• No results found

Vragen & Antwoorden Vragen & Antwoorden Vragen & Antwoorden

Bulletin Bulletin Bulletin Bulletin

van van van van

Vragen & Antwoorden

Vragen & Antwoorden Vragen & Antwoorden

Vragen & Antwoorden

Persmap 6/43  22.10.1997

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Vindictivelaan 1, kantoor 131, tel. 059/80.55.00, fax 059/80.30.96

Vraag nr. 154 van 22.04.1997 van mevrouw Tine Wyns, raadslid

Als bijlage vindt u een kopie van twee plaatsaanbiedingen die op dezelfde dag verschenen in De Zeewacht.

Zoals u kunt opmerken voegt de provincie West-Vlaanderen er uitdrukkelijk aan toe dat ze een gelijke kansenbeleid voert om mannen en vrouwen gelijke kansen te geven bij het bekomen van de open plaatsen.

Daartoe nodigt ze expliciet vrouwen die belangstelling hebben voor deze vacatures, uit te solliciteren. Ook stel ik me de vraag waarom onze Stad niet een zelfde beleid zou kunnen voeren en de formule overnemen van de provincie West-Vlaanderen bij elke nieuwe vacature. Op deze wijze geeft de Stad een uitdrukkelijk signaal dat alle plaatsen die openkomen, ook voor iedereen, en dus ook voor vrouwen, openstaan.

Antwoord

In verband met het vacaturebericht voor archivaris en het ontbreken van de verwijzing naar een gelijke kansenbeleid wijzen we op de functie van de personeelsadvertentie.

Een personeelsadvertentie moet vooreerst de aandacht trekken van zoveel mogelijk kandidaten. Zij moet voorts de kandidaten aansporen tot een zelfselectie in die zin dat kandidaten uit de advertentie kunnen opmaken of zij beantwoorden aan de gestelde voorwaarden en of zij, op basis van de functie van het profiel, de aangeboden job voldoende interessant vinden om te solliciteren. Ten slotte moet de advertentie de mensen motiveren om bijkomende informatie in te winnen bij de kandidaat werkgever.

De personeelsadvertenties van de Stad beantwoorden aan die functionele eisen : de jobinhoud wordt kernachtig omschreven, het profiel en inzonderheid de diplomavoorwaarden worden expliciet vermeld en kandidaten die belangstelling betonen, worden aangespoord om inlichtingen in te winnen bij de

Personeelsdienst. Overigens heeft de uitgeverij Kluwer de Stad gefeliciteerd met haar personeelsadvertenties in die mate dat de uitgeverij zelfs een vacaturebericht van de Stad zal opnemen als voorbeeldadvertentie in een uitgave over HRM-beleid.

Het is wel juist dat in de bewuste advertentie niet met zoveel woorden verwezen wordt naar een gelijke kansenbeleid. Dit is nochtans wél het geval in de uitgebreide oproep die de kandidaten op eenvoudig verzoek konden krijgen in de Personeelsdienst.

Terloops, van de 28 kandidaten die hun kandidatuur hebben ingediend voor dit examen waren er 11 vrouwen ; ook de eerstgerangschikte van het examen was uiteindelijk een vrouw.

Vraag nr. 164 van 02.05.1997 van de heer Eric Markey, raadslid

Betreft : verbouwingen Koninklijke Gaanderijen.

Ik stel verbouwingswerken vast met “Iton”blokken in de Westelijke Gaanderij.

1. Wie voert dit uit ?

2. Wanneer is bouwvergunning afgegeven ?

Antwoord

1. De uitvoering van het werk is in handen van de concessionaris van het Thermae Palace Hotel.

2. Er is tot op heden nog geen bouwvergunning afgeleverd.

Persmap 6/43  22.10.1997

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Vindictivelaan 1, kantoor 131, tel. 059/80.55.00, fax 059/80.30.96

Vraag nr. 228 van 07.08.1997 van de heer Alain Delanghe, raadslid

Betreft : omgeving Europacentrum.

Graag kreeg ik verduidelijkingen over volgende vragen :

1. Is het niet mogelijk over te gaan tot een betere markering voor het bereiken van de parking van het Europacentrum ? De huidige aanwijzingen zijn storend en onduidelijk ?!

