchise (2020: €14.167). De onderstaande tabel laat voor iedere leeftijd de maandelijkse premie voor het tijdelijk partnerpensioen zien.

LEEFTIJD OP 1 JANUARI 2020 PREMIE 2020 PER MAAND LEEFTIJD OP 1 JANUARI 2020 PREMIE 2020 PER MAAND

16 0,15% 46 1,66%

De opgaven en de informatie die je van ons ontvangt overeenkomstig Deel 11 van het pensioenreglement worden in principe kosteloos verstrekt. Voor informatieverzoeken die de redelijkheid overschrijden, kunnen wij de daadwerkelijk gemaakte kosten in rekening brengen.

G PERCENTAGE BIJDRAGE WERKNEMER

De hoogte van je deelnemersbijdrage die je moet betalen wordt bepaald in artikel 29 van het pensioenreglement.

De hoogte van deze bijdrage is per 1 januari 2020 vastgesteld als de som van 4,5% van de pensioengrondslag plus het variabele jaarinkomen. Het totale pensioengevende jaarinkomen is gemaximeerd tot €110.111,- (artikel 18ga Wet op de loonbelasting 1964).

Als je een van de standaard arbeidsduur afwijkende arbeidsduur hebt, wordt de bijdrage van 4,5% van de pensioengrondslag vermenigvuldigd met de arbeidsduurfactor. Voorts wordt de bijdrage gecorrigeerd voor het gedeelte van de pensioenopbouw waarvoor vrijstelling van premiebetaling wegens arbeidsongeschiktheid is verleend.

H AFKOOPVOET KLEINE PENSIOENEN

Indien je een klein pensioen hebt, bestaat de mogelijkheid dat dit pensioen door ons (het pensioenfonds) wordt afgekocht. De afkoopwaarde die je dan ontvangt is het bedrag dat ineens wordt uitgekeerd ter vervanging van de verplichting van ons om in de toekomst een serie uitkeringen aan je te doen.

Je hebt een klein pensioen als het pensioen op het moment dat het pensioen ingaat maximaal een bepaald bedrag is. Dit bedrag wordt jaarlijks, op grond van de Pensioenwet, vastgesteld.

Afkoop van een klein pensioen geschiedt op basis van een afkoopvoet. Dat is een factor waarmee de pensioen-aanspraak wordt vermenigvuldigd. De uitkomst van deze vermenigvuldiging is de (contante) waarde van de pensioenaanspraak. Dit is het bedrag dat nodig zou zijn om in de toekomst één of meer betalingen te kunnen verrichten.

Het Bestuur stelt jaarlijks per 1 januari de afkoopvoeten vast.

De afkoopvoeten zijn als volgt vastgesteld:

TIJDELIJK OUDERDOMSPENSIOEN TUSSEN LEEFTIJD 62 EN 65

LEEFTIJD AFKOOPVOET

62 3,00

63 2,00

64 1,00

De afkoopvoeten voor het ouderdomspensioen (OP) en het nabestaandenpensioen (NP) zijn als volgt vastgesteld:

