• No results found

Voortgang ontwikkelingen JGZ September 2018

Inleiding

De Jeugdgezondheidszorg (JGZ) zal binnen het basispakket de dienstverlening verder flexibiliseren om ruimte te creëren. Deze ruimte is nodig om kwetsbare kinderen en gezinnen meer aandacht te kunnen geven en de samenwerking in het sociale domein te versterken. Daar bovenop zal de afdeling JGZ ook nog de kosten moeten reduceren. Onderstaand wordt over de inhoudelijke voortgang en de financiële prognose gerapporteerd.

Samengevat staat de afdeling JGZ voor de volgende uitdagingen:

1. Herinrichten van werkprocessen, inclusief scholen en trainen van medewerkers.

2. Inrichten van ouderportaal, aanpassen planningsproces.

3. Inzetten op versterken verbinding met interne en externe partners. Vormgeven van de GGD brede programma’s.

4. Interne taakstelling van €700.000,- in 2018 om personeelskosten te reduceren ten gevolge van introductie HR21 en taakstelling Neder-Betuwe.

De inhoudelijke uitdagingen worden aangegaan in vier grote inhoudelijke projecten.

Vooraf

In de zomermaanden zijn de projecten JGZ doorgegaan, zo ook de zorg voor kinderen op het consultatiebureau (0-4 jarigen). De schoolgezondheidzorg (4 – 18 jarigen) wordt tijdens de zomervakantie niet aangeboden.

1. Project ‘Doorgaande lijn XYZ’, flexibel herinrichten primair proces

Binnen het project XYZ, herinrichten en flexibiliseren van het basisaanbod JGZ, is de eerste fase gerealiseerd! Het herinrichten van het aanbod vindt plaats aan de hand van zorgpaden. Het basis-zorgpad wat aan alle jeugdigen wordt aangeboden is gereedgekomen, de werkwijzen beschreven.

De medewerkers zijn tijdens de symposia op 28 en 30 augustus jl. geïnformeerd en geïnstrueerd over de nieuwe werkwijze.

De komende maanden zal er gewerkt worden aan de differentiatie van de zorgpaden naar een luwer zorgpad voor ouders en kinderen met voldoende balans in draagkracht draaglast en naar een intensiever zorgpad voor kwetsbaren als fundament voor vraag- en risico gestuurd werken.

Een ander onderdeel van dit hele proces is het herinrichten van het Digitaal Dossier JGZ. Hieraan wordt de komende maanden gewerkt.

2. Project ‘Mijn Kinddossier’, invoering van een digitaal ouderportaal Project ‘Mijn Kinddossier’ loopt conform de planning. De werkgroepen gaan door met de inhoudelijke vertalingen die nodig zijn voor de live gang van het project. Het contract met de applicatiehouder is getekend.

3. Project bereikbaarheid

Het project bereikbaarheid is klaar voor implementatie en is gestart per 1 september jl.. De openingstijden JGZ zijn verlengd en de scholingen hebben plaatsgevonden voor de medewerkers.

Voortgang ontwikkelingen JGZ, september 2018

De vacature voor een senior planner is helaas bij een eerste ronde nog niet vervuld. Voor de voortgang is dit een risico.

4. Verbindende producten

Binnen het project ‘verbindende producten Jeugd’ is meer focus aangebracht en wordt er komende maanden gewerkt aan een drietal gezamenlijke producten:

- Gezonde Kinderopvang - Goed Begin & Gezonde Start

- Aanbod in het speciaal onderwijs met Speciaal Onderwijs Specialisten (SOS).

De afstemming vindt plaats tussen de afdelingen JGZ en Gezond Leven. Doel is om op een meer projectmatige manier te komen tot een gezamenlijk resultaat met betrekking tot het product. De andere onderwerpen waarop wordt samengewerkt gaan overigens ook door en zal meer bestaan uit onderlinge afstemming.

5. Bedrijfsvoering en Management

Conform de afspraken wordt er gestuurd op personeel, plus-min- en vakantie-uren en aannamebeleid. Het MT-JGZ heeft een tweewekelijks overleg waarbij knelpunten en capaciteitsproblemen worden besproken. M.b.t. knelpunten en capaciteitsproblemen wordt onderscheid gemaakt op primair proces, ondersteuning of sleutelrol.

De JGZ-afdeling heeft te maken met veel personele wisselingen. De afdelingsmanager start per 3 september en de interimmanager draagt het stokje over. De afdeling heeft te maken met uitval van medewerkers en vertrek van teammanagers. Er komt per 15 september een nieuwe

teammanager en er vertrekt een teammanager per 1 oktober. Al met al veel wisselingen waarbij de projecten wel doorgang moeten vinden. Het vraagt veel van medewerkers.

Het terugdringen van personeel zal zich de komende maanden verder manifesteren. Er is veel langdurig ziekteverzuim. In de zomer gaat de zorg voor 0-4 jarigen gewoon door en de bezetting op orde houden is dagelijks aan de orde geweest.

Elk jaar worden de schoollijsten ingelezen om zo de koppeling met het Digitaal Dossier JGZ, de school en groep te realiseren. Dit jaar is ook de zorgpaden-wissel hierin meegenomen. Het inlezen van de lijsten van 80.000 kinderen verliep te traag waardoor er extra inzet is gepleegd om het inlezen tijdig af te krijgen. Hierdoor heeft het inleesproces een week vertraging opgelopen. We gaan ervan uit dat we wel op tijd kunnen starten met de JGZ-werkzaamheden bij de start van het nieuwe schooljaar.

Naast het terugdringen van 10fte medewerkers is €500.000 van de opdracht van €700.000 gerealiseerd. Het tekort is teruggebracht naar €200.000.

Tot slot

Het is geen gemakkelijke opgave en al met al een enorme klus voor JGZ terwijl de winkel open blijft. In het eerste halfjaar hebben er 75.000 consulten plaatsgevonden en zijn er 7.500 vaccinaties gegeven.

Algemeen bestuur

Vergadering 4 oktober 2018 Agendapunt 8

Onderwerp Voorstel aanpassing mandaat Toezicht Wmo

Korte samenvatting onderwerp:

I. Voorstel aanpassing mandaat Toezicht Wmo

In de vorige bestuursvergadering is het jaaroverzicht 2017 Wmo-toezicht verspreid (zie bijlage).

Het jaaroverzicht 2017 is besproken in de ambtelijke werkgroep waarin Rijk van Nijmegen en Rivierenland zijn vertegenwoordigd. Mede op basis hiervan wordt geadviseerd om de inrichting van het Wmo-toezicht (zoals eerder besloten in het AB d.d. 6 april 2017) op twee punten aan te passen.

1. Mandaat Wmo-toezicht verbreden naar PGB-aanbieders

Diverse landelijke partijen hebben voldoende kaders en instrumenten ontwikkeld om onderzoek naar PGB-aanbieders op vergelijkbare wijze uit te voeren als onderzoek naar zorg in natura-aanbieders. Bovendien is er op landelijk niveau een juridische onderbouwing geformuleerd die aantoont dat Wmo-toezicht bevoegd is om signalen over PGB-aanbieders nader te onderzoeken.

2. Signaalgestuurde onderzoeken volledig binnen de kaders van de basisfinanciering Wmo-toezicht uit te voeren, inclusief alle noodzakelijke follow-up-onderzoeken;

Tot nu toe hanteerde Wmo-toezicht 250 uur per signaalgestuurd onderzoek inclusief één follow up onderzoek ter controle van de uitkomsten van het verbeterplan.

Wanneer een aanbieder bij de 1e follow up nog niet alle verbeteringen heeft doorgevoerd, kan een 2e follow up noodzakelijk zijn, alvorens gemeenten (andere) handhavingsmaatregelen opleggen. In dat geval dient Wmo-toezicht een aanvullende offerte in bij de gemeente(n) waar betreffende aanbieder gecontracteerd was. Het voorstel is nu om een 2e en eventueel 3e follow up-onderzoek niet langer apart in rekening te brengen. De consequentie is dat in zo’n geval één signaalgestuurd onderzoek meer dan de oorspronkelijk begrote uren (250) gaat vragen.

Voordelen:

ad 1. Onderzoekservaringen van Wmo-toezichthouders in andere regio’s laten zien dat kwaliteitstoezicht bij PGB-aanbieders een waardevolle toevoeging is om te komen tot verdere kwaliteitsverbetering van het Wmo-aanbod voor cliënten.

ad 2. Het voorkomt extra administratieve handelingen omdat bij een 2e (en volgende) follow up-onderzoeken geen apart offertetraject per aanbieder opgestart hoeft te worden.

Nadelen:

ad. 1 en ad. 2: risico op een vroegtijdig bereiken van de budgetgrens (van totaal 1250 uur per jaar) voor signaalgestuurd toezicht waardoor lopende het begrotingsjaar aanvullende financiering nodig is. Zoals besloten door het AB op 6 april 2017, zal in zo’n geval in overleg worden getreden met gemeente(n). Eén extra signaalgestuurd onderzoek vereist financiering van ruim €20.000 per jaar, uitgaande van 250 uur inspectietijd.

II. Risicogestuurd Wmo-toezicht

In de vorige bestuursvergadering is de jaarlijkse rapportage van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd in oprichting gedeeld over de uitvoering van Wmo-toezicht door de gemeenten (bijgevoegd).

Een van de constateringen was dat Wmo-toezicht voornamelijk reactief opereert. Thematisch en risicogestuurd toezicht krijgen nog onvoldoende aandacht. De inspectie beveelt aan om de kwaliteit van het Wmo toezicht en de samenwerking met de landelijke inspecties te verbeteren.

In het verleden zijn aan het bestuur voorstellen gedaan voor het uitbreiden van het mandaat met risicogestuurd (pro-actief) toezicht. Het bestuur heeft er in het verleden voor gekozen om het Wmo-toezicht in Gelderland-Zuid reactief in te richten.

Indien het bestuur mede op basis van het Inspectieadvies overweegt om het mandaat van het Wmo-toezicht uit te breiden met risicogestuurd (pro-actief) toezicht, dan is het mogelijk dat hiervoor door de GGD een voorstel wordt ontwikkeld, dat in een volgende bestuursvergadering wordt geagendeerd.

Voorstel te beslissen:

1. In te stemmen om het mandaat van Wmo-toezicht uit te breiden met PGB-onderzoeken binnen de basisfinanciering.

2. In te stemmen om alle benodigde follow-up-onderzoeken uit te voeren binnen de basisfinanciering.

3. De DPG opdracht te geven om voor een volgende bestuursvergadering, naar aanleiding van de aanbeveling van de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd, een voorstel te ontwikkelen voor uitbreiding van het mandaat met risicogestuurd (pro-actief) toezicht.

Centraal postadres Postbus 1120 6501 BC Nijmegen www.ggdgelderlandzuid.nl info@ggdgelderlandzuid.nl

Hoofdvestigingen GGD Gelderland-Zuid

Regio Nijmegen (Nijmegen) Rivierenland (Tiel)

Bezoekadres Groenewoudseweg 275 6524 TV Nijmegen

T: (088) 144 71 44 F: (024) 322 69 80

auteur Rinske van der Bij

uitgave GGD Gelderland-Zuid

datum 22 FEBRUARI 2018

versie 0.7

afdeling AGZ/Wmo Toezicht