• No results found

Vormen van erkenning en waardering in andere landen

erkenning, waardering en beloning

4 Vormen van erkenning, waardering en beloning in andere landen

4.2 Vormen van erkenning en waardering in andere landen

Verenigde Staten

Erkenning

In de Verenigde Staten is door diverse organisaties ervaring opgedaan met elders verworven competenties (EVC) om te kunnen voldoen aan toelatingseisen voor bepaalde opleidingen of studies. De Council for Adult and Experiental Learning (CEL) beschrijft acht typen experiental learning die in aanmerking komen voor accreditatie, waaronder vrijwillige inzet (Scholten &

Teuwsen, 2001).

Waardering/beloning

Jaarlijks wordt door het Nationaal Volunteer Center Points of Light (http://www.pointsoflight.org/) de Volunteer Recognition Week georganiseerd (http://www.nonprofits.org/npofaq/04/36.html).

Tijdens deze week zetten vrijwilligersorganisaties hun vrijwilli-gers extra in het zonnetje. Soms individueel in de vorm van een bloemetje, cadeautje of een brief waarin de vrijwilligers worden bedankt voor hun inzet, soms collectief in de vorm van een bijeenkomst of feest. Het is tevens een week die veel media-aandacht trekt, omdat nationwide waardering aan de inzet van vrijwilligers wordt geschonken. Verder is er de jaarlijkse Family Volunteer Day met bijbehorende awards, specifiek gericht op vrijwilligerswerk in familieverband. Op lokaal niveau worden mensen uitgenodigd een dag in familieverband vrijwilligerswerk te verrichten ten behoeve van de lokale samenleving. Points of Light ondersteunt deze dag met een draaiboek en de uitreiking van de awards tijdens de jaarlijkse National Conference on Community Volunteering and National Service. De awards worden uitgereikt aan outstanding voorbeelden waarbij de effecten op de lokale samenleving belangrijk zijn.

Op de websites:

http://charitychannel.com/articles/article_173.html en

http://www.energizeinc.com/ideas.html vonden we de volgende vormen van erkenning, waardering en beloning:

• De vrijwilliger van de maand.

• Vrijwilligers wall-of-fame waarbij vrijwilligers met foto en naam worden bekendgemaakt en gewaardeerd voor hun inzet. Soms letterlijk aan de wand, soms op een website.

• (E-mail)kaartjes aan vrijwilligers.

• Korting voor vrijwilligers op aankopen in eigen winkel van vrijwilligersorganisatie.

• Brieven naar de formele werkgever (vaak gebruikt voor personeelsdossier).

• Koffiebijeenkomsten en lunches voor vrijwilligers.

• Schouderklopjes, lof geven tijdens informatiebijeenkomsten.

• Kleine geschenkjes in de vorm van paperclips, buttons, een vrijwilliger-EHBO-kit (met symbolische voorwerpen als een paperclip, een pleister et cetera.).

Groot-Brittannië

Erkenning

Groot-Brittannië heeft van de Europese landen de langste traditie en meeste ervaring op het terrein van het erkennen en kwalifice-ren van elders verworven competenties. Dit hangt nauw samen met de lange traditie op het terrein van volwasseneneducatie en allerlei vormen van community work. Er wordt gewerkt met een standaardset van zes sleutelvaardigheden:

• Verbeteren van je eigen leren en leesprestaties.

• Oplossen van problemen.

• Samenwerken.

• Communiceren.

• ICT gebruiken.

• Toepassen van getallen.

Voor elke sleutelvaardigheid zijn vijf niveaus van functioneren vastgesteld. Aan de hand daarvan kan worden bepaald welk competentieniveau iemand heeft bereikt. Deze niveaus worden in Groot-Brittannië vrijwel op alle opleidingen erkend. Het

verworven competentieniveau wordt vastgelegd in certificaten.

Deze mogen door verschillende organisaties worden verstrekt.

Controle op deze organisaties en de toekenning van de certifica-ten vindt plaats door het Award Scheme Development and

Accreditation Network (ASDAN) en het Open College Network (OCN).

