• No results found

– Verslag van de MR vergadering 22-09-2020

Aanwezig: Wouter Brandse, Kirsten Dubbelman, Thimo Durand, Yara

Hoppenbrouwers, Ben Kiekebeld, Deniz Sözeri, Sanne de Viet (secretaris), Robert-Jan Wes (vz), Renate de Vries (sl), Frans van Stokhem (sl), Manon Verschoor (sl).

1. Opening en vaststellen agenda.

Voorstelrondje van de nieuwe MR leden, Yara en Deniz. Eerste vergadering met Frans van Stokhem, conrector.

Mededelingen uit de MR:

- Instemming schoolgids door oudergeleding.

- PTA en examenreglementen: vragen zijn gesteld aan de examensecretarissen.

2. APL.

SL: Twee weken voor de stukken zijn soms wat kort dag, graag één week.

Streven is wel op dit tijd te doen.

MR: Voorzitter zal tijdig communiceren met de SL over de stukken.

MR maakt de afspraak om de APL los in de mail te zetten.

3. Evaluatie schooljaar 2019-2020.

MR: Hoe krijg je alle docenten mee in formatieve evaluatie én meer coaching?

SL: Studiedag hierover ging niet door. Leerdoelen zijn hier belangrijk in.

Studiedag in november lijkt ook niet haalbaar, dus deze moet op een andere manier. Wordt verder opgepakt, gesprek met secties hierover wordt

gevoerd. Onderwijskundige mailt een onderzoek naar de MR over invloed van meer/minder cijfers.

MR: Had deze studiedag niet veel eerder moet plaatsvinden: gebrek aan kennis bij docenten was het probleem. Nu bestaat het risico dat deze opnieuw wordt uitgesteld. De afspraak was dat de feedback uit formatief evalueren een

succesfactor was voor het slagen van de vermindering van toetsen. Een SO kan ervoor zorgen ervoor dat leerlingen wat harder gaan werken als ze door krijgen dat het niet zo goed gaat. Daarnaast is het plan anders gepresenteerd dan hoe het is uitgewerkt.

SL: Dat maar een deel mee deden aan de cursus betekenden niet dat de rest niet op de hoogte was van formatieve evaluatie. Daarnaast gaven de extra SO’s geen extra inzicht in hoe de leerling ervoor stond. Het is zeker een punt van zorg dat het langer heeft geduurd en niet zo is gegaan als gepland, want formatief evalueren helpt bij betere cijfers. Stappen die gezet gaan worden: Kwalitatief onderzoek (evaluaties met leerlingen en docenten) en cijfervergelijking en vervolgens een actieplan.

SL: Onderwijskundige en conrector zullen deze evaluatie oppakken, maar dit is nog niet volledig gelukt. Angst bestond bij de MR dat te weinig toetsen voor mindere resultaten. Wat het effect op de cijfers is, is lastig in verband met corona.

Cijfers zijn ook niet direct te vergelijken in veel gevallen maar daar werkt men aan. Er komt een plan om beter zicht te krijgen op hoe leerlingen ervoor staan. En

15

er wordt gewerkt aan coaching op het gebied van formatief evalueren.

Evaluatie coronaperiode

SL: Meeste docenten gaven aan een digitale studiewijzer voor onderbouw te willen, waarin ook afgetekend kan worden. Wordt aan gewerkt i.s.m.

Peppels. Meeste resultaten van de enquête gaven geen significante verschillen in resultaten tussen de verschillende teams. In onderbouw mavo wordt al veel met Quayn gewerkt, in andere afdelingen minder. Scholing voor Quayn gaat nog komen (waarbij aandacht moet zijn voor het vinkje om wel of niet terug te kunnen gaan naar de vorige vraag, fraudegevoeligheid vs. prettig werken voor de

leerling).

