• No results found

WAT WORDT ER VAN U VERWACHT? De hartactiemeter en de bloeddrukmeter

Gemeten in het dagelijkse leven

WAT WORDT ER VAN U VERWACHT? De hartactiemeter en de bloeddrukmeter

U krijgt de meters 's ochtends aan het begin van de werkdag bevestigd. Als de meters eenmaal gestart zijn hoeft u er verder niets aan te doen; u kunt uw dagelijkse activiteiten gewoon verrichten. De bloeddrukband wordt om het half uur automatisch opgepompt voor een meting en de hartactiemeter registreert de hartslag continu. Het kan gebeuren dat een bloeddrukmeting mislukt door teveel beweging van de arm. De meter blaast dan nog een keer op. Daarom is het van belang om tijdens een meting (duurt ongeveer 20 sec.) uw arm zo stil en ontspannen mogelijk te houden. De bloeddrukmeter mag u 's avonds vlak voor het naar bed gaan, afdoen. Vergeet hem niet uit te zetten! Graag zouden wij zien dat gedurende de meetdag u geen extreem fysieke inspanning verricht en niet teveel alcohol drinkt. De hartactie meter het liefst om houden totdat de onderzoeker er de volgende dag weer is.

Invullen van het activiteitendagboek

De gemeten biologische signalen (zoals hartslag en bloeddruk) worden beïnvloed door lichamelijke activiteit en lichaamshouding. Om de gegevens goed te kunnen interpreteren is het noodzakelijk een nauwkeurig beeld te hebben van uw activiteiten. Daarom vragen we u tijdens de ambulante metingen een activiteitendagboek bij te houden. U wordt om het half uur gewaarschuwd door middel van een langdurige pieptoon (uit te zetten door op het rode knopje op de hartactiemeter te drukken) dat het tijd is om het dagboek in te vullen (tijdens de uren waarin u slaapt zal de meter niet piepen). Na de pieptoon vult u eerst in het dagboek de begin- en eindtijd in. U kunt het beste de tijd die op de bloeddrukmeter staat gebruiken. Vervolgens vult u, op volgorde van tijd, in wat u sinds de vorige piep gedaan heeft. Van belang hierbij is dat u naast de soort activiteit ook de verandering in houding vermeldt. Als u bijvoorbeeld eerst aan tafel hebt gezeten en vervolgens een tijdje hebt gestaan, schrijft u dit dan op. Ook willen wij graag weten of u in gezelschap van mensen was of alleen. Vul ook de 4-punts schaal in, waarop u aangeeft hoe stressvol het afgelopen half uur voor u was. Probeer het dagboek elk half uur in te vullen. Mocht u de pieptoon niet hebben gehoord dan kunt u het dagboek alsnog bij de volgende piep bijwerken.

Afdoen van de meters

Als u wilt gaan douchen, moet u de meters afdoen. Op de instructiekaarten staat hoe dit in zijn werk gaat. Om de hartactie meter af te doen trekt u eerst de pluggen uit de aansluiting (het waarschuwingssignaal is nu niet erg en u kunt het stoppen door op de rode knop te drukken) en daarna maakt u de meetdraadjes los van de elektrodes. De elektrodes laat u (ook onder de douche) gewoon zitten. Bij het aansluiten sluit u de draadjes weer aan op de elektrodes (let op de nummers, zie instructiekaart) en steekt u de pluggen weer in de aansluiting.

Om de bloeddrukmeter af te doen zet u deze op 'OFF', maakt u de slang los van de aansluiting op de bloeddrukmeter en trekt u tenslotte de band los van de arm. Leg de meters op een veilige plaats weg. Bij het aansluiten van de bloeddrukmeter bevestigt u de band weer om uw arm (zie instructiekaart, dit is het makkelijkst met de hulp van iemand anders). Daarna maakt u de slang weer vast aan de bloeddrukmeter en zet deze weer op 'ON'.

Appendix I 137

Overdag:

™ elk half uur dagboekje invullen

™ speekselverzameling op gezette tijden en schema invullen

’s Avonds:

™ stemmingsvragenlijst en resterende vragen invullen ™ speekselverzameling op gezette tijden en schema invullen ™ bloeddrukmeter op ‘OFF’ zetten en afdoen

™ elk half uur dagboekje invullen

’s Nachts:

™ hartactiemeter omhouden

De volgende morgen:

™ speekselverzameling op de gezette tijden en schema invullen ™ hartactiemeter zo lang mogelijk laten meten, bij voorkeur tot

onderzoeker er weer is

™ slaapkwaliteitslijst invullen ™ elk half uur dagboekje invullen

Bij een alarmpiep de elektrodes controleren en opnieuw vastmaken Schema voor de speekselverzameling

