• No results found

Voorbeeld van een samenwerkingscontract

In document Zorg voor natuur en landschap (pagina 45-52)

Ondergetekenden:

a. Vereniging Natuurmonumenten

Adres: Noordereinde 60 te 1243 JJ ’s-Graveland Werkadres:

vertegenwoordigd door: b. Naam organisatie

Adres:

vertegenwoordigd door: In aanmerking nemende dat:

1) Natuurmonumenten landelijk actief is op het gebied van natuurbescherming, natuurontwikkeling en cultuurhistorie in brede zin.

2) Stichting (naam) arbeid op maat biedt aan mensen met een functiebeperking van psychische, sociale of lichamelijke aard. Ook mensen die zijn ‘opgebrand’ (‘burn out’) of die na een ziekte weer op krachten moeten komen kunnen bij Stichting (naam) terecht.

3) Partijen maken in deze overeenkomst werkafspraken t.a.v. een samenwerkings- vorm,

waarbij Stichting (naam) als vrijwilligersgroep bij Natuurmonumenten op de (naam gebied) werkzaamheden verricht.

4) De afspraken worden in deze overeenkomst vastgelegd en hebben betrekking op het jaar (jaartal) Het jaar (jaartal) wordt als proefjaar beschouwd. Deze overeen- komst doet geen uitspraak over de periode daarna. Er kunnen als zodanig geen vervolgrechten aan deze overeenkomst worden ontleend door partijen. 5) Natuurmonumenten staat niet toe dat de Stichting (naam) aanwezig is en of

werkt op de Natuurmonumenten landgoederen\natuurgebieden met mensen, die de orde en de sfeer aldaar verstoren. Dit mede in verband met het feit dat Natuurmonumenten ook verantwoordelijkheid draagt jegens alle andere gebrui- kers\bewoners van deze landgoederen/natuurgebieden.

Partijen verklaren ten dienste van de werkplek bij Natuurmonumenten voor een groep van ongeveer (aantal mensen in cijfers en letters, bijv. tien (10)) zorgvragers het volgende te zijn overeengekomen.

1a. Natuurmonumenten biedt de groep zorgvragers van de Stichting (naam) de mogelijkheid om op arbeidstherapeutische grondslag werkervaring om niet op te doen gedurende de periode van:

(periode, bijv: 1 februari 2010 tot en met 31 december 2010).

In de eerste instantie (aantal dagen in letters en cijfers, bijv. ‘twee (2)’) dagen per week; in overleg met de beheerder en de contactpersoon van Natuurmonumen- ten ter plaatse kan dit uitlopen naar maximaal (aantal dagen in letters en cijfers, bijv. ‘vier (4)’) dagen per week op dagen die in overleg zijn afgesproken.

De tijden dat (naam) aanwezig is op de landgoederen/in het natuurgebied zal zijn van 9.00 uur tot 16.00 uur met als doel voor de zorgvragers zich te oriënteren op gestructureerd werk. Dit met als uiteindelijk doel om op termijn te integreren op de arbeidsmarkt. Hiertoe wordt gewerkt en ervaring opgedaan op genoemde werkplek(ken).

1b. De Stichting (naam) ontvangt voor het ter beschikking stellen van haar zorgvra- gers geen (werkervarings- of andersoortige) vergoeding van Vereniging Natuur- monumenten. Anderzijds is Stichting (naam) geen vergoeding verschuldigd aan Natuurmonumenten voor het gebruik van de locaties voor het bereiken van haar doelstellingen.

1c. Alle publicitaire uitingen, teksten en of anderzijds (inclusief contacten met de pers) in relatie tot deze overeenkomst zullen in onderling overleg worden afgestemd en geproduceerd. In dit verband zullen alle teksten, drukproeven en dergelijke over en weer vooraf ter schriftelijke goedkeuring aan elkaar worden voorgelegd. Niet reageren impliceert geen toestemming. Aangezien Natuurmo- numenten een organisatie is met een landelijke, regionale en lokale uitstraling en dito merkidentiteit, heeft Natuurmonumenten het veto over uitingen in relatie tot deze overeenkomst, die zij niet in het belang van haar bedrijfsvoering, imago en identiteit acht.

1d. Stichting (naam) zal zich bij gebruik van het logo van Natuurmonumenten hou- den aan de huisstijlregels van Natuurmonumenten. Omgekeerd houdt Natuur- monumenten zich bij gebruik van het logo van (naam) aan de huisstijlregels van (naam).

