• No results found

Voortgang actiepunten arbeidsbemiddeling

3. Arbeidsbemiddeling

3.1 Voortgang actiepunten arbeidsbemiddeling

ACTIE ACTIEPUNTHOUDER STAND VAN ZAKEN PER REGIOGEBIED (NEDERSAKSEN, NOORDRIJN-WESTFALEN EN VLAANDEREN) 7 Met de betrokken organisaties in het

buurland gezamenlijke regionale

Voor de Nederlands-Duitse grens gaat het CBS, middels het Interreg-project 'Arbeitsmarkt in Grenzregionen D-NL' (onlangs gestart, in samenwerking met Duitse partners, LSN en IT.NRW), dataverzameling (m.n.

kwantitatief) afstemmen, aanvullen en indicatoren verder detailleren. Doel is het verschaffen van een duurzame data-infrastructuur (portal), aan de hand waarvan de ontwikkeling van de arbeidsmarkt in de Nederlands-Duitse grensregio gemonitord kan worden. Op basis daarvan kunnen marktbewerkingsplannen worden opgesteld. Het Interreg-project is goedgekeurd en er is met de werkzaamheden gestart. Er wordt parallel gewerkt aan de dataverzameling en het ontwikkelingen van een online database. De website is er nog niet. Het portal wordt toegankelijk voor relevante organisaties en instanties. De arbeidsmarktgegevens worden tot 5 jaar na het einde van de projectperiode (november 2019) bijgehouden en gevuld en blijven minimaal zolang online beschikbaar.De arbeidsmarktanalyses zelf vallen buiten het bestek van het project.

Wat betreft de arbeidsmarktanalyse is bij de EUREGIO in het kader van ‘UNLOCK’ een pilotproject met een zogenaamde ‘Arbeidsmarktbarometer’ gestart. De Euregio Rijn-Waal zal begin 2018 in het kader van het Interreg-project GIP ERW Werkpakket III, ontsluiting Arbeidsmarkt ook een analyse uit laten voeren.

Vlaanderen:

Aan Nederlands-Belgische zijde ontbreekt vooralsnog een integraal initiatief gericht op een duurzame data-infrastructuur. In maart 2017 heeft het CBS ‘De arbeidsmarkt in grensregio Nederland en Vlaanderen’

gepubliceerd, een rapport dat cijfers bevat over de arbeidsmarkt in de grensregio Nederland-Vlaanderen. Het project ‘Werkinzicht’ (o.a. CBS en VDAB), dat per 1 januari 2018 van start is gegaan, biedt additioneel inzicht in de arbeidsmarkt in deze grensregio. Dit gebeurt via een innovatieve aanpak van dataverzameling, -harmonisatie en -visualisatie via dashboards op maat voor verschillende stakeholders en doelgroepen. Het marktbewerkingsplan voor Zuid-Limburg wordt meegenomen bij de verwachte opstart van een Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) in Maastricht. In de Euregio Scheldemond worden de acties ten aanzien van dit actiepunt sinds de recente start vrijwel geheel gekoppeld aan het project ‘Werkinzicht’.

Daarnaast is er binnen het project ‘Grensinformatievoorziening Vlaanderen-Nederland’ ook nog in beperkte mate aandacht voor arbeidsmarktanalyses, namelijk van de zorgsector.

8a Bevorderen van de regionale en ministerie van SZW stelt eenmalig 100.000 euro beschikbaar voor elk van de veertien arbeidsmarktregio’s langs de grens om het organiserend vermogen (personele capaciteit) te vergroten;

VNG Nedersaksen:

In Groningen wordt het toegekende bedrag besteed aan het intensiveren van een aantal lopende projecten en (zo concreet mogelijke) activiteiten op het gebied van grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling. In de arbeidsmarktregio Drenthe is het bedrag toegevoegd aan een revolverend fonds dat wordt ingezet om bijstandsgerechtigden die de stap naar de Duitse arbeidsmarkt maken te ondersteunen (voor o.a. reiskosten, opleidingskosten, tijdelijke voorziening voor loonverschillen of mobiliteitsvoorzieningen). In de regio Zwolle heeft de gemeente Hardenberg de leidende rol gekregen. Zij hebben het uitgewerkt in een voorstel, waarbij 70.000 euro wordt besteed aan voorlichtingsbijeenkomsten, arbeidsconsulenten en de website

werkeninduitsland.nl en de verdere uitrol van de Duitslandagenda in de arbeidsmarktregio’s. De overige 30.000 euro wordt gestort in een revolverend fonds, waar scholing, opleiding en reiskosten uit kunnen worden betaald. Het voorstel is voorbereid en moet worden goedgekeurd en uitgewerkt.

Noordrijn-Westfalen:

In Twente is het geld in overleg met UWV, gemeenten en Euregio ingezet om een gezamenlijke vestiging van het Werkplein en de Arbeitsagentur op te richten in Gronau. In arbeidsmarktregio Midden-Gelderland is besloten om het impulsgeld te investeren in de uitbreiding van het project: ‘Grenzen Bewegen’ voor grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling. Gemeente Nijmegen heeft de beschikbaar gestelde middelen overgedragen aan (regionaal) WerkBedrijf Rijk van Nijmegen, ten behoeve van grensoverschrijdende arbeidsbemiddeling. De extra gelden zijn ingezet om ook de inwoners met een WW-uitkering het voorbereidingstraject aan te bieden. De arbeidsmarktregio Noord-Limburg heeft samen met verschillende partners (UWV, provincie) een voorstel voorbereid om de middelen in te zetten in de regio, waarbij er aan de voorkant wordt gekeken hoe dit structureel in de regio kan worden ingebed. In Zuid-Limburg gaat het bedrag naar de twee Servicepunten Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (in Kerkrade en Maastricht) (beiden 50 procent), waarbij SGA Aken-Eurode (in Kerkrade) is gericht op Duitsland.

Noordrijn-Westfalen/Vlaanderen:

In Midden-Limburg wordt het impulsgeld besteed aan bestaande initiatieven van het werkgeversservicepunt/

grensinformatiepunt voor informatievoorziening en grensoverschrijdende bemiddeling. Er wordt in het voorstel expliciet aandacht besteed aan het bedienen van de Duitse en de Belgische grensstreek.

Vlaanderen:

In Zuid-Limburg gaat het bedrag naar de twee Servicepunten Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (in Kerkrade en Maastricht) (beiden 50 procent), waarbij SGA Euregio Maas-Rijn (in Maastricht) is gericht op België.

Dit voorstel is in voorbereiding en is naar verwachting begin 2018 behandeld. De gemeente Tilburg neemt als centrumgemeente het initiatief voor de besteding van het impulsgeld. Dit gaat de komende tijd verder uitgewerkt worden. In West-Brabant wordt het impulsgeld ingezet bij bestaande initiatieven en het verbinden van verschillende initiatieven, zoals de dienstverlening van het grensinformatiepunt in Roosendaal en Bergen op Zoom, en de verbinding tussen werkgeverservicepunten. In Zeeland is het impulsgeld nog niet besteed.

Men heeft besloten om hiervoor eerst de resultaten uit de studie ‘Scheldmond Werkt’ af te wachten, zodat kan worden bekeken waar de € 100.000 het beste voor gebruikt kan worden. ‘Scheldemond Werkt’ is bedoeld om een gedragen visie en strategie ten behoeve van een betere grensoverschrijdende arbeidsmobiliteit in de Scheldemondregio op te stellen. De studie is begin 2018 afgerond.

