• No results found

encyclopedie OpenBAAR bibliotheekBeleid 41

Naam bibliotheek DOK

Website www.dok.info Telefoon 015-2123450

Subsidiërende gemeenten Gemeente Delft

Omvang van het verzorgingsgebied 96.166 inwoners

Aantal leden in 2008 8.633 jeugdleden 15.589 volwassenen totaal 24.222 leden

Aantal bezoekers / gebruikers in 2008 532.000 bezoekers

Huidig aantal fte’s en aantal personeelsleden 42,8 fte’s

Huidig aantal vrijwilligers 38 vrijwilligers

Plaats van de hoofdvesti-ging plus aantal neven-vestigingen en evt. andere voorzieningen (zoals ser-vicepunten, steunpunten, bibliobussen etc.) Drie vestigingen:

het Vesteplein, Tanthof en Voorhof

certificering

de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) heeft in overeenstemming met de VnG, in 2005, de certificeringsnorm voor bibliotheken vastgesteld.

gevolgen van niet certificering

Tijdens de eerste certificeringsronde tot en met 2009 worden aan het niet

Uitgebreide informatie kunt u vinden in de ‘Handreiking openbaar bi-bliotheekwerk; Instrumentenkoffer voor gemeenten’, hoofdstuk 2.

dit document is verstuurd met de VnG-ledenbrief van 20 november 2006 (Lbr. 06/134).

instapniveau

stand van zaken per 1 januari 2009

in de periode 2006 tot en met 2008 hebben 123 (basis)bibliotheken ver-spreid over alle twaalf provincies een certificeringsaudit gehad. eind 2009 zullen alle, naar verwachting op dat moment 164 basisbibliotheken geaudit zijn. Van de 123 bibliotheken die inmiddels geaudit zijn, hebben er 109 (89%) het certificaat behaald. Uit gegevens van de Stichting Certificering Open- bare Bibliotheken blijkt dat onder gerealiseerde basisbibliotheken in meer-dere gemeenten het percentage dat het certificaat niet haalt het kleinst is, al scheelt dit niet veel met de stand alone bibliotheken. Bibliotheken die nog bezig zijn met de vorming van een basisbibliotheek scoren het laagste. Bij

C

inhoudelijk

certificering

z 42 encyclopedie OpenBAAR bibliotheekBeleid

hen heeft slechts 78% het certificaat gehaald, tegenover 91% bij gereali-seerde basisbibliotheken en 92% bij stand alone bibliotheken.

in de Monitor Bibliotheekvernieuwing 2007 wordt de aanbeveling gedaan om de normen van certificering, die nu vooral betrekking hebben op de bedrijfsvoering, aan te vullen met nadere eisen ten aanzien van de ‘output’

oftewel een verdere differentiatie in dienstverlening. de VnG onderschrijft dit advies, maar houdt het subsidie-instapniveau als uitgangspunt.

Voor meer informatie kunt u terecht op www.bibliotheekcertificaat.nl. de

‘Certificeringsnorm Openbare bibliotheken 2006-2009, Onderdeel eisen m.b.t. organisatie en -resultaatgebieden’ is opgenomen in bijlage 5 van deze encyclopedie.

algemeen

de openbare bibliotheken maken werk van de Collectie nederland, on- derdeel van de Agenda voor de Toekomst van de Vereniging Openbare Bi-bliotheken (VOB). diverse provincies hebben inmiddels collectieplannen opgesteld. de provinciale collectieplannen zijn ondertussen (in meer of mindere mate) in uitvoering gebracht. Actueel wordt nu de koppeling tus-sen het landelijke beleid en de provinciale plannen en activiteiten.

Bij de samenstelling van de collectie wegen de voorkeuren van de gebrui-kers in het verzorgingsgebied zwaar. een basisbibliotheek is bovendien verantwoordelijk voor goed rentmeesterschap jegens eventueel aanwe-zige bijzondere collectieonderdelen. daarnaast is er een tamelijk breed pakket informatie dat in elke basisbibliotheek aanwezig hoort te zijn, minimaal tot en met VWO/MBO 2-niveau. Binnen het netwerk maken bi-bliotheken afspraken over collectionering op specifieke onderwerpen en zwaartepunten.

financiële afspraken noodzakelijk

de financiering van het collectiebeleid ligt nu in handen van zowel provin- cies als gemeenten. de provincies hebben de taak de zogenaamde zwaar- tepuntcollecties (voorheen WSF) te financieren. de Stuurgroep Bibliothe-ken heeft in 2008 in zijn eindadvies uitgesproken dat de provincies deze zouden moeten blijven uitvoeren en daar waar de provincie de financie-ring reeds heeft beëindigd deze weer zou moeten hernemen.

Voor de VnG staat de ontwikkeling van een landelijk dekkend collectiebe-

leid voorop, waaronder gerekend de zwaartepuntcollecties. de zwaarte-C

dabCef

g h

i j k l

m n o p

q r s

t u v w

x y z

encyclopedie OpenBAAR bibliotheekBeleid 43

beleid-regelgeving-inhoudelijk

collectiebeleid

puntcollecties van de 14 bibliotheken die tot nu toe de Wetenschappelijke Steunfunctie uitvoeren moeten onderdeel vormen van het landelijke col-lectieplan.

collectiebeleid in de toekomst

de VnG wil dat de overheden sluitende afspraken maken over de verdeling van verantwoordelijkheden en financiering van het collectiebeleid. Hiervoor is landelijke regie nodig. in de bestuurlijke afspraken van december 2008 is overeengekomen dat het digitaal collectiebeleid centraal wordt aange-stuurd en dat het collectiebeleid ter hand wordt genomen.

Het document ‘extra toegevoegde waarde’ van de Stichting Samenwer-kingsverband van Bibliotheken met een Wetenschappelijke Steunfunctie (maart 2009).

‘Voortgangsbericht Collectiebeleid nl’ (december 2008) van de VOB. Hierin staat beschreven dat een aantal onderdelen van het collectiebeleid onder-gebracht wordt bij de digitale Bibliotheek.

‘Monitor provinciale collectieplannen’ (november 2007) opgesteld door dSp-groep en Hörnig consultancy. deze bestaat uit een inhoudelijke analyse van de gerealiseerde collectieplannen en een analyse van de procesgang en de bestuurlijke afspraken rond de ontwikkeling van de collectieplannen.

‘de complete bibliotheek’ (april 2007) van de Stichting WSF. dit visiedo- cument doet een handreiking aan provincies en provinciale bibliotheek- netwerken om de zwaartepuntvorming in de provinciale processen ver-der gestalte te geven. Ter versterking van de provinciale processen en de uitkomsten wordt vanuit een landelijk perspectief een visie gegeven op een stelsel van zwaartepunten.

‘Collectiebeleid en zwaartepuntvorming gaan samen’ (januari 2007).

notitie van het procesbureau Bibliotheekvernieuwing.

‘Collectiebeleid; compleet, volledige en gelaagd’ (juni 2006). deze notitie van de VOB wil aangeven om welke veranderingen het binnen het theekwerk gaat en aanbevelingen doen over de wijze waarop de biblio-theekwereld hierop in kan spelen.

Zie ook het onderdeel ‘Bibliotheekplannen (marsrouteplannen)’ en de be-stuurlijke afspraken van OCW, ipO en VnG van december 2008 in bijlage 2 van deze encyclopedie.

De overige genoemde documenten vindt u op de website van de VNG.

C

vervolg collectiebeleid

a

z 44 encyclopedie OpenBAAR bibliotheekBeleid

versterken van cultureel ondernemerschap

Het versterken van cultureel ondernemerschap is één van de thema’s ge- weest binnen het traject van bibliotheekvernieuwing. Uitgangspunt daar-bij is dat lokale bibliotheken de vaardigheden ontwikkelen om zich beter te wortelen in de lokale omgeving door producten specifiek voor de lokale ge-meenschap te ontwikkelen. Cultureel ondernemerschap raakt daardoor aan lokale bibliotheekvernieuwing. Geconstateerd is dat de vaardigheden van het huidige personeel in de bibliotheeksector moeten worden versterkt.

hrm en marketing

OCW, ipO en VnG hebben in de zomer van 2008 een opdracht geformu- leerd voor de programmacommissie Bibliotheekinnovatie. deze commis-sie stelde een programma samen voor de voortgang van de vernieuwing in de periode 2009 - 2012. de commissie besteedde aandacht aan de thema’s HRM en marketing. in de bestuurlijke afspraken van december 2008 tussen de drie overheden is vastgesteld dat dit taken zijn voor de Vereniging Openbare Bibliotheken (VOB) en dat dit niet vanuit de lande-lijke innovatiegelden wordt gefinancierd.

invulling thema’s

Beide thema’s zijn ook door de VOB in de ‘Agenda voor de Toekomst’ op- genomen. Hierin staat dat op het gebied van HRM een nieuw beroeps-beeld en een ander opleidingstraject nodig is. de bestaande scholing en beroepscompetenties sluiten onvoldoende aan bij de ambities voor de bibliotheek van de toekomst. de grote uitstroom van met name ouder personeel wordt onvoldoende gecompenseerd met instroom van jonge- ren. daarom wordt er ingezet op een nieuw bibliothecair opleidingspro-gramma, geënt op het principe van de lerende organisatie.

Verder wordt in de periode 2009-2012 een centrale marketingstrategie ge-implementeerd. elementen van de marketingstrategie zijn: de bibliotheken gaan opereren als een landelijke organisatie met lokale ‘culturele’ onderne- mers; het merk bibliotheek wordt door samenwerking in landelijke cam-pagnes versterkt; kennis van de klant wordt uitgebreid en klantsegmentatie wordt benut; landelijk wil de VOB afspraken maken over het tariefbeleid en er wordt onderzocht of de bibliotheekbranche landelijke klant- en winkel-formules kan ontwikkelen waarbij een lokale invulling mogelijk is.

De ‘Agenda voor de Toekomst’ vindt u op de website van de VNG.

C

personeel