• No results found

Vissen, de grote hobby van Jan Bongarts

In document INFO. Maart/April/ Mei 2022 (pagina 28-35)

“Om te vissen heeq men nodig…”, steekt Jan van wal nog voordat Gerry de koffie heeq gebracht. “’n Visvergunning. De jeugd mag zonder vergunning vissen, die vangen toch niks”, grapt hij. Bij Jan zijn de grappen en grollen nooit ver weg, alhoewel hij ook heel goed serieus kan zijn,

hebben we gemerkt. “Én je hebt uiteraard een hengel nodig. Ik adviseer te beginnen met eentje van zes meter. Verder dobber en angel, een onthaaktang en ’n schepnet”, somt hij op. “Om een vis te kunnen vangen, moet je bovendien een pijllood, aas en voer hebben, zodat er voer op de grond ligt - vissen eten van de bodem. Én

uiteraard een plek om te vissen. En dan: geduld, geduld, en nog eens geduld”.

Maar eerst, wie is Jan Bongarts? Voor wie dat niet weet: hij groeide op in Sambeek. Door zijn huwelijk met Gerry Hendriks, kwam hij ruim een halve eeuw geleden in Overloon terecht.

Amper twee pond schoon aan de haak, om in visserstermen te blijven, woog Jantje bij zijn geboorte in 1949; de vissen die hij vangt zijn zwaarder. Gelukkig was in het Canisius ziekenhuis in Nijmegen, waar hij ter wereld kwam, alle denkbare hulp bij de hand om dat hummeltje te ondersteunen. “Ik had alle kleuren van de regenboog”. Uit dankbaarheid voor het huzarenstukje dat ze in Canisius uithaalden, gaven zijn ouders hem ook de doopnaam Canisius mee.

Johannes Gerardus Canisius Maria Bongarts leerde vissen “met een hengeltje van niks” in de Maas bij Sambeek.

Onze docent vissen gaat onverdroten verder: “Grotere vissen vang je met een werphengel, met een molen en een voerkor‰e. Leuk wordt vissen pas met een goede vismaat”. Jan vist al Bentallen jaren met zijn vroegere buurman Karel van Laake. Eenmaal per week trekken ze er samen op uit, de ene keer in de buurt van Overloon, b.v. in het Schaartven of bij visclub ’t Alvertje in Wanssum en dan weer in de buurt van Bemmel, waar Karel nu woont. Vaak vissen ze

daar in de Linge, de rivier die idyllische dorpjes aan elkaar rijgt en waar al menig Overloonse KBO-er een fietstocht heeq gemaakt: “Hé, Jan, ook hier?

Bijten ze?”

Na het eerste kopje koffie neemt Jan me mee naar zijn schuurtje: “dan kan ik het beter uitleggen”. Er hangen wel minstens Ben verschillende hengels, van groot tot klein, mooi in ’t gelid, alsof hij er een handeltje in drijq, maar: “niks te koop!”. Jan koopt z’n materiaal bij betervissen.nl in Boxmeer. “Als ik daar weer geweest ben moet ik wel het bonnetje bij Gerry inleveren” grijnst hij.

“Karpervissen is ’n verhaal apart, dat doe je met een dikkere lijn en een standaard met pieper; als de pieper afgaat heb je beet en dan is het een heel gevecht om hem aan wal te krijgen. De kunst is om hengel en molen goed afgesteld te hebben. Bij karpervissen heb je ‘n baitrunner nodig”, zegt hij tussen neus en lippen. “’n Baitrunner”, vraag ik onnozel. “Man, jij weet ook niks. Een baitrunner is een instelling op de molen, zodat de vis meer speling krijgt op de lijn”. Weer wat geleerd!

In het verleden ging hij ook wel eens zeevissen bij de pier van IJmuiden, maar nu niet meer; er varen tegenwoordig teveel koVers langs de kust, waardoor er niet veel meer te vissen valt. Jan vertelt nog over die keer dat hij op de pier aan zee tussen twee basaltblokken viel en even buiten westen was. “Vanuit Zeeland ben ik verschillende keren met zoon Eddy met de boot de zee

opgegaan, ik ben de laatste keer zó zeeziek geweest dat ik dacht dat mijn laatste uur had geslagen. Dat hoef ik niet meer mee te maken!”.

Wat is er leuk aan vissen? “De afwisseling en de rust aan de waterkant; ik sta er versteld van dat ik zoveel geduld kan opbrengen, terwijl ik “’ne horBge” ben.

Die rust, dat is een medicijn voor de geest!”. Als dat geen wijze uitspraak is!

Het is duidelijk dat Jan zijn hobby heel serieus neemt. We hadden wat meer visserslaBjn verwacht. Maar dat komt uiteindelijk toch nog, als Gerry zich bij ons voegt.

Gerry vertelt: “Die ene keer dat ik op een zaterdagavond met hem naar de weekendarts in Sint Anthonis moest. De angel zat in zijn vinger in plaats van in de vis. De dokter had de grootste moeite die er uit te krijgen. Het had niet veel gescheeld of de hele vinger had er af gemoeten.”

