• No results found

Vertaling ruimtelijke ontwikkelingen in bestemmingsplan

HOOFDSTUK 4 JURIDISCHE PLANBESCHRIJVING

4.2 Vertaling ruimtelijke ontwikkelingen in bestemmingsplan

Wijze van bestemmen

Voorliggend bestemmingsplan bevat diverse bestemmingen. Hierna wordt een overzicht gegeven.

Tevens wordt per bestemming vermeld op welke ruimtelijke ontwikkeling deze betrekking heeft.

bestemming ruimtelijke ontwikkeling

Agrarisch – agrarisch bedrijf Bergdijk 38 Agrarisch – glastuinbouwgebied Waardjesweg 68 Agrarisch met waarden Antoniusstraat 61 Bedrijf – agrarisch verwant Antoniusstraat 49

Groen Loverbosch (zie regels artikel 1.2)

Maatschappelijk Wilhelminastraat 27-31

Recreatie Busselseweg 7

Verkeer Bloemenwijk

Wonen Loverbosch (zie regels artikel 1.2)

Wonen – 1 Wilhelminastraat 33

Wonen – 2 Antoniusstraat 61, Busselseweg 7 en Waardjesweg 68 Waarde – archeologie 1 Centrumgebied

Waarde – archeologie 2 Antoniusstraat 49 en 61, Centrumgebied, Bedrijventerrein, Bergdijk 38, Busselseweg 7

Waarde – archeologie 3 Bloemenwijk, Busselseweg 7, Waardjesweg 68, Centrumgebied, Bedrijventerrein, Bergdijk 38, Wilhelminastraat 27-33

Waarde – cultuurhistorie Wilhelminastraat 27-33

Waterstaat – waterlopen Loverbosch, Busselseweg 7, Waardjesweg 68

Op dezelfde wijze wordt hierna een overzicht gegeven van de gehanteerde aanduidingen en maatvoeringen.

Aanduiding ruimtelijke ontwikkeling

bouwvlak alle ontwikkelingen

bedrijfswoning uitgesloten Wilhelminastraat 27-31

bijgebouwen Wilhelminastraat 33, Loverbosch (zie regels artikel 1.2) bijgebouwen uitgesloten Wilhelminastraat 33

cultuurhistorische waarden Busselseweg 7

gestapeld Wilhelminastraat 27-31

gevellijn Loverbosch

karakteristiek Wilhelminastraat 27

nokrichting Loverbosch (zie regels artikel 1.2) overig – cultuurhistorische

akkers en kampontginningen

Antoniusstraat 61

maximum bebouwd oppervlak Wilhelminastraat 33, Loverbosch (zie regels artikel 1.2)

Veegplan 2016-1 vast te stellen 34 maximum goothoogte Loverbosch (zie regels artikel 1.2), Wilhelminastraat 27-31 overige zone – cultuurhistorische

akkers en kampontginningen

Antoniusstraat 61

paardenhouderij Bergdijk 38

specifieke bouwaanduiding – terugliggende voorgevel

Loverbosch

specifieke vorm van groen - landschapselement

Bergdijk 38

specifiek vorm van recreatie - logies

Bergdijk 38

specifieke vorm van wonen – ruimte voor ruimte

Antoniusstraat 61

specifieke vorm van wonen – parkeren

Loverbosch

specifieke vorm van verkeer - calamiteitenontsluiting

Loverbosch

specifieke vorm van verkeer - langzaamverkeer

Loverbosch

vrijstaand Loverbosch (zie regels artikel 1.2), Heusden oost

Veegplan 2016-1 vast te stellen 35

HOOFDSTUK 5 UITVOERINGSPARAGRAAF / PROCEDURE

5.1 Economische uitvoerbaarheid

Toetsingskader

De Wet ruimtelijke ordening maakt het vaststellen van een exploitatieplan verplicht voor een aantal bouwactiviteiten wanneer de bouw planologisch wordt gemaakt in een bestemmingsplan, een wijziging van een bestemmingsplan, een projectbesluit of een projectafwijkingsbesluit. De bouwplannen waarbij een exploitatieplan verplicht is staan in artikel 6.1.2. van het Besluit ruimtelijke ordening. Dit betreft onder meer plannen voor de bouw van een of meer woningen en de bouw van een of meer andere hoofdgebouwen. Bovendien is een exploitatieplan nodig als locatie-eisen (aan openbare ruimte of woningcategorieën) gesteld moeten worden en/of het bepalen van een tijdvak of fasering noodzakelijk is.

Geen exploitatieplan is nodig indien het verhaal van de kosten van grondexploitatie anderszins verzekerd is en er geen fasering of tijdvak behoeft te worden vastgelegd en geen locatie-eisen (aan openbare weg of woningcategorieën) hoeven te worden vastgesteld.

Door als gemeente alle gronden en opstallen in eigendom te hebben, zelf de grondexploitatie te voeren en de bouwgrond uiteindelijk bouwrijp tegen een marktconforme prijs te leveren wordt ook voldaan aan de eis van verplicht kostenverhaal. De kosten van grondexploitatie worden in dat geval verhaald via de gronduitgifteprijs.

Beoordeling en conclusie

De gemeente heeft inmiddels met de betreffende initiatiefnemers anterieure overeenkomsten gesloten. In deze overeenkomsten is vastgelegd dat de ontwikkelingskosten geheel door de initiatiefnemers worden gedragen. De ontwikkelingen hebben voor de gemeente geen negatieve financiële gevolgen. Het kostenverhaal van de exploitatie is daarmee anderszins verzekerd, waardoor de vaststelling van een exploitatieplan achterwege kan blijven.

