• No results found

Gemeente Deventer

5. Voorwaarden omgevingsvergunning

Welke vorm van archeologisch onderzoek noodzakelijk is, hangt af van het soort en de vorm van de ingreep. De juiste vorm van archeologisch onderzoek kan pas worden bepaald, indien de verstoringsdiepte en de begrenzing van de geplande bodemingrepen bekend zijn. Deze gegevens worden waar nodig in de bureaustudie gekoppeld aan de inhoudelijke gegevens over de locatie. Op basis daarvan kunnen aan de vergunning al dan niet voorwaarden worden verbonden. Hieronder wordt een toelichting gegeven op de mogelijke voorwaarden bij een omgevingsvergunning.

Geen voorwaarden

Wanneer uit de aanvraag blijkt, dat het terrein of delen daarvan al eerder verstoord zijn en de nieuw te verstoren oppervlakte daarmee kleiner wordt dan de aangegeven ondergrens, is archeologisch onderzoek niet noodzakelijk. In deze gevallen zullen geen archeologische voorwaarden worden verbonden aan de omgevingsvergunning.

Voorwaarden (behouden) in omgevingsvergunning

Wanneer eventuele archeologische resten bedreigd worden door verstoring, dienen eerst de mogelijkheden voor behoud van de archeologische resten in de bodem (in situ) te worden onderzocht.

Hierbij kan worden gedacht aan het treffen van beschermende maatregelen, zoals een verschuiving van de nieuwbouwlocatie naar een gebied met een lagere verwachting of een minder verstorende manier van funderen.

Meldingsplicht

In die gevallen waar de aanwezigheid van archeologische resten niet kan worden uitgesloten maar de informatiedichtheid en –waarde ten opzichte van de inspanning van een volledig archeologisch onderzoek echter te klein uitvallen, kan aan de omgevingsvergunning een meldingsplicht worden gekoppeld. Hierbij moet de start van de grondwerkzaamheden worden gemeld bij de gemeentelijk archeoloog. Er kan op deze manier een afspraak gemaakt worden voor een bezoek tijdens de werkzaamheden, een archeologische waarneming. Tijdens de archeologische waarneming zullen de resten in grote lijnen worden gedocumenteerd. Aan de waarneming zijn voor de aanvrager geen kosten verbonden. Wel dient hiervoor in overleg met de gemeentelijk archeoloog enige tijd te worden ingepland.

Archeologisch Onderzoek

Indien uit het advies blijkt dat archeologisch onderzoek noodzakelijk is, hangt het vervolgtraject af van de oppervlakte van de geplande nieuwbouw of werkzaamheden. De vorm van archeologisch onderzoek wordt bepaald wanneer de verstoringsdiepte en de begrenzing van geplande bodemingrepen bekend zijn. Deze gegevens worden in het rapport gekoppeld aan de inhoudelijke gegevens over de locatie. Op basis daarvan kunnen aan de omgevingsvergunning al dan niet voorwaarden worden verbonden.

Wanneer de oppervlakte kleiner is dan 2.500 m² worden zo nodig ter plaatse controleboringen uitgevoerd om de intactheid van de bodem te controleren en eventueel de archeologische verwachting bij te stellen. Bij oppervlaktes tot 2.500 m2 zijn deze boringen voor rekening van de Gemeente Deventer.

Bij grotere oppervlaktes dient een archeologisch booronderzoek uitgevoerd te worden ter controle van de intactheid van de bodem en archeologische verwachting. Dit onderzoek is voor rekening van de aanvrager. Indien uit de boringen blijkt dat de bodemopbouw intact is en de archeologische verwachting door resultaten van het booronderzoek wordt bevestigd, dient archeologisch vervolgonderzoek plaats te vinden.

6. Literatuur

Vermeulen, B., 2011. Selectiebesluit archeologie, gemeente Deventer, Wijtenhorst – Douwelerleide, Deventer.

Vermeulen, B., 2015. Onderbouwing vrijstellingsgrenzen Archeologie. Van verwachting naar beleid.

(Interne Rapportages Archeologie Deventer 74), Deventer.

Willemse, N.W., L.J. Keunen, L.M.P. van Meijel & T. Bouma, 2013. …Die plaatsen, welke in de Douwelerkolk verdronken zijn… Fysisch- en historisch-geografische bouwstenen voor een archeologische verwachtingskaart van de gemeente Deventer (RAAP Rapport 2571), Weesp.

Zielman, G., 2008. Plangebied Wijtenhorst-Douwelerleide. Gemeente Deventer, Archeologisch vooronderzoek: een bureau- en inventariserend veldonderzoek (RAAP-notitie 3016), Weesp.

Samenvatting van de watertoets

In dit document vindt u een overzicht van de door u ingevoerde gegevens op http://www.dewatertoets.nl//. De toets is

uitgevoerd op een ruimtelijke ontwikkeling in het beheergebied van het Waterschap Drents Overijsselse Delta. Heeft u vragen over de watertoets dan kunt u contact opnemen met het Waterschap Drents Overijsselse Delta (088-2331200) of een bericht sturen naar info@wdodelta.nl onder vermelding van: Vraag watertoets "naam plan/plaats".

Uit deze toets volgt de korte procedure.

Hieronder vindt u een samenvatting van de door u ingevulde gegevens.

---Uw gegevens

Hendrik Meerbeek Gemeente Deventer Colmschaterstraatweg 10A h.meerbeek@deventer.nl 06-22257724

Grote Kerkhof 1 7411 KT Deventer

Gegevens gemeente

Deventer

Hendrik Meerbeek 06-22257724

h.meerbeek@deventer.nl

---Planbeschrijving

Naam en/of omschrijving van het plan

Colmschaterstraatweg 10A Schalkhaar. Ter plaatse van een deel van het openbaar groen zijn twee vrijstaande woningen beoogd.

Adres plangebied

Kadastraal adres

Website plangebied

Welke gemeente omvat het grootste deel van het door u getekende plangebied?

Deventer

Vragen

Gaat het om een ruimtelijk plan dat uitsluitend een functiewijziging van bestaande bebouwing inhoudt?

nee

Worden in het plan meer dan 10 wooneenheden gerealiseerd?

nee

Is er in of rondom het plangebied sprake van wateroverlast of grondwateroverlast?

nee

Neemt in het plan het verharde oppervlak van bebouwing en bestrating toe met meer dan 1500m2 of worden er meer dan 10 woningen gerealiseerd?

nee

Maakt het plan deel uit van een groter plan dat in ontwikkeling is?

nee

Worden er op bedrijfsmatige wijze activiteiten verricht waardoor het verharde oppervlak verontreinigd raakt?

nee

Aanvullende vragen ten behoeve van de korte procedure

In het plan wordt afvalwater en het hemelwater behandeld via (de gekozen optie wordt hieronder bevestigd met ja):

een gemengd stelsel

een gescheiden stelsel: hemelwater wordt geinfiltreerd ja

een gescheiden stelsel: hemelwater wordt afgevoerd naar oppervlaktewater

een gescheiden stelsel: hemelwater wordt afgevoerd naar een hemelwaterriool

het afvalwater wordt aangesloten op een IBA

het afvalwater wordt afgevoerd via drukriolering

Indien de hoeveelheid verharding toeneemt? Wat bedraagt deze toename (in m2)?

350 m2

Is er in of grenzend aan het plangebied oppervlaktewateraanwezig?

nee

Worden er materialen gebruikt waardoor het afstromende hemelwater verontreinig kan raken?

nee

Vindt er een lozing plaats op het oppervlaktewater?

nee

Vindt er een tijdelijke of permanente onttrekking van grondwater plaats?

---Resultaat

Op basis van de ingevoerde gegevens op http://www.dewatertoets.nl// is gebleken dat voor dit plan de korte

watertoetsprocedure doorlopen moet worden. Binnen het bestemmingsplan of projectbesluit kunt u gebruik maken van de aangeleverde standaard-waterparagraaf.

---Verklaring

Dit document is een automatisch gegenereerd bestand op basis van de door u ingevulde gegevens. U bent akkoord gegaan met de door u ingevulde gegevens en u heeft verklaard alles naar waarheid te hebben ingevuld.

De WaterToets 2017

Inleiding

In opdracht van Gemeente Deventer heeft Ecogroen een quickscan natuurtoets uitgevoerd op het perceel tussen Colmschaterstraatweg 10 en 10B in Deventer (zie bijlage 1). Het betreft een deel van het kadastrale perceel Diepen-veen, sectie H, nummer 4456. Het is een perceel met recente gekapte houtopstanden. Het bestemmingsplan voor het plangebied wordt omgezet naar wonen. Er worden twee woningen gerealiseerd (zie bijlage 1). In de quickscan is ook de westkant van het perceel (naast de speeltuin) meegenomen, waar mogelijk een inrit wordt gecreëerd.

Ecogroen heeft beoordeeld of de voorgenomen wijziging van het bestemmingsplan kan conflicteren met be-schermde soorten en gebieden in de Wet natuurbescherming. Bij de soorten ligt de nadruk op potentiële verblijf-plaatsen van vleermuizen en broedvogels met jaarrond beschermde nesten. In voorliggende notitie beschrijven we de methodiek en resultaten van het uitgevoerde onderzoek.

Wet natuurbescherming

De Wet natuurbescherming (Staatsblad 2016) regelt de bescherming van Natura 2000-gebieden, soorten en houtop-standen. In deze notitie gaan wij in op de gebieds- en soortbescherming. De wettelijke bescherming van houtopstan-den is niet aan de orde. De houtopstand op het perceel ligt namelijk niet buiten de bebouwde kom. Voor de volle-dige wettekst van de Wet natuurbescherming verwijzen wij naar: http://wetten.overheid.nl/BWBR0037552/2017-01-01. In onderstaand kader 1 geven we een samenvatting van de relevante wetteksten.