Jan: “Het was in het Schaartven. Mijn dobber schoot wel 10-12 meter de diepte in. Had ik ’n Aalscholver gevangen. Met uiterste krachtsinspanning heb ik hem kunnen bevrijden. In Wanssum ging’n karper er met m’n hengel vandoor. Gelukkig was die van carbon, zodat hij bleef drijven. Ik heb hem later met ’n roeibootje op moeten halen.”

Gerry: “Een visser gaat op vakanBe in de buurt van water. Wij kampeerden in Moerdijk op Camping Jolly aan het Hollands Diep. Jan had de hele avond ziVen vissen en niks, helemaal niks, gevangen. Ik ging eens kijken en zei: “geef mij die hengel eens”. Binnen ’n kwarBer had ik een grote Brasem aan de haak. Wat werd ons Jantje toen klein!!!”

TensloVe vertelt Jan nog met trots dat hij pas in het Schaartven een snoek van 1,08 meter en een gewicht van 15 kg heeq gevangen. Wil je meer van vissen weten of met je kleinkind gaan hengelen, kijk dan eens op vissendoejezo.nl, is het advies van Jan.

“Vroeger was alles beter!”?

Waarom gebruiken we toch zo graag ‘Vroeger was alles beter!”?: Verklaring zou hiervoor te vinden zijn in de gevoelens van machteloosheid. Zo voelen we ons over de huidige situaBe, waardoor we met een soort roze bril naar het verleden kijken. Dat is in onze Bjd misschien

wel deels terecht, maar onbewust gaan we het verleden toch verheerlijken.

Natuurlijk zijn we niet allemaal even negaBef over de huidige samenleving. Er is ook een groot deel van de bevolking dat tevreden is.

Dat betekent niet, dat zij geen roze bril dragen als ze terugkijken naar het verleden. Na jaren vervagen en veranderen onze herinneringen, waardoor sommige momenten er

rooskleuriger uitzien dan ze in werkelijkheid waren.

Vroeger was alles beter, toen was een sandwich nog gewoon een boterham.

Er zijn veel hippe nieuwe namen voor dingen die eigenlijk gewoon heel normaal zijn. Vroeger bestond een sandwich al, toen heeVe het gewoon een boterham. Typisch Nederlandse namen voor voedsel, voorwerpen en

beroepen worden steeds meer vervangen door Engelse termen. Zonde toch?!

Vroeger was alles beter, toen de kraVen pils nog van hout waren en we door moesten drinken om aan kachelhout te komen.

Dingen en mensen veranderen nou eenmaal door de jaren heen. BierkraVen zijn tegenwoordig van plasBc. De houten kraVen bestaan nog wel; in diverse kloosters waar bier wordt gebrouwen, worden deze kratjes nog steeds gebruikt.

Vroeger was alles beter, dat zeiden ze vroeger ook al.

Iedere generaBe heeq weer andere dingen waarvan ze beweren dat het vroeger allemaal beter was. Iedereen zegt het steeds en iedere nieuwe generaBe neemt het weer over.

Maar:

Wat nooit verandert……….is dat alles verandert!

Rijbewijskeuring

Wij krijgen vaker de vraag van onze leden om nadere informaBe over de rijbewijskeuring. Daarom hebben we wat informaBe bij elkaar gezet. Dit arBkel plaatsen we eenmalig in de INFO en het wordt op onze website geplaatst. In de toekomsBge INFO’s zullen we daar naar verwijzen.

Een medische keuring voor het verlengen van uw rijbewijs is nodig:

• U hebt een medische indicaBe.

• U bent 75 jaar of ouder.

• U wilt een zgn. groot rijbewijs (C/D/E) gaan halen of u wilt dit vernieuwen.

Als u 70 jaar of ouder bent en een nieuw rijbewijs aanvraagt, verloopt uw huidige rijbewijs op of na uw 75ste verjaardag

De procedure bestaat uit drie onderdelen:

• U heeq een gezondheidsverklaring nodig.

• U moet naar een keuringsarts.

• Het CBR beoordeelt het keuringsresultaat en bij een akkoord krijgt u een verlenging.

Begin op Bjd: Minimaal vijf tot zes maanden voor het verlopen van uw huidige rijbewijs!

Gezondheidsverklaring

De hele procedure begint met het aanvragen van een gezondheidsverklaring via het Centraal Bureau Rijvaardigheidsbewijzen (CBR). Hierin beantwoordt u vragen over uw gezondheid; bijvoorbeeld over medicijngebruik of ziekte (waardoor u mogelijk niet veilig kunt rijden) of lichamelijke beperkingen (waardoor u alleen met een aangepaste auto mag rijden).

• U vraagt de Gezondheidsverklaring aan door in te loggen op Mijn CBR met uw DigiD. Bent u ouder dan 75 jaar dan kunt u, na een afspraak, een

papieren versie op het gemeentehuis kopen. De kosten hiervoor bedragen € 41.50. Bent u jonger dan 75 jaar dan bestaat deze mogelijkheid niet.

