• No results found

Voorbeeld van een vragenlijst (Effe chillen)

In document Wanneer is educatie effectief? (pagina 114-119)

„

„

Vragenlijst bromfietsproject "Effe Chillen"

Effecten van VerkeersEducatie Onderzoek

Lees dit eerst

We2 vragen je deze vragenlijst in te vullen, omdat we willen weten hoe lessen over

verkeersveiligheid werken. Het gaat hier niet om een proefwerk of examen. We willen uiteindelijk niet weten hoe goed jij bent, maar hoe goed lessen in verkeersveiligheid zijn. Daar kunnen we alleen maar achter komen door te kijken of leerlingen door die lessen anders over

verkeersveiligheid gaan denken en zich anders in het verkeer gaan gedragen. Die

veranderingen kunnen we 'meten' met behulp van o.a. jouw antwoorden op deze vragenlijst. Je krijgt deze vragenlijst twee keer voorgelegd. Tussen de eerste keer en de tweede keer zit een aantal weken.

Deze vragenlijst is bedoeld voor leerlingen uit de derde klas van het voortgezet onderwijs. Het kan zijn dat je al bromfiets rijdt, maar het kan ook zijn dat je geen bromfiets rijdt. Niet iedereen hoeft alle vragen te beantwoorden. Delen van de vragenlijst zijn anders voor leerlingen die bromfiets rijden, die snorfiets rijden en die (nog) niet brom- of snorfiets rijden. VUL ALLEEN DE VRAGEN IN DIE VOOR JOU VAN TOEPASSING ZIJN. LET DAAROM GOED OP DE

VERWIJZINGEN BIJ SOMMIGE VRAGEN.

Je bent een bromfietser als je op een bromfiets rijdt die is voorzien van een geel plaatje of een gele streep. Ook al vind je dat je scooter meer is dan een gewone bromfiets, als hij een gele streep of geel plaatje heeft, behoort hij tot de categorie bromfiets. In de vragenlijst wordt telkens over bromfiets gesproken. Daar wordt dus ook het scootermodel onder verstaan. Je bent geen bromfietser als je op een snorfiets rijdt (oranje plaatje of oranje streep), ook al is die snorfiets van het scootermodel.

Bij de vragen over je gedrag en houding gaat het niet om 'goed' of 'fout'. Wel willen we graag dat je eerlijk antwoord geeft. Je hoeft niet bang te zijn dat anderen (b.v. je ouders, de school of de politie) te weten zullen komen wat jij geantwoord hebt. Alleen de onderzoekers krijgen dat te weten en die mogen wat jij geantwoord hebt niet aan anderen doorvertellen. Het is soms niet mogelijk om een precies antwoord te geven, wij zijn alleen benieuwd naar je algemene indruk. Denk dus niet te lang na over de vraag.

Als je tot de ontdekking komt dat je eigenlijk een verkeerd hokje hebt aangekruist, laat dat kruis dan staan en kleur het juiste hokje helemaal in (zie het voorbeeld op de volgende bladzijde).

2 Dit onderzoek wordt uitgevoerd door de Stichting wetenschappelijk Onderzoek Verkeersveiligheid (SWOV). Al meer

dan 40 jaar verricht de SWOV onderzoek om de verkeersveiligheid te verbeteren. Één van de onderzoeken die de SWOV momenteel uitvoert gaat over de effecten van verkeerseducatie. Dit is het EVEO-project. Op www.swov.nl kun je

Stel je hebt de volgende vraag eerst zo beantwoord: Heb je een bromfiets?

Ja

Nee

Daarna besef je dat je toch geen bromfiets hebt. Het goede antwoord moet dus zijn 'Nee'. Dit corrigeer je door het goede hokje helemaal zwart of blauw te maken. Dus zo:

Heb je een bromfiets?

Ja

Nee

„

„

Vul dit eerst in

De eerste letter van je voornaam

De eerste drie letters van je achternaam (Als je achternaam een tussenvoegsel heeft, vul dan niet de eerste drie letters van dat tussenvoegsel in maar neem de eerste drie letters van je echte achternaam. Als je b.v. Sjoerd van Raamsdonk heet dan vul je in RAA. Als je b.v. Jolanda de Jong heet dan vul je in JON.)

Je geboortedatum (dag-maand-jaar)

De datum van vandaag (dag-maand-jaar)

Wat is de naam van je school?

Algemene vragen

Ben je meisje of jongen? Meisje

Jongen Hoe oud ben je?

jaar

Op wat voor school(type) zit je? a. VBO

b. VMBO Beroepsgericht c. VMBO Theoriegericht d. HAVO

e. Gecombineerd HAVO/VWO f. VWO

g. Anders, nl

In welke klas zit je?

e klas

Rij je bromfiets?

Ja ⇒ Ga door met vraag 7

Nee ⇒ Ga naar vraag 15 op pagina 5

Hoeveel keer per week gebruik je de bromfiets? (Alleen invullen als je bromfiets rijdt)

Gemiddeld Keer

Hoelang zit je meestal per keer op je bromfiets? (Alleen invullen als je bromfiets rijdt)

Gemiddeld Minuten

Heb je een bromfietscertificaat? (Alleen invullen als je bromfiets rijdt) Ja

Nee

Ben je de afgelopen maand wel eens op een bromfiets gestapt terwijl je daarvoor iets met alcohol erin (mixdrank, bier, wijn) gedronken had? (Alleen invullen als je bromfiets rijdt)

Nee, nooit Ja, één keer Ja, enkele keren

Heb je het afgelopen jaar één of meer ongeval(len) gehad toen op een bromfiets zat? (Alleen invullen als je bromfiets rijdt)

Een ongeval is als je botst met iemand of van je bromfiets valt. Het kan zijn dat hierbij schade ontstaat of dat iemand zich verwondt. Aan jouw bromfiets kan schade zijn ontstaan of jij kan zelf gewond zijn geraakt. Maar het kan ook zijn dat bij degene waar je tegenaan bent gereden schade is ontstaan of dat diegene zich heeft verwond. Het kan ook zijn dat degene die bij jou achterop zat letsel heeft opgelopen. Ook als er geen anderen waren (je bent b.v. in een sloot gereden) dan noem je dat een ongeval.

Ja, Ongeval(len)

„

„

In document Wanneer is educatie effectief? (pagina 114-119)