• No results found

Vragenlijst aan partijen en samenvatting resultaten

Samenvatting van vragenlijst en resultaten

De chronische lijst kent voor verzekerden vanaf 18 jaar een eigen betaling van twintig behandelingen.

Voor de meeste chronische indicaties geldt dat vanaf de 21e behandeling een onbeperkt aantal behan-delingen ten laste van de Zvw kan worden gebracht, voor zover de verzekerde daar redelijkerwijs op is aangewezen. Voor enkele chronische indicaties geldt een beperking in de (maximum) periode waarin behandelingen kunnen worden gedeclareerd. De eigen betaling van de eerste twintig behandelingen zorgt voor een beperking in toegankelijkheid van fysio- en oefentherapeutische zorg.

Om inzicht te verkrijgen in de gewenste balans tussen toegankelijkheid en behandelintensiteit van fysio- en oefentherapeutische zorg voor indicaties vermeld op de chronische lijst, hebben wij de bestuurlijke partijen om input gevraagd via een vragenlijst. We hebben de partijen gevraagd om voor verschillende clusters van chronische indicaties (na een opname in het ziekenhuis of revalidatie instelling, perifeer neurologische aandoeningen, lymfoedeem of behandeling voor littekenweefsel na een trauma, hou-dings- en bewegingsapparaat en centraal neurologisch aandoening) aan te geven of ze goede toegan-kelijkheid (geen eigenbetaling) maar met een beperkte behandelintensiteit belangrijk vinden of de mogelijkheid tot hoge behandelintensiteit (onbeperkt aantal behandelingen) belangrijk vinden maar met beperking van toegankelijkheid (eigen betaling van twintig behandelingen, dus de huidige situatie).

Daarnaast is er gevraagd of er patiënten onvoldoende fysio- en oefentherapeutische zorg zouden krijgen bij een maximale behandelintensiteit van 1) 50 behandelingen per jaar (gem. 1x per week), 2) 100 behan-delingen per jaar (gem. 2x per week) en welke populatie absoluut de mogelijkheid moet hebben om meer dan 100 behandeling per jaar te ontvangen. Hieronder volgt een samenvatting van de antwoorden op de vragenlijst die de betrokken partijen hebben gegeven.

Uit de antwoorden van de betrokken partijen bleek dat het wenselijk was om de toegankelijkheid van fysiotherapie en oefentherapie te verbeteren door geen/lagere financiële drempel in te stellen. Tevens lieten de resultaten zien dat ongelimiteerd fysiotherapie niet wenselijk lijkt te zien. Hierbij werden op-merkingen geplaatst zoals: “The sky is not the limit”.

Echter moeten er wel een voldoende aantal behandelingen beschikbaar blijven voor (mogelijk) kleine patiëntengroepen die hierop zijn aangewezen zonder dat dit hogere zorgkosten met zich mee brengt.

Vanuit de reacties die de betrokken partijen in de opmerkingen velden kon geven bleek echter ook dat een (kleinere) eigen betaling voor alle gebruikers, in plaats van alleen hoge eigen betaling voor alleen nieuwe gebruikers, een mogelijk oplossing kon zijn.

Vragenlijst

VWS heeft Zorginstituut Nederland (ZIN) gevraagd om advies uit te brengen over de inrichting van de te verzekeren prestatie eerstelijns fysio- en oefentherapie zoals bedoeld in bijlage 1 (gelezen in samenhang met art. 2.6) van het Besluit zorgverzekering. Het advies moet op korte termijn tot stand komen en heeft tot doel de toegankelijkheid en uitvoerbaarheid van de zorg beter in balans te brengen en enkele indica-tiegebieden beter te definiëren. Voor dit advies formuleren wij een aantal scenario’s voor andere vorm-geving van de aanspraak conform bijlage 1. De scenario’s die wij opstellen zijn gebaseerd op analyses van declaratiegegevens en antwoorden op een aantal vragen die wij aan de betrokken partijen stellen.

Vragen

Wij vragen u om voorafgaand aan de invitational conference na te denken over de balans tussen het verbeteren van de toegankelijkheid van fysiotherapie (grotere, kleinere, of geen eigenbetaling) en de behandelintensiteit (wel of niet beperken van het maximaal mogelijk aantal behandelingen) voor de aandoeningen die op de chronische lijst vermeld staan.

Voor de meeste chronische indicaties geldt dat vanaf de 21e behandeling een onbeperkt aantal behan-delingen ten laste van de Zvw kan worden gebracht, voor zover de verzekerde daar redelijkerwijs op is aangewezen; voor enkele chronische indicaties geldt een beperking in de (maximum) periode waarin behandelingen kunnen worden gedeclareerd

Om inzicht te verkrijgen in de gevolgen van mogelijke veranderingen hebben we een aantal vragen opgesteld. Om uw antwoord goed te kunnen wegen vragen wij deze kort toe te lichten, eventueel met bronvermelding of door of documenten waarnaar wordt verwezen bij te voegen.

Wij ontvangen de antwoorden op deze vragen graag uiterlijk op 31 januari 2022 om 12.00 uur. Informa-tie die wij later ontvangen kunnen wij helaas niet verwerken omdat wij op 1 februari de scenario’s zullen formuleren.

