• No results found

VISIE VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE

In document meerjarenplan 2014-2019 (pagina 155-165)

Resultaat op kasbasis 2018 2019

VISIE VAN DE GEMEENTE KOKSIJDE

Koksijde wil een sterke toeristische kustgemeente zijn die bovendien haar rol als centrumgemeente in de regio verder handhaaft en haar ambitie waarmaakt om een moderne 21ste eeuws gemeente te zijn. De gemeente Koksijde heeft de afgelopen twee decennia een ruime waaier aan dienstverlening uitgebouwd naar haar diverse doelgroepen en wil hier verder op inzetten. Ze zal dit doen binnen de contouren van een duurzaam financieel

evenwicht en door middel van een beleid dat gericht is effectiviteit en efficiëntie. Er wordt daarbij prioritair gestreefd naar een schuldafbouw tegen 2019.

Koksijde zal blijvend inzetten op het aanbieden van een cultureel, recreatief en sportief aanbod voor zowel eigen inwoners, toeristen, tweede verblijvers en andere bezoekers. Dit ruime aanbod zorgt ervoor dat de toegenomen vrije tijd van de diverse doelgroepen in eigen gemeente kan ingevuld worden. Bovendien zorgt dit aanbod ook voor het verhogen van de toeristische aantrekkelijkheid van Koksijde. Het toerisme blijft op die manier de belangrijkste economische factor die zorgt voor tewerkstelling en welzijn van de inwoners van de gemeente.

Koksijde werkt verder aan een aangename en duurzame leefomgeving. De combinatie van cultuur, natuur, een aantrekkelijk openbaar domein en de hoge belevingswaarde van de diverse wijken, zorgt ervoor dat zowel de eigen inwoners graag in Koksijde wonen, we nieuwe inwoners kunnen aantrekken, en ook de tweede verblijvers en toeristen blijven motiveren om in Koksijde te vertoeven. De gemeente Koksijde stuurt waar nodig bij op het vlak van veiligheid, netheid en het stimuleren van het sociaal weefsel. Koksijde blijft een solidaire gemeenschap op maat van iedereen, met een doelmatige aanpak van het woning- en zorgaanbod.

De lokale economie wordt versterkt door het verhogen van de toeristische en de commerciële aantrekkelijkheid van de gemeente.

De gemeente Koksijde zal vooruitstrevend blijven op het vlak van een klantgerichte, efficiënte en effectieve dienstverlening. De administratie wordt verder geprofessionaliseerd en er wordt optimaal gebruikt gemaakt van moderne communicatiemiddelen en van technologieën om dit doel te bereiken.

De missie en visie worden samen vertaald in een strategie: wat willen we bereiken binnen de planperiode.

Daarom is het nodig de visie verder te concretiseren in een aantal beleidsdoelstellingen, namelijk 1. De gemeente Koksijde voert een duurzaam financieel beleid (prioritaire doelstelling)

2. Blijvend inzetten op het culturele, recreatieve en sportieve aanbod voor de diverse doelgroepen om de toegenomen vrije tijd optimaal in eigen gemeente in te vullen en de toeristische aantrekkelijkheid van de gemeente Koksijde te verhogen

3. Verder werken aan een aangename en duurzame leefomgeving om de aantrekkelijkheid van de gemeente Koksijde verder te garanderen voor de diverse doelgroepen.

4. Versterken van de lokale economie door blijvend in te zetten op het verhogen van de toeristische en de commerciële aantrekkelijkheid van de gemeente.

5. De gemeente Koksijde zorgt voor een klantgerichte, efficiënte en effectieve dienstverlening Deze vijf beleidsdoelstellingen worden in het strategisch meerjarenplan vervolgens uitgewerkt in een aantal actieplannen (= operationele doelstellingen) en geconcretiseerd in een aantal acties.

Hierna gaan we wat dieper in op deze beleidsdoelstellingen.