2. Het aantal mensen van de Stichting (naam), dat per keer werkt en of begeleiding geeft op een bepaalde locatie, wordt bijgehouden op een presentielijst en wordt één keer per week vooraf doorgegeven via e-mail aan de contactpersoon voor

deze overeenkomst bij Natuurmonumenten de heer/mevrouw (naam). Vakanties en andere perioden, waarin (naam) niet voornemens is te werken op de landgoe- deren, worden twee weken van te voren doorgegeven, onder andere in verband met de werkplanning van vrijwilligerswerk bij Natuurmonumenten.

3. De zorgvragers hebben recht op begeleiding en ondersteuning. Deze wordt in dit geval gegeven door de werkbegeleiders, de heer/mevrouw (naam) of diens plaatsvervangers vanuit Stichting (naam). Daarbij is bijzondere aandacht gebo- den voor het gebruik van machines en gereedschappen. De zorgvragers richten zich bij vragen, problemen e.d. primair en in eerste instantie tot de werkbegeleider van (naam) op de werkplek.

4. Contactpersoon van Natuurmonumenten is de beheerder van de beheereen- heid… (naam beheerder). Voor de dagelijkse gang van zaken in het maken van werkafspraken tussen partijen (zoals bijv. het maken van afspraken over de uit te voeren werkzaamheden op enig moment op de locatie) kan de heer/mevrouw (naam beheerder) een van zijn medewerkers aanwijzen. (Momenteel is dat de heer/mevrouw (naam)).

5. De zorgvragers voeren opdrachten uit op de werkplek onder de uitsluitende verantwoordelijkheid van de werkbegeleider(s) van (…naam). Stichting (naam) is verantwoordelijk voor de naleving van de door Natuurmonumenten gegeven (werk- en veiligheids)instructies, alsmede op haar van toepassing zijnde wet- en regelgeving. Zij vrijwaart Natuurmonumenten jegens alle aanspraken van der- den, waaronder de zorgvragers, ten gevolge van of samenhangend met de in dit kader verrichte werkzaamheden, alsmede de aanspraken voortvloeiende uit de niet naleving van wet- en regelgeving en instructies.

6. De werkbegeleider(s) van (naam) zorgt/zorgen voor begeleiding op de werkplek in de hoedanigheid en vorm die door de Stichting (naam) wenselijk wordt geacht voor de zorgvragers op de werkplek.

7. De zorgvragers van (naam), die op de landgoederen/in de natuurgebieden van Natuurmonumenten werken, zijn via Stichting (naam) verzekerd voor wettelijke aansprakelijkheid. Tevens is Stichting (naam) ter zake afdoende verzekerd. Natuur- monumenten is jegens Stichting (naam) alsmede jegens de zorgvragers niet aan- sprakelijk voor enige persoonsschade of vermogensschade, die voortvloeit uit of samenhangt met de in dit kader verrichte werkzaamheden. Dit, tenzij de schade aan grove schuld of opzet van Natuurmonumenten te wijten is.

wel noodzakelijk materiaal beschikbaar om haar werk naar behoren te kunnen uitoefenen. Handgereedschap en ander klein gereedschap dient door de Stichting (naam) zelf aangeschaft te worden.

9. Natuurmonumenten st elt aan Stichting (naam) de werkruimte op (naam natuur- gebied/landgoed) ter beschikking voor maximaal twee dagen per week. (Of: stelt op (naam natuurgebied) een verrijdbare unit met verwarming ter beschikking, voor maximaal twee dagen per week. Aangezien beide faciliteiten al voor het aantreden van Stichting (naam) werden gebruikt door reeds aanwezige groepen vrijwilligers van Natuurmonumenten is het zaak met zodanige gebruiksschema’s te werken dat er geen conflicten over de benutting en het gebruik van deze facili- teiten ontstaan tussen partijen of tussen groepen vrijwilligers. Natuurmonumen- ten heeft hierin het laatste woord.

10. Natuurmonumenten heeft in eerste instantie voor het opstarten van de werk- zaamheden van de Stichting (naam) en haar werkzaamheden gereedschap aan- geschaft dat later eventueel door (naam) overgenomen kan worden.

11. De werkzaamheden van de zorgvragers zullen bestaan uit het uitvoeren van lichte beheerwerkzaamheden op de landgoederen/in het natuurgebied, zoals het verwijderen van ongewenste opslag van de heide of in het bos en het opsnoeien van paden ten behoeve van de toegankelijkheid. Ook het werken in de tuinen en het verzorgen van dieren kan onder de werkzaamheden gaan vallen.

12. De zorgvragers van Stichting (naam) verrichten werkzaamheden op de landgoe- deren / in het natuurgebied. Het werk wordt bij werkbaar weer verdeeld, zodanig dat bij goed weer minstens 80% van de zorgvragers buitenwerkzaamheden ver- richten en dat maximaal 20% van de zorgvragers binnen kunnen zijn voor andere, aan hun therapie gerelateerde, werkzaamheden.

13. Natuurmonumenten levert, voor de door haar gewenste werkzaamheden op de landgoederen, een werkinstructiekaart (WIK) aan en een gedetailleerde kaart van het natuurgebied met daarop een overzicht van de locaties waar de zorgvragers en de werkbegeleiders aan de slag kunnen gaan. Voorts bevat deze informatie voldoende richting en duidelijkheid voor de leiding en de zorgvragers om het werk met een redelijke mate van zelfstandigheid te kunnen uitvoeren.

14. Deze overeenkomst wordt aangegaan voor een periode van (aantal maanden, bijv. 11 maanden), ingaande op (datum, bijv. 1 februari 2010) en eindigend op (datum, bijv. 31-12-2010).

15. Partijen kunnen besluiten de overeenkomst te verlengen onder, in overleg, nader te bepalen voorwaarden.

16. Een eventuele verlenging van de overeenkomst zal tussen partijen voor het einde van de overeengekomen periode over en weer schriftelijk worden bevestigd. Indien de overeenkomst niet op de hiervoor omschreven wijze wordt verlengd, eindigt de overeenkomst na het verstrijken van de overeengekomen termijn van rechtswege op (datum, bijv. 31 december 2010).

17. Opzeggen van de overeenkomst lopende het jaar (jaartal, bijv. 2010) is door beide partijen mogelijk, dit indien één van beide partijen zich niet aan de afspraken houdt dan wel de overeenkomst niet kan naleven. Opzegging dient schriftelijk te geschieden met een opzegtermijn van een maand.

18. Tussentijds kan de overeenkomst door partijen eenzijdig met onmiddellijke ingang worden beëindigd:

In geval van faillissement of surseance van betaling van een der partijen; In geval van vrijwillige liquidatie van een der partijen;

Indien een der partijen zijn/haar bedrijfsvoering geheel of gedeeltelijk staakt of beëindigt;

Indien door handelen of nalaten van de ene partij of een aan haar gelieerde ven- nootschap, onderneming of organisatie de andere partij schade dreigt te lijden of deze schade reeds optreedt, wat betreft aantasting van haar goede naam of materiële belangen en van haar in dat verband in redelijkheid niet verlangd kan worden deze overeenkomst voort te zetten.

19. Indien er in de samenwerking, verband houdende met deze overeenkomst tus- sen Natuurmonumenten en de Stichting (naam), problemen van enige aard ont- staan, hetzij onderling, hetzij met externe partijen (bijvoorbeeld de bewoners op de landgoederen) dan dienen de direct betrokkenen (onder andere de beheer- der Natuurmonumenten, zijn direct betrokken medewerker, directie Stichting (naam), de begeleiding van de zorgvragers, etc.) dit onverwijld te melden bij de regiodirecteur van Natuurmonumenten.

Getekend namens: Getekend namens: Natuurmonumenten Stichting (naam)

Datum: Datum:

COLOFON

Uitgave

December 2012, Landschapsbeheer Nederland

Samen voor ons landschap

Landschapsbeheer Nederland is het samenwerkingsverband van 12 provinciale orga- nisaties Landschapsbeheer dat zich inzet voor het behoud en de ontwikkeling van ons landschap, waarin we wonen werken en recreëren. Het landschap vraagt om duurzaam beheer, zodat we er nu en in de toekomst van kunnen genieten. Wij werken samen met mensen, organisaties, bedrijven en overheden, via projecten en lobby. www.landschapsbeheer.nl

Auteurs

Anne Oosterbaan (Alterra, Wageningen UR) en Aad van Paassen (Landschapsbeheer Nederland)

Eindredactie

Marjel Neefjes, Communicatiebureau de Lynx

Met advies van

Lei Kurvers (PSW Midden-Limburg), medewerkers van provinciale organisaties Land- schapsbeheer in Drenthe, Flevoland, Limburg, Overijssel, Utrecht en Zeeland, John van de Berg (Staatsbosbeheer), Jolanda Ritter (Natuurmonumenten)

Fotografie

Dutchphoto, archief Landschap Noord-Holland, Arjo Kleinhuis, archief Landschaps- beheer Drenthe, Wanne Roetemeijer, Landschap Overijssel (Ruud van der Ploeg), P. Vijftigschild, Bertil Zoer

Vormgeving

Pim Vijftigschild, Arnhem

Drukwerk

Drukkerij All Print, Utrecht

Dit boekje is tot stand gekomen in het kader van het project Zorg voor natuur en

Actief zijn in een groene omgeving is goed voor mensen, zo blijkt uit

In document Zorg voor natuur en landschap (pagina 45-52)