De bepaling van het bereikte competentieniveau vindt plaats aan de hand van toetsingsinstrumenten (Award Schemes). Deze zijn verbonden aan verschillende onderscheidingen, zoals de

Community Volunteers’ Award 2000+, ontwikkeld door ASDAN, de Millennium Volunteers’ Award van het Britse Ministerie van Werkgelegenheid met als doel de inzet van jongeren in vrijwilli-gersorganisaties te bevorderen en de Youth Achievement Award van de Youth Clubs UK. De Millennium Volunteers’ Awards worden uitgereikt aan jongeren die minimaal 200 uur vrijwilligerswerk hebben gedaan. De feestelijke uitreiking wordt gedaan door een Engels lid van de Europese Commissie (Braakenburg, 2003).

De organisatie Volunteer Development Scotland heeft de volgende mogelijkheden om het werk en de inzet van vrijwilligers informeel te erkennen: een bedankje, feestje, referenties, een overzicht van gevolgde trainingen, certificaat, persoonlijk

ontwikkelplan en portfolio van opgebouwde ervaring. Bovendien kan een organisatie gebruikmaken van de gegevens van National Occupational Standards, een benchmark die gegevens bevat over taken en werkzaamheden voor diverse sectoren, onder andere vrijwilligerswerk. Organisaties kunnen deze gebruiken om taakomschrijvingen te maken, maar ook om de werkzaamheden van hun vrijwilligers te vergelijken met die van anderen

(http://www.vds.org.uk/information/docs/goodPractice/pdf1getti ngRecGivCredit.PDF).

Volunteer Development Scotland adviseert organisaties die vooral gericht zijn op groei en doorstroom van medewerkers om zich te richten op het bijhouden van gevolgde trainingen, het portfolio en het geven van referenties. Gaat het om organisaties die vooral gericht zijn op sociale interactie tussen medewerkers, het zorgen voor elkaar en anderen, dan zijn bedankjes en feestjes meer op zijn plaats.

Formele erkenning van verworven competenties in de vorm van accreditatie is eveneens mogelijk in Schotland. De Scottish Credit and Qualifications Framework (SCQF) maakt het mogelijk om de trainingen die worden gegeven voor vrijwilligerswerk, te waarderen volgens het landelijke systeem van opleiding en training. Erkenning vindt plaats via het certificaat van deelname

aan de training, waarbij kan worden aangetoond dat dit certificaat een vergelijkbare waarde heeft met een formele opleiding.

Een andere vorm van formele erkenning betreft de toekenning van SVQ’s (Scottish Vocational Qualifications) voor de competenties die zijn verworven in het vrijwilligerswerk. SVQ’s zijn werkge-relateerde, op competenties gebaseerde standaards. Ze geven de vaardigheden weer die iemand moet hebben om een taak effectief te verrichten en worden landelijk erkend door werkgevers.

Ten slotte zijn er door de CEVE (Community Education Validation and Endorsement) trainingsstandaarden ontwikkeld voor opleidingen van vrijwilligers.

Van geheel andere orde is het op 1 oktober 2004 gelanceerde Investing in Volunteers

(http://www.investinginvolunteers.org.uk/), een erkend keurmerk, waarmee een organisatie haar betrokkenheid bij vrijwilligers kan tonen. Deze kwaliteitsstandaard kan worden aangevraagd door alle organisaties die werken met vrijwilligers.

Het keurmerk wordt toegekend door de grootste vrijwilligers-centrale. Het Investing in Volunteers-keurmerk wordt dan ook gezien als de kwaliteitsstandaard voor vrijwilligersmanagement.

Waardering/beloning

Volunteers Week is een jaarlijks terugkerende week die geheel in het teken staat van vrijwilligers en het werk dat zij verrichten. Het landelijke bureau voor vrijwilligerswerk Volunteering England (http://www.volunteering.org.uk/) levert hiervoor informatie en merchandise ter ondersteuning van de activiteiten van de

vrijwilligersorganisaties. Ook in Schotland vindt een jaarlijkse Volunteers Week plaats, georganiseerd door de organisatie Partners in Volunteering.

Volunteering England coördineert de jaarlijkse vrijwilligersprijs: de Whitbread Volunteer of the Year Award en de jaarlijkse Make a Difference Day. Op deze dag worden mensen uitgenodigd zich gedurende een dag in te zetten als vrijwilliger. Het is echter ook een gelegenheid om aandacht te vragen voor en het waarderen

van het werk van de vele mensen die al werkzaam zijn als vrijwilliger. (Overigens wordt in Nederland in december 2005 eveneens Make a Difference Day georganiseerd.)

