• No results found

Wat is de regelmaat waarin studenten online drank kopen?

5. Resultaten

5.2 Resultaten per deelvraag

5.2.1 Wat is de regelmaat waarin studenten online drank kopen?

Figuur 14 laat de regelmaat zien waarin studenten online drank kopen. Meer dan drie op de vier studenten heeft nog nooit online drank besteld. Helaas zijn er geen cijfers over het gemiddeld aantal bestellingen dat mensen doen bij online webshops die alcohol verkopen. De cijfers van dit onderzoek kunnen dus niet vergeleken worden met een landelijk gemiddelde.

5.2.2 Kan de nix18 applicatie concurreren met de huidige leeftijdscontrole bij de

webwinkels?

H0 = “Er is geen verschil in het gebruiken van de app als de overheid besluit om de eisen van de leeftijdsverificatie aan te scherpen. De gebruikers moeten de app fysiek registreren”. Figuur 15 weergeeft de twee, door de participanten ingevoerde, variabelen in een kruistabel. De variabelen staan voor de vragen of de gebruikers de app zouden gebruiken in de huidige situatie als ze die zelf bij een fysiek punt moeten registreren (ZelfRegistreren) en of de gebruikers de app zouden gebruiken als de overheid de app als eis van de leeftijdsverificatie verplicht is, ook hier moeten de gebruikers de app zelf fysiek registreren(AangescherptZelf). Merk op dat de app niet de enige manier van leeftijdsverificatie hoeft zijn, maar het gaat om de eisen van de overheid dat de leeftijdsverificatie meer valide maakt. Zodat alle methodes voor leeftijdsverificatie aan die eisen van de overheid voldoen.

Figuur 15. (Kruistabel met vergelijking aangescherpte eisen van de leeftijdsverificatie, met zelf registreren)

Figuur 16. (Fisher’s Exact Test van aangescherpte eisen voor de leeftijdsverificatie, met zelf registreren)

In figuur 15 staat een rij met de waarde 0. Dit is een opmerkelijke, maar logische waarde. Het gaat om het geval dat een gebruiker zegt de app niet te gebruiken als de overheid de eisen voor

de leeftijdsverificatie aanscherpt, terwijl de gebruiker de app wel zou gebruiken als de overheid dat niet zou doen. Dit komt natuurlijk niet voor. De chi-square toets vergelijkt de waarden in de kruistabel in figuur 15 met de verwachte waarden van de kruistabel. Deze verwachte waarden worden berekend door het totaal van de rij te vermenigvuldigen met het totaal van de kolom. Dit wordt vervolgens gedeeld door het totaal aantal van de tabel. Door de som te nemen van het verschil van de waarde en de verwachte waarden in het kwadraat, gedeeld door de verwachte waarde krijgt men de chi square. Omdat de chi-square toets de waarden in de kruistabel gebruikt, kan de toets onnauwkeurig worden als er een waarde lager dan 5 in de kruistabel staat. De chi-square is dus onbruikbaar voor deze analyse, want er is een getal kleiner dan 5 in de kruistabel in figuur 15. In plaats van de chi-square kan er worden gekeken naar de Fisher’s Exact Test om de variabelen in de 2x2 tabel te vergelijken(Zie figuur 16). De Fisher’s Exact Test berekent de kans dat een verdeling voorkomt in de kruistabel in plaats van te kijken naar de daadwerkelijke waarden in de kruistabel.

Uit de Fisher’s Exact Test blijkt dat er een significatie optreedt p < 0.01. P = 0.001 dus de nulhypothese wordt verworpen bij het zelf registreren. Het maakt dus uit of de overheid de eisen van de leeftijdsverificatie aanscherpt als de gebruikers de app zelf moeten registreren, maar geldt dat ook als de gebruikers de app kunnen registreren met DigiD?

H0 = “Er is geen verschil in het gebruiken van de app als de overheid besluit om de eisen van de leeftijdsverificatie aan te scherpen. De gebruikers moeten de app registreren met DigiD”. De variabelen in figuur 17 zijn hetzelfde als in de voorgaande kruistabel, met het verschil dat het registreren nu met DigiD moet. “DigiDRegistreren” staat voor de vraag of de participanten de app zouden gebruiken in de huidige situatie als ze de app moesten registreren met DigiD. “AangescherptDigiD” zijn de antwoorden op de vraag of de gebruikers de app zouden gebruiken als verplichte leeftijdsverificatie. De app moeten ze eerst registreren met DigiD.

