• No results found

Verslag VHV-Scheidsrechterscommissie

JI15 7/03/20 Sportcampus Lange Munte

Uilenspiegel HV APOLLOON KORTRIJK (M17)

- - -

JI12 7/03/20 Sportpark De

Weyer HC Leuven 2019 HC PENTAGOON

KORTESSEM - - -

JI09 7/03/20 Sportpark De Weyer

HC Leuven 2019 HC PENTAGOON KORTESSEM

- - -

JI06 7/03/20 De Damburg HANDBALCLUB

ROESELARE ACHILLES

BOCHOLT - - -

JI03 7/03/20 De Damburg HANDBALCLUB

ROESELARE ACHILLES

BOCHOLT - - -

JI16 7/03/20 Sportcampus

Lange Munte APOLLOON KORTRIJK (M17)

DHC OVERPELT 1 - - -

JI13 7/03/20 Sportcampus Lange Munte

APOLLOON KORTRIJK (M17)

DHC OVERPELT 1 - - -

JI10 7/03/20 Sportpark De

Weyer HC

PENTAGOON KORTESSEM

DHC Meeuwen - - -

JI07 7/03/20 Sportpark De

Weyer HC

PENTAGOON KORTESSEM

DHC Meeuwen - - -

JI04 7/03/20 De Damburg ACHILLES BOCHOLT

HC Schoten - - -

JI01 7/03/20 De Damburg ACHILLES

BOCHOLT HC Schoten - - -

JI17 7/03/20 Sportcampus Lange Munte

DHC OVERPELT 1

Uilenspiegel HV - - -

JI14 7/03/20 Sportcampus

Lange Munte DHC OVERPELT

1 Uilenspiegel HV - - -

JI11 7/03/20 Sportpark De Weyer

DHC Meeuwen HC Leuven 2019 - - -

JI08 7/03/20 Sportpark De

Weyer DHC Meeuwen HC Leuven 2019 - - -

5 Verslagen commissies en comités

5.1 Verslag VHV-Scheidsrechterscommissie

Datum: 14-01-2020 – 19H30

Plaats: zaal Collegium, Brusselstraat 253 te 1702 Groot-Bijgaarden

Aanwezig: M. Adamczyk (MA), W. De Boeck (WDB), P. Denis (PD), G. Kerremans (GK), F. Lievens (FL) Regio-aanduiders: W. Janssens (WJ), J-P Verschelde (JPV)

Verontschuldigd: P. Hermans (PH), F. Mulleners (FM), P. Theuwissen (PT), J. Verelst (JV), P. De Mot (PDM) Verslag: GK

1. Het verslag van de vorige vergadering van 27-11-2019 wordt goedgekeurd.

Opmerkingen van PD:

Punt 3: Het overdragen was in eerste instantie zeker tot einde dit jaar. Nadien hang het af van een gesprek met VHV en in welke mate hij zijn achterstand op andere vlakken zal bijgewerkt hebben.

Punt 3b: Wij zijn niet altijd op de hoogte als aanduider van de hangende dossiers om hiermede rekening te kunnen houden. Kan hier een mauw aangepast worden?

2. Platform en situatie PD

Er is een onderhoud geweest met Tina. Wijzigingen in de aanduidingen mogen nu doorgegeven worden aan de VHV en zullen door hen op het platform gezet worden. Afspraken worden nu wel gedwarsboomd door de onbeschikbaarheid van Tessa.

PD doet de aanduidingen nationaal en de B’s. Als er wijzigingen komen voor de B’s kunnen de regio’s deze aanvullen. PD heeft dan meestal geen reserves meer. Probleem de regio’s hebben ook geen overschot aan scheidsrechters en elk niveau vindt zijn wedstrijden belangrijk. De regio’s moeten aldus beoordelen wat ze hier kunnen doen of niet. Het is een beslissing van de regio. Het gevolg zou kunnen zijn dat er op bepaalde wedstrijden geen scheidsrechters meer zijn. Regio’s kunnen zelf bepalen waar een wedstrijd meer belang heeft, in functie van huidig klassement (Liga 2, Liga3, Regio, dames 2e Nationaal..), en bepalen waar het best scheidsrechters staan en waar geen, indien tekort aan scheidsrechters.

3. Dossiers vergoedingen van de scheidsrechters.

Een groot aantal is afgewerkt en in orde, maar lang niet allemaal.

Er lopen zelfs nog scheidsrechters rond die niet weten dat ze een Excel-document moeten invullen en aan de VHV bezorgen.

4. Voorstel aan de PUC over verplaatsingen met beperkte afstand Terug zijn er serieuze reacties van de aanwezigen.

GK leest het voorstel van het P.SCH.C. dat overgemaakt is aan het PUC.

