• No results found

De eyecatcher verstoord de ruimte niet, ondanks dat het op moet vallen. Door de vormgeving en het kleurgebruik blijft de sfeer in de ruimte hetzelfde. Bovendien is de eyecatcher niet zo groot, dat men er niet meer langs kan lopen.

Aanbevelingen

Terugkijkend naar het ontwerp en het proces, kunnen er altijd dingen anders of beter. Hier worden nog een aantal aspecten beschreven waar het ontwerp op aangepast kan worden. Verder wordt ook het proces beschreven.

Ontwerp

Er is al het een en ander uitgezocht over een doorzichtig touchscreen, wat het uiteindelijk niet is geworden. Wat wel kan is om het touchscreen onderdeel te maken van het glas. Dit kan door een gat in het glas te maken, of door het touchscreen onder het glas te bevestigen en op het glas een touch folie aan te brengen. Op die manier kan het touchscreen niet meegenomen worden en kunnen de kabels van het touchscreen op een eenvoudigere wijze opgeborgen worden in de eyecatcher.

Verder zijn er nog een aantal kleine dingen die op de interface aangepast kunnen worden. Zoals het veranderen van ‘CTW’ en ‘TNW’ naar respectievelijk ‘Faculteit CTW’ en ‘Faculteit TNW’. Zo is het voor mensen die niet bekend zijn in de Horst duidelijk dat het om de faculteiten gaan. Verder zou er nog een kleine functie aan toegevoegd kunnen worden en dat is dat mensen een berichtje achter kunnen laten. Op die manier kunnen mensen op elkaar reageren. Hiervoor moet er dan eerst ingelogd worden, zodat er geen verkeerde berichten, met scheldwoorden of andere rare dingen, worden achtergelaten. Op het touchscreen zou ook nog meer informatie weergegeven kunnen worden tijdens het zoeken van een bestemming. Als men via de ‘zoek’ pagina op zoek gaat naar bijvoorbeeld Industrieel Ontwerpen, dan zou hier niet alleen de route weergegeven kunnen worden, maar ook bijvoorbeeld een kort stukje tekst over wat IO is. In dit ontwerp worden bewegingssensoren gebruikt voor de gesloten ruimtes in de Horsttoren. Aangezien er veel ruimtes gereserveerd kunnen worden in de Horst, komt de kosten voor de sensoren op een hoog bedrag te liggen. Er zou ook voor gekozen kunnen worden om alleen de gereserveerde ruimtes in het 3D model weer te geven als bezet, zodat de bewegingssensoren niet meer nodig zijn. Wat wellicht ook kan is om de bestaande bewegingssensoren te koppelen aan het 3D model.

Op dit moment ligt er een snoer strak over de grond vanaf het midden van de ruimte tot aan de zijkant. Door de eyecatcher meer naar de zijkant te verplaatsen, wordt de hinder van het snoer ook minder.

Verder kan er nog een tekst op het houten blok komen, wat de mensen moet aantrekken het product te gebruiken. Zo zijn er verschillende touchscreen ontwerpen waarbij staat: “touch me”, of: “vind u route hier”. Zoiets zou ook op de eyecatcher kunnen staan: “Touch and find out”.

Proces

Aangezien het een strakke planning was, is de planning ondertussen iets aangepast. Zo is er geen prototype meer gemaakt, omdat dit alleen van toegevoegde waarde was geweest als het mooi en realistisch werd gemaakt. Hier was de tijd echter niet meer voor. Verder had er meer actie ondernomen kunnen worden om antwoorden te krijgen van ‘verschillende mensen’ op de vragenlijsten, aangezien nu vrij veel Industrieel Ontwerpen studenten hadden gereageerd. Desondanks kwamen de antwoorden veel overeen en werd het goed duidelijk wat studenten en docenten belangrijk vonden. Ook had de vragenlijst voor de ideeën korter gekund, dan hadden meer mensen erop gereageerd, nu zijn er wel een aantal mensen geweest die mondeling feedback hadden gegeven op de ideeën. Verder was het af en toe nodig om een stapje terug te doen en goed op een rijtje te hebben wat er belangrijk was. Tot slot zijn sommige ideeën afgevallen, doordat het niet gebruikt zou worden, zoals bijvoorbeeld het zitgedeelte. Wellicht had dit in de conceptfase verbeterd kunnen worden.

Conclusie

Het doel van deze opdracht was het ontwerpen van een eyecatcher wat als visitekaartje dienst doet voor de faculteit CTW. Verder was het belangrijk dat het ontwerp bij de Horst past, waardoor het ook moet aansluiten op de andere faculteit die in de Horst bevindt, namelijk TNW. Daarnaast is de visie van de UT belangrijk en moet het voldoen aan de eisen van het FB.

Er is onderzoek gedaan naar de visie van de Universiteit Twente, omdat dit ook terug komt in de verschillende projecten op de campus en in de universiteitsgebouwen. Daarnaast was het belangrijk om de faculteiten in kaart te brengen. Dit is gedaan door vragenlijsten op te stellen en informatie te verkrijgen over de verschillende functies. Door de vragenlijsten werd er meteen duidelijk wat belangrijk was, de inhoud van de Horst meer naar voren te laten komen. Dit sluit meteen goed aan op het dienst doen als visitekaartje voor CTW. Verder is het onderzoek uit de analysefase vertaald naar een programma van eisen waaraan het ontwerp moet voldoen.

Er is gekozen voor dit ontwerp, omdat het een technische, moderne, leuke en interactieve manier is om mensen informatie te geven over de Horst en te helpen bij het vinden van de weg. Verder was het de bedoeling dat het een echte eyecatcher werd en met het interactieve 3D model valt het ontwerp dan ook op. Verder wordt het 3D model niet alleen voor het vinden van de weg gebruikt, maar wordt er ook op een nieuwe manier getoond waar de lift zich bevindt en kan men makkelijk en snel zien waar vrije studeerruimtes zijn. Ook het touchscreen wordt al gezien als eyecatcher. Omdat er geen muis of toetsenbord aan te pas hoeft te komen, is het touchscreen erg gebruiksvriendelijk. Verder is de interface duidelijk en simpel en door het aantal functies beperkt te houden, vallen de verschillende functies op. Verder is het een goede en makkelijke manier om informatie te bieden, zonder dat men er echt naar op zoek moet, ook doordat de home pagina van het touchscreen al meteen verschillende projecten laat zien.

Ondanks dat het ontwerp op moet vallen, is de sfeer behouden door het te verbinden met de servicedesk. Dit is gedaan door de uitstraling en materiaal gebruik hetzelfde te houden als de servicedesk. Hierdoor en door de glazen behuizing past de eyecatcher goed in de ruimte. De glazen behuizing in de vormgeving past ook weer bij de Horst zelf. Tot slot zorgen de technische aspecten en de verschillende informatie die te vinden is via het touchscreen ervoor dat het aansluit op CTW. Verder zijn de eisen gebaseerd op de meningen van de studenten en docenten van CTW en TNW, waardoor het ontwerp ook aansluiting heeft met de faculteiten.