Groot-Brittannië kent een honours systematiek, waarbij vrijwilli-gers kunnen worden voorgedragen voor een koninklijke onderscheiding: een MBE (Member of the Order of the British Empire) (http://www.nationmaster.com/encyclopedia/British-honours-system).

Sinds de invoering van het minimumloon is het niet meer mogelijk kleine geldbedragen uit te keren aan vrijwilligers. Het officiële beleid van de overheid stelt dat vrijwilligers gecompen-seerd moeten worden voor de kosten die zij maken. Onkosten en kosten voor trainingen mogen worden vergoed. Er is een voorstel gedaan om als waardering voor vrijwillige inzet zogenaamde time credits op te bouwen, die worden gebruikt bij gezondheidscentra of voor bijvoorbeeld de aankoop van een computer (Liberal Democrats, 2003).

Frankrijk

Erkenning

De Franse wetgeving maakt het mogelijk om ervaring, opgedaan in betaald of onbetaald werk te erkennen (validation des acquis de l’expérience, onderdeel van de loi de modernisation sociale). Dit kan het geval zijn wanneer iemand hierom vraagt vanwege oplei-dingswensen, waarbij aan bepaalde instapeisen moet worden voldaan of wanneer men vanuit persoonlijke of beroepsmatige motieven de werkervaring ‘officieel’ wil maken. In januari 2003 is de wetgeving uitgebreid naar de ervaring die in een onbetaalde of vrijwillige activiteit is opgedaan. De minimum tijd waarin

ervaring moet zijn opgedaan is verminderd van vijf naar drie jaar en er zijn meerdere gebieden waarop certificaten kunnen worden behaald. De beoordeling vindt plaats op basis van informatie die door de kandidaat wordt aangeleverd, eventueel gevolgd door een interview (voor certificaten in voor hoger onderwijs) of door een assessment in een werkelijke of nagebootste situatie. Wanneer geen certificaat voor een gehele opleiding is behaald, wordt gespecificeerd welke onderdelen de kandidaat nog moet behalen

en op welke wijze aan deze verplichting kan worden voldaan (Céreq, 2003).

Waardering/beloning

Het waarderen van vrijwilligerswerk in de vorm van een individuele beloning is in Frankrijk niet gebruikelijk. Het landelijke bureau voor vrijwilligerswerk en de locale centra organiseren jaarlijks manifestaties ter gelegenheid van de internationale dag van de vrijwilliger op 5 december. In 2000 organiseerde het landelijke bureau een vrijwilligersweek om het werk van vrijwilligers onder de aandacht te brengen van een breed publiek (bron: Colette Robert, France Bénévolat).

Noorwegen

Erkenning

Het Realkompetanse project, dat werd uitgevoerd in de periode 1999-2002, was gericht op het opzetten van een nationaal systeem voor het documenteren en erkennen van niet-formele en formele educatie. De term Realkompetanse omvat zowel informele, niet-formele als niet-formele educatie. In het kader hiervan is door de Noorse Muziekraad, het Sport en Studieverband en de Jeugd- en Jongerenraad de 3CV methode ontwikkeld, een documentatie-methode die is ontwikkeld voor jongere vrijwilligers. De vrijwilliger geeft hierbij aan wat hij of zij heeft geleerd van het vrijwilligerswerk. Er is geen onafhankelijke organisatie bij betrokken. De vrijwilliger ondertekent de verklaring. Als direct gevolg van het 3CV-project hebben diverse vrijwilligersorganisa-ties, waaronder de Noorse Scouting, zogenaamde

‘zelf-beoordelingsformulieren’ ontwikkeld. Ook door sommige bedrijven wordt gebruik gemaakt van werkmethoden die

rekening houden met de vaardigheden die mensen als vrijwilliger hebben ontwikkeld. De Noorse vrijwilligers zijn geen voorstander van een al te strikte regeling met een nationale accrediterings-organisatie. Een certificaat voor vrijwilligerswerk wordt om die reden afgewezen (Braakenburg, 2003).