Er zijn in de enquête verschillende vragen gesteld over mentorgesprekjes, die verschillende resultaten gaven. 20% van de mentoren heeft niet met alle

mentorleerlingen contact gehad. Zij bleken vooral digitaal contact te zoeken en niet te bellen. In een nieuwe periode gaat hier meer aandacht naartoe, juist belangrijk om zicht op leerlingen te houden. Met de docenten waar het om ging zijn gesprekken gevoerd.

Toetsen met camera kan i.v.m. privacy een probleem zijn. Met achtergrond laten blurren en opnamestand uit kan het wel. Hier komt een protocol voor.

Hybridesysteem is niet goed bevallen. Moet anders als dit eventueel nog aan de orde zou komen.

OMR: Complimenten voor aantal respondenten. Wel zorgelijke cijfers, vooral over het aantal docenten dat verwacht dat er een aantal leerlingen achterstand heeft opgelopen. Ook zorgen over weer een nieuwe eventuele hybride periode, gezien aantal leerlingen dat thuis zit.

SL: Morgen vergadering in de schoolleiding over hoe we leerlingen die thuis zitten gaan betrekken bij school. Voor leerlingen die achterstanden hebben opgelopen in de coronatijd is een subsidie aangevraagd. Hiervoor wordt een 3-stapsplan opgesteld. Leerlingen konden zich opgeven en informatie uit

overgangsvergaderingen wordt hiervoor gebruikt. Er zijn drie studenten op school aanwezig voor extra ondersteuning. Bijles in groepen voor een aantal vakken. De vraag is overweldigend, dus tweede aanvraag voor subsidie gedaan, zodat

het na de kerstvakantie kan worden doorgezet. Individueel maatwerk. Ook examentraining mogelijk van één dag over stof van voorexamenjaar. Collega’s hebben extra uren gekregen om met aantal groepen waar zorgen over zijn extra aan de slag te gaan.

OMR: 40% van docenten geeft aan dat men onvoldoende is toegerust om thuis te werken: hoe komt dat? Wat doet de SL om deze docenten te helpen?

SL: Een aantal docenten gesproken, verschillende oorzaken, bijv. geen wifi, geen goede headset/werkruimte/laptop. Moet nog worden ondergezocht. Er waren wel spullen op school te leen (laptops, headsets, etc) en er waren

werkplekken op school. Niet duidelijk of deze 40% hele periode problemen heeft gehad of bijvoorbeeld alleen aan het begin.

LMR: 85% van de docenten zegt dat een deel van de leerlingen meer zelfstandigheid aan kunnen. Hoe groot is dat deel en wat wordt hiermee gedaan?

SL: Sluit aan bij meer eigenaarschap bij leerlingen. Maar dus ook leerlingen die meer begeleiding nodig hebben. Dus vraagt dit om maatwerk.

16

Uit leerlingenenquête kwam hetzelfde resultaat, maar niet met een eenduidig percentage. We gaan ermee aan de slag.

PMR: Pas laat verplichting tot geven van instructielessen. De SL had eerder kaders moeten schetsen voor online lessen. Zowel kwantitatieve als kwalitatieve verschillen tussen docenten waren hierdoor erg groot. Een voorbeeld hiervan is dat er door sommige docenten veel online lessen zijn gegeven en door anderen veel minder. Daarom lastig in te schatten waar hiaten zitten bij

mentorleerlingen. SL had actiever kunnen handelen. Bij een volgende lockdown mag de SL meer controleren van, en verplichten voor, docenten om de

verschillen te minimaliseren. (Niet alleen een vragenuurtje bijvoorbeeld).