8b Bevorderen van de regionale en

werkzoekenden in hun persoonlijke en online dienstverlening actief op de kansen en mogelijkheden van het werken over de grens. Het UWV ontwikkelt hierbij ook specifiek beleid om in de grensregio’s het werken over de grens onder de aandacht te brengen van werkzoekenden;

UWV en VNG Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen /Vlaanderen:

Het plan van aanpak van UWV om het werken over de grens onder de aandacht te brengen van

werkzoekenden is gereed en wordt geïmplementeerd. In toenemende mate is aandacht in de dienstverlening van UWV voor het werken over de grens.

Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen: Hierbij wordt nauw samengewerkt met gemeenten en ook Agentur für Arbeit. Samen met de Agentur für Arbeit zijn er spreekuren gericht op werkzoekenden

(crossborder-samenwerking). Dit wordt centraal mogelijk gemaakt.

Nedersaksen: Ten aanzien van het grensgebied met Nedersaksen bestaat er het project werkgevers-advisering, onderdeel van het Interreg-koepelproject. UWV Emmen houdt bijvoorbeeld wekelijks een spreekuur.

Noordrijn-Westfalen: Ten aanzien van het grensgebied Noordrijn-Westfalen gebeurt dit bijvoorbeeld binnen het SGA Aken-Eurode in Kerkrade en via de WSP’s in Noord- en Midden-Limburg. In de Euregio Rijn-Waal zijn medewerkers van het UWV en de Agentur für Arbeit (AfA) een keer per twee weken gezamenlijk aanwezig om (potentiële) grensgangers te adviseren. Samen met het Werkplein Twente, het UWV en de Agentur für Arbeit Coesfeld is in het najaar van 2017 GrensWerk, een gemeenschappelijk servicepunt voor arbeidsbemiddeling geopend in Gronau.

Vlaanderen: Hierbij wordt samengewerkt met gemeenten en onder meer ook de VDAB. Mate van samenwerking met andere netwerkpartners verschilt per regio. UWV participeert in de spreekuren bij WSP Terneuzen.

In navolging van de SGA in Kerkrade (Aken-Eurode) komt er ook een Service Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling in Maastricht (SGA Euregio Maas-Rijn). Op 31 januari 2018 hebben betrokken partijen, waaronder ook UWV hun handtekening gezet onder een samenwerking die leidt tot de oprichting van de SGA Euregio Maas-Rijn. In Zeeland en Noord-Brabant krijgt dit actiepunt meer uitvoering in het kader van het EaSI-activiteitenplan 2017 van Eures Scheldemond en het Interreg-project ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’. Hierbij zit ook VDAB aan tafel.

8c Eures-adviseurs zetten zich in voor bemiddeling naar werk in de buurlanden. In de komende periode wordt door het UWV de rol van Eures hierbij nader bezien.

Eures Overkoepelend:

Voortkomend uit de Verordening Eures, zal de personeelsuitbreiding voor crossbordertaken begin 2018 geeffectueerd zijn. Per 2018 is er per grensdistrict 2 fte beschikbaar voor persoonlijke dienstverlening. Met deze capaciteitsuitbreiding is het mogelijk om een specifieke functie te creëren gericht op dienstverlening aan werkzoekenden in de grensstreek. Voorheen werkten Eures-adviseurs ‘cross-nationaal’ en ‘crossborder’, waarbij tussen beide geen onderscheid werd gemaakt. Nu gaat men in ‘districts’ werken, met enkel Eures-adviseurs die crossborder werken, ten behoeve van herkenbaarheid en meer ‘dedicated’ kunnen deelnemen aan de samenwerkingsverbanden/netwerken.

9 Waar mogelijk zorgen voor maatwerkoplossingen voor

Het gaat hierbij bijvoorbeeld om zaken als kinderbijslag. Bij geen van de gesprekspartners is hier veel over bekend.

10 Een extra impuls geven aan

Het interprovinciaal sectorplan Grenzenloos Werken is beëindigd en er zijn geen vervolgacties bekend.