Waardering/beloning

Noorwegen kent een jaarlijkse vrijwilligersprijs die uitgereikt wordt aan het initiatief of project dat vernieuwend is voor de

vrijwilligerssector. Het belonen van vrijwilligers is echter geen gemeengoed in Noorwegen. Een lange periode actief lid zijn van een organisatie wordt soms beloond met een ere-lidmaatschap.

Deze vorm van waardering heeft misschien wel een relatie met het hoge aantal Noren in de categorie ‘actief lidmaatschap’. Zo is ongeveer 70% van de kinderen en jongeren lid of actief als vrijwilliger binnen een vereniging. Het plezier in het vrijwilli-gerswerk is voor de meeste vrijwilligers voldoende. Doorgaans worden gemaakte onkosten voor het vrijwilligerswerk vergoed.

Opvallend is dat uit een korte inventarisatie bleek dat geen van de organisaties een beleid voerde op het gebied van belonen van vrijwilligers. Er worden soms feesten georganiseerd voor de vrijwilligers, maar ook dit is zeldzaam (bron: G. Thuve, coördi-nator jongeren en vrijwilligerswerk in Porsgrunn).

Zweden

Erkenning

De Zweden zijn actief in het vrijwilligerswerk. Het meeste vrijwilligerswerk vindt plaats in de sport, in vakbonden en andere lidmaatschapsorganisaties (vanwege hobby’s of andere persoonlijke interesses). Erkenning van de bijdragen van mensen aan deze organisaties vindt op verschillende manieren plaats:

door het geven van feedback, het bieden van de mogelijkheid tot het volgen van relevante cursussen en het uitreiken van

certificaten. Er is geen sprake van formele erkenning van

opgedane ervaringen in het vrijwilligerswerk. Het is gebruikelijk om vrijwilligerswerk te vermelden op het CV. Er is geen

wetgeving of landelijk beleid op het gebied van vrijwilligerswerk, Waardering/beloning

De waardering of beloning van vrijwilligers zit vaak in het directe belang dat zij hebben bij het vrijwilligerswerk. Vrijwilligerswerk voor algemene welzijnsdoelen, zoals in de zorg, komt in Zweden minder voor. Wanneer mensen werkzaam zijn als vrijwilliger in deze sector is het vaak in administratieve functies. De waardering van een organisatie voor vrijwilligerswerk wordt uitgedrukt in de vorm van een brief, het organiseren van festiviteiten en het geven van waardering in de vorm van schouderklopjes en andere

persoonlijke dankuitingen (bron: Amelie Solfverstolpe, Volontar-byran).

Overige landen

Duitsland

In Duitsland is in 2003 een onderzoek afgerond naar de haalbaar-heid van een Weiterbildungspass, waarin ook competenties zijn opgenomen die buiten formele opleidingstrajecten en het bedrijfsleven zijn verworven. Het onderzoek moest voorstellen opleveren voor een breed toepasbare ‘pas’ die kan dienen als instrument voor documentatie en structurering. Daarnaast zou de pas ook de motivatie voor levenslang leren moeten bevorderen en de toegang tot vormen van voortgezet onderwijs moeten

vereenvoudigen. Ten slotte zou de pas moeten bijdragen aan de employability van mensen. Het eindrapport wordt gevolgd door een vierjarige implementatie- en testfase (Braakenburg, 2003).

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen kunnen vrijwilligers in het jeugdwerk gratis naar de film. De minister van Jeugdzaken van deze deelstaat heeft een contract getekend met de bioscoop-exploitanten. Vrijwilligers hebben een Judgendleiter-Card, die gratis toegang geeft tot zwembaden en musea en een reductie van 25% geeft op spoorabonnementen (De Gelderlander, 21 maart 2002).

Ierland

Het Ierse Volunteer Development Agency promoot de waarde van vrijwillige inzet, bijvoorbeeld door landelijke campagnes waarin de toegevoegde waarde van vrijwillige inzet centraal staat.

Ierland doet ook mee aan de Engelse Volunteers Week. Het Volunteer Development Agency houdt zich tevens bezig met beleidsbeïnvloeding en belangenbehartiging van het vrijwilli-gerswerk bij de Ierse overheid.