Een half uur voor speekselverzameling niets eten of drinken (behalve water) Verzamelingsmoment Werkelijke tijd Opmerkingen…

Als onderzoeker er is

11.00 uur 15.00 uur 20.00 uur

22.30 uur of bedtijd Vul de stemmingsvragenlijst in en de resterende vragen naast de stemmingslijst in

Wakker worden 30 minuten na wakker worden

Vul de slaap kwaliteitslijst in

Ontbijt dag 1: ………. uur Lunch dag 1: ………. uur Avondeten dag 1: ………. uur Ontbijt dag 2: ……….... uur

138 Appendix I

De speekselverzameling met de wattenrolletjes

De eerste speekselverzameling vindt plaats waar de onderzoeker bij is. De volgende speekselverzamelingen vinden op vastgelegde tijden plaats. Het is de bedoeling dat u steeds de exacte tijd invult waarop u elke keer speeksel verzamelt, dit omdat de hoeveelheid hormoon ook afhankelijk is van het tijdstip op de dag. In het Speekselverzamelingsschema hiernaast kunt u dit invullen. De 2 speekselverzamelingen op de vroege ochtend van dag 2 moet bij voorkeur geheel worden gedaan zonder dat u tussendoor het ontbijt nuttigt. U kunt gerust

een glas water drinken. Het is van groot belang een half uur voor het nemen van elke speekselverzameling niets te eten, of caffeïne of alcohol te nuttigen. In de ruimte voor opmerkingen kunt u bijvoorbeeld aangeven als er iets niet helemaal goed is gegaan of als zich mischienn een uitzonderlijk voorval heeft voorgedaan. Het is van belang dat u niet vlak voor de speekselverzameling uw tanden poetst (zo vermijdt u dat het speeksel met bloed vermengd wordt).

Instructie speekselverzameling:

Op de aangegeven tijdstippen pakt u het buisje met het juiste nummer. U draait de dop van de buis en haalt het wattenrolletje eruit. Dan legt u het wattenrolletje in uw mond gedurende 1 minuut. Door de gaatjes in het plastic hulsje wordt speeksel in het wattenrolletje opgenomen. Het is belangrijk (!) dat het wattenrolletje goed doordrenkt wordt. U kunt dit bevorderen door niet te slikken en licht op het wattenrolletje te kauwen. Stop het wattenrolletje terug in de genummerde buis en draai de dop erop. Schema achterin dagboekje invullen Bewaar de gebruikte genummerde buizen in een donkere bij voorkeur koele ruimte (bijvoorbeeld koelkast). De onderzoeker zal de speekselbuisjes tegelijkertijd met de hartactie- en bloeddrukmeters ophalen op een afgesproken tijdstip.

De tijden waarop de speekselverzameling plaats vindt:

1) als de onderzoeker er is 2) 11.00 uur 's ochtends 3) 15.00 uur 's middags 4) 20.00 uur 's avonds

5) 22.30 uur 's avonds of voor 't slapen gaan, als dit eerder is 6) direct na het wakker worden

7) 30 minuten na het wakker worden

Appendix I 139

DATUM: 17 /08 /200 1

VOORBEELD 1

van een ingevuld dagboek.

TIJD: van 7.15 tot 7.45 Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Kastjes werden omgehangen door onderzoeker, thuis, Zitten en staan, kop koffie gedronken

Mate van ervaren stress (laag) 1 2 3 4 (hoog)

TIJD: van 7.45 tot 8.15

Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega,

partner etc.), locatie (werk, thuis etc.) Alleen in huis, beetje opgeruimd, katten eten gegeven

Om 8 uur naar buiten met vuilnis (lopen en staan)

Daarna ongeveer 20 minuten naar werk fietsen

Mate van ervaren stress (laag) 1 2 3 4 (hoog)

TIJD: van 8.15 tot 8.45 Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Kletsen met collega’s computer aangezet

Mate van ervaren stress (laag) 1 2 3 4 (hoog)

TIJD: van 8.45 tot 9.15 Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Kletsen met collega’s staand (op kantoor)

9.00 uur aan het werk PC werk (alleen) zittend

140 Appendix I

DATUM: / /200____ TIJD: van

______ tot ______

Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Mate van ervaren stress (laag) 1 2 3 4 (hoog)

TIJD: van ______ tot ______

Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Mate van ervaren stress (laag) 1 2 3 4 (hoog) TIJD: van

______ tot ______

Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Mate van ervaren stress (laag) 1 2 3 4 (hoog) TIJD: van

______ tot ______

Vul in: activiteit, houding, aanwezigheid andere personen (collega, partner etc.), locatie (werk, thuis etc.)

Appendix II

POMS and sleep quality