Figuur 17. (Kruistabel met vergelijking aangescherpte eisen van de leeftijdsverificatie, registreren met DigiD)

Figuur 18. (Fisher’s Exact Test van aangescherpte eisen van de leeftijdsverificatie, registreren met DigiD)

Bij de vergelijking met DigiD, zoals te zien in figuur 18, is Fisher’s Exact Test gebruikt vanwege de waarde 2 in de kruistabel. (zie figuur 17) Deze waarde zou eigenlijk 0 moeten zijn, maar er waren 2 participanten die waarschijnlijk de vraag niet goed begrepen. Bij de desbetreffende vraag stond er dat de overheid de eisen verscherpt, waardoor een gebruiker zijn ID moet opsturen. De participanten zeiden nee ik wil m’n ID niet opsturen en ze vulden nee in, terwijl ze de app wel wilden gebruiken als de overheid de eisen niet zou aanscherpen en ze konden registreren met DigiD. Met p < 0.01 is de nulhypothese verworpen, want p = 0.002.

De nulhypotheses zijn in beide gevallen verworpen, wat betekent dat het de app meer gebruikt zal worden als de overheid de eisen voor leeftijsverificatie aanscherpt.

5.2.3 Zou de app nix18 significant meer gebruikt worden als het registreren met

DigiD zou kunnen?

Ook bij deze vraag zijn er twee nulhypotheses, want er zijn weer 2 verschillende gevallen waarin de significantie getoetst moet worden. Namelijk met of zonder aangescherpte eisen van de leeftijdsverificatie. De eerste nulhypothese, H0 = “Er is geen verschil in het gebruiken van de app als de gebruiker de app kan registreren met DigiD”. In figuur 19 wordt de kruistabel

weergeven met de twee variabelen die betrekking hebben tot dezelfde vragen die al eerder zijn besproken.

Figuur 20. (Fischer’s Exact Test van de vergelijking tussen zelf registreren en registreren met DigiD)

De kruistabel in figuur 19 heeft weer lage waarde. Blijkbaar heeft een van de participanten ook deze vraag niet helemaal goed begrepen. Ook bij deze vergelijking wordt de Fisher’s Exact Test gebruikt. Zoals te zien in figuur 20 treedt er een significatie op met p < 0.01. P = 0.000131 de nulhypothese wordt dus verworpen. Dat betekent dat de app vaker gebruikt zal worden als het registreren met DigiD moet gebeuren. Nu is nog de vraag of hetzelfde het geval is als de overheid de app als eis stelt voor leeftijdsverificatie.

De tweede nulhypothese, H0 = “Er is geen verschil in het gebruiken van de app als de gebruiker de app kan registreren met DigiD, ook al scherpt de overheid de eisen aan”.

Figuur 21 geeft weer de kruistabel van de variabelen die eerder al besproken zijn en welke het verschil aangeven tussen het gebruik van de app met zelf fysiek registreren en registreren met DigiD met de app als verplichte leeftijdsverificatie.

Figuur 21. (Kruistabel van de vergelijking tussen zelf registreren en registreren met DigiD, met de app als verplichte leeftijdsverificatie)

Figuur 22. (Fischer’s Exact Test van de vergelijking tussen zelf registreren en registreren met DigiD, met de app als verplichte leeftijdsverificatie)

De Fischer’s Exact Test stelt dat ook het verschil tussen het gebruik van de app wanneer de gebruiker kan registreren met DigiD en zelf kan registreren significant is met p < 0.01. P = 0.0000047. Er was wederom een lage waarde in de tabel. Deze waarde is eerder al toegelicht. De 2 participanten die “nee” hebben ingevuld bij de “AangescherptDigiD” vraag, hebben dus ja ingevuld bij de “DigiDRegistreren” vraag en de “AangescherptZelf” vraag.

Beide nulhypotheses zijn verworpen, wat betekent dat de functionaliteit registreren met DigiD meer bijdraagt aan het gebruik van de app.

5.2.4 Wat zijn factoren die studenten belemmeren om nix18 te gebruiken?