• No results found

Verslag vergadering Coöp. Zuivelfabriek Winterswijk

WINTERSWIJK. Donderdagavond werd in het Café Piek de algemene vergadering gehou-den der legehou-den van de Winterswijkse Coöperatieve Zuivelfabriek.

De voorzitter, de heer J. H. Nijenhuis, opende deze vergadering en gaf de heer J. H. ten Ha-ken, secretaris der W. C. Z., gelegenheid tot het lezen der notulen, die onveranderd werden goedgekeurd.

Hierna bracht de heer Stienstra verslag uit over het jaar 1921. Dit is de 27e keer, dat de heer S.

verslag uitbrengt. Thans wordt er weer begonnen met een nieuwe periode en spreker hoopt, dat die gunstig zal zijn voor de W. C. Z.

Ofschoon 1921 goed werd ingezet, brokkelde dit in de zomer af.

Verder werd de balans 31 December 1921 voorgelezen en werden de verschillende posten door de heer Stienstra toegelicht.

De voorzitter deelde mee, dat de commissie, belast met het nazien der rekeningen over 1921, alles in goede orde had bevonden en werd de Directeur van zijn gehouden beheer gedechar-geerd.

Medegedeeld werd nog, dat in het vervolg elke 3 maanden de rekeningen en boeken zullen worden gecontroleerd, daar het nazien van een geheel jaar te tijdrovend is.

Het bestuur stelde voor, het dividend vast te stellen op 4 procent, waartegen geen bezwaren werden gemaakt.

Ingekomen was een schrijven van Dr. Tervoert, waarin deze met ingang van 1 Juli a.s. zijn ontslag vroeg, waarmede de vergadering zich kon verenigen.

Verder werd nog door de voorzitter meegedeeld, dat de heer M. Hijink te Huppel als lid had bedankt. De heer Hijink is echter ook commissaris en heeft nog zitting tot einde 1922.

Bij rondvraag deelt de directeur nog mee, dat thans een goeden prijs voor de boter wordt ge-maakt en dat deze thans naar Parijs wordt verzonden. In de le helft van januari werd als mid-denprijs gemaakt f 2,336, terwijl in de 2e helft f 2,274 werd verkregen. Ofschoon vele boterfa-brieken in Parijs geen goeden prijs kunnen bedingen, is dit met de boter der W. C. Z. zeer gunstig.

Men heeft nu ongeveer f 600 per dag meer gemaakt dan indien men aangesloten was geweest bij de bond van Zuivelfabrieken. Ook de Friesche Zuivel-export, die over 't algemeen goede waar levert en daarvoor een goeden prijs krijgt, kon deze prijzen niet bedingen. Vroeger hield de handel op Parijs in 't laatst van April op, omdat dan Frankrijk zelf boter genoeg kon produ-ceren. Als dit ook nu weer 't geval is, zal de boterprijs zeer zeker weer vallen. Denemarken kan op Parijse markt niet goed met Nederland concurreren, omdat men in Parijs ongezouten, boter vraagt en deze, van Denemarken naar Parijs verzonden licht bederft.

De directeur is echter bang voor lagere boterprijzen, daar Duitsland thans de boter voor 40

een winstgevende zaak zou zijn.

Het bestuur deelt deze zienswijze echter niet en meent, dat dit niet veel voordeel voor de fa-briek zou opleveren. In Aalten heeft men daarmede ook de proef genomen en zou gaarne van deze zaak af willen.

Door de directeur werd nog gewezen op de bestaande melkcontrole-verenigingen, die hier in de gemeente bestaan en zou gaarne wat meer weten van de werking der contróle-verenigin-gen, teneinde eens te kunnen vergelijken met de proeven, die aan de fabriek werden genomen.

Ook werd nog ter sprake gebracht het melken op de boerderijen en heeft de heer Stienstra van de directeur der Landbouwschool gehoord, dat dit nog al wat te wensen overliet.

De heer Stienstra zou het wenselijk vinden, dat de beide jongelui, die voor een paar jaar voor rekening der fabriek een cursus in melken volgden in Zutphen, aan de boerderijen een cursus in melken gaven, waar dan alleen personen, werkzaam zijnde op die boerderij, aan zouden kunnen deelnemen. Indien er gegadigden voor zijn, gelieven zich deze aan de fabriek aan te melden en kan dan daarvoor een regeling worden getroffen.

Daar verder niemand het woord verlangde, werd de vergadering gesloten.

1924

De Graafschap bode 21-03-1924

Verslag verg. De Coöp. Zuivelfabriek Winterswijk.

Donderdagavond hield de Winterswijksche Coöperatieve Zuivelfabriek in het café Piek een algemene ledenvergadering.

Na opening door den heer Nijenhuis, voorzitter der W. C. Z., kreeg de heer ten Ha ken, Secre-taris, gelegenheid tot het voorlezen der notulen. Hierop werd door den heer Schoppers een kleine aanmerking gemaakt.

Verder deelde de voorzitter mede, dat het gekozen bestuurslid J. H. B. Boeijink te Ratum bedankt heeft voor de benoeming. De heer Kamijer heeft bedankt als Commissaris voor de buurtschap Corie.

De heer Kamijer blijft bij zijn besluit en moet er dus een nieuwe stemming plaats hebben. De heer Kamijer werd wederom herkozen, doch was eerst niet te bewegen, deze derde benoeming aan te nemen. Bij een vierde stemming verkreeg de heer Kamijer weer de meerderheid en liet zich na eenige aanmoediging bewegen de benoeming aan te nemen.

Verder werd door het bestuur medegedeeld, dat de bestuursverkiezing heeft plaats gehad en dat de heer J. G. Hijink 28 stemmen had verkregen en de heer B. ten Pas 26 stemmen.

Aangezien in totaal 64 stemmen waren uitgebracht, gebracht, had geen de meerderheid, zoodat een nieuwe stemming moest plaats hebben. Ook bij de tweede stemming kreeg geen der kandidaten de meerderheid, zoodat een derde stemming noodig was.

Intusschen las het bestuur het eenigszins gewijzigde huishoudelijke reglement voor, dat gewij-zigd moest worden door de wijziging der notulen. Dit werd na een kleine wijziging goedge-keurd.

Inmiddels had de verkiezing plaats en verkreeg kreeg de heer J. G. Hijink 55 stemmen en de heer B. ten Pas te Huppel 54 stemmen, zoodat de heer J. G. Hijink op Keunenhuis is gekozen.

De heer Hijink, die niet aanwezig is op de vergadering, zal hierin kennis gegeven worden.

Als nu komt ter tafel het accountantsrapport. Waarna de directeur, de heer J. Stienstra zijn jaarverslag voorlas.

Op dit verslag werd geen aanmerking gemaakt.

De directeur deelt mede, dat men heeft gevraagd de Maandagmorgen melk niet voor Dinsdag mee te geven. Gelukkig wordt hieraan nog wel gehoor geschonken, maar er zijn nog eenige stijfkoppen, die niet willen medewerken.

Besloten werd de onwilligen nogmaals aan te schrijven, daar het voor de melkrijders niet mo-gelijk is alle melk op Maandag te vervoeren.

De heer Droppers (Meerdinkhaken) zou gaarne uitgemaakt zien of in 't vervolg een accoun-tantsrapport als regel zal beschouwd worden en wordt besloten dit aan het bestuur over te la-ten.

Bij zitten en opstaan wordt vervolgens een bewijs gegeven, dat de vergadering vertrouwen

De Graafschap-bode 1924 -12-19