2. Vandaag werd door omwonenden reeds voor de tweede keer vastgesteld dat bij een achtervolging de politie “voeling” verloor met een achtervolgde door de paaltjes die in de Langestraat staan ter hoogte van de “Koekoek”… Kan hier niet voor een veiligheidspassage gezorgd worden langs de zijkanten of zo ? Bovendien zou ook de Brandweer reeds ter plaatse geweest zijn zonder sleutels om de palen uit te halen… Heeft elke auto van de Brandweer dergelijke slutels bij zich (zowel brandbestrijding als 100 enz.).

Antwoord

De parkeerhaven van het Europacentrum wordt aangeduid door een aantal signalisatieborden. Het laatste bord dat in dat verband de juiste weg wijst, staat opgesteld ter hoogte van het kruispunt van de Van Iseghemlaan en de Christinastraat. Specifieke wegmarkeringen zijn er inderdaad niet aangebracht.

Daarenboven zijn we van mening dat het creëren van een voorsorteerstrook op de Van Iseghemlaan ter hoogte van het voormelde kruispunt met bestemming parkeerhaven Europacentrum, de vele andere chauffeurs al te zeer zou kunnen misleiden.

Om enerzijds de verkeersveiligheid in het algemeen te verzekeren en anderzijds de Langestraat tussen de Christinastraat en de Vlaanderenstraat te behoeden voor sluipverkeer, brachten we -op vraag- verplaatsbare paaltjes aan in de Langestraat ter hoogte van de Christinastraat.

Het openstellen van het voormelde Langestraatgedeelte zou ongetwijfeld opnieuw een bepaalde vorm van misbruik met zich brengen. In elk geval zullen we de complete toestand herzien als we het autovrijmaken van de Langestraat vanaf het Monacoplein aanpakken.

Vraag nr. 259 van 19.09.1997 van mevrouw Annemie Dewinter, raadslid

Betreft : modaliteiten bij adreswijziging

Bij een verhuis in of naar onze stad worden meestal druk-bezigzijnde mensen (door de verhuisperikelen) bij een bezoek aan de loketten van de burgerlijke stand voor een adreswijziging met het volgende

geconfronteerd :

De (nieuwe) inwoner wordt naast het voorleggen van zijn identiteitskaart verzocht om zijn huurcontract of koopakte voor te leggen van de nieuwe woonst. Dit betekent voor de meeste mensen terug naar huis, opnieuw in de rij aanschuiven...

Deze maatregel goedgekeurd op de Gemeenteraad van 28.06.1996 schept wrevel bij de bevolking.

Ik had u graag het volgende gevraagd :

1. Is het mogelijk om de doelstellingen van getroffen maatregelen nog eens heel duidelijk uit te laggen aan de bevolking zodoende dat verhuizers begrijpen waarom ze desbetreffende contracten moeten

voorleggen ?

2. Wat gebeurt er met de personen die huren zonder schriftelijk huurcontract ?

3. Wat gebeurt er met bewoners die terug gaan inwonen bij ouders, bij familieleden, bij vrienden ? 4. Wat gebeurt er als de betrokkene weigert de stukken voor te leggen ?

5. Is het niet mogelijk om duidelijke, eenvormige informatie te verstrekken zodat de verhuizer zich aanmeldt aan de loketten voorzien van de nodige documenten en dat hij of zij ook weet waarom men dit moet doen ?

(bv. in infoblad stad Oostende, beknopte tekst aan de loketten, wijkkranten, enz.)

Ik ben ervan overtuigd dat uitleg verstrekken over wat meegebracht moet worden voor een adreswijziging naar het loket en de motivatie van deze maatregel heel wat ongenoegen zal wegnemen bij de inwoners van de stad Oostende.

Antwoord

In eerste instantie biedt het nazicht van een titel waaruit blijkt dat de bewoning van de aangevraagde hoofdverblijfplaats rechtsgeldig is, veel waarborgen dat de registratie in de registers op een correcte basis plaatsheeft. Het correct bijhouden van het bevolkingsregister is een primordiale, wettelijk vastgestelde opdracht van de Ambtenaar van de Burgerlijke Stand van iedere gemeente.