4. Evaluatie start schooljaar.

SL: Fijn om iedereen weer te zien. Aantal gevallen op school gehad. Veel

gaande daar omheen. Veel zorgen en vragen, ook zelf veel vragen: proberen om in te spelen op de huidige situatie. Veel contact met GGD, duurt soms lang, maar we proberen naar hen te luisteren en hun adviezen op te volgen. In het begin waren er enkele gevallen, nu zijn er in de bovenbouw meerdere leerlingen die langere tijd thuis zijn. Sommige ouders houden vrienden van leerlingen die

positief getest zijn uit voorzorg thuis. De SL onderzoekt opties om leerlingen thuis te betrekken bij het onderwijs. Er zijn webcams aangeschaft, maar gezien privacy niet voor iedereen wenselijk. We denken na over mogelijke toekomstige hybride- of lockdown fase. Nog niet over uit, wordt morgen over vergaderd. We

onderzoeken mogelijkheid tot aanschaf van nieuwe laptops voor docenten.

Willen we zo snel mogelijk een structurele oplossing voor hebben.

OMR: Is het niet mogelijk om leerlingen een soort integriteitsverklaring te laten ondertekenen dat leerlingen thuis geen opnames o.i.d. van maken?

SL: Goede aanvulling. Wordt zeker meegenomen.

PMR: De GGD houdt 15 minuten binnen 1,5 meter aan, maar sommige

leerlingen die een lesuur aan een driehoekstafel hebben gezeten bij een leerling die besmet is, worden niet benaderd. Dat werkt verwarrend.

SL: Klopt, voor ons ook niet altijd duidelijk wat de beweegredenen zijn van de GGD om bepaalde leerlingen wel als nauw contact te benaderen en anderen niet.

OMR: Er was een kind positief getest op zaterdag, pas op maandag

contactonderzoek, toen waren aantal leerlingen die nauw contact waren al op school en moesten weer naar huis. Is het mogelijk om uit voorzorg een klas of een specifiek groepje leerlingen thuis te houden bijvoorbeeld, totdat

contactonderzoek is gedaan? Zou je daar als school een lijn in kunnen kiezen?

SL: Lastig, je gaat op een andere stoel zitten. Goed om over te hebben, we gaan het meenemen.

PMR: Maatregelen kunnen beter zoals na lessen zo veel mogelijk thuiswerken, vergaderingen online. Op school werken levert onnodig veel contact momenten op.

LMR: Sommige leerlingen durven niet meteen terug naar school als ze weer

17

hersteld zijn. Naming&shaming, niet duidelijk wat regels zijn (bijv. wel verkouden maar negatief getest gewoon naar school.)

SL: Vervelend om dit te horen: dit zal in de mentorlessen worden opgepakt.

5. PTA + Examenreglement.

Voorzitter heeft contact gehad met examensecretarissen over enkele punten. De vragen van de MR zijn gesteld en beantwoord. Instemming vindt schriftelijk plaats.

De MR stemt in met de PTA’s VMBO/HAVO/VWO.

De MR stemt in met de examenreglementen VMBO/HAVO/VWO.

6. Schoolgids.

Afvaardiging heeft deze gelezen.

De Oudergeleding van de MR stemt in met de schoolgids.

7. Portefeuilleverdeling SL.

PMR: Doordat er een conrector bij is, zijn er dan speerpunten bijgekomen of taken groter geworden? En zijn leermiddelen en financiën twee verschillende portefeuilles?

SL: Er is meer ruimte gekomen bij de afdelingsleiders, met name h/v bovenbouw.

Eigenlijk andersom: schoolleiding had te veel werk, er moest juist ruimte komen.

8. Rondvraag.

PMR: Worden alle inschrijvingen voor de extra ondersteuning tegelijk gestart, of is er bijvoorbeeld voorrang voor examenleerlingen?

SL: Morgen mee bezig, snel streep onderzetten en dan starten. In principe geen voorrang.

PMR: Mag een laptop worden aangeschaft van persoonlijk budget?

SL: Nee, geen spullen van persoonlijk budget. Kan wel via cafeteriaregeling.

PMR: Waarom nieuwe beeldschermen terwijl er wordt ingezet op laptops?

SL: Die stonden er al heel lang, maar waren nog niet gemonteerd.

De voorzitter sluit de vergadering om 21.05 uur.

18