Beleidsdoelstelling 1:

De gemeente Koksijde voert een duurzaam financieel beleid

Koksijde is een dynamische kustgemeente die altijd heeft ingezet op een actief investerings- en dienstverleningsbeleid naar inwoners, tweede residenten en toeristen toe.

De keuzes gemaakt inzake investeringen hebben ervoor gezorgd dat het openbaar domein (wegen, fietspaden, riolen en pleinen) als een voorbeeld voor veel openbare besturen kan gelden. De zeer sterke rioleringsgraad inzake riolen is daar een voorbeeld van. Telkens heeft het beleid ernaar gestreefd maximaal investeringssubsidies te verwerven. In dit verband verwijzen we naar het uitgebreide fietsroutenetwerk langs belangrijkste invalswegen van de gemeente.

Daarnaast werden gericht investeringen gedaan om het dienstverleningsaanbod naar inwoners, tweede residenten en toeristen uit te breiden en de woon-, leef- en werkomgeving te verbeteren door een gepast aanbod en de toegenomen vrije tijdsbesteding maximaal in Koksijde te laten plaatsvinden. De duurzame investeringen in culturele, sportieve, kind-, jeugd- en schoolgerichte infrastructuur zijn daar blijvende voorbeelden van.

Naast de vele verworven subsidies van hogere overheden, werd voor de realisatie van deze infrastructurele noden gebruik gemaakt van externe financiering door middel van leningen. Deze laatste werden via marktbevraging aan de op dat moment meest voordelige tarieven opgehaald. Het beleid van Koksijde heeft steeds de risico’s geschuwd bij het aangaan van externe financiering en gekozen voor risicoloze rentevoeten voor de middellange tot lange termijn.

Binnen het duurzaam financieel beleid inzake beheer van schulden wil het bestuur inzetten op schuldbeheersing en risico-aversie.

Wat de exploitatieuitgaven betreft, wil het beleid de uitdagingen inzake personeelsbeheer aanpakken. Deze betreffen voornamelijk de lasten van de pensioenlasten van het statutair personeel en de kostprijs van het personeel dat instaat voor de uitgebreide dienstverlening. In de periode 2014-2019 gaan in vergelijking met de meeste andere gemeenten weinig personeelsleden met pensioen.

Het bestuur mikt erop dat door efficiëntie op de werkvloer zonder gedwongen ontslagen de personeelskosten kunnen beheerst worden. Indien nodig, zullen gepaste maatregelen genomen worden.

De werkingskosten worden gebudgetteerd op transactieniveau wat leidt tot efficiëntiewinst en reële besparingen, zonder de dienstverlening te beperken.

Een realistische doch beperkt groeipad over de beleidsperiode werd opgenomen in het meerjarenplan.

De fiscaliteit van onze gemeente is altijd al gestoeld geweest op het onroerend vermogen. Inkomen uit arbeid wordt immers al te veel belast in België. Het beleid wil daarom geen aanvullende personenbelasting invoeren.

De uitgebreide investeringen in het openbaar domein en het aanbod van openbare dienstverlening leveren een

directe meerwaarde op voor de (huur)waarde van het privaat patrimonium. Daarom kiest het beleid resoluut voor lokale belastingen op het onroerend goed in plaats van een belasting op inkomen uit arbeid.

Ook in deze en de volgende planningscycli wil het beleid maximaal investeringen uitvoeren waaraan andere overheden subsidies bijdragen, tegelijkertijd het duurzaam financieel evenwicht bewaken en de openbare dienstverlening betaalbaar houden. Opportuniteiten zullen ook beoordeeld worden op hun kostenefficiëntie.

Via een door de secretaris in overleg met het managementteam op punt te stellen intern beheerssysteem, moet een continue bewaking van de uitgave- en ontvangstprocessen leiden tot een duurzaam financieel beheer. De financiële dienst zal een sleutelrol vervullen om dit proces te begeleiden en bewaken. Hierbij kiezen we voor automatisering en doorgedreven digitalisering om de planning op te volgen en uitgaven en ontvangsten maximaal op elkaar af te stemmen binnen het goedgekeurde beleidskader. De gestructureerde rapportering moet er steeds voor zorgen dat de financiële toestand voor alle actoren duidelijk is. De gemeente zal haar beleid om maximale subsidiëring gekoppeld aan een betaalbaar en duurzaam financieel beheer verder zetten binnen het kader opgelegd door de decreten BBC.