De maatregel speelt in op de opgedane praktijkervaring dat een niet onaanzienlijk aantal aangiften fictief zijn. Het is uiteraard de taak van de dienst Bevolking om dergelijke misbruiken tegen te gaan. Het overleggen van een huurcontract voorkomt het merendeel van de onterechte aangiften van hoofdverblijfplaats

Persmap 6/43  22.10.1997

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Vindictivelaan 1, kantoor 131, tel. 059/80.55.00, fax 059/80.30.96

waardoor in een latere fase verscheidene politieonderzoeken en soms zelfs procedures tot ambtshalve afvoeringen (met alle nadelige gevolgen vandien voor de betrokkenen) kunnen worden vermeden.

Een neveneffect van de maatregel is dat de eigenaars nu praktisch 100% zekerheid hebben dat hun woning niet ten onrechte wordt betrokken zonder dat zij er weet van hebben. In het verleden was dit wel eens anders.

Voor mondelinge huurcontracten voorziet artikel 3 van de “politieverordening betreffende het onderzoek naar de werkelijke verblijfplaats van personen en gezinnen op het grondgebeid van de stad Oostende”, aangenomen bij raadsbesluit van 28 juni 1996 dat een door de eigenaar ondertekende verklaring dat er een mondelinge overeenkomst bestaat, volstaat. Krachtens de op stapel staande nieuwe huurwet moeten alle huurcontracten voor woningen waar de huurder zijn hoofdverblijfplaats heeft, trouwens schriftelijk zijn. Voor personen die terug gaan inwonen bij ouders, familieleden of vrienden volstaat een ondertekende verklaring.

Personen die weigeren de gevaargde documenten over te leggen, worden met alle middelen

(herinneringsbrieven, interventie wijkagent) aangemaand zich in regel te stellen. Bij ostentatieve weigering moet een politieonderzoek uitsluitsel brengen en worden zij indien nodig van ambtswege ingeschreven.

Inzake de bekendmaking zijn de volgende stappen ondernomen :

• persbericht in de Persmap van 21.08.1996 ;

• een brief aan alle bij het CIB Kust aangesloten immobiliënkantoren ;

• de folder “Verhuizen naar of in Oostende” waarin op bladzijde 1 onder de rubriek “Wat moet ik meebrengen ?” opgave is gedaan van alle vereiste documenten die moeten worden meegebracht ;

• affichering aan al onze loketten tijdens de eerste maanden volgend op het in voege treden van de maatregel.

Dit punt werd in de gemeenteraad met eenparigheid van stemmen aangenomen.

Ten slotte werd het voorstel in de bevoegde raadscommissie quasi ongewijzigd aanvaard.

Vraag nr. 268 van 07.10.1997 van de heer Alain Delanghe, raadslid

Betreft : verhuis Electrabel - gebrek aan informatie.

Sedert 15.09.1997 zijn een aantal burelen in het Stadhuis ontruimd, met name een groot gedeelte van Electrabel (volgens mijn informatie omtrent 15 personeelsleden).

Waarom meldt Electrabel dit niet aan de bevolking ? Waarom meldde de stad Oostende dit niet aan haar bevolking ?

Welke diensten zijn verhuisd ?

Waarvoor moeten de mensen naar het nieuwe adres ? Waarvoor kan men nog terecht in het Stadhuis ? Waar zijn ze naartoe ?

Zijn de telefoonnummers hetzelfde gebleven ? Zijn de faxnummers dezelfde gebleven ? Is het aanschrijfadres hetzelfde gebleven ?

Hoe komt het dat hieromtrent geen informatie werd gegeven ?

Antwoord

Waarom Electrabel dit niet meldt aan de bevolking, moet het geachte raadslid aan Electrabel vragen.

Wij menen in elk geval dat Electrabel dat niet hoefde te melden aan de bevolking, omdat er voor de inwoners van de Stad niets verandert. Het loket voor de algemene inlichtingen, de behandeling van de klanten met betalingsmoeilijkheden en de permanentie van een plaatselijk agent blijven op het Stadhuis.

Telefoon- en faxnummers blijven ongewijzigd. Ook voor de stadsdiensten verandert er niets.

Het geachte raadslid maakt zich onnodig zorgen.

