• No results found

Website Baker

In document "Verlichting van het onderhoud" (pagina 57-70)

http://start.websitebaker2.org/nl/introductie. html

Website Baker is een PHP gebaseerd content management systeem (CMS). Het is ont- worpen met één doel: gebruikers in staat stellen om websites te maken met gemak. Deze Website Baker “Start” website is een bron voor mensen die meer willen weten over Website Baker en die een start willen maken met dit project en met onze com- munity.

Kenmerken

• Een gebruiksvriendelijk gebruikers-paneel

• Ondersteuning voor meertalige websites

• De front-end maakt gebruik van templates. Deze kunnen per pagina gewijzigd worden

• Beheer van diverse gebruikers- groepen en hun rechten

• Gebruik makend van Captchas om spam te voorkomen

• Elke gebruiker kan zijn eigen tijdszone, taal, datum-weergave, tijd-weergave en naam-weergave wijzigen/instellen • WYSIWYG editor

• Een website is gemakkelijk aan te maken, zonder beperkingen in het gebruik • Meervoudige menu’s, secties per pagina

of inhouds-blokken maken het mogelijk om elke template te maken die je maar kunt bedenken

• Gemakkelijk om bestaande ontwerpen geschikt te maken voor Website Baker • De duidelijke structuur maakt het mogelijk

om de core te wijzigen (indien nodig) • Een moderne en duidelijke architectuur

Vereisten

Op dit moment zijn PHP (4.1 of hoger) en MySQL (3.2.3 of hoger) de enige vereisten voor WB 2.x.

XOOPS

http://www.xoops.org/

XOOPS is een open source content management systeem (CMS), een web- toepassing die beheerders toestaat om dynamische websites met diverse soorten inhoud te maken. De vele dynamische eigenschappen helpen beheerders dit gemakkelijk tot stand te brengen. Het is een ideaal hulpmiddel voor het ontwikkelen van kleine persoonlijke pagina’s tot aan grote dynamische communitywebsites, intrabedrijf- portalen, weblogs en veel meer. Het kan op een server, voorzien van een webserver (b.v. Apache) geconfigureerd met de program- meertaal PHP en een database (b.v. MySQL), worden geïnstalleerd.

XOOPS wordt uitgegeven onder de GNU General Public License (GPL) en is voor ieder- een vrij te gebruiken en te wijzigen. Software onder GPL wordt vaak aangeduid als open sourcesoftware (vrije software): iedereen is vrij de code met anderen te delen, zolang de GPL nageleefd wordt.

WordPress

http://wordpress.org/

WordPress is gratis weblog-software, die onder de GPL-licentie wordt gepubliceerd. WordPress maakt gebruik van de PHP programmeertaal. Alle content wordt opge- slagen in een MySQL-database. Per Word- Press installatie is één weblog te beheren. Door middel van thema’s (themes) of zelfgemaakte template files is de opmaak van pagina’s aan te passen, zodat er geen gebruik hoeft te worden gemaakt van de standaard vormgeving die WordPress levert. Ook zijn er talloze plugins beschikbaar die allerlei functies aan het weblog toevoegen. Een aantal daarvan zijn bijvoorbeeld spam filters (bijvoorbeeld SpamKarma) of kleine scherm detectie (Mobiele telefoon, Nintendo Wii, Nintendo DS, etc.).

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Belangrijke eigenschappen

• Database gestuurd: XOOPS gebruikt een relationele database (momenteel MySQL) om gegevens op te slaan die voor het draaien van een content management systeem. • Volledig gemodulariseerd: de

modules kunnen gemakkelijk geïnstalleerd, gedeïnstalleerd, geactiveerd en gedeactiveerd worden met een druk op de knop. • Wereldwijde ondersteuning: XOOPS

is en wordt gemaakt door een team van verscheidene hardwerkende vrijwilligers verspreid over de hele wereld. De XOOPS-gemeenschap heeft een groot aantal officiële ondersteunende sites over de hele wereld.

• Uitgebreid rechtensysteem: Krachtig en gebruikersvriendelijk rechtensys- teem dat beheerders toelaat om rechten voor elk onderdeel, elke groep of elk persoon aan te passen. • Op thema’s gebaseerde interface:

XOOPS heeft een krachtig thema- systeem. Systeembeheerders kunnen de website met een enkele klik van de muis veranderen.

Momenteel heeft PostNuke onder andere de mogelijkheid tot RSS feeds generatie, verzamelingen van downloads en weblinks bijhouden, opiniepeilingen, nieuwsitems publiceren, documenten en publicaties (middels onder andere PagEd en Pageset- ter), geïntegreerde forums (bijvoorbeeld PNphpBB2 en pnForum), kalender (Post- Calendar), fotogalerijen (bijvoorbeeld Gallery en PhotoShare), adresboek, project- beheer, e-commerce, nieuwsbrieven en on- telbaar veel andere mogelijkheden middels modules en hooks, waarvan de meesten gratis te verkrijgen zijn.

Postnuke is ook in uiterlijk aan te passen via verschillende themasystemen (zoals Xanthia en AutoTheme, ook wel bekend onder AT, of AT-lite), maar ook onder het standaard PostNuke thema systeem.

Zikula

http://zikula.org/

Zikula is een gratis, open source content- beheersysteem (een ‘nuke’), gebaseerd op PostNuke en uitgebracht onder de GNU General Public License. De code van Post- Nuke is, zoals vele beheersystemen, object- georiënteerd en volledig modulair.

PostNuke is geschreven in PHP en slaat zijn inhoud op in een MySQL database. Op ieder platform waar PHP op draait zal PostNuke ook werken, zoals Apache en IIS webservers. Door gebruik van een intern pagina render systeem (pnRender) gebaseerd op PHP’s smarty, worden zowel thema’s als modules zeer snel gegenereerd.

PostNuke is een CMS dat zich leent om op een eenvoudige wijze zeer complexe beheersbare websites te maken. Het onder- steunt meerdere talen en is zeer gebruikers- vriendelijk bij te werken door eindgebruikers. Door middel van het zeer krachtige rechten systeem is het voor beheerders mogelijk om groepen gebruikers toegang te geven (of te ontnemen) tot het gebruik van bepaalde onderdelen van de site.

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Vergelijkingstabel

Na het bestuderen van de informatie over de veertien hiervoor beschreven content management systemen is er door middel van de overige eisen en wensen van Montad een selectie van vier gemaakt. Deze vier content management systemen paste het beste in het plaatje van Montad en worden nu verder met elkaar vergeleken in een tabel.

Content management systeem vergelijkingstabel:

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

Uitgewerkt onderzoek

In document "Verlichting van het onderhoud" (pagina 57-70)