De VHV-Sch.C. beaamd dit voorstel maar vraagt de onmiddellijke toepassing aan de VHV-zijde. Het mag niet de bedoeling zijn dit op de lange baan te schuiven. De toestand in het scheidsrechterskorps over dit onderwerp is ernstig en er dreigen verder verliezen. De VHV kan dit voor eigen rekening beslissen en moet in deze niet wachten dat er uiteindelijk op nationaal vlak al of niet iets geregeld wordt.

5. Generatiekloof in het scheidsrechterskorps

Jonge nieuwe scheidsrechters durven gemakkelijk afhaken als ze vooraan in de 20 zijn. Vrouwtje, werk, huisje, kindjes… Men zou een poging moeten doen deze mensen terug aan te spreken als ze de moeilijkste jaren voorbij zijn, bijvoorbeeld einde de 20.

Ook spelers die stoppen met spelen terug aanspreken.

Men moet ook attent zijn voor de sterk evoluerende maatschappij.

6. Regio scheidsrechters

JPV stelt dat de regioscheidsrechters te dikwijls dezelfde ploegen fluiten. Niet gezond voor de scheidsrechters en ook niet voor de clubs. Eens een uitwisseling met andere regio’s moet realiseerbaar zijn. Dit wordt beaamd en de regio-aanduiders kunnen gerust dergelijke afspraken maken.

Meerdere scheidsrechters zien er tegen op om nog alleen te rijden aan € 0,2 en laten weten te stoppen al dit blijft zonder de 50% extra als vroeger. Vooral in AVB gebeurt dit frequent. Bijvoorbeeld van Antwerpen naar Turnhout, GBSK of Atomix is al een behoorlijke afstand.

Regio moet evalueren of in geval er twee scheidsrechters zijn voor twee wedstrijden, best iedere wedstrijd één Sr krijgt, of één wedstrijd beide SR en de andere wedstrijd geen.

7. IRT-Tornooien

IRT niveau van de scheidsrechterkoppels is te verschillend. Eén koppel Stofferis-De Waele stak er bovenuit. Zij zullen van nabij gevolgd worden bij de toekomstkoppels. Eveneens Kiebooms- Raeymaekers zullen mogelijk een aanduiding krijgen als potentieel TK (dus 2e N dames ..)

8. Gegevens op het platform

De dagen en uren van play-off/play-down wedstrijden staan nog steeds niet op het platform. De aanduidingen kunnen nog niet gebeuren.

Clubs geven gegevens door aan de VHV maar deze komen daarom nog niet direct aangepast op het platform.

9. Technische werkgroep cursussen.

GK geeft een relaas over de werkzaamheden.

De bedoeling is een zekere gelijkvormigheid na te streven naar vorm en inhoud op VHV-niveau. Deze werkgroep kwam voor de eerste keer samen in Groot-Bijgaarden.

Deze eerste samenkomst werd vooral gevuld door de uitwisseling van de manieren van werken. De aanwezigen steunen dit initiatief. Het was wel spijtig dat we de inbreng van Limburg moesten missen.

Cursus scheidsrechter

Er werd vastgesteld dat de manier van werken in AVB en in O-W eigenlijk vrij gelijklopend is. Verschillend zijn onder andere het al of niet afnemen van een praktische proef en fysieke test in het kader van de cursus.

Beiden gebruiken het spelreglementenboekje als cursushandleiding.

De decennia ervaring van de lesgevers maakt dat de regels niet alleen lectuur zijn maar tot leven gebracht worden zodat de cursisten ze beter opnemen met de juiste nuances en het beter beheren van de grijze zones.

De cursus kent overal 6 lesmomenten met in totaal 18 tot 20 uur. Deze tijd is echt noodzakelijk en dikwijls nog te kort om rond te komen.

Men echt weinig geloof aan de zelfstudie.

Een groot verschil is dat men in AVB voldoende mensen heeft om in het eerste jaar alle wedstrijden van de nieuwe koppels te laten begeleiden.

Cursus tafelofficial

Binnen afzienbare tijd wordt het digitaal wedstrijdformulier verwacht. Dit gaat ingrijpende veranderingen meebrengen in de inhoud en vorm van de cursus. Het is dan ook niet opportuun om voor een jaar de cursussen te gaan hervormen. We zullen dit later onmiddellijk

volledig uitwerken als het digitaal wedstrijdformulier voor handen is.

10. Financiële draagkracht waarnemingen

Ter informatieve titel wordt medegedeeld dat er op dit ogenblik een bespreking gaande is over een betere verdeling van de financiële draagkracht over de beide liga’s VHV en LFH. Daar de LFH weinig waarnemers heeft komt deze last voornamelijk op het budget van het scheidsrechterwezen van de VHV. Er moet gestreefd worden naar een beter evenwicht.

11. Rondvraag

GK vraagt of er regels bestaan over reclame op de shirts. Op regio niveau zeker niet.

12. Volgende Vergadering

Zaal Collegium te Groot-Bijgaarden op dinsdag 17-03-2020 om 19.30u.

FL zal voor de reservatie van het lokaal zorgen.