Beleidsdoelstelling 2:

Blijvend inzetten op het culturele, recreatieve en sportieve aanbod voor de diverse doelgroepen om de toegenomen vrije tijd optimaal in eigen gemeente in te vullen en de toeristische

aantrekkelijkheid van de gemeente Koksijde te verhogen

De voorbije jaren werd er geïnvesteerd om verenigingen en/of particulieren op vrijetijdsvlak mogelijkheden te bieden en werd er vooral ingezet op culturele- en vrijetijdsinfrastructuur. Alle culturele actoren bevinden zich in goed uitgeruste, moderne en uitnodigende gebouwen en werken met de nieuwste technologieën. De investeringen hebben er mede voor gezorgd dat de gemeente zich onderscheidt in de regio door haar kwalitatief en divers cultureel- en vrijetijdsaanbod. Daarnaast is er ook een ruim passief cultureel aanbod, met voldoende cultuurspreiding, met voor elk wat wils: theater, dans, muziek, film, cabaret, tentoonstellingen, een uitgebreide boeken-, cd- en dvd-collectie, een rijk kunsthistorisch patrimonium, enz. We willen het reeds bestaande aanbod van de verschillende actoren uit de afdeling Vrije tijd en cultuur evalueren, bijsturen en de onderlinge samenwerking tussen de verschillende aanbieders bevorderen.

De gemeente wenst door samenwerking op het vlak van vrije tijd het ruime vrijetijdsaanbod dat op vandaag kwalitatief hoogstaand is, te behouden. De veelheid en diversiteit van het huidige aanbod mag geen afbreuk doen aan de kwaliteit van de dienstverlening. De verdere ontwikkeling van cultuur, sport en recreatie zal dan ook in nauw overleg moeten gebeuren met de commerciële actoren zodat ook op dat vlak een geïntegreerde actie verzekerd blijft. De toegenomen vrije tijd van inwoners, tweede residenten en bezoekers zal het hele jaar door in onze gemeente ingevuld worden a.d.h.v. diverse all-weather activiteiten.

Sportieve en culturele verenigingen zullen blijvend kunnen rekenen op voldoende ondersteuning om hun werk kwalitatief uit te breiden en/of verder te zetten en zullen ondersteund en gestimuleerd worden om hun werking zoveel als mogelijk op elkaar en op de verschillende doelgroepen af te stemmen. Acties zullen gericht worden om op sportief, recreatief en op cultureel vlak doelgroepgericht te werken en hierbij in te spelen op de vragen en op de behoeften van inwoners, tweede residenten en bezoekers, met oog voor verschillende leeftijdscategorieën en voor bijzondere kansengroepen. Het recreatief aanbod in de sportcentra moet daarbij laagdrempelig en toegankelijk zijn. Het is belangrijk dat in tijden van crisis de cultuursector niet verdrongen wordt. Koksijde die een voorbeeldfunctie vervult op het vlak van recreatiemogelijkheden en cultuuraanbod moet dit trachten te vermijden, wil het zijn voorbeeldpositie behouden.

Een essentieel onderdeel van het toeristisch en cultureel aanbod zijn de musea in onze gemeente. De voorbije jaren ontplooiden de musea zich tot volwaardige spelers binnen het Koksijdse culturele landschap. Tal van initiatieven zorgen ervoor dat de musea zich op een dynamische manier profileren. De laatste jaren heeft de gemeente Koksijde tal van initiatieven ondernomen om de waarde en het belang van musea binnen Koksijde op de kaart te zetten. Uit de externe omgevingsanalyse blijkt dat het aandeel van kinderen en jongeren in

Koksijde jaarlijks afneemt. De invloed van kinderen en jongeren op het lokaal beleid is klein. Daarom is het noodzakelijk dat de jeugd en het jeugdwerk zo veel mogelijk ondersteuning krijgen vanuit het bestuur.

