• No results found

Hoe kunnen we dit samen realiseren?

In document Gent, leeftijdsvriendelijke stad (pagina 24-28)

• Door Gentse ouderen maximaal te betrekken bij hun stad en hun wijk in de verschillende beleidsdomeinen. Kwetsbare groepen krijgen hierbij extra aandacht.

o We stimuleren ouderen om hun stem te laten horen en actief deel te nemen aan participatie- en co-creatietrajecten over diverse maatschappelijke thema’s en werken drempels tot deelname weg.

o We motiveren en inspireren interne en externe partners om bij relevante

projecten in te zetten op inspraak, participatie en co-creatie van ouderen vanaf de ontwerpfase.

o We ondersteunen de Seniorenraad in de verdere uitbouw van hun vernieuwde werking, en stimuleren hem om maximaal zijn adviesfunctie op te nemen en actief mee te bouwen aan het Gentse ouderenbeleid.

o We experimenteren met nieuwe vormen van inspraak, participatie en co-creatie en delen onze ervaringen met externen.

o We bouwen een stadsbreed en wijkgericht databestand uit van Gentse ouderen die aangeven betrokken te willen worden bij inspraak-, participatie- en co-creatietrajecten zodat ze gericht betrokken kunnen worden.

o We zetten nieuwe samenwerkingen op tussen overheid, ouderen, het middenveld, bedrijven en kennisinstellingen en streven naar nieuwe verbindingen die de stad en de Gentenaars verder kunnen versterken.

• Door samen met het Vrijwilligerspunt onze vrijwilligerswerking verder uit te bouwen.

o Samen met de vrijwilligers evalueren we het huidige vrijwilligersbeleid van Ouderenzorg en sturen we bij, rekening houdend met het gewijzigde wettelijke kader en de nieuwe maatschappelijke evoluties.

o We bouwen een wervend rekruteringsbeleid uit om het onbenut potentieel aan vrijwilligers aan te spreken.

o Ter ondersteuning en waardering van vrijwilligers stelt elke dienst van Ouderenzorg een verantwoordelijke voor vrijwilligersbeleid aan.

o Om vrijwilligers maximaal in te zetten op hun competenties en talenten werken we verder aan een coachings- en opleidingsbeleid op maat.

o We creëren een duidelijk kader voor kwetsbare vrijwilligers, om ook hun talenten en competenties ten volle in te zetten, met het oog op sociale waardering.

• Door in te zetten op de verdere ontwikkeling van competenties en vaardigheden van ouderen.

o We stimuleren onderwijs- en vormingsinstellingen om hun bestaande aanbod leeftijdsvriendelijk te maken.

o We stimuleren de diensten, verantwoordelijk voor onderwijs, om ouderen te informeren over het aanbod levenslang leren.

o We ondersteunen ouderen om de digitale kloof te overbruggen (online vormingen, vaardigheden trainen, vorming over videochatten).

• We stimuleren de diensten verantwoordelijk voor werk om ouderen te informeren over nieuwe regelgeving over langer werken (flexijobs, onbelast bijverdienen, …)

Samengevat

Ouderen moeten maximaal kunnen deelnemen aan het maatschappelijke leven. Daarom versterken we binnen alle beleidsdomeinen inspraak, participatie en co-creatie van ouderen. Ouderen willen

mee de agenda bepalen en de regie houden over hun eigen leven. Ze hebben heel wat te bieden aan de maatschappij en willen maximaal participeren. Daarom willen we de betrokkenheid van ouderen bij het beleid verhogen en hierbij extra aandacht schenken aan de meest kwetsbaren. We experimenteren ook met nieuwe vormen van inspraak en zetten waar mogelijk

samenwerkingsverbanden op tussen alle betrokken actoren. Ten slotte bouwen we onze

vrijwilligerswerking verder uit, zetten we in op levenslang leren en zorgen we ervoor dat ouderen geïnformeerd worden over de mogelijkheden op de arbeidsmarkt.

3.7. Communicatie en informatie Inleiding

Het kwam al aan bod in eerdere thema’s: de ouderen van vandaag zijn mondiger en gaan uit van hun eigen sterkte. Ook de diversiteit onder ouderen, zowel naar opleidingsniveau, seksuele oriëntatie, herkomst … neemt toe. Dit alles dient vertaald te worden in de communicatie over en voor ouderen. Daarom is het belangrijk om te blijven inzetten op positieve, maar vooral op diverse beeldvorming.

Daarnaast zien we een nieuwe kloof ontstaan in de maatschappij tussen de goed geïnformeerden en de niet-geïnformeerden. Deze kloof loopt vaak gelijk met de digitale geletterdheid, omdat steeds meer informatie enkel digitaal beschikbaar is. Het zou onjuist zijn om alle ouderen af te schrijven als digitaal ongeletterd, want ook ouderen hebben steeds vaker een smartphone en zijn zelf actief op sociale media. Maar traditionele media (drukwerk, radio en TV) zijn nog steeds prioritair. Het wordt een zaak om bij alle communicatie een evenwichtige mix van kanalen te gebruiken. Want degelijke informatieverstrekking, ook naar de meest kwetsbaren, is een basisvoorwaarde voor inspraak en participatie.

De coronacrisis bezorgde het imago van de ouderenzorg in het algemeen een stevige knauw.

Rusthuizen werden ‘sterfhuizen’ genoemd of ‘broeihaarden’. Ongenuanceerde en/of

ongeïnformeerde meningen vonden gretige lezers op (sociale) media. Dit staat in schril contrast met de professionele en solidaire aanpak in de volledige Gentse zorgsector tijdens deze crisis. Het wordt een opdracht om het imago van onze sector, en dus ook het vertrouwen van de burger, te herstellen.

Tijdens de coronacrisis was er ook een opvallende tegenbeweging van mondige ouderen, thuiswonend of in woonzorgcentra, die niet langer wensten betutteld te worden, en niet langer enkel als ‘kwetsbare doelgroep’ gezien. De stem van ouderen wordt algemeen te weinig gehoord, maar tijdens corona werd dit pijnlijk geaccentueerd, omdat ze vaak het onderwerp van gesprek uitmaakten. In het hoofdstuk ‘maatschappelijke participatie’ tonen we al aan hoe we de stem van ouderen luider willen laten klinken, maar het wordt ook een zaak om hier in alle communicatie aandachtig voor te zijn, zodat we in onze formulering steeds uitgaan van de kracht van ouderen, en zelf niet in de val van de ‘young gaze’ stappen.

Stad Gent zette al in op communicatie naar ouderen. Er werd werk gemaakt van de

professionalisering van de communicatie over onze eigen dienstverlening. Het stadsmagazine valt in elke bus. In de wijken waar Buurtwerk actief is valt ‘Uit in je buurt’ in de bus. De lokale

dienstencentra zijn een info- en aanspreekpunt in de wijk. Buurtbewoners kunnen hier terecht met al hun zorg- en welzijnsvragen. Via het gratis tweemaandelijkse tijdschrift WIJS komen ouderen te weten wat er allemaal te doen valt in de lokale dienstencentra. Terugkerende evenementen als de Seniorenweek, de doe-mee-week, enzovoort kregen professionele campagnes ter ondersteuning.

We gebruiken de communicatiewaaier voor laagdrempelige communicatie voor mensen met een migratieachtergrond.

Wat willen we?

Gent werkt drempels voor ouderen weg via heldere en actuele communicatie.

In document Gent, leeftijdsvriendelijke stad (pagina 24-28)