De antwoorden kunt u digitaal aanleveren middels een digitale vragenlijst. Deze vragenlijst ontvangt u uiterlijk donderdag 27 januari 2022.

Vragenlijst

U ontvangt uiterlijk donderdag 27 januari 2022 een e-mail met een link daar de digitale vragenlijst. Hierin zullen dezelfde vragen worden gesteld.

Vraag 1

Zet per gevraagde patiëntenpopulatie een kruisje op de lijn om aan te geven waar volgens u de optimale balans ligt tussen toegankelijkheid en behandel intensiteit.

a. Voor patiënten na een opname in het ziekenhuis of revalidatie instelling

Toegankelijkheid Intensiteit

Geen eigen bijdrage, onbeperkt, maar

Max. 50 beh. per jaar. Eigen bijdrage 20 beh

Licht uw antwoord toe:

b. Voor patiënten met perifeer neurologische aandoeningen (zoals radiculair syndroom)

Toegankelijkheid Intensiteit

Geen eigen bijdrage, onbeperkt, maar

Max. 50 beh. per jaar. Eigen bijdrage 20 beh.

Licht uw antwoord toe:

. c. Voor patiënten met lymfoedeem of behandeling voor littekenweefsel na een trauma

Toegankelijkheid Intensiteit

Geen eigenbijdrage, onbeperkt, maar

Max. 50 beh. per jaar. Eigen bijdrage 20 beh.

Licht uw antwoord toe:

. d. Voor patiënten met problemen van het houdings- en bewegingsapparaat zoals: Conservatief behandelde fractuur, post-partum bekkeninstabiliteit, frozen shoulder

Toegankelijkheid Intensiteit

Geen eigenbijdrage, onbeperkt, maar

Max. 50 beh. per jaar. Eigen bijdrage 20 beh.

Licht uw antwoord toe:

. e. Voor patiënten met een centraal neurologisch probleem zoals CVA, MS, parkinson, dwarsleasie

Toegankelijkheid Intensiteit

Geen eigenbijdrage, onbeperkt, maar

Max. 50 beh. per jaar. Eigen bijdrage 20 beh.

Licht uw antwoord toe:

Vraag 2

De chronische lijst kent een eigen bijdrage van twintig behandelingen. Voor een aantal indicaties geldt dat daarna een onbeperkt aantal behandelingen ten laste van de Zvw kan wordt gebracht; voor enkele geldt een maximumperiode.

Uitgangspunt is dat een patiëntenpopulatie voldoende zorg ontvangt ook als het maximaal aantal be-handelingen wordt beperkt. We vragen u om de vragen eerst goed door te lezen en daarna toe te lichten welke patiëntenpopulatie volgens u onvoldoende zorg zal ontvangen als het aantal behandelingen wordt beperkt. Wij vragen uw antwoord te motiveren.

Lijst met chronische indicaties:

Aandoeningen van het zenuwstelsel Aandoeningen van het bewegingsap-paraat

Overige aandoeningen

cerebrovasculair accident aangeboren afwijking aangeboren afwijking van de tractus respiratorius

ruggemergaandoening progressieve scoliose lymfoedeem

multipele sclerose juveniele osteochondrose en hij jonger is dan 22 jaar;

littekenweefsel van de huid al dan niet na een trauma

perifere zenuwaandoening met motori-sche uitval

reflexdystrofie Na opname in een ziekenhuis, een verpleeginrichting of revalidatie instelling extrapyramidale aandoening fractuur als gevolg van morbus Kahler,

botmetastase of morbus Paget

weke delen tumoren, die radiologisch behandeld zijn

motorische retardatie of een ontwikke-lingsstoornis van het zenuwstelsel en hij jonger is dan 17 jaar

frozen shoulder (capsulitis adhaesiva); diffuse interstitiële longaandoening indien sprake is van ventilatoire beperking of diffusiestoornis

aangeboren afwijking van het centraal zenuwstelsel

hyperostotische spondylose (morbus Forestier);

cerebellaire aandoening collageenziekten uitvalsverschijnselen als gevolg van een

tumor in de hersenen of het ruggenmerg dan wel als gevolg van hersenletsel

status na amputatie

radiculair syndroom met motorische uitval

whiplash

spierziekte postpartum bekkeninstabiliteit

myasthenia gravis fracturen indien deze conservatief worden behandeld

a. Kies uit bovenstaande lijst van chronische indicaties, welke patiënten populatie(s) onvoldoende zorg krijgen bij een maximale behandelintensiteit van 50 behandelingen per jaar (gemiddeld 1x per week), en waarom.

Licht uw antwoord toe:

b. Kies uit boven staande lijst van chronische indicaties, welke patiënt populatie(s) onvoldoende zorg krijgen bij een maximale behandelintensiteit van 100 behandelingen (gemiddeld 2x per week) per jaar, en waarom.

Licht uw antwoord toe:

c. Kies uit boven staande lijst van chronische indicaties, welke patiëntpopulatie(s) zeker aanspraak moeten kunnen maken op aanzienlijk meer dan 100 behandelingen per jaar (meer dan 2x per week), en waarom.

Licht uw antwoord toe:

Bijlage V Berekening van kosten