Nedersaksen: De uitvoering van regionale sectorplannen en Nederlands-Duitse Interreg-projecten ligt bij de Euregio’s, daarbij ondersteund door provincies. Dat zijn vooral projecten die vallen onder het koepelproject Arbeidsmarkt Noord. Een goed voorbeeld hiervan is het project ‘Sorgen für, sorgen dass’, met de provincie Drenthe als lead-partner, waarbij zowel Nederlandse als Duitse zorg- en onderwijsinstellingen betrokken zijn (zie o.a. ook actiepunt 20, Diploma-erkenning). Ook is november 2017 besloten het project

Werkgeversadvisering te verlengen (Werkgeveradvisering 2.0), aangevuld met nieuwe taken. Een voorbeeld hiervan is het uitvoeren van zogenaamde “microprojecten”, waarbij er samengewerkt wordt met scholen en werkgevers om stageplaatsen op maat te bieden of nieuwe leerwerkplaatsen in de regio te creëren. Daarnaast wordt er gewerkt aan een vervolg van het Grensteam in Drenthe: oktober 2017 heeft de Arbeidsmarktregio Drenthe (AMRD) 50.000 euro beschikbaar gesteld om het fonds Werken in Duitsland mogelijk te maken.

Noordrijn-Westfalen: De uitvoering van regionale sectorplannen en Nederlands-Duitse Interreg-projecten ligt bij de Euregio’s, daarbij ondersteund door provincies. In de EUREGIO zijn via het ‘Sectorplan Twente, Dat Werkt!’ trajecten opgenomen om mensen naar werk te begeleiden in Duitsland (per 1 februari 2018 worden er geen nieuwe aanvragen meer in behandeling genomen). En wordt via het project ‘UNLOCK’ een extra impuls aan de arbeidsbemiddeling over de grens gegeven. GIP EUREGIO neemt deel in GrensWerk, een

grensoverschrijdend informatie- en kenniscentrum in Gronau, in samenwerking met Agentur für Arbeit, UWV en Werkplein Twente. De opening vond plaats in november 2017 (looptijd tot september 2020). Hiermee wordt het voorbeeld van de GrensWerk-samenwerking in het Businesscenter Eurode gevolgd. In de

Arbeidsmarktregio Arnhem/Doetinchem is besloten om in te zetten op ‘Grenzen Bewegen’; een Nederlands-Duits trainingsprogramma voor langdurig werklozen. Diverse projecten in de Euregio Rijn-Maas-Noord, zoals

‘Regional Skills Lab’, ‘Xperience’ en ‘High Potentials Crossing Borders’, hebben als doel de euregionale mindset i.r.t. de arbeidsmarkt van toekomstige toetreders te vergroten (zie ook actiepunt 26, Diploma-erkenning).

Vlaanderen: In het kader van het Interreg-project ‘Grensinfovoorziening Vlaanderen-Nederland’ worden via de sectorbureaus impulsen gegeven aan arbeidsbemiddeling. Hierbij wordt ingespeeld op de mogelijkheden binnen de sectoren onderwijs, techniek, zorg en haven & logistiek.

11 Beter organiseren en structureren van de kennisuitwisseling tussen en binnen arbeidsmarktregio’s zodat leereffecten en best-practices worden gedeeld

VNG Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen/Vlaanderen:

Het organiseren en structureren van kennisuitwisseling tussen en binnen arbeidsmarktregio’s is belegd bij de Programmaraad (waarin Divosa, VNG, UWV en Cedris samenwerken). Voor vraagstukken van de

arbeidsmarktregio’s wordt ondersteuning geboden.

Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen:

Vanuit landelijk perspectief is er het ‘grensstedenoverleg’, waarin elf steden die actief zijn in

grensoverschrijdende samenwerking (Oldambt, Enschede, Arnhem, Venlo, Groningen, Maastricht, Hengelo, Nijmegen, Arnhem, Coevorden en Hardenberg) plus de VNG, kennis uitwisselen en informatie ophalen. Het overleg vindt eens per twee maanden plaats en wordt ook na de ontbinding van het Actieteam GEA doorgezet.

Een tweede overlegstructuur, specifiek voor Overijssel, is de ‘Regiegroep grens’, waarin provincie, gemeenten en EUREGIO zitting hebben. Het accent ligt hierbij meer op de strategische aspecten van grensoverschrijdende samenwerking. Men komt zo’n 5-6 keer per jaar bijeen.

Nedersaksen: Voor vraagstukken van de arbeidsmarktregio’s wordt ondersteuning geboden. Specifiek binnen de Eems Dollard Regio zijn nog het Eems Dollard Business Forum (EDBF), ‘Net(z)werk No(o)rd’ en het koepelproject Arbeidsmarkt Noord van belang.

Vlaanderen: Langs de Nederlands-Belgische grens is er de Scheldemondraad (SR); een grensoverschrijdend bestuurlijk platform waar zowel provincies als gemeenten deel van uitmaken. De SR kent verschillende vakgroepen, waaronder de vakgroep grensarbeid. In deze vakgroepen wordt door provincies, gemeenten en maatschappelijke stakeholders kennis uitgewisseld en worden projecten geïnitieerd.

12 Communicatieactiviteiten, zoals media-inzet en

informatiebijeenkomsten, onderdeel laten uitmaken van het regionale grensoverschrijdende

De communicatieactiviteiten zijn toegenomen, mede door de extra financiële middelen die vanuit het ministerie van SZW beschikbaar zijn gesteld (100.000 euro per arbeidsmarktregio; zie ook actiepunt 8a,

Arbeidsbemiddeling). In en vanuit de diverse Grensinfopunten vinden er regelmatig (thematische en/of doelgroepgerichte) informatiebijeenkomsten plaats, vaak in samenwerking met arbeidsmarktregio’s. Daarnaast is er sinds april 2017 de gezamenlijke website van de GIP’s, waarop naast algemene informatie over wonen, werken en studeren ook is opgenomen welke activiteiten per regio plaatsvinden.

Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen:

Ook in specifieke Euregionale Interreg-projecten is er aandacht en ruimte voor communicatie(-activiteiten), zoals het koepelproject Arbeidsmarkt Noord (AMN), waar ervaringen en voorbeelden uit de praktijk van de verschillende deelprojecten actief worden gedeeld en uitgewisseld. Verder bijvoorbeeld ook in de activiteiten binnen project ‘UNLOCK’, ‘Pact: arbeidsmarkt over de grens!’ en ‘EaSI België-Duitsland-Nederland’ in de diverse Euregio’s en ‘Dynamic Borders’ en ‘Regional Skills Lab’ in de Euregio Rijn-Waal en Euregio Rijn-Maas-Noord.

Vlaanderen:

Ook in specifieke Euregionale Interreg-projecten is er aandacht en ruimte voor communicatie(-activiteiten), zoals via het project ‘Scheldemond Werkt!’. Bij het sectorbureau haven & logistiek van de Euregio

Scheldemond is een specifieke communicatiegroep opgericht voor het opzetten van campagnes en

informatiebijeenkomsten ten behoeve van bepaalde knelpuntberoepen. Deze werkgroep komt binnenkort voor het eerst samen. Daarnaast heeft de Euregio Scheldemond een flyer ontwikkeld over de voordelen van werken over de grens.

13 Verkenning van de mogelijkheden om digitale vacatures beter te ontsluiten.

Daarbij wordt gebruik gemaakt van regionale initiatieven zoals de Jobroboter en het

arbeidsmarktdashboard Zuidoost Nederland.

Euregio’s Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen/Vlaanderen:

Er is geen integrale aanpak opgesteld gericht op uitvoering van dit actiepunt. Op de website van de UWV is geen grensoverschrijdende functionaliteit beschikbaar. Een aantal uitzendbureaus heeft een

grensoverschrijdende database, maar niet digitaal (beschikbaar). De Euregio´s zijn mogelijk niet de juiste actiepunthouder, dit moeten UWV en Agentur für Arbeit zijn.

Nedersaksen/Noordrijn-Westfalen: Door de Euregio’s is voor de Nederlandse-Duitse grensstreek de vacaturezoekmachine ‘Jobroboter’ ontwikkeld. De Jobroboter zoekt naar vacatures op de sites van bedrijven die in de Nederlandse en Duitse grensstreek gevestigd zijn. Er is momenteel een aanbod van ongeveer 150.000 vacatures in zowel Nederland als Duitsland. Namens de gezamenlijke Euregio’s voert de Euregio Rijn-Waal in 2018 een verdere optimalisatie van de Jobroboter uit. De website heeft in 2017 100.000 bezoekers getrokken.

De provincie Drenthe, UWV, de gemeenten Borger-Odoorn, Coevorden, Emmen, Hardenberg en Eems Dollard Regio hadden daarnaast – in samenwerking met Duitse partners - eind 2016 de website

www.werkeninduitsland.nl gelanceerd.

GIP EUREGIO neemt deel in GrensWerk, een grensoverschrijdend informatie- en kenniscentrum in Gronau, in samenwerking met Agentur für Arbeit, UWV en Werkplein Twente. Hiermee wordt het voorbeeld van de GrensWerk-samenwerking in het Businesscenter Eurode gevolgd.

Vlaanderen: En er is voor de Nederlands-Belgische grensstreek geen vacaturezoekmachine zoals de

‘Jobroboter’ (Nederlands-Duitse grensstreek). Euregio Scheldemond is samen met Gent de mogelijkheden aan het verkennen van een methode om digitale vacatures te ontsluiten. De bestaande website voor de haven van Antwerpen; www.naarjobsindehaven.be moet als voorbeeld dienen voor een pilot voor ‘North Sea Port’, het grensoverschrijdende havengebied tussen Vlissingen en Gent, om vacatures voor dat gebied digitaal te ontsluiten, zowel voor Nederlandse als Vlaamse zijde. Daarvoor wordt een link gelegd met de

vacaturedatabanken van de VDAB, UWV en WSP Terneuzen. Met UWV en WSP moeten er nog nadere afspraken worden gemaakt om de databanken te linken, maar het lijkt haalbaar dat de website in 2019, tegen het einde van het Interreg-project, beschikbaar zal zijn.

14 Arbeidsbemiddelingsorganisaties aan beide zijden van de grens wisselen actief kansrijke vacatures en profielen van werkzoekenden uit.

UWV en Eures Nedersaksen:

In projecten zoals Werkgeversadvisering (2.0) worden vacatures uitgewisseld en is een netwerk ontstaan waar zowel de werkzoekende als de werkgever op terug kunnen vallen voor het vinden van informatie en

begeleiding. Daarnaast vindt uitwisseling plaats in het Grensteam Drenthe-Emsland (UWV Emmen – Agentur für Arbeit).

Noordrijn-Westfalen:

In Overijssel gebeurt dit via het sectorplan Twente Werkt. Op dit moment vindt er in Limburg uitwisseling plaats via SGA Aken-Eurode in Kerkrade en het Duitslandteam van het UWV in Noord- en Midden-Limburg.

Naar verwachting zal vanaf medio 2018 het Duitslandteam van het UWV door aanhaking van de Noord-Limburgse gemeenten versterkt worden.

Vlaanderen:

Voor Zuid-Limburg zal uitwisseling plaatsvinden via het Servicepunt Grensoverschrijdende Arbeidsbemiddeling (SGA) Euregio Maas-Rijn in Maastricht, een samenwerking tussen gemeenten in Zuid-Limburg, het UWV en de VDAB.

HOOFDSTUK

Buurtaal en cultuur