• No results found

Waardering van ondernemers van resultaten en effecten

4. Resultaten en effecten

4.4 Waardering van ondernemers van resultaten en effecten

Om de opvattingen van ondernemers in BIZ gebieden in beeld te brengen is voor deze evaluatie een aantal gebieden geselecteerd. In deze gebieden zijn alle ondernemers benaderd om hun mening te geven over de bereikte resultaten en effecten als gevolg van de BIZ. In bijlage 3 is de verantwoording van dit onderzoekdeel weergegeven.

Winkelgebieden

Gemiddeld is circa 85% van de winkeliers op de hoogte van het feit dat zij ondernemen in een BIZ- gebied. Dit percentage varieert per gebied van circa 73% tot circa 93%.

In figuur 1 is weergegeven in hoeverre volgens respondenten effecten merkbaar zijn op

verschillende aspecten als gevolg van de BIZ. Hieruit volgt dat volgens winkeliers de BIZ vooral effect heeft op de verbetering van de uitstraling van het gebied. 62% van de respondenten is het (zeer) eens met de stelling dat door de BIZ de uitstraling van het gebied wordt verbeterd. De meest tevreden ondernemers op dit punt zijn te vinden in Hoogeveen, in 2011 verkozen tot de beste binnenstad van Nederland 2011 – 2013. Daarnaast draagt de BIZ bij aan het tegengaan van verloedering: 49% is het hier (zeer) mee eens. Dit geldt ook voor het vergroten van de

betrokkenheid van ondernemers bij het gebied: ook hier is 49% van de winkeliers het (zeer) mee eens. Hoewel er variatie bestaat tussen de onderzochte gebieden scoren deze aspecten relatief hoog in alle onderzochte winkelgebieden.

Figuur 1 Bijdrage BIZ aan aspecten

Een aspect dat relatief laag scoort is de bijdrage van de BIZ aan veiligheid. 35% van de respondenten is het (zeer) eens met de stelling dat de BIZ bijdraagt aan het vergroten van de veiligheid in het gebied. Anders dan op bedrijventerreinen is veiligheid in de meeste winkelgebieden niet de belangrijkste doelstelling. De uitgevoerde activiteiten zijn hier niet in hoofdzaak op gericht. Dit geldt ook voor andere aspecten die relatief laag scoren, zoals de bijdrage van de BIZ aan het bedrijfsresultaat en aan de afname van leegstand. In geen van de onderzochte gebieden zijn dit expliciete doelstellingen van de BIZ organisatie.

Figuur 2 Waardering BIZ organisatie, informatieverstrekking en de verhouding tussen BIZ bijdrage en de uitgevoerde activiteiten

In winkelgebieden is 75% van de ondernemers (zeer) tevreden over het functioneren van de BIZ- organisatie. 65% van de respondenten is (zeer) tevreden over de informatievoorziening. Over de verhouding tussen de hoogte van de BIZ-bijdrage en de daarvoor uitgevoerde activiteiten is 38% van de winkeliers (zeer tevreden). Toch is een ruim een kwart (27%) van de winkeliers (zeer) ontevreden over deze verhouding. Als een van de redenen hiervoor wordt genoemd dat activiteiten

met name in de hoofdstraat worden uitgevoerd, waardoor de zij- en aanloopstraten minder profiteren.

Opvallend is dat een groot aantal filiaal-managers aangaf niet op de hoogte te zijn dat de bijdrage betaald werd door het hoofdkantoor. Velen veronderstelden dat het hoofdkantoor niet betaalde. Voor hen was dit ook een reden om niet op de winkelierstraatmanager of BIZ-organisatie af te stappen.

Bedrijventerreinen

Gemiddeld is circa 88% van de ondernemers op de hoogte van het feit dat zij ondernemen in een BIZ-gebied. Dit percentage varieert per gebied van 80% tot 100%.

Figuur 3 Waardering aspecten bedrijventerreinen

In deze figuur is weergegeven in hoeverre volgens respondenten effecten merkbaar zijn op verschillende aspecten als gevolg de BIZ. Hieruit blijkt dat ondernemers op bedrijventerreinen aanzienlijk positiever zijn over de gerealiseerde effecten dan winkeliers. Ook doet deze waardering zich voor op andere aspecten.

Volgens ondernemers op bedrijventerreinen draagt de BIZ vooral bij aan het vergroten van de veiligheid van het gebied. 75% van de respondenten is het (zeer) eens met de stelling dat als gevolg van de BIZ de veiligheid in het gebied is verbeterd. In alle onderzochte gebieden vormt dit ook de belangrijkste doelstelling.

Daarnaast draagt de BIZ bij aan het tegengaan van verloedering en het vergroten van de

aantrekkelijkheid van het gebied: 73% is het hier (zeer) mee eens. Dit geldt ook voor het vergroten van de betrokkenheid van ondernemers bij het gebied: ook hier is 66% van de ondernemers het

(zeer) mee eens. Hoewel er variatie bestaat tussen de onderzochte gebieden scoren deze aspecten relatief hoog op alle onderzochte bedrijventerreinen.

Aspecten die minder hoog scoren zijn, net als in winkelgebieden, de bijdrage van de BIZ aan het bedrijfsresultaat en aan de afname van leegstand. Ondernemers op bedrijventerreinen staan hier veelal neutraal tegenover of geven aan geen mening te hebben. Dit sluit aan bij de doelen die BIZ- organisaties in deze gebieden nastreven. In geen van de onderzochte gebieden zijn dit expliciete doelstellingen van de BIZ organisatie.

Het algemeen oordeel van ondernemers op bedrijventerreinen over het functioneren van de BIZ- organisatie is vergelijkbaar met dat van ondernemers in winkelgebieden. Op bedrijventerreinen is ook 75% van de ondernemers (zeer) tevreden over het functioneren van de BIZ-organisatie. 73% van de respondenten is (zeer) tevreden over de informatievoorziening. Dit is hoger dan in

winkelgebieden. Over de verhouding tussen de hoogte van de BIZ-bijdrage en de uitgevoerde activiteiten is men over het algemeen kritischer dan over de eerdergenoemde aspecten: 62% is weliswaar (zeer) tevreden over deze verhouding, 12% is hierover (zeer) ontevreden. Ten opzichte van winkeliers is men op bedrijventerreinen wel positiever over deze verhouding.

Figuur 4 Waardering BIZ organisatie, informatieverstrekking en de verhouding tussen BIZ bijdrage en de uitgevoerde activiteiten

Op bedrijventerreinen weet 50% van de ondernemers exact wat de BIZ heffing bedraagt, en is 14% niet bekend met hoogte van de heffing. In winkelgebieden is 61% exact op de hoogte en weet 19% niet wat zij voor de BIZ betalen.

Figuur 5 Mate waarin ondernemers op de hoogte zijn van de hoogte van de BIZ-bijdrage: Weet u wat u betaalt voor de BIZ?