• No results found

Hoe hebben we het gemaakt ?

7. My little box (to share) (CREATIE)

7.6. Hoe hebben we het gemaakt ?

Nadat we ons verdiept hebben in het onderwerp zijn we tot de conclusie gekomen dat er alleen maar rouwboxen/koffers bestaan die gericht zijn op de kleuters. De boxen bestaan meestal uit knuffels, boeken, voorleesboeken, papier, potloden, kaarsen, handpoppen,… . Telkens weer komen de meest voorkomende voorwerpen aanbod in zo een box. Af en toe ligt er eens een boek voor de kleuteronderwijzers, maar weer vanuit de invalshoek: “Hoe help ik mijn kleuters in zo een situatie.”. Telkens botste we tegen het feit dat er niet meer inlag naar de kleuteronderwijzers toe.

Vandaar, door het aanbod dat er niet bestaat, is ons idee gegroeid. We vroegen ons eerst af of de kleuteronderwijzers niet zelf zo een box konden gebruiken. Na veel vragen te hebben gesteld hierover aan verschillende leerkrachten was het

Dat was voor ons een start punt om er iets aan te doen. Iets te gaan creëren dat nog niet het daglicht heeft gezien.

Brainstorm

We begonnen met een brainstorm. Op de brainstorm kwamen verschillende woorden terecht die te maken hadden met rouwen en de rouwkoffer. Vanuit die woorden hebben we verbindingen gemaakt. Woorden die met elkaar te maken hebben , hebben we verbonden en een geheel in gezien. Door dit te doen met alle woorden kwamen we tot de conclusie dat er een vijf tal delen bestaan.

Vragen stellen aan zichzelf

We hebben ook geprobeerd om ons af te vragen wat wij nodig zouden hebben moesten we een kleuter verliezen in de klas. Samen kwamen we tot de constatatie dat we dit alle twee op een verschillende manier zouden verwerken. Wanneer de ene eerder alles zou willen neerpennen, wilt de andere zijn pijn eerder gaan verwerken door te gaan lopen en wandelen in de natuur.

Ontstaan

Vandaar is het idee ontstaan om een box te maken met vijf verschillende delen. We beseffen zeer goed dat we met de box niet kan voldoen aan alle persoonlijkheden. Vandaar dat wij er vijf hebben gekozen en ons erop hebben gefocust. Vandaaruit zijn we dan vertrokken met spullen op te schrijven wat in het ene stukje zou horen en niet in het andere. We hebben goed nagedacht over wat elke persoonlijkheid nodig heeft en er behoefte aan heeft.

Creatie

We zijn dan beginnen na te denken hoe we alle spullen kunnen verzamelen. We vroegen ons af in wat we deze konden plaatste zodat het mooi zou zijn afgewerkt en ook duurzaam zou zijn. Het idee van een stevige neutrale box te kopen is dan ontstaan. Deze hebben we dan voorzien van houten delen zodat er een

onderscheiding kon gemaakt worden van de persoonlijkheden. De houten delen werden geverfd in een groene pastelkleur.

Theoretisch gedeelte

Elk theoretisch gedeelte in de map hebben we voorzien van een voorblad en een inleiding. Hierin staat vermeld wat de bedoeling is van de box en wat je erin kan verwachten. De onderwijzers worden goed voorbereid op wat erin zit. Daarna hebben we gezocht naar belangrijke zaken dat er zeker niet in mogen ontbreken. We hebben ons gevoel en eigen ervaringen hiervoor gebruikt. Ook hebben we wat studente van onze opleiding hiervoor bevraagd. Onze box is een samenstelling van verschillende ideetjes en gedachtegangen.

Het ene deeltje was moeilijker te maken dan het andere. Dit ging vooral gaan afhangen van wat we erin wouden zetten en op welke manier we dit wouden overbrengen.

Inkopen

Na de creatie van de box , het theoretisch gedeelte en te hebben gebrainstormd over wat we nodig hebben en moeten aankopen zijn we de inkopen ervan gaan doen. We hebben ons gefocust op materiaal dat duurzaam is en hebben ons budget ook beperkt. We willen niet dat de box enorm veel geld kost. Dat is zeker niet de bedoeling, want we houden in ons achterhoofd dat de box kan groeien, blijven groeien en vernieuwen. Als we er telkens veel geld zouden instoppen in de toekomst zou dit niet haalbaar zijn. Ook is het schriftelijk gedeelte veel belangrijker dan het materiaal in de box. Het materiaal is een hulpmiddel, maar een hulpmiddel dat je zelf makkelijk kan voor zien.

7.7.

Feedback op onze box door verschillende personen

Zoals we eerder hebben vermeld is feedback van zeer groot belang. Door positieve en negatieve feedback kunnen we van de box een kwalitatief product maken. Hiervoor zijn er natuurlijk veel mensen nodig. We hebben er bewust voor gekozen om verschillende soorten mensen aan te spreken en ook van verschillende

leeftijden. Het leek ons interessant om te weten wat anderen die bijvoorbeeld niet in het onderwijs staan, van ons project vinden. Soms is een objectieve kijk op een onderwerp door mensen die er niet of niks van weten (heel) belangrijk. Het geeft ons een andere indruk, brengt ons op toekomstige ideeën, verbreedt onze inzichten, … . Elk van deze mensen hebben talenten en dezen hebben ze voor ons ingezet door onze box te bestuderen en er feedback op te geven.

Door hun feedback weten we in welke richting we aan het uitgaan zijn en waar we nog moeten bijsturen. Ook was dit een aangename werking tussen ons en al de mensen die hierop feedback hebben gegeven. Het heeft ons ook geleerd om zo beter te zijn en te groeien op het communicatief vlak. We hebben geleerd hoe we mensen kunnen bereiken en op welke manier we deze kunnen doen. Hieronder zijn er evaluatiebladeren te vinden van personen die onze box hebben geëvalueerd.

De verschillende evaluatieformulieren van de box kan terug gevonden worden in de bijlages. Hieronder vatten we samen per persoon wat deze ervan vond.

7.8.

Bedenking van een zorg coördinator van een kleuterschool