Kinderen en jongeren moeten kunnen participeren aan het beleid. Kinderen en jongeren moeten informatie krijgen die aangepast is aan hun wensen en noden. Jongeren en jonge gezinnen moeten de kans krijgen om in Koksijde te blijven wonen. Het aanbod (van opvang tot uitgaan) voor kinderen en jongeren moet nog sterker worden uitgebouwd met aandacht voor kansengroepen. Kinderen en jongeren moeten elkaar kunnen ontmoeten en samen tijd doorbrengen. De jeugddienst zal samenwerken met andere diensten en sectoren, waarbij samenwerkingsverbanden moeten uitmonden in een jeugdbeleid.

Beleidsdoelstelling 3:

Verder werken aan een aangename en duurzame leefomgeving om de aantrekkelijkheid van de gemeente Koksijde verder te garanderen voor de diverse doelgroepen.

Met deze beleidsdoelstelling willen we tegemoet komen aan het populair houden van de gemeente als woon- leef en werkomgeving. Het is duidelijk dat het wonen in de gemeente Koksijde alsmaar populairder wordt.

Factoren zoals de rust, de zee en het strand spreken alsmaar meer jongeren en mensen van het binnenland aan om hier te blijven of te komen wonen. Uit de omgevingsanalyse blijkt dat de aantrekkelijkheid van de gemeente er ook voor zorgt dat het wonen in de gemeente Koksijde zeer duur is, dit vooral voor de jongeren binnen onze gemeente. Er zal ingezet worden op acties om het betaalbaar wonen voor deze bevolkingsgroep te verhogen. Op die manier kunnen we de vergrijzing binnen de gemeente voor een stuk tegengaan. Het streefdoel is het faciliteren van betaalbare, permanente bewoning. Dit kan gerealiseerd worden door het voeren van een actief grond- en pandenbeleid, door het regulerend optreden door middel van stedenbouwkundige voorschriften (die bijv. de typologie van de woningen bepalen enz.). In samenwerking met de diverse lokale actoren (OCMW, huisvestingsmaatschappij IJzer en Zee, sociaal verhuurkantoor, private investeerders, …) zal een actief woonbeleid gevoerd worden. De vrijgekomen gronden van de militaire basis zullen een herbestemming krijgen.

De gemeente Koksijde bouwt mee aan de toekomst van morgen. Ze behoort tot de tien meest duurzame badplaatsen van Europa. Koksijde zet maximaal in op haar lokale identiteit, haar natuurlijk en cultureel erfgoed en het behouden van een schoon milieu in de kustgemeente. Mensen worden meer en meer milieubewust, maar bewustwording alleen is niet genoeg en gemeentelijke initiatieven zijn daarom van cruciaal belang.

Ecologisch besturen is een beleidsaspect die elke gemeente als prioritair zou moeten beschouwen. Koksijde wil daarom de voorzorgen nemen om haar gemeentelijk beleid af te stemmen op het intact houden van haar omgeving en haar inwoners en bezoekers hier zo bewust mogelijk mee te laten omgaan. Het streefdoel is dan ook om de leefbaarheid in al haar facetten te optimaliseren en stimuleren. Een duurzaam mobiliteitsbeleid zal verder uitgewerkt worden met aandacht voor parkeerdruk in het hoogseizoen, veilige doortochten, veilige fietspaden en voetpaden, schoolomgevingen, …, inzet op verhoogde verkeersveiligheid en het verder ontsluiten van de fietsnetwerken.

De kernversterking van dorpen is van vitaal belang om de leefbaarheid in de dorpen te verhogen, waardoor de aantrekkelijkheid van onze dorpen verhoogd wordt en bijkomend de lokale economie een impuls krijgt. Inzetten op dorpskernvernieuwing is een strategische keuze om de aantrekkelijkheid te vergroten en bijkomend het toerisme te versterken. Een aantrekkelijke publieke ruimte met voldoende groenvoorzieningen en met oog voor netheid zijn daarbij belangrijk. Het ruimtelijke ordeningsbeleid zal daarbij moeten bijdragen tot het verhogen van die leefbaarheid.