LEEFTIJD

20 15,33 13,98 12,05 10,84 10,25 2,24 51,16

21 15,63 14,26 12,30 11,06 10,46 2,29 50,75

22 15,94 14,54 12,54 11,28 10,67 2,34 50,34

23 16,26 14,83 12,79 11,51 10,88 2,39 49,91

24 16,57 15,12 13,05 11,74 11,10 2,45 49,48

25 16,89 15,41 13,30 11,97 11,32 2,50 49,04

26 17,22 15,71 13,56 12,20 11,55 2,56 48,59

27 17,54 16,01 13,83 12,44 11,77 2,62 48,13

28 17,87 16,32 14,09 12,68 12,00 2,68 47,65

29 18,20 16,62 14,36 12,93 12,23 2,74 47,17

30 18,54 16,93 14,63 13,17 12,47 2,81 46,68

31 18,87 17,24 14,91 13,42 12,70 2,88 46,17

32 19,21 17,55 15,18 13,67 12,94 2,94 45,66

33 19,54 17,86 15,45 13,92 13,18 3,01 45,13

34 19,87 18,18 15,73 14,17 13,42 3,09 44,59

35 20,20 18,49 16,01 14,42 13,66 3,16 44,04

36 20,53 18,79 16,28 14,67 13,89 3,23 43,47

37 20,86 19,10 16,55 14,93 14,13 3,31 42,89

38 21,17 19,40 16,82 15,17 14,37 3,39 42,30

39 21,49 19,70 17,09 15,42 14,61 3,47 41,70

40 21,79 19,99 17,36 15,67 14,84 3,55 41,08

41 22,08 20,27 17,62 15,91 15,07 3,63 40,44

42 22,37 20,54 17,87 16,14 15,30 3,72 39,80

43 22,65 20,81 18,12 16,37 15,52 3,80 39,14

44 22,92 21,07 18,36 16,60 15,73 3,89 38,46

45 23,19 21,32 18,58 16,81 15,94 3,97 37,78

46 23,44 21,56 18,80 17,02 16,14 4,06 37,08

47 23,69 21,79 19,01 17,22 16,33 4,14 36,36

48 23,93 22,01 19,21 17,40 16,52 4,23 35,63

LEEFTIJD

49 24,16 22,23 19,41 17,58 16,69 4,31 34,89

50 24,38 22,44 19,59 17,75 16,85 4,39 34,14

51 24,60 22,64 19,77 17,92 17,01 4,47 33,37

52 24,81 22,83 19,94 18,07 17,16 4,54 32,59

53 25,00 23,02 20,11 18,22 17,30 4,61 31,80

54 25,19 23,20 20,27 18,37 17,44 4,68 31,01

55 25,37 23,38 20,43 18,51 17,57 4,74 30,20

56 25,54 23,54 20,58 18,65 17,70 4,80 29,39

57 25,70 23,70 20,72 18,78 17,83 4,85 28,57

58 25,85 23,85 20,86 18,91 17,95 4,89 27,74

59 25,99 23,99 21,00 19,04 18,07 4,93 26,91

60 26,13 24,13 21,13 19,16 18,19 4,96 26,08

61 25,25 24,25 21,26 19,28 18,30 4,98 25,24

62 24,38 24,38 21,38 19,40 18,42 4,99 24,40

63 23,50 23,50 21,50 19,52 18,53 4,98 23,56

64 22,62 22,62 21,63 19,63 18,65 4,96 22,72

65 21,75 21,75 21,75 19,75 18,76 4,93 21,87

66 20,88 20,88 20,88 19,88 18,88 4,88 21,03

67 20,01 20,01 20,01 20,01 19,01 4,82 20,19

68 19,15 19,15 19,15 19,15 19,15 4,75 19,35

69 18,29 18,29 18,29 18,29 18,29 4,66 18,52

70 17,45 17,45 17,45 17,45 17,45 4,56 17,69

71 16,61 16,61 16,61 16,61 16,61 4,45 16,88

72 15,79 15,79 15,79 15,79 15,79 4,32 16,07

73 14,97 14,97 14,97 14,97 14,97 4,19 15,27

74 14,17 14,17 14,17 14,17 14,17 4,05 14,48

75 13,38 13,38 13,38 13,38 13,38 3,90 13,70

76 12,61 12,61 12,61 12,61 12,61 3,74 12,93

77 11,85 11,85 11,85 11,85 11,85 3,58 12,17

78 11,11 11,11 11,11 11,11 11,11 3,41 11,44

79 10,39 10,39 10,39 10,39 10,39 3,23 10,72

80 9,69 9,69 9,69 9,69 9,69 3,04 10,01

81 9,02 9,02 9,02 9,02 9,02 2,85 9,34