• No results found

Websites algemeen

In document Jongvolwassenen & rouw (pagina 35-37)

7 Het huidige aanbod

7.1.1 Websites algemeen

De meest bekende en algemene website over rouw, is die van Landelijk Steunpunt Rouw. De stichting LSR biedt vooral een praktische website. LSR verwijst veel door naar boeken en rouwbegeleiders. De website richt zich voornamelijk op mensen die pas een dierbare zijn verloren en nog van alles moeten regelen. Hiervoor zijn handige tips te vinden. De stichting geeft ook de gids 'Gids voor nabestaanden' uit. Daarnaast zijn er op de website korte beschrijvingen te vinden van wat rouw is en wat men kan verwachten.

De LSR website is heel erg vindbaar. Wanneer je ‘rouw’ intikt op Google, is de website van LSR een van de eerste resultaten. De doelgroep van LSR is heel breed, het komt eigenlijk neer op iedereen die op een of andere manier met rouw te maken heeft. Er is een pagina voor de rouwende zelf, maar ook voor de omgeving van de rouwende die troost willen bieden en hierin advies zoeken.

De opmaak van de website is strak en duidelijk, net als de navigatie. Door de duidelijke opmaak kun je als gebruiker je weg vinden in bergen informatie. Want de content bestaat vooral uit informatieve artikelen, bijvoorbeeld; wat is rouw, wat gebeurt er, hoe bied ik troost aan kinderen? De content heeft een hele algemene en zakelijke tone of voice, hierin is geen doelgroep uit te onderscheiden. Het taalgebruik is heel algemeen en informatief.

LSR maakt alleen teksten als content met een gemiddelde lengte van ongeveer 1000 woorden. Er staat geen data bij de geplaatste content en er is niet te bepalen of de content up to date is. Alleen de algemene onderwerpen rondom rouw worden besproken, waardoor het vernieuwen van een artikel eigenlijk niet nodig is. LSR houdt zich niet bezig met de laatste ontwikkelingen op het gebied van rouw.

Aan de hand van de criteria is te zeggen dat de website van LSR voldoet aan de eisen van de opmaak, maar zich op geen enkele manier onderscheidt. De tone of voice is zo algemeen dat het saai wordt en de gekozen onderwerpen zijn erg standaard. Ook in de vorm van content is geen variatie te vinden. LSR is een geschikte site om snel informatie te vinden over rouw, maar zal waarschijnlijk geen vaste gebruikers aan zich binden. De doelgroep is te breed.

Een andere website die zich niet op een specifieke (leeftijds)groep richt is Wie Troost Mij. Deze website is onderdeel van uitvaartverzekeraar Monuta. Het belangrijkste onderdeel van deze website is het forum, waar nabestaanden per thema (bijv. het verlies van een kind) kunnen praten over hun verlies. Daarnaast is er informatie te vinden over rouwverwerking en praktische zaken. Wie Troost Mij linkt dan door naar de homepage van Monuta.

Wie Troost Mij is niet makkelijk te vinden via Google, met de zoekopdrachten ‘rouw’ en ‘rouwverwerking’ verschijnt deze site niet in de zoekresultaten. Pas wanneer je zoekt op ‘lotgenoten rouwverwerking’ kom je op de website van Monuta met daarop een link naar Wie Troost Mij. Eigenlijk moet een gebruiker al op de hoogte zijn van de website, via een zoekopdracht is Wie Troost Mij amper te vinden. Een andere domeinnaam was verstandiger geweest. Ook omdat de domeinnaam Wie Troost Mij al een hele sterke lading met zich mee brengt, een hele sterke negatieve lading. De woorden ‘wie troost mij’ impliceren dat de bezoeker door niemand getroost wordt. Het kan zelfs zo begrepen worden dat de gebruiker zich achtergesteld voelt, ‘anderen worden wel getroost maar ik niet’. Psychologisch kan dit gezien worden als het bevestigen van de slachtofferrol.

De opmaak en de navigatie van de website zijn duidelijk en er worden

afbeeldingen gebruikt. De meeste afbeeldingen zijn alleen niet erg origineel. Zo bestaat de achtergrond van de website uit een wolkenlucht. Dit is een passende, maar weinig originele afbeelding.

Zoals al gezegd is het belangrijkste onderdeel van de website het forum. Gebruikers kunnen hier hun verhaal kwijt en hun emoties ventileren. Over deze posts wordt geen redactie gepleegd. Daarom is de tone of voice van dit forum wanhopig, de titels van de posts zijn voornamelijk noodkreten van rouwenden met extreem verdriet.

Echt eigen content plaatst Wie Troost Mij niet. Er is een kopje praktische info, maar dan linkt de site door naar de website van Monuta.

Op de website zelf staat omschreven dat Wie Troost Mij bedoeld is voor iedereen die iemand heeft verloren en zijn ervaring wil delen. Maar aan het kopje ‘veel gestelde vragen’ is te zien dat vooral ouderen de website gebruiken. De veel gestelde vragen zijn namelijk; hoe maak ik een account aan en hoe verander ik de foto die bij mijn naam staat? Dit zijn vragen die jongeren nooit zullen stellen omdat zij over het algemeen begrijpen hoe dit soort dingen werken.

Op de website Wie Troost Mij kan een gebruiker zijn gevoelens kwijt. De gebruiker moet dan wel openstaan voor cliché afbeeldingen en de rauwe gevoelens van andere gebruikers. Wanneer een gebruiker zoekt naar inhoudelijke artikelen is dit niet de juiste website.

In document Jongvolwassenen & rouw (pagina 35-37)