• Vul zelf de gezondheidsverklaring in. Het gaat om uw persoonlijke gegevens en die zijn dus vertrouwelijk.

• Betaal met iDeal. De kosten voor deze verklaring bedragen € 41,50.

• Na het indienen van de Gezondheidsverklaring, krijgt u bericht van Mijn CBR. U ontvangt dan het keuringsformulier voor de keuringsarts en eventueel andere formulieren die u moet laten invullen.

(En zijn op internet verschillende aanbieders die u ondersteuning beloven bij de procedure. Het is bekend dat niet alle aanbieders te vertrouwen zijn. Er wordt geadviseerd om de gezondheidsverklaring rechtstreeks via Mijn CBR te regelen).

De keuring voor het rijbewijs

Als u de gezondheidsverklaring heeq maakt u een afspraak voor de

rijbewijskeuring bij een arts die u zelf uitkiest. (Aan het eind van dit ar;kel benoemen wij een paar mogelijkheden).

• Neem uw bericht van het CBR, eventuele hulpformulieren en een idenBteitsbewijs mee naar de keuring.

• De arts onderzoekt uw algemene lichamelijke en geestelijke gezondheid en vult het keuringsformulier en eventuele andere formulieren in.

• Bent u onder behandeling van een specialist voor een

gezondheidsprobleem? En weet u al dat het CBR een rapport van de specialist nodig heeq? Dan kunt u vaak langs uw eigen behandelend specialist voor een rapport. Dit stuurt u dan ook direct mee met het keuringsformulier naar het CBR.

• Maak of vraag een kopie van alle formulieren voor uw eigen administraBe.

De Beoordeling

Het CBR beoordeelt alle informaBe. Via Mijn CBR of schriqelijk (bij een papieren aanvraag) ontvangt u bericht over uw gezondheidsverklaring.

• Als er extra informaBe nodig is over uw gezondheid, verwijst het CBR u (opnieuw) naar een arts. Als CBR het nodig vindt verwijst men u door voor een rijtest.

• Beslist het CBR na beoordeling dat u rijgeschikt (eventueel voor een bepaalde Bjd, of onder voorwaarden) bent, dan kunt u een nieuw rijbewijs aanvragen bij de gemeente.

• Het CBR kan ook beslissen dat u niet rijgeschikt bent. Dan mag u helaas niet (meer) rijden.

• Bent u het niet eens met het besluit van het CBR? Dan kunt u een

herkeuring aanvragen of bezwaar maken. (Dit kan NIET tegelijkerBjd). Kijk hiervoor op www.cbr.nl of bel het CBR: 088-227 77 00.

-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o-o- Huisartsenprak1jk van den Boom, Overloon

• Keuring mogelijk voor mensen uit Overloon of directe omgeving.

• De eigen huisarts keurt paBënten uit zijn eigen prakBjk niet, dit doet de HAIO: Huis Arts In Opleiding, die werkzaam is binnen de prakBjk.

• PaBënten uit Overloon of directe omgeving die NIET in de prakBjk van Dr.

v.d. Boom ziVen kunnen WEL worden gekeurd door Dr. V.d. Boom.

• Maak een telefonische afspraak bij de secretaresse: 0478-641202.

• De meegebrachte urine bij binnenkomst afgeven aan de secretaresse.

• De kosten bedragen € 53.--. (Contant of per pinbetaling).

Cultureel centrum de Weijer, Boxmeer

• U kunt telefonische een afspraak: 0485-574.919.

• *Kosten bedragen € 40.—.

RijbewijskeuringsArt.nl

• U kunt op internet een afspraak maken op www.RijbewijskeuringsArts.nl (24/7).

• Of bel: 085-018 08 00 (Ma-Vr van 09.00 – 17.00 uur).

• Kosten € 52.50, bij voorkeur via pinbetaling.

• Leden seniorenbond krijgen € 7.50 korBng. En 5% korBng bij online registraBe.

• Er wordt op meerdere plaatsen gekeurd o.a. in Venray en Boxmeer.

Regelzorg

• U kunt op internet een afspraak maken op www.regelzorg.nl (24/7).

• Of bel 088-2323 300.

• Kosten €40,- tot €50.-, a•ankelijk van waar keuring plaatsvindt.

• Er wordt op meerdere plaatsen gekeurd o.a. in Venray en Boxmeer.

Voor alle keuringsloca1es geld het volgende

• Neem de Gezondheidsverklaring van het CBR mee.

• Neem de eventuele hulpformulieren van het CBR mee.

• Urine (Hoeq niet nuchter).

• Actueel medicaBeoverzicht.

• Bij contactlenzen: recept lenzen of de verpakking.

• LegiBmaBe: Rijbewijs. Als u geen rijbewijs heeq dan paspoort of een ander idenBteitsbewijs.

In document INFO. Maart/April/ Mei 2022 (pagina 28-35)