• No results found

2.1. Algemeen

Het milieuhygiënisch vooronderzoek is uitgevoerd voorafgaand aan de uitvoering van het verkennend bodem- en asbestonderzoek conform de Nederlandse Norm (NEN) 5725. Op basis van de verkregen informatie uit het vooronderzoek wordt de hypothese opgesteld omtrent het al dan niet aanwezig zijn van een bodemverontreiniging op de onderzoekslocatie. Bij het vooronderzoek is informatie verzameld over het voormalige en huidige gebruik van de locatie en de directe omgeving. Het vooronderzoek is uitgevoerd conform paragraaf 6.2.1 uit de NEN-5727 (aanleiding A: Opstellen hypothese over de bodemkwaliteit ten behoeve van uit te voeren bodemonderzoek, versie oktober 2017).

Ten behoeve van het vooronderzoek zijn de volgende bronnen geraadpleegd:

 Verstrekte informatie door de mevrouw M. Maan van de Omgevingsdienst Veluwe IJssel (adviseur opdrachtgever);

 Grondwaterkaart van Nederland, Apeldoorn-oost kaartblad 33 oost, Dienst Grondwaterverkenning, TNO Delft, 1983;

 www.kadaster.nl;

 www.dinoloket.nl;

 www.topotijdreis.nl;

 www.ahn.nl;

 www.bodemloket.nl.

Opmerking:

Opgemerkt wordt dat de voor het vooronderzoek geraadpleegde bronnen niet altijd zonder fouten en volledig zijn.

Voor het verkrijgen van historische informatie is Buro Antares afhankelijk van deze bronnen, waardoor we niet kunnen instaan voor de juistheid en volledigheid van de verzamelde historische informatie. Buro Antares streeft wel naar het geven van een zo volledig mogelijk en betrouwbaar beeld.

2.2. Basis gegevens

De basisgegevens van de onderzoekslocatie zijn weergegeven in tabel 2.1. De globale ligging is aangegeven op de topografische kaart in bijlage 1 is opgenomen. Van de onderzoekslocatie is een situatietekening opgenomen in bijlage 2.

Tabel 2.1: Basisgegevens onderzoek locaties Straat, huisnummer Talmastraat 23

Plaats Apeldoorn

Gemeente Gemeente Apeldoorn

Kadastrale gegevens: Gemeente Apeldoorn, sectie N, nummer 7471 (gedeeltelijk) Oppervlakte locatie Ca. 620 m²

Voormalige functie School met schoolplein

Huidige functie Pand aanwezig maar niet in gebruik Toekomstige functie Wonen met tuin

Functie omgeving Wonen met tuin

Aanleiding Voorgenomen verkoop van het perceel

Verharding Betontegels

© Buro Antares, Kryptonstraat 12, 7031 GG DOETINCHEM, Postadres: Postbus 3073, 3316 LB DORDRECHT Pagina 7 van 22

2.3. Bekende gegevens

De onderzoekslocatie is gelegen aan de Talmastraat 23 te Apeldoorn en staat kadastraal bekend als gemeente Apeldoorn, sectie N, nummer 7471 (gedeeltelijk). De opdrachtgever is voornemens circa 620 m² van het perceel te verkopen.. Uit gegevens van het kadaster (BAG) blijkt dat het aanwezig pand op de locatie een voormalige school betreft welke niet meer in gebruik is. Het pand is gebouwd in 1956. Het terrein is verhard met betontegels en afgesloten met een hekwerk. Op de onderstaande luchtfoto is de onderzoeklocatie met de rode omlijning aangegeven.

Onderzoekslocatie (orthofotomozaïek 2019)

2.4. Topografische kaarten

Onderstaand en op de volgende pagina zijn enkele historische topografische kaarten weergegeven, waarop de onderzoekslocatie met de rode omlijning is aangegeven. Ten noorden van de locatie heeft een weg gelopen, terwijl op de locatie zelf waarschijnlijk gedeeltelijk een boerderij heeft gestaan. Het overige terrein was deels in gebruik als erf en deels als grasland/bouwland. Op de topografische kaart d.d. 1935 zijn enkele contouren ingetekend die grenzen aan de onderzoekslocatie. Het valt niet te achterhalen wat deze contouren precies waren.

