• No results found

Markeer bij elke persoon de hoogste score door die in rode letters in een rood stippelkader weer te geven.

V

OORWAARDELIJKE OPMAAK

De formule vergt enige toelichting. We controleren in elke cel of die waarde gelijk is aan de hoogste waarde uit de rij. De meest linkse cel is B2 en die krijgt geen $-tekens omdat ook cellen in de rijen eronder en kolommen ernaast gecontroleerd worden.

Bij elke cel uit een rij, wordt de volledige rij gecontroleerd, dus altijd van kolom B tot kolom H: $-tekens vóór de kolomverwijzing.

De rij is telkens de rij waarin de cel staat, een lagere cel wordt in een lagere rij gecontroleerd: geen $-tekens vóór de rijverwijzing.

Oefening 1 –Verkoopcijfers_boeken

Enkele basisopdrachten:

visualiseer in de kolom afzet de gegevens met een gegevensbalk.

geef de drie laagste afzetaantallen in rode letters weer.

geef alle gegevens uit de week waarin het meeste boeken werden verkocht met een licht oranje achtergrond weer.

voeg een kolom Evolutie toe en vergelijk vanaf de tweede week de afzetevolutie telkens t.o.v. de week ervoor. Kleur de cel in de kolom Evolutie rood als de afzet gedaald is en groen als de afzet gestegen is.

bereken in rij 57 de gemiddelde omzet en het gemiddeld aantal afgezette boeken. Geef alle weken met een omzet die groter is dan de gemiddelde omzet in witte letters op donkerblauwe achtergrond weer.

Oefening 2 – Klaslijst

Voorzie voor de rijen 2 tot 30 volgende opmaak in de kolommen A tot D:

als in kolom A niets is ingevuld, dan is geen enkele opmaak zichtbaar.

V

OORWAARDELIJKE OPMAAK typ je in kolom A ‘6MO1’ in, dan worden de cellen A tot D automatisch van een donkerblauwe achtergrond voorzien. De gegevens die je intypt verschijnen in witte letters.

typ je in kolom A ‘6MO2’ in, dan worden de cellen A tot D automatisch van een oranje achtergrond voorzien. De gegevens die je intypt verschijnen in witte letters.

Oefening 3 – Faillissementen

bereken in rij 4 het totaal aantal faillissementen. Kopieer die gegevens naar rij 3 en vervang die gegevens daar door pictogrammen zoals geïllustreerd. Gebruik bij die pictogrammen een 20 pt lettertype (gewoon instellen; via voorwaardelijke opmaak kan je geen lettergrootte instellen).

geef vanaf rij 6 per activiteit telkens de maand(en) met de hoogste waarde in witte letters op oranje achtergrond weer.

Oefening 4 - Bevolking

geef alle informatie van alle West-Vlaamse gemeentes in witte letters op paarse achtergrond weer.

geef de namen van de gemeentes waarvan het totale bevolkingsaantal in 2018 lager is dan in 2017 in rode letters weer.

V

OORWAARDELIJKE OPMAAK

Oefening 5 – Voornamen_vrouwen

Je vindt een lijst met de populairste voornamen in Vlaanderen, Wallonië, Brussel en over geheel België.

Zorg ervoor dat in de cel O2 een voornaam kan ingetypt worden.

de ingetypte voornaam wordt opvallend weergegeven waar ze voorkomt in de lijst met voornamen (kan maximum 4 keer zijn).

in de cel P2 lees je af hoeveel keer de ingetypte voornaam voorkwam (max. dus 4 keer). Tip: dit laatste gebeurt niet met voorwaardelijke opmaak natuurlijk.

Oefening 6 – Voornamen_mannen

In deze oefening voorzie je alle even rijen met namen van een lichtblauwe achtergrond naar keuze, zoals hieronder geïllustreerd.

Met de functie rij() kan je het rijnummer opvragen. Denk ook nog aan de functie rest() waarmee je de rest van een deling kunt berekenen. Gebruik eventueel de helpfunctie.

Het afwisselen van opmaak van rijen kan ook nog op andere manieren uitgevoerd worden. Het is in deze opdracht wel de bedoeling het via voorwaardelijke opmaak te doen.

Oefening 7 – Kalender

In de cel A1 voorzie je een keuzelijst met de maanden van het jaar. Bij het kiezen van een maand, krijg je een kalender van die maand naar onderstaand model.

Automatisch moeten in de kolom A alle dagen van die maand verschijnen (voluit). In de kolommen L tot N vind je een lijst met de maanden en hun begin- en einddag die je hier nuttig kunt gebruiken.

Weekdagen krijgen een lichtblauwe achtergrond. Weekends krijgen een iets meer donkere achtergrond.

Tip: de functie weekdag() kan hier zeker helpen.

V

OORWAARDELIJKE OPMAAK Als alternatief kan je de oefening uitwerken zonder keuzelijst. In de cel A1 wordt de gewenste maand gewoon ingetypt.

Oefening 8 – Anyway doors

Maak onderstaande offerte op en houd rekening met deze instructies:

in de kolommen A, B en C worden respectievelijk een aantal, een productcode en een code voor de omlijsting ingetypt. Op basis daarvan worden type, afwerking, afmetingen en stukprijs opgehaald in de lijst in de kolommen J tot P.

de stukprijs hangt af van het type omlijsting. In de rijen 33 tot 35 vind je een klein tabelletje met het type omlijsting en de kolom waaruit de prijs moet gehaald worden.

er is ruimte voor maximum 9 verschillende artikels, maar die ruimte wordt uiteraard niet altijd gebruikt. Zorg dat er geen foutmeldingen verschijnen in de lege rijen van de offerte.

in de cel A21 kan je een procent handelskorting intypen. Is in A21 niets ingevoerd, dan blijven de cellen B21, F21 en H 21 leeg en wordt geen handelskorting berekend.

het forfait voor het opmeten van de deuren bestaat uit een vaste vergoeding van € 25,00 verhoogd met € 10,00 per bestelde deur.

het forfait voor het plaatsen van de deuren bestaat uit een vaste vergoeding van € 50,00 verhoogd met € 15,00 per bestelde deur.

V

OORWAARDELIJKE OPMAAK

Bereken het totaal te betalen bedrag op basis van het BTW-procent dat in de cel A26 wordt ingegeven.

In de cel C1 kan je een productcode intypen, bv. SKD574. In de prijslijst moeten de gegevens van het ingetypte product opvallend weergegeven worden, zoals hieronder geïllustreerd.

Oefening 9 – Excel voor Axelle: 'Dambord'

Om Axelle in haar creativiteit te helpen zodat ze niet in de les informatica ruitjes op papier moet zitten inkleuren, ontwerpen we een Excel-werkblad dat automatisch in dambordpatroon wordt ingekleurd zoals hieronder geïllustreerd. Inkleurkleur naar keuze.

Het dambordpatroon loopt van A1 tot Q28.

Combineer handig en je kunt met één instructie de opdracht oplossen.

Oefening 10 – Luchtverkeer

Bereken in de bovenste tabel in kolom G het totaal aantal passagiers per jaar.

Geef in de bovenste tabel per luchthaven het dieptepunt aan passagiers opvallend weer: rode letters, vetjes.

Bereken in de onderste tabel per luchthaven en per jaar het procentuele aandeel t.o.v. het jaartotaal.

T

ABELLEN EN BEREIKEN