5.2 Maatschappelijke uitvoerbaarheid

In het bestemmingsplanproces staan diverse mogelijkheden tot communicatie. De voor dit bestemmingsplan relevante communicatie wordt in dit hoofdstuk belicht.

Inspraak en vooroverleg

Het voorontwerp bestemmingsplan ‘Asten Veegplan 2016-1’ heeft met ingang van 11 december 2015 gedurende 6 weken ter inzage gelegen. Het voorontwerp bestemmingsplan is tevens aan diverse betrokken adviesinstanties en -organen toegezonden in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro).

Gedurende deze periode zijn twee vooroverlegreacties ontvangen. De reacties zijn samengevat en beantwoord in de Nota Vooroverleg en Inspraak, die als bijlage 1 is opgenomen. De reacties hebben geleid tot enkele aanpassingen aan het bestemmingsplan. Daarnaast zijn nog diverse ambtelijke opmerkingen verwerkt.

Veegplan 2016-1 vast te stellen 36 Bergdijk 38

De ruimtelijke ontwikkeling aan Bergdijk 38 vormde gedurende de voorontwerpfase onderdeel van het bestemmingsplan ‘Asten Veegplan 2015-2’. Inspraak en vooroverleg over deze ontwikkeling heeft in het kader van dat betreffende voorontwerpplan plaatsgevonden. Na afronding van de voorontwerpfase is de ruimtelijke ontwikkeling opgenomen in het bestemmingsplan ‘Asten Veegplan 2016-1’.

Het voorontwerp bestemmingsplan ‘Asten Veegplan 2015-2’ is op 16 september 2015 in het kader van het overleg ex artikel 3.1.1 Besluit op de ruimtelijke ordening (Bro) toegezonden naar de provincie. Op 22 oktober 2015 is een vooroverlegreactie van de provincie ontvangen. De reactie is samengevat en beantwoord in de Nota Vooroverleg en Inspraak, die als bijlage 1 is opgenomen. De reactie heeft geleid tot enkele aanpassingen aan het bestemmingsplan.

Vaststelling

Het ontwerp bestemmingsplan Asten Veegplan 2016-1 ligt met ingang van 4 maart 2016

gedurende 6 weken ter inzage. Gedurende deze periode kan een ieder schriftelijke of mondelinge zienswijze naar voren brengen bij de gemeenteraad.

De gemeente Asten heeft 2 zienswijzen ontvangen.

De reacties zijn samengevat en beantwoord in de Nota Zienswijzen, die in bijlage 2 is opgenomen.

De reacties hebben geleid tot enkele aanpassingen aan het bestemmingsplan.

Daarnaast zijn nog diverse ambtelijke wijzigingen verwerkt. De ambtelijke wijzigingen betreffen:

• de verbeelding van de bouwvlakstroken aan de noordzijde van de Dreef. Binnen deze stroken mogen woningen worden opgericht. Omdat de opgenomen onderbrekingen tussen de stroken een belemmering vormen voor een efficiënte verkaveling zijn deze geschrapt.

De bouwvlakstroken zijn ter plaatse van de onderbrekingen doorgetrokken.

• de regels behorend bij de bestemming Wonen-1. Deze bestemming geldt voor het perceel Wilhelminastraat 33. Het doel van de bestemmingswijziging is onder meer om

kamerverhuur rechtstreeks mogelijk te maken. Zekerheidshalve is de bouwregel opgenomen in artikel 11.2.1 hiermee aangevuld.

Binnen 12 weken na ter inzagelegging van het ontwerp bestemmingsplan stelt de gemeenteraad van Asten het bestemmingsplan vast. De vaststelling van het bestemmingsplan dient in principe binnen 2 weken na de vaststelling bekend te worden gemaakt. Hierop zijn twee uitzonderingen. In de hieronder aangegeven gevallen mag het besluit tot vaststelling pas bekend gemaakt worden nadat 6 weken zijn verstreken:

1. Gedeputeerde Staten of de Inspecteur van I&M hebben een zienswijze ingediend en deze zienswijze is niet of niet volledig door de gemeenteraad meegenomen in het vastgestelde bestemmingsplan;

2. De gemeenteraad heeft bij de vaststelling van het bestemmingsplan ten opzichte van het ontwerp van het bestemmingsplan - met uitzondering van het overnemen van de

zienswijze van Gedeputeerde Staten of de Inspecteur van I&M - wijzigingen aangebracht.

Veegplan 2016-1 vast te stellen 37 Beroep

Na vaststelling van het bestemmingsplan Asten Veegplan 2016-1 kan binnen 6 weken na bekendmaking beroep worden ingediend bij de Afdeling Bestuursrechtspraak van de Raad van State. Er staat echter geen beroep open als geen zienswijze is ingediend, tenzij het beroep zich richt tegen wijziging bij vaststelling van het bestemmingsplan.

Veegplan 2016-1 vast te stellen 38

BIJLAGEN

Bijlage 1 Nota Vooroverleg en inspraak Bijlage 2 Nota zienswijzen

Bijlage 3 Ruimtelijke onderbouwing Wilhelminastraat 27-33 Bijlage 4 Ruimtelijke onderbouwing Busselseweg 7

Bijlage 5 Ruimtelijke onderbouwing Antoniusstraat 49

Bijlage 6 Ruimtelijke onderbouwing Antoniusstraat 61 / Waardjesweg 68 Bijlage 7 Ruimtelijke onderbouwing Bergdijk 38