Een aangename leefomgeving en een aantrekkelijke gemeente is enkel mogelijk indien inwoners en bezoekers zich veilig voelen. De implementatie van een geïntegreerd veiligheidsbeleid berust op de samenwerking tussen alle betrokken actoren uit de verschillende sectoren en beleidsniveaus. Dit houdt ook in dat de samenhang tussen de bestaande maatregelen, instrumenten en plannen meer op elkaar moet worden afgestemd (cf. het zonaal (politioneel) veiligheidsplan, het veiligheids- en preventiecontract, het parketbeleid, het lokaal sociaal

beleidsplan, de noodplanning...). Het garanderen van veiligheid houdt dan ook meer in dan het optreden van de politiediensten. Met het maatschappelijk veiligheidsplan is een integrale aanpak mogelijk, waarbij samenwerking van cruciaal belang zal zijn. Opvolging, evaluatie en bijsturing van het veiligheidsplan zal dan ook de boodschap zijn.

Beleidsdoelstelling 4:

Versterken van de lokale economie door blijvend in te zetten op het verhogen van de toeristische en de commerciële aantrekkelijkheid van de gemeente.

Met deze beleidsdoelstelling willen we de lokale economie in Koksijde versterken door het verhogen van de toeristische en commerciële aantrekkelijkheid van de gemeente gezien de grote afhankelijkheid van toerisme voor de economie en de tewerkstelling binnen de gemeente. De omgevingsanalyse geeft duidelijk aan dat het dagtoerisme een belangrijke economische impact heeft, met een directe omzet van 70,6 miljoen euro, met voornamelijk uitgaven voor restaurantbezoek, algemene shopping en terras, tearoom, café en snacks. Het commercieel verblijftoerisme is goed voor een directe omzet van 148,2 miljoen euro.

Hoe aantrekkelijker het toerisme binnen onze gemeente wordt, hoe sterker onze lokale economie zal groeien.

Het is met andere woorden van groot belang dat de gemeente blijft investeren in de lokale economie.

Met deze beleidsdoelstelling zal geprobeerd worden om de leegstand, die in de hele gemeente de vorige jaren duidelijk is toegenomen, in te perken. Sinds 2008 stellen we een verdubbeling vast van leegstaande handelspanden. Meer dan 11% van de handelspanden staat leeg. Leegstand treft heel Koksijde, maar verscheidene winkelgebieden in Koksijde hebben een hogere leegstandsgraad. Leegstand brengt allerlei negatieve effecten met zich mee en zorgt voor verloedering in het straatbeeld. De looproutes van winkelende bezoekers worden onderbroken door deze panden. Panden worden niet langer verzorgd en dit negatieve beeld dreigt zo uit te breiden naar andere panden of zelfs een ganse winkelstraat of - gebied. Stimuleren en faciliteren van handel in de deelkernen met respect voor kleinschaligheid en diversiteit zullen uiteindelijk de tewerkstelling en de leefbaarheid van de gemeente verhogen.

Samen met de lokale horeca en de middenstand willen we onze imagoversterkende evenementen gaan intensifiëren. We willen de troeven van de gemeente nog meer gaan benadrukken. Een focus op de eigenheid van de gemeente staat centraal. Afstemming en overleg met alle actoren op het vlak van lokale economie zal nodig zijn alsook de samenwerking met verschillende gemeentelijke diensten (stedenbouwkundige voorzieningen). Verbeteren van de communicatie tussen het gemeentebestuur en de handelaars wordt als uitgangspunt van het beleid gezien.

Koksijde is een aantrekkelijke kustgemeente met een aantal uitzonderlijke troeven (natuur, cultuur, garnaalvissers te paard). Toch dient blijvend geïnvesteerd te worden in de aantrekkelijkheid van de gemeente.