Finland

Finland werkt sinds 1996 met het Recreational Activity Study Book systeem. Deze methode is ontwikkeld door de Nuorten Akatemia (Youth Academy), een samenwerkingsverband van een groot aantal Finse jeugd- en sportorganisaties. Het Study Book is een CV

betreffende niet-formele en informele leerervaringen, die door een volwassene (jeugdleider, coach, vrijwilligerscoördinator) worden gerapporteerd. De jongere vult zelf een ‘zelfbeoordeling’

in. Er zijn geen criteria vastgelegd om de leer- of andere resultaten te beoordelen of om de veronderstelde, verworven kwaliteiten te meten. Vaardigheden vormen de hoofdmoot in het Study Book. Er waren in het voorjaar van 2003 55.000 Study Book bezitters. Het Study Book wordt in hoofdzaak verspreid via jeugd-en sportorganisaties.

Hongarije

In Hongarije wordt naar verwachting in 2005 de wet op

vrijwillige inzet aangenomen, waarin wordt geregeld dat mensen vrijwilligerswerk mogen doen. De landelijke organisatie voor vrijwilligerswerk, het Volunteer Centre, heeft zich als doel gesteld het door hen te ontwikkelen trainingsprogramma voor vrijwilli-gers officieel te laten registreren en accrediteren. Daarnaast participeert de organisatie in het Leonardo-project waarin onderzoek wordt gedaan naar de behoeften en wensen van vrijwilligersorganisaties aan instrumenten om ervaringen opgedaan in vrijwilligerswerk te erkennen. Ook wordt er een jaarlijkse nationale week van de vrijwilliger georganiseerd.

Organisaties die hieraan deelnemen, krijgen een certificaat.

Zwitserland

In Zwitserland wordt gewerkt met het Dossier Bénévolat/Sozialzeit Ausweis. Het doel hiervan is het bevorderen van erkenning van en waardering voor vrijwilligerswerk, in het bijzonder door

individuele vrijwilligers de gelegenheid te bieden hun vrijwilli-gerswerkactiviteiten te registreren en te documenteren. Het Dossier is een landelijk verspreid product. De vrijwilliger maakt zelf aantekeningen, die formeel bevestigd worden door een begeleider of coördinator. Los hiervan staat het Q-Buch dat specifiek wordt gebruikt voor herintredende werknemers met niet-adequate of onvoldoende vooropleiding. Dit biedt de mogelijkheid voor het vermelden van vrijwilligerswerk, maar is daarop niet toegespitst.

Oostenrijk

In Oostenrijk is een Raad voor Vrijwilligerswerk opgericht, die een strategie heeft ontwikkeld om de status van vrijwilligerswerk in de publieke opinie te verhogen. De initiatieven waarop men zich in het kader hiervan richt zijn: het erkennen van verworven competenties, het bepalen van de economische waarde van het vrijwilligerswerk en de waarde die vrijwilligerswerk heeft voor de samenleving (Van Hal e.a., 2004).

België

In België werkt men aan het opstellen van een standaardlijst van sleutelcompetenties die vrijwillige bestuurders in de sociaal-culturele sector door hun taken kunnen verwerven. Een tweede project is gericht op het ontwikkelen, uittesten en evalueren van een EVC-procedure voor vrijwilligers in alle sectoren waarin vrijwilligers actief zijn. Een vorm van waardering is de thank you-pagina voor individuele vrijwilligers op de website van het Centre Europeen du Volontariat (http://www.cev.be/cev_thanks.htm).

Denemarken

In Denemarken staat vrijwilligerswerk hoog op de politieke agenda, waardoor er vanuit de overheid veel financiële middelen beschikbaar zijn. Hierdoor is het mogelijk veel materialen voor het vrijwilligerswerk gratis beschikbaar te stellen (Van Hal e.a., 2004).

Concluderend kunnen we stellen dat de Verenigde Staten een langere traditie hebben van het waarderen en belonen van zowel betaalde werknemers als vrijwilligers. Het Verenigd Koninkrijk loopt voorop in de ontwikkeling om vrijwilligerswerk te beschouwen als een activiteit waarbij men competenties opdoet.

In diverse landen blijkt waardering van vrijwilligers echter minder gebruikelijk dan in Nederland.

Verwey-Jonker Instituut

5 Wensen en mogelijkheden voor