Persmap 6/43  22.10.1997

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Vindictivelaan 1, kantoor 131, tel. 059/80.55.00, fax 059/80.30.96

Vraag nr. 269 van 04.10.1997 van de heer Daniël Verleye, raadslid

Betreft : fontein Vuurkruisersplein.

Enige tijd geleden werd op het Vuurkruisersplein een nieuwe fontein geplaatst. De fontein verwijst met het water naar de zee en met de inox hoekplaten naar de zeilen van de jachten. Vlak aan het Mercatordok, bij het binnenrijden van Oostende is deze verwijzing bijzonder geslaagd.

Toch vraag ik me af of deze fontein niet beter tot haar recht zou komen indien de hoekplaten in het wit geschilderd worden. Volgens mij zou een laag witte verf op de hoekplaten de waarde van het geheel ten goede komen.

Mag ik vragen of het Stadsbestuur mijn suggestie in overweging wil nemen ?

Antwoord

Noch de ontwerper en realisator van het kunstwerk, noch ons Bestuur kunnen de persoonlijke opinie van het geachte raadslid bijtreden. Daarenboven zou de realisatie van het geopperde voorstel ook op technisch vlak tal van problemen stellen. De zeilen zijn vervaardigd in inox, een materie die bijzonder moeilijk te schilderen is. Geen enkele verfsoort is daarvoor optimaal. Verf op inox is niet bestand tegen een constante waterstraal en bladert na verloop van tijd ongetwijfeld af. Het geachte raadslid zal toegeven dat dit een bijzonder slordige aanblik zou geven en afbreuk zou doen aan de esthetische waarde van het geheel.

De zeilen met poederlak bewerken, het zogenaamde plastificeren, zou natuurlijk wel realiseerbaar zijn. Dit procédé is erg duurzaam, maar terzelfdertijd ook erg duur. Het kan daarenboven niet ter plaatse uitgevoerd worden. De fontein zou dus gedemonteerd moeten worden en de zeilen zouden ter behandeling naar de fabriek moeten.

Ons Bestuur is dan ook van plan het concept van de fontein op het Vuurkruisenplein onaangeroerd te laten.

Wij zijn ervan overtuigd dat het geachte raadslid ons standpunt ter zake zal kunnen bijtreden.

Vraag nr. 271 van 09.10.1997 van de heer Eric Markey, raadslid

Betreft : aankoop gebouw Torhoutsesteenweg 291 in Oostende.

Geruchten doen de ronde in het OCMW dat een gebouw is aangekocht voor 12.00.000 frank op genoemd adres en er evenveel veranderingen worden aangebracht.

1. Wat is de geschatte waarde van dit pand ? 2. Hoeveel herbelegging is er betaald ? 3. Hoeveel is uiteindelijk betaald ?

4. Waarom werd uitgerekend dit gebouw gekocht ? 5. Is er controle van de stad op deze aankoop ?

6. Met welke gelden wordt dit “project” gefinancieerd ?

7. Vindt u het aannemelijk dat men zegt dat er een verband is tussen deze aankoop en de toegenomen editoriale artikels in het weekblad van de verkoper over diegene die de aankoop erdoor drukte ? 8. Bij de onteigening door de stad Oostende wordt er steeds naartoe gestreefd in het belang van de

gemeenschap onder de schattingswaarde te kopen.

Wordt vanaf nu van deze politiek afgeweken of is deze regel enkel van toepassing in het OCMW ?

Antwoord

Over de aankoop door het OCMW van het bedoelde pand, zijn wij niet op de hoogte.

Nadat de organieke wet van 8 juli 1978 betreffende de OCMW’s op 5 augustus 1992 werd gewijzigd, oefent de Stad geen controle meer uit op de aankopen die het OCMW verricht. Het betrokken deel van artikel 76 dat dit toezicht regelde, werd bij de wijziging geschrapt.

Wij kunnen het geachte raadslid ter zake dan ook geen verdere gegevens verstrekken en verwijzen hem naar het OCMW zelf.

Persmap 6/43  22.10.1997

voor meer inlichtingen : Voorlichtingsdienst, Vindictivelaan 1, kantoor 131, tel. 059/80.55.00, fax 059/80.30.96