Met de bouw van de woonwijk is de originele bebouwing vervangen voor het huidige schoolgebouw en schoolplein. Het pand is in 1956 gebouwd, maar is pas in 1997 voor het eerst op de topografische ingetekend.

1900 1915

Project: Verkennend bodem- en asbestonderzoek, Talmastraat 23 te Apeldoorn

Kenmerk: KD\400671\02-10-2020\Versie 1

© Buro Antares, Kryptonstraat 12, 7031 GG DOETINCHEM, Postadres: Postbus 3073, 3316 LB DORDRECHT Pagina 8 van 22

1935 1970

1997 2010

2019

2.5. Bodeminformatie

In juni 2018 is er door Tauw bv een verkennend bodem- en asbestonderzoek uitgevoerd langs de gehele Talmastraat (kenmerk: R001-1276549LFK-V01-arb-NL). In de boringen om onderhavige onderzoeks-locatie zijn zeer lichte bijmengingen met baksteen en plastic aangetroffen. In het mengmonster is analytisch enkel lood licht verhoogd aangetoond.. De ondergrond is niet geanalyseerd. Er is analytisch geen asbest aangetoond.

Verder zijn ervan enkele percelen aangrenzend aan het Apeldoorns Kanaal verdachte bedrijfsactiviteiten bekend. Deze percelen liggen niet in de nabije omgeving (< 25 m) van de onderzoekslocatie. Ook ligt de onderzoekslocatie niet in de grondwaterstromingsrichting van deze percelen.

© Buro Antares, Kryptonstraat 12, 7031 GG DOETINCHEM, Postadres: Postbus 3073, 3316 LB DORDRECHT Pagina 9 van 22

2.6. Bodemkwaliteitskaart

Nota Bodembeheer (kenmerk B08B0337, d.d. 20-01-2020)

In samenwerking met de gemeente Epe, Apeldoorn, Voorst, Brummen, Zutphen en Lochem zijn de achtergrondwaarden van enkele parameters vastgesteld. Bij het opstellen van de bodemkwaliteitskaart is het beheersgebied op basis van de gebiedskenmerken ingedeeld in verschillende regionale deelgebieden.

Binnen deze regionale deelgebieden is de verwachting dat de chemische bodemkwaliteit vergelijkbaar is.

Op de huidige onderzoekslocatie vallen de boven- en ondergrond in de bodemkwaliteitsklasse ‘industrie’.

Volgens de toepassingskaart valt de onderzoekslocatie in de klasse ‘stedelijk wonen’.

Bodemkwaliteitskaart PFAS-verbindingen (kenmerk SOB005100.RAP008, d.d. 29-05-2020)

Het rapport Bodemkwaliteitskaart PFAS-verbindingen van de gemeenten Apeldoorn, Brummen, Epe en Voorst bevat aanvullende regels over de milieuhygiënische kwaliteit van de toe te passen grond met PFAS binnen de gemeente Apeldoorn. Op basis van de Bodemkwaliteitskaart PFAS-verbindingen:

- gelden voor onverdachte locaties de in tabel 2.3 opgenomen gehalten als kwaliteit PFAS van de vrijkomende grond uit de betreffende zone;

- gelden de in tabel 2.3 opgenomen toepassingseisen voor PFAS-houdende grond en baggerspecie in genoemde zone, op basis van de bodemkwaliteitskaart of een andere geldige milieuhygiënische verklaring en geldend bovenop de toepassingseisen van de bestaande bodemkwaliteitskaart.

Tabel 2.3: Kwaliteit en toepassingseis PFAS gemeente Apeldoorn Bodemfunctieklasse Bodemkwaliteitszone

PFAS-verbindingen

Verwachte ontgravingskwaliteit (µg/kg ds.)

Toepassingseis (µg/kg ds.)

PFOS PFOA

PFAS-overig

PFOS PFOA

PFAS-overig

Landbouw/ natuur 0,0 – 1,0 m-mv 1,49 1,1 0,8 1,49 1,1 0,8

Wonen/ industrie 0,0 – 1,0 m-mv 1,49 1,1 0,8 3 7 3

De tabel is geldt niet voor grondwaterbeschermingsgebieden, waterbodems, onder grondwaterniveau en alle voor de PFAS bodemkwaliteitskaart uitgesloten gebieden.

Uit de bodemkwaliteitskaart blijkt dat onderhavige onderzoekslocatie buiten een grondwater-beschermingsgebied of uitgesloten gebied is gelegen. Conform de bodemkwaliteitskaart PFAS-verbindingen valt de bovengrond in de ontgravingsklasse ‘landbouw/natuur’ en de toepassingsklasse

‘wonen/industrie’. De ondergrond valt in de toepassingsklasse ‘wonen/industrie’.

2.7. Locatie-inspectie

Voorafgaand aan de uitvoering van de werkzaamheden is door de heer A. Zweers van Buro Antares een locatie-inspectie uitgevoerd. De locatie is verhard met betontegels en omsloten met een hek. Voor de dakbedekking van het aanwezige pand zijn geen asbesthoudende materialen gebruikt. Tijdens de locatie-inspectie zijn geen waarnemingen gedaan welke zouden kunnen duiden op de aanwezigheid van een bodemverontreiniging. Ook zijn er op het maaiveld geen asbestverdachte materialen aangetroffen. Op de volgende pagina zijn een aantal foto’s opgenomen van de onderzoekslocatie.

Project: Verkennend bodem- en asbestonderzoek, Talmastraat 23 te Apeldoorn

Kenmerk: KD\400671\02-10-2020\Versie 1

© Buro Antares, Kryptonstraat 12, 7031 GG DOETINCHEM, Postadres: Postbus 3073, 3316 LB DORDRECHT Pagina 10 van 22

2.8. Geohydrologie

Het maaiveld ter plaatse van de onderzoekslocatie is gelegen op circa 14,8 m+NAP. De regionale bodemopbouw en de geohydrologische situatie in het gebied van de onderzoekslocatie zijn samengevat in tabel 2.3.

Tabel 2.3: Schematische voorstelling van de (hydro)geologische situatie (DINOloket, boring B40H0089)

Pakket Diepte (m-mv) Samenstelling

Formatie van Boxtel 0,00 - 11,78 Zand, zeer fijn tot zeer grof, lokaal kleiig, grindig of humeus Formatie van Kreftenheye 11,78 - 74,53 Zand, matig fijn tot uiterst grof, lokaal grindig

Formatie van Drente 74,53 - 80,38 Zand, zeer fijn tot uiterst grof, lokaal kleiig tot grindig

Gestuwde afzettingen 80,38 - 111,74 Heterogeen

Formatie van Peize en Formatie van Waalre > 111,74 Zand, matig fijn tot uiterst grof, lokaal kleiig tot grindig

Het freatisch grondwater in de omgeving van de onderzoekslocatie is sterk afhankelijk van het naastgelegen kanaal. Het grondwater stroomt in westelijke richting.

© Buro Antares, Kryptonstraat 12, 7031 GG DOETINCHEM, Postadres: Postbus 3073, 3316 LB DORDRECHT Pagina 11 van 22

2.9. Conclusie vooronderzoek

Op de locatie is een voormalig schoolgebouw aanwezig, welke in 1956 is gebouwd. De locatie is bijna geheel verhard met betontegels. In een recent uitgevoerd bodemonderzoek (Tauw, 2018) is in de nabije omgeving van onderhavige onderzoekslocatie licht verhoogd gehalte lood gemeten in de bovengrond.

Ook zijn er geen verdachte activiteiten aangetroffen tijdens de locatie-inspectie.

Op basis van het uitgevoerde vooronderzoek zal de onderzoekslocatie worden beschouwd als een onverdachte locatie.

De parameter PFAS wordt niet meegenomen in het onderzoek, omdat de gemeente Apeldoorn de bodem-kwaliteitskaart PFAS-verbindingen hanteert voor het ontgraven en toepassen van de grond.

Project: Verkennend bodem- en asbestonderzoek, Talmastraat 23 te Apeldoorn

Kenmerk: KD\400671\02-10-2020\Versie 1

© Buro Antares, Kryptonstraat 12, 7031 GG DOETINCHEM, Postadres: Postbus 3073, 3316 LB DORDRECHT Pagina 12 van 22