• No results found

VERKOOPSVOORWAARDEN EIGENDOM – RISICO

In document GEMEENTERAAD NOTULEN 6 JUNI 2017 (pagina 43-46)

De koper verkrijgt de eigendom vanaf heden, datum waarop de overdracht van het risico eveneens plaats heeft.

GEBRUIK EN GENOT

De verkoper verklaart dat de goederen vrij zijn van ieder huur- en/of pachtrecht, van elk zakelijk of persoonlijk genotsrecht en/of van iedere feitelijke bezetting.

De koper heeft het genot van de verkochte goederen vanaf heden door het werkelijke bezit.

UITHANG- OF RECLAMEBORDEN

De verkoper verklaart geen overeenkomst te hebben afgesloten voor het plaatsen van een uithangbord of reclamebord.

BELASTINGEN

De koper draagt vanaf de ingenottreding alle hoegenaamde lasten, taksen, (onroerende) voorheffingen en belastingen waarmee de verkochte goederen zijn of worden belast, welke ook de oorsprong is.

HYPOTHECAIRE TOESTAND

De goederen worden verkocht voor vrij en onbelast van elke schuld, hypotheek, inschrijving of overschrijving in het voordeel van derden.

LASTEN EN ERFDIENSTBAARHEDEN

De goederen worden verkocht met al hun gekende en ongekende, zichtbare en onzichtbare, voortdurende en niet-voortdurende, lijdende en heersende erfdienstbaarheden en zakelijke rechten en verplichtingen, zonder verhaal tegen de verkoper maar zonder dat dit beding aan derden meer rechten kan geven dan deze gegrond op regelmatige niet verjaarde titels of op grond van de wet of decreten.

De verkoper verklaart:

- geen erfdienstbaarheden te hebben gevestigd in het voor- of nadeel van de verkochte goederen;

- geen weet te hebben dat de goederen bezwaard zijn met onzichtbare erfdienstbaarheden;

MANDELIGHEDEN

De goederen worden verkocht zonder vrijwaring van al dan niet mandeligheid van muren en afsluitingen.

TOESTAND VAN DE GOEDEREN

De goederen worden verkocht in hun huidige toestand. De verkoper verklaart geen kennis te hebben van beschadigingen sinds de tekoopstelling van het eigendom.

De verkoper is niet gehouden tot vrijwaring, noch voor de zichtbare, noch voor de verborgen gebreken, ook niet deze die de goederen ongeschikt maken tot het gebruik waartoe de koper het bestemt.

De verkoper verklaart dat hij geen weet heeft van verborgen gebreken.

OPPERVLAKTE - KADASTRALE GEGEVENS

Zowel de kadastrale omschrijving als de grondoppervlakte worden louter ