• No results found

Governance

In het verslagjaar is de governance aangepast. Met goedkeuring van de Raad van Toezicht (RvT) heeft het bestuur ervoor gekozen de bestuurlijke verantwoordelijkheid neer te leggen bij de directeur. Mede onder invloed van politieke opvattingen en de afspraak die de PO Raad met de minister van OCW heeft gemaakt, is er bovendien voor gekozen de RvT anders in te richten en na een overgangsperiode van twee jaar volledig onafhankelijk te doen zijn. De aangesloten schoolbesturen vormen in de nieuwe structuur samen een deelnemersraad.

PassendWijs volgt zonder uitzonderingen in de governance de Code Goed Bestuur PO Raad.

Tot de besluitvorming in de vergadering van 11 november 2019 was de governance als volgt ingericht. Het bestuur bestond uit vijf bestuurders van aangesloten schoolorganisaties. Alle overige bestuurders van aangesloten schoolorganisaties vormden de Raad van Toezicht. De jure was er dus een scheiding van bestuur en toezicht. In de beleving van politieke stakeholders was het toezicht niet onafhankelijk en droeg het bestuur een dubbele pet: die van het eigen schoolbestuur en die van het samenwerkingsverband. De dagelijkse uitvoering van het beleid en leiding van de organisatie was opgedragen aan een directeur met een ruim mandaat.

Eind 2018 werd een onafhankelijk extern voorzitter van het bestuur en van de RvT benoemd met als specifieke opdracht on de governance structuur te professionaliseren en in overeenstemming te brengen met de

hedendaagse eisen.

Vanaf 11 november is de governance anders ingericht. Op die datum is de RvT in nieuwe samenstelling benoemd. Deze bestaat uit vier personen. Twee leden zijn onafhankelijk. Een van hen is op voordracht van de OPR benoemd. De twee andere leden zijn uit de kring van de deelnemers geworven en voor twee jaar benoemd.

Vooruitlopend op de nieuwe structuur is in de zomer met ingang van 11 november de directeur tot directeur-bestuurder benoemd.

De onafhankelijk voorzitter is voorzitter van de deelnemersraad en de RvT maar is daarvan geen lid en heeft daarin geen stem.

De deelnemersraad gaat als eigenaar en netwerkorganisatie over het beleid op hoofdlijnen. Onderdeel van de vernieuwing van de governance is het verstevigen van de wijze waarop de deelnemersraad het ‘eigenaarschap’

van het beleid met betrekking tot het passend onderwijs invulling geeft. De wijze waarop de doelmatige inzet van middelen door de schoolbesturen wordt verantwoord, is bij de invulling van het ‘eigenaarschap’ betrokken.

De RvT ziet toe op de besturing en bedrijfsvoering en adviseert de deelnemersraad met betrekking tot de goedkeuring van beleid, begroting en jaarstukken.

Samenstelling RvT

In de vergadering van 11 november 2019 zijn de leden van de RvT op voordracht van de

Benoemingsadviescommissie (BAC) benoemd. De BAC hanteerde daarbij de profielschetsen die eerder dat jaar door bestuur en RvT waren goedgekeurd en hadden de instemming van de OPR. De

benoemingsadviescommissie bestond uit twee leden door en uit de deelnemers benoemd en de voorzitter van de OPR. De onafhankelijk voorzitter en de directeur-bestuurder a.i. waren als adviseurs van de BAC bij de procedure betrokken.

De RvT bestaat uit vier leden. Twee leden zijn door en uit de deelnemersraad benoemd. Een lid is onafhankelijk openbaar geworven en neemt de voordrachtszetel van de OPR in. Het tweede onafhankelijke lid is eveneens openbaar geworven.

De RvT heeft begin 2020 in de nieuwe structuur twee commissies ingesteld: een renumeratiecommissie en een auditcommissie.

Toezicht

De RvT in oude samenstelling is in het verslagjaar 2 keer bijeen geweest. Naast de managementrapportages is onder meer gesproken en besloten over de volgende onderwerpen:

 De governancestructuur inclusief de profielschetsen van de RvT leden

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 21

 De benoeming van de leden van de BAC

 De benoeming van de leden van de RvT

 De benoeming van de directeur tot directeur-bestuurder

 De aanstelling van een interim directeur-bestuurder bij ziekte van de directeur-bestuurder

 De begroting en het benodigde weerstandvermogen

 De jaarstukken inclusief het accountantsverslag en de risico-inventarisatie

 Het ondersteuningsplan 2019-2023

 Het functioneren van de directeur-bestuurder

De RvT in nieuwe samenstelling heeft behalve de startbijeenkomst op 11 november 2019 geen formele vergadering in 2019 gehad. Op 6 december is een beleidsdag voor alle deelnemers bijgewoond en op 13 januari 2020 heeft de eerste vergadering plaatsgehad.

Renumeratiecommissie

In de oude structuur vormde het bestuur een renumeratiecommissie die als werkgever van de directeur functioneerde. In formele zin is Flores Onderwijs (v/h De BasisFluvius) de werkgever en werkt de directeur op detacheringsbasis.

Auditcommissie

In de oude structuur tot 11 november 2019 was er geen auditcommissie. Één van de leden van het Dagelijks Bestuur gaf toelichting op de jaarrekening.

Rechtmatige en doelmatige besteding van middelen

De RvT is van mening dat de middelen van samenwerkingsverband PassendWijs conform de

begroting rechtmatig en doelmatig zijn ingezet. Wat betreft de doelmatigheid van de middelen die aan de schoolbesturen beschikbaar zijn gesteld ligt de verantwoording bij de betreffende besturen.

Klankbord

De RvT en de directeur-bestuurder ad-interim zijn onmiddellijk na de inwerkingtreding van de nieuwe structuur vanuit de klankbordrol intensief met elkaar in gesprek gegaan. Het aantal complexe onderwerpen waarmee bestuur en raad werden geconfronteerd, vergen extra aandacht en inzet.

De voorzitter heeft tenminste eenmaal voor elke vergadering van de RvT (en de deelnemersraad) bilateraal overleg met de directeur-bestuurder (in de oude structuur met de directeur). In dat overleg komen alle onderwerpen ter sprake waarover de bestuurder van gedachten wil wisselen. Ook de ontwikkeling van de directeur-bestuurder, van het team en eventuele weak signals komen aan de orde. Tussentijds is er contact indien daar aanleiding toe is.

Samenstelling en vergoeding

Naam Rol Schoolbestuur (of

primaire functie)

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 22 voor Sociaal

Pedagogische Zorg Lid RvT stichting Cadans Primair

Alien Cnossen Onafhankelijk id.

Voorzitter Auditcommissie

Directeur AVS Academie

Voorzitter van het bestuur van De Groene Hart Bibliotheek in Woerden

Lid Raad van Toezicht Lowijs Porquin in Bergen op Zoom Lid Raad van Toezicht Kalisto Woerden

2019-11 2023-11

Yvonne Smits Lid

Lid remuneratie commissie

Bestuurder Wonderwijs

2019-11 2021-11

Michel Buurman

Lid

Lid Auditcommissie

Bestuurder PPO DeLink

2019-11 2021-11

Vergoeding

De leden van de RvT ontvangen een vergoeding op jaarbasis van € 3.000 exclusief eventueel in rekening te brengen BTW. Met de externe onafhankelijke voorzitter is een dienstverleningsovereenkomst gesloten.

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 23

6. Financiën

Deze financiële paragraaf bevat een analyse van de relatie tussen het gevoerde beleid en de staat van baten en lasten. In de jaarrekening worden de afzonderlijke posten en de financiële kengetallen weergegeven.

Het samenwerkingsverband heeft het ondersteuningsplan 2019-2023 opgesteld en vanwege de globale aard en de strategische insteek van het plan dit verder geconcretiseerd in het jaarplan 2020 (en verder). De doelen uit het jaarplan:

 Aanscherpen Missie - ‘Zo thuisnabij mogelijk Onderwijs’

 Versterken basisondersteuning

 Terugdringen bureaucratie

 Samenwerking met ketenpartners versterken

Het kalenderjaar 2019 heeft voor het samenwerkingsverband PassendWijs in het teken gestaan van een bijzonder jaar:

 De overgang vanuit de governance naar het model van een directeur-bestuurder met een Raad van Toezicht en een deelnemersraad;

 Wegens langdurige ziekte van de directeur Mw. José Lemmers wordt zij sinds 16 augustus 2019 vervangen door Mw. Joke F.M. Zwanenburg;

 De overdracht van de financiële administratie die voorheen door De Onderwijsspecialisten (DOS) werd verricht naar het administratiekantoor ObT;

Bovenstaande redenen zijn er de oorzaak van dat in 2019 de focus heeft gelegen op continuïteit van de organisatie en het staande beleid.

Ook de afdrachten voor het schooljaar 2019-2020 richting de schoolbesturen zijn gebaseerd op staand beleid.

De bedragen per leerling voor de afdrachten zware ondersteuning en lichte ondersteuning zijn hetzelfde gehouden als in schooljaar 2018-2019.

Dit heeft gevolgen gehad voor het resultaat van 2019. Dit wordt hieronder verder toegelicht.

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 24

6.1 Exploitatierekening

De indeling conform het EFJ model ziet er als volgt uit:

In 2019 heeft het samenwerkingsverband PassendWijs een positief exploitatieresultaat behaald van ruim € 255.000. Dit is € 249.400 hoger dan het begrote positieve resultaat van € 5.900.

Vanwege eerder genoemde redenen was er in 2019 weinig ruimte voor nieuw beleid en heeft het samenwerkingsverband zich gefocust om in elk geval de bestaande situatie te kunnen continueren.

Gedurende 2019 is er veelvuldig contact geweest tussen het administratiekantoor en PassendWijs om de financiële situatie goed te monitoren.

Het resultaat van € 255.300 wordt toegevoegd aan een nieuw te vormen bestemmingsreserve, hiermee wordt de totale reserve opgehoogd tot ruim € 1.1m. Deze bestemmingsreserve is bedoeld om in 2020 een extra uitkering aan de schoolbesturen te doen ter compensatie van de forse daling van het bedrag van zware ondersteuning per leerling (redenen voor deze daling zijn het einde van de vereveningsperiode per 1-8-2020, de stijging in het S(B)O en de krimpsituatie).

In de continuiteïtsparagraaf wordt een nadere toelichting gegeven.

Omdat bovenstaand exploitatieoverzicht op basis van het EFJ-model (Electronische Financiële Jaarrekening, een universeel model voor alle onderwijs sectoren van OCW, maar voor alle sectoren aangepast aan de specifieke situatie) niet voldoende inzicht geeft in de activiteiten van het samenwerkingsverband, worden hieronder de begroting en de realisatie per programma nader toegelicht in het programmaoverzicht over 2019:

3 Baten Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

3.1 Rijksbijdragen OCW 16.607.600 16.156.500 16.336.600

Totaal baten 16.607.600 16.156.500 16.336.600

4 Lasten Realisatie Begroting Realisatie

2019 2019 2018

4.1 Personeelslasten 2.065.800 2.051.100 1.757.200 4.2 Afschrijvingen 12.000 8.800 9.800 4.3 Huisvestingslasten 32.400 30.000 30.000 4.4 Overige lasten 204.000 200.000 144.600 4.5 Doorbetalingen aan schoolbesturen 14.038.000 13.860.700 13.804.600

Totaal lasten 16.352.200 16.150.600 15.746.200

Saldo baten en lasten 255.400 5.900 590.400

5 Financiële baten en lasten

5.5 Financiële lasten 100 - 100 Saldo financiële baten en lasten 100- - 100-Totaal resultaat 255.300 5.900 590.300

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 25 Baten

De baten zoals hierboven beschreven kunnen worden opgesplitst in drie bekostigingsstromen:

Lichte ondersteuning Zware ondersteuning Schoolmaatschappelijk werk

Binnen de lichte en zware ondersteuning wordt onderscheid gemaakt in personele en materiële bekostiging.

Dit komt hieronder verder aan bod.

Lichte ondersteuning

De lichte ondersteuning bestaat uit een personeel deel en een materieel deel en wordt gebaseerd op het leerlingaantal binnen het samenwerkingsverband vermenigvuldigt met een normbedrag. Het leerlingaantal van het personele deel heeft als grondslag T-1 (voor schooljaar 2019-2020 dus 1 oktober 2018) en wordt beschikt op schooljaar.

Begroting Realisatie Realisatie -/- % afwijking t.o.v.

begroting begroting

Totaal baten € 16.156.800 € 16.607.600 € 450.800 2,8%

Bekostiging lichte ondersteuning SWV € 4.908.300 € 5.042.200 € 133.900 3%

Bekostiging zware ondersteuning SWV € 10.837.200 € 11.132.700 € 295.500 3%

Verevening zware ondersteuning € 294.700 € 308.300 € 13.600 5%

Schoolmaatschappelijk werk € 116.600 € 124.400 € 7.800 7%

Totaal Afdrachten (via DUO) € 6.586.300 € 7.014.800 € 428.500 6,5%

afdracht so, teldatum (via DUO) € 6.586.300 € 7.014.800 € 428.500 7%

Totaal resteert voor programma's € 9.564.600 € 9.337.600 € -227.000 -2%

Programma's

866 Management en Organisatie € 702.000 € 874.000 € 172.000 25%

868 Groeibekostiging € 591.000 € 660.000 € 69.000 12%

875 Afdrachten zware ondersteuning € 2.098.700 € 2.049.400 € -49.300 -2%

876 Afdrachten lichte ondersteuning € 2.052.900 € 2.012.200 € -40.700 -2%

1510 Afdrachten inzet LO € 975.000 € 986.200 € 11.200 1%

874 SBO > 2% € 912.000 € 979.600 € 67.600 7%

889 Groeiregeling SBO € 215.700 € 253.100 € 37.400 17%

1514 Expertise SO Ondersteuningsteam € 1.292.200 € 1.247.300 € -44.900 -3%

1512 LO Projecten € 295.600 € 257.700 € -37.900 -13%

1513 ZO Projecten € 429.500 € 18.100 € -411.400 -96%

Saldo financiële baten en lasten € - € 100 € 100 0%

Saldo baten en lasten € 5.900 € 255.300 € 249.400 4227%

2019

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 26 Het materiële deel wordt beschikt op kalenderjaar en heeft ook als grondslag T-1 (voor 2019 geldt dus het leerlingaantal op 1 oktober 2018).

Zware ondersteuning

In de beschikkingen van de zware ondersteuning wordt een normatief bedrag per leerling in het

samenwerkingsverband bekostigd. De zware ondersteuning personeel wordt net als de lichte ondersteuning op schooljaarbasis bekostigd, de zware ondersteuning materieel op kalenderjaar.

Daarnaast ontvangt het samenwerkingsverband een vereveningsbijdrage op basis van het verschil tussen het landelijk deelnamepercentage SO en het eigen deelnamepercentage SO op 1 oktober 2011.

Samenwerkingsverband PassendWijs kent een negatieve verevening. Dit betekent dat de bijdrage afneemt tot

€ 0 vanaf het schooljaar 2020-2021. Op basis van het daadwerkelijke leerlingenaantal in het SO (aan de hand van de categorie-indeling licht, midden en hoog) worden vervolgens bedragen in mindering gebracht op de brutobaten.

In bijgaand schema staan de vereveningspercentages (op school- en kalenderjaar):

Personeel schooljaar

Negatieve verevening Materieel

kalenderjaar

2015-2016 100% 2015

2016-2017 95% 2016

2017-2018 80% 2017

2018-2019 60% 2018

2019-2020 30% 2019

2020-2021 0% 2020

Te zien is dat in schooljaar 2015-2016 het vereveningsbedrag 100 % was. 2016-2017 laat een kleine daling zien (95% van het vereveningsbedrag wordt dan nog betaald), maar de hoge daling vindt plaats vanaf schooljaar 2017-2018 (van 80 % in 2017-2018 naar 0 % in 2020-2021).

Schoolmaatschappelijk werk

Voor ‘gewichtenleerlingen’ binnen het samenwerkingsverband is de subsidie schoolmaatschappelijk werk in het leven geroepen. Vanaf het schooljaar 2019-2020 wordt de beschikking voor schoolmaatschappelijk werk gebaseerd op de nieuwe norm, de achterstandscores. Deze worden berekend op basis van gegevens van het CBS. Voor het schooljaar 2019-2020 wordt per achterstandscore een tarief uitgekeerd van € 12,68 per score.

In 2019 heeft het samenwerkingsverband net wat meer middelen ontvangen dan begroot (€ 7.800).

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 27

6.2 Programma’s

Hieronder wordt per programma toegelicht wat er in 2019 is gerealiseerd.

866 Management en Organisatie

Het programma Management en Organisatie is boven de begroting uitgekomen (€ 172.000). De belangrijkste oorzaken zijn extra loonkosten in verband met vervangingskosten voor een regiocoördinator, veel hogere scholingskosten dan begroot (o.a. voor de herinrichting van Kindkans en de implementatie AVG) en nagekomen facturen van de schoolbesturen voor inhuur van extern personeel uit 2018.

868 Groeibekostiging

In 2019 is hieraan € 69.000 meer uitgegeven. De hogere uitgaven worden veroorzaakt doordat de

groeibekosting voor 2018-2019 en 2019-2020 hoger uitpakten dan begroot. Voor de begroting van 2020 is dan ook uitgegaan van dit hogere bedrag.

875 Afdrachten zware ondersteuning

De lagere afdracht inzake zware ondersteuning wordt veroorzaakt door een hogere afname van het totaal aantal leerlingen binnen het samenwerkingsverband dan waarmee in de begroting rekening was gehouden.

876 Afdrachten lichte ondersteuning

Ook deze lagere afdracht dan begroot wordt voornamelijk veroorzaakt door een hogere afname van het leerlingaantal dan begroot waardoor het totaal aantal beschikbare middelen is afgenomen.

1510 Afdrachten inzet LO

Dit programma betreft de afdracht die het samenwerkingsverband doet aan de aangesloten schoolbesturen die de schoolcontactpersonen in dienst hebben. In 2019 is hieraan net wat meer uitgegeven dan begroot. Dit wordt veroorzaakt door extra kosten in verband met ziektevervanging. Dit is niet begroot, ook niet in de begroting 2020.

874 SBO >2%

Aan dit programma is ruim € 67.000 meer uitgegeven dan begroot. Dit komt doordat er uiteindelijk meer leerlingen in het SBO zitten dan waar in de begroting rekening mee is gehouden. Hierdoor is deze verplichte bijdrage aan het SBO toegenomen.

877 Schoolmaatschappelijk werk

De uitkering voor dit programma geschiedt op basis van plannen die de schoolbesturen kunnen indienen bij het samenwerkingsverband. In 2019 zijn er geen plannen ingediend waardoor er geen lasten te zien zijn in de exploitatie met betrekking tot dit programma. Het grootste deel van deze niet uitgekeerde bedragen is op de balans gezet. De reservering voor dit programma is inmiddels opgelopen tot een bedrag van € 531.000. In 2020 worden deze gelden gedeeltelijk (€ 245.000) uit gekeerd aan de schoolbesturen om hiermee tijdelijk het fors lager geworden bedrag per leerling voor de zware ondersteuning te compenseren.

889 Groeiregeling SBO

Deze afdracht is voor de groei van het sbo van 2 oktober tot 1 februari. Bij groei van het SBO in die periode moet het samenwerkingsverband hiervoor verplicht een bijdrage leveren aan deze groei. In totaal is hieraan € 37.400 meer uitgegeven dan begroot. Dit wordt veroorzaakt door een grotere toename van de

groeibekostiging voor het schooljaar 2019-2020 dan waar in de begroting rekening mee is gehouden.

1514 Expertise SO ondersteuningsteam

Voor de inzet van de diverse ambulant begeleiders binnen de regio heeft het samenwerkingsverband een bedrag opgenomen en dit komt ten laste van de zware ondersteuningsmiddelen.

Voor de bepaling van de hoogte van dit bedrag is het vastgestelde bedrag uit de begroting 2019 voor het schooljaar 2017-2018 genomen. Het daarbij behorende totale leerlingaantal is op 100% gesteld. De bedragen voor de komende jaren zijn vervolgens vastgesteld door de nieuwe leerlingaantallen hieraan te relateren en dit percentage los te laten op het destijds vastgestelde bedrag. Hierdoor varieert het te begroten bedrag met de ontwikkeling van het leerlingaantal.

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 28 In 2019 is er net wat minder gebruik gemaakt van de inzet van de ambulant begeleiders dan waar in de

begroting rekening mee was gehouden.

1512 LO Projecten

Naast de afdrachten voor lichte ondersteuning heeft het samenwerkingsverband een aantal uitgaven die ten laste worden gebracht van de middelen voor lichte ondersteuning.

In de begroting was rekening gehouden met een post voor uitgaven aan hoogbegaafdheid. Hieraan is in 2019 niks uitgegeven. Dit is de belangrijkste oorzaak voor de lagere uitgaven aan dit programma.

1513 ZO Projecten

Voor dit project zijn de volgende bedragen begroot:

- Nieuwe TLV € 349.500

- Bovenregionale inzet € 80.000

De kosten voor dit project zitten verweven in de andere projecten. In 2019 was er vrijwel geen specificatie van de facturen van de aangesloten schoolbesturen, waardoor het niet mogelijk was om deze kosten apart te registreren. Ook is het, vanwege het ontbreken van duidelijke specificaties, achteraf niet mogelijk om deze kosten te herrubriceren onder de andere projectnummers.

6.3 Continuiteïtsparagraaf

In de continuïteitsparagraaf wordt inzicht gegeven in de (financiële) consequenties van het voorgenomen beleid. Dit komt tot uiting in de meerjarenbalans en de meerjarenbegroting.

In het jaarverslag dient gerapporteerd te worden over het financiële beleid en de verwachte effecten daarvan in de drie verslagjaren volgend op het huidig verslagjaar.

Onderdelen van de continuiteïtsparagraaf betreffen:

Balansramingen

Kengetallen (personeel per categorie en leerlingenaantallen) Meerjarenprognose van baten en lasten

Toelichtingen op deze onderdelen Leerling prognose

De verwachte daling komt voort uit de krimpregio’s waarin het samenwerkingsverband zich bevindt. Deze lijn/prognose volgt in redelijke mate de al gerealiseerde daling van het aantal leerlingen in de periode 2011-2018.

Het aantal leerlingen in het SO voortkomend uit het samenwerkingsverband is leidend voor de aftrek. Voor de prognose van het aantal leerlingen in het SO vanaf 1 oktober 2020 is nog een lichte toename begroot, daarna een zeer lichte daling. Met de kennis van de huidige situatie en de ontwikkelingen in de afgelopen jaren, is het realistisch om een hoger percentage voor 2020 te hanteren in de meerjarenbegroting.

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 29 De leerlingaantallen in het SO leiden tot de bovenstaande deelnamepercentages, deze tabel geeft de

werkelijke percentages weer tot en met 1 oktober 2019. De prognoses zijn gebaseerd op iets teruglopend deelnamepercentage na de stijging per 1 oktober 2020.

Personeel

Samenwerkingsverband PassendWijs heeft geen personeel in dienst.

1-10-2011 1-10-2012 1-10-2013 1-10-2014 1-10-2015 1-10-2016 1-10-2017 1-10-2018 1-10-2019 1-10-2020 1-10-2021 1-10-2022 1-10-2023

SO% 1,90% 1,96% 1,95% 1,77% 1,66% 1,73% 1,84% 1,91% 2,08% 2,15% 2,14% 2,12% 2,13%

SBAO% 2,94% 3,03% 2,89% 2,99% 2,71% 2,70% 2,74% 2,78% 2,86% 2,86% 2,86% 2,86% 2,86%

Teldatum

Gegevens DUO

Definitieve leerlingaantallen 1-10-2019 Prognose 1-10-2020 tot en met 1-10-2023

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 30 Meerjarenbegroting

De begroting 2020 sluit af met een tekort van € 160.123.

Hieraan liggen vooral een aflopende vereveningstoeslag (€ 113.000 tot augustus) aan ten grondslag, evenals de toename van zowel het aantal SBAO-leerlingen als het aantal SO-leerlingen (van 525 leerlingen in 2018 naar 568 in 2019). Deze toename van zowel leerlingen SBAO als SO moet worden gezien in het licht van de krimpende leerlingaantallen, hetgeen de percentuele stijging nog extra verhoogt.

Door de stijging van het aantal SO-leerlingen neemt de rechtstreekse afdracht zware ondersteuning via DUO toe van € 7.010.000 naar bijna € 7.380.000 in 2020. De verwachting is dat het aantal SO-leerlingen verder oploopt in 2020, de verplichte afdracht neemt daardoor toe tot € 7.840.000 in 2022. Vanaf 2021 is begroot dat het aantal SO-leerlingen weer afneemt, hier ligt een forse opdracht voor het samenwerkingsverband (en dus de schoolbesturen als eigenaar).

De stijging van het aantal SBAO-leerlingen heeft tot gevolg dat de verplichte afdracht “SBAO >2%” stijgt en de

“Groei SBAO” neemt toe (programma’s 874 en 889). Dit betekent minder geld voor het reguliere onderwijs (zijnde de afdrachten lichte en zware ondersteuning, programma’s 875, 876 en 1510). In 2019 zullen deze afdrachten uitkomen op € 5.050.000. Voor 2020 is er bijna € 4.340.00 beschikbaar. In 2021 zal dit verder afnemen naar € 3.360.000. De jaren daarna dalen deze bedragen licht naar € 3.160.000 in 2023.

Vanaf 2020 ontvangt het samenwerkingsverband een subsidie voor hoogbegaafdheid. Tot en met 2023 is dit jaarlijks een bedrag van € 56.500 (de betaalmomenten van deze subsidie zijn van november 2019 t/m juni 2022). Deze subsidie is verwerkt onder de overige baten. De uitgaven zijn eveneens begroot op € 56.500, waardoor deze post budgetneutraal in de boeken staat bij het samenwerkingsverband.

Zoals eerder vermeld in de Uitgangspunten van de begroting wordt er ook een programma hoogbegaafdheid voorzien (voor vier jaren) voor een bedrag van € 43.500 per jaar.

De financiële positie van samenwerkingsverband PassendWijs is ruim voldoende om het begrote tekort van € 160.123 voor 2020 te dragen, voor de jaren na 2020 wordt evenwel gestuurd op een neutraal (0) resultaat. Dit betekent dat met verder afnemende toekomstige baten, de lasten (en daarmee de afdrachten richting de aangesloten schoolbesturen) verder mee moeten dalen.

Stichting Samenwerkingsverband PassendWijs - Jaarverslag 2019 31 Meerjarenbalans

In 2020 heeft het samenwerkingsverband PassendWijs een tekort begroot waarmee het de algemene reserve in dat jaar naar beneden wil brengen om zo de overtollige middelen terug te laten vloeien naar het onderwijs.

In 2020 heeft het samenwerkingsverband PassendWijs een tekort begroot waarmee het de algemene reserve in dat jaar naar beneden wil brengen om zo de overtollige middelen terug te laten vloeien naar het onderwijs.

GERELATEERDE DOCUMENTEN