De blijvende verfraaiing van straten en pleinen is een belangrijke factor in de toeristische aantrekkelijkheid van onze badplaats. Mooie pleinen zijn immers sfeerbepalend voor zowel inwoner als toerist. En deze positieve sfeerbeleving is van belang met het oog op herhaalbezoeken aan onze badplaats. De verdere kwalitatieve uitbouw van het toeristisch aanbod, zowel op het vlak van productontwikkeling als op het vlak van evenementenbeleid, is een belangrijke voorwaarde voor de duurzame ontwikkeling van een kustgemeente waar het toerisme de voornaamste economische activiteit is.

Het verhogen van de naambekendheid en het versterken van het imago is een belangrijke voorwaarde om de concurrentiepositie van Koksijde te behouden en te verstevigen. Om het product ‘Koksijde’ optimaal op de kaart te zetten, dient de USP (Unique Selling Proposition of de unieke kenmerken die Koksijde anders maken dan de concurrenten) in alle communicatie-acties uitgedragen te worden. Een gerichte promotiestrategie (mediaplan) moet uitgewerkt worden in functie van de doelgroepen. Alleen zo kan Koksijde een sterk merk blijven.

Beleidsdoelstelling 5:

De gemeente Koksijde zorgt voor een klantgerichte, efficiënte en effectieve dienstverlening

Dienstverlening is een ‘hot topic’ en is niet enkel een kwestie van beheer, maar ook van beleid. Burgers kiezen een woonplaats in functie van de diensten die de gemeente levert, zowel fysiek als virtueel. Uit metingen blijkt dat de dienstverlening niet steeds gericht dient te zijn op nieuwe zichtbare zaken en projecten, maar dat het minstens even belangrijk is om in te zetten op de dagdagelijkse werking. Met deze beleidsdoelstelling willen we als bestuur tegemoet komen aan een klantgerichte flexibele dienstverlening met aandacht voor de dagdagelijkse kwaliteit en dit als het kloppend hart van onze gemeente.

Interne communicatie is hierbij van fundamenteel belang. Het is allereerst de bedoeling om de interne communicatie die er op dit moment is verder uit te bouwen en te stroomlijnen en dit in alle richtingen: verticaal (top-down, buttom-up), horizontaal, parallel en diagonaal. Op die manier zal de doorstroom van informatie vlot, transparant en volgens de geijkte kanalen kunnen verlopen. Niet alleen de communicatie binnen de diensten maar ook tussen de diensten onderling en met de mandatarissen dient optimaal en effectief te zijn. Alle personeelsleden en mandatarissen voelen zich betrokken bij de interne communicatie en dragen er actief toe bij. Aangezien de informatie doelgericht wordt uitgewisseld in alle richtingen ontstaat een efficiëntere organisatie. Dit betekent dat alle personeelsleden op de hoogte zijn en zich betrokken voelen, gemotiveerd zijn, vlotter werken en kennis hebben van de organisatie.

Gaandeweg vonden diverse begrippen van een modern HRM-beleid ingang binnen de organisatie. Gezien het om een belangrijk veranderingstraject gaat, staat de organisatie voor een aantal belangrijke uitdagingen. De personeelsleden staan immers in voor een efficiënte, effectieve en klantgerichte dienstverlening. Medewerkers doen dit niet zomaar, we moeten onze medewerkers motiveren en gemotiveerd houden. Medewerkers moeten

Gaandeweg vonden diverse begrippen van een modern HRM-beleid ingang binnen de organisatie. Gezien het om een belangrijk veranderingstraject gaat, staat de organisatie voor een aantal belangrijke uitdagingen. De personeelsleden staan immers in voor een efficiënte, effectieve en klantgerichte dienstverlening. Medewerkers doen dit niet zomaar, we moeten onze medewerkers motiveren en gemotiveerd houden. Medewerkers moeten

In document meerjarenplan 2014-2019 (pagina 155-165)