• No results found

Stad Oostende . persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, leopold II-Iaan, kantoor 1 31 , tel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

31

-Vraag nr. 241 van 09. 1 1. 1995 van de heer Daniël Verleye, raadslid

Betreft : verkeersveiligheid en geluidshinder, Vuurtorenwijk

Het parkeren van trucks, soms zelfs mét oplegger, op de Vuurtorenwijk vormt daar een steeds terugkerend verkeersprobleem. Kan er een verbod uitgevaardigd worden om deze zware vrachtwagens in de bewoonde straten van de wijk te parkeren ?

Daarbij dient ook gewezen te worden op de geluidshinder die ontstam wanneer de motoren van deze vrachtwagens 's morgens vroeg opgewarmd worden, wanneer de chauffeurs 's nachts toekomen of ' s morgens vroeg vertrekken.

Antwoord

Het parkeren van vrachtwagens wordt geregeld door het verkeersreglement. Zo wordt door art. 27. 5.2. een beperking van het langdurig parkeren ingevoerd. Dit bepaalt dat het binnen bebouwde kommen verboden is op de openbare weg vrachtwagens van meer dan 7,5 ton langer dan 8 uur na elkaar te laten parkeren.

Het stadsbestuur kan evenwel bijkomende beperkingen opleggen en zo in bepaalde zones het parkeren verbieden voor vrachtwagens van meer dan 3,5 ton of in bepaalde straten het parkeren voorbehouden aan personenwagens.

Indien vrachtwagens in bepaalde zones of straten geweerd worden, kan dit wel een verplaatsing van het probleem met zich brengen.

Een oplossing van het probleem IS In onderzoek en zal eerlang ter bespreking worden voorgelegd aan de Verkeersraad.

Stad Oostende . persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Leopold II-Iaan, kantoor 1 31 , lel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

Vraag nr. 5 van 13. 01. 1996 van de heer Alain Delangh e, raadslid

Betreft : fietsstalplaatsen in omgeving Marie-Joséplaats

Graag vernam ik nu of er wel of niet fietsstalplaatsen bijkomen. Schepen Vermeesch zegt dat er bijkomen op de opening van de braderie van de Adolf Buylstraat. Nadien antwoordt het College op mijn vraag dat er geen komen en nu verneem ik in een interview met Jean Vandecasteele in Het Nieuwsblad dat er wel komen. Kan het College misschien eens afspreken wat er nu zal gebeuren ?

Antwoord

Het Stadsbestuur plant een aantal bijkomende fietsstallingen. Ze zullen zelfs bewaakt worden door stadswachten. We voorzien de uitvoering zo vlug mogelijk maar ze blijft noodgedwongen afhankelijk van een aantal actoren (Gewest, NMBS, De Lijn, . . . ).

Waar het raadslid het overigens vandaan haalt dat het College geantwoord zou hebben dat er geen fietsstallingen komen, blijft een raadsel.

-Betreft : fietsstalplaatsen in omgeving Marie-Joséplein.

Sinds jaren worden er door de handelaarsbond van de Adolf Buylstraat en ook door de Verenigde Handelaarsbond aangedrongen op het plaatsen van fietsrekken in de omgeving.

Is er geen mogelijkheid om dit op korte termijn te realiseren ? AlItwoord

-Er staat een fietsenrek op het Marie-Joséplein naast het tramhuisje. -Er werd indertijd tot de plaatsing ervan besloten om te voldoen aan de vraag van diverse handelaars uit de omlIggende winkelstraten.

Dat de betrokken fietsenstalling momenteel niet ten volle wordt benut door de mensen die gaan winkelen in de Adolf Buylstraat en in de omliggende winkel-wandelstraten, ligt wellicht aan het feit dat heel wat fietsers hun tweewieler liever aan de hand houden en deponeren voor de winkel waar ze binnenstappen.

Stad Oostende . persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Leopold I J-laan, kantoor 1 31 , tel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

33

-Vraag nr. 38 van 21. 02. 1996 van de heer Daniël Verley e, raadslid

Betreft : veiligheidsvoorzieningen Vismijn.

Onlangs gebeurde er aan de Edward Anseelekaai een werkongeval. Een arbeider die aan het werk was in de Vismijn viel daarbij in het water van het Visserijdok. Hij kon daarbij nauwelijks gered worden door vissers die op de daar tegenover gelegen Hendrik Baelskaai aan het werk waren. De betrokkene vertoonde zware onderkoelingsverschijnselen.

Mag ik het Schepencollege vragen welke veiligheidsvoorzieningen er langsheen de Anseelekaai aangebracht zijn ? Is het Schepencollege de mening toegedaan dat dit vol doende is ?

Antwoord

Op 24 januari 1 996 is er inderdaad een persoon in het Visserij dok gevallen. De Havendienst doet het nodige om langs de oevers van de Edward Anseelekaai ladders te plaatsen. Zo zijn er in totaal vijf voorzien voor het jaar 1996.

Stad Oostende . persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Leopold I I-Iaan, kantoor 1 31 , tel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

Vraag nr. 39 van 22. 02. 1996 van de heer Alain Delanghe, raadslid

Betreft: taakvermenging Stedelijke Werkhuizen - Politie

Tot mijn ontstentenis neem ik heden kennis van een ongeval die gebeurd is op 25 oktober 1 995 om 1 5.45 met agent-hoofdbrigadier Patrick Maes.

Op zich een werkongeval zoals elke andere doch wat doet de politteagent-hoofdbrigadier Patrick MAES ? Hij was op het ogenblik van de feiten werken aan het uitvoeren op de zolderverdieping, meer bepaald het vlakschuren van houten balken van het dakgebinte met een schuurmachine. Deed een misstap en viel door het zoldergat naar beneden op de stenen vloer (uit PV BG 65.23.100 1 -4/95 opgemaakt door Ronny De groot, Hoofdinspecteur van eerste klasse van de politie.)

Ik stel mij toch steeds zwaardere vragen over de organisatie bij het pohtiekorps waar wapens voor het grijpen liggen en nadien andere politieagenten het werk overnemen van de stedelijke werkhuizen.

Ik vernam dan ook graag :

1. Is het college hiervan op de hoogte ?

2. Waren de nodige veiligheidskledij voorhanden en werden er veiligheidsmaatregelen getroffen door de oversten van de heer Maes ?

3 . Mogen wij binnenkort de stedelijke werkhuizen verwachten op kruispunten om het verkeer te regelen of moet men vanaf heden nu ook aangiften gaan doen van diefstal enz., bij deze stedelijke werkhuizen.

Graag verneem ik uw standpunt, zoniet dien ik deze zaak in als interpellatie op de vergadering van maart 1 996.

Antwoord

Tijdens zijn diensttijd kwam de agent MAES Patriek ten val in het gebouw van de hondenbrigade op 251 1 0/1 995. Hij kwam bij deze werken ten val via eell trapgat.

Stad Oostende persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Leopold I I-Iaan, kantoor 1 31 , tel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

35

-Het bleek achteraf dat het ongeval gebeurde in uitvoering van werken die niet behoren tot de eigenlijke politietaken.

De werken die dienen uitgevoerd te worden in het gebouw van de hondenbrigade Zijn goedgekeurd door het stadsbestuur en dienen te worden uitgevoerd door de Stedelijke Werkhuizen.

Door onbeschikbaarheid van personeel van de Stedelijke Werkhuizen bleven de werken aanslepen. In een poging om de situatie leefbaarder te maken werden delen van het geplande werk uitgevoerd door leden van de hondenbrigade onder meer door de agent MAES Patrick, in afwachting van verdere uitvoering door de Stedelijke Werkhuizen.

Dat die werken door politiepersoneel werden uitgevoerd was bij de korpsleiding niet bekend.

Dit gebeurde door het personeel van de hondenbrigade met goede bedoelingen wegens onbeschikbaarheid van personeel van de Stedelijke Werkhuizen.

Dit gebeurde hoofdzakelijk op verloren momenten door een of meerdere leden van een ploeg terwijl een ander lid bvb. bezig was met het opstellen van verslagen, voederen van dieren, enz.

In het huidig geval was de andere collega bezig met een kleine herstelling aan een

"beschermingsvest voor een pakwerker", nadat die was beschadigd tijdens een oefening.

Dergelijke kleine herstellingen worden in de handel niet uitgevoerd en het alternatief zou zijn telkens een nieuwe vest te kopen wat onbegonnen werk is.

Die herstellingen zijn echter wel nodig omdat loshangende draden aan een dergelijke vest bij oefeningen de honden kunnen kwetsen aan het tandvlees en de oefeningen gevaarlijk maken.

Door de kans op hinder voor de omgeving is de hondenbrigade noodzakelijk gevestigd buiten het centrum en dus op enige afstand van het hoofdbureau.

De afgelegen locatie en de aard van het werk brengen niet alleen tijdverlies mee door verplaatsingen, maar ook dat sommige activiteiten, die niet strikt behoren tot de politietaken, dienen uitgevoerd te worden door agenten.

Tij dens een deel van de daguren staan de agenten bvb. niet alleen in voor de training van hun dieren maar ook voor voeding en reiniging van de hokken.

Het operationeel houden van verdedigingshonden vergt een regelmatige onderhoudstraining.

Er is eveneens een dagelijks onderhoud en voeding nodig om de dieren i n goede gezondheid te

Stad Oostende . persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Leopold IJ-laan, kantoor 1 31 , tel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

houden. Dit dient te worden uitgevoerd door het politiepersoneel van de hondenbrigade zelf om de affectieve band met de dieren in stand te houden.

Strikt genomen zijn dit allemaal geen politietaken.

Er werd na het ongeval, opdracht gegeven de richtlijnen strikt na te leven en geen werken meer uit te voeren, die niet behoren tot hun politietaak en waarvoor de agenten evenmin opgeleid noch aangesteld zijn.

Die activiteiten die verbonden zijn aan het operationeel houden van de hondenbrigade worden noodzakelijkerwijze verder uitgevoerd.

Stad Oostende . persmap 5/1 1 1 3.03.96

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Leopold II-Iaan, kantoor 1 31 , tel. 059/80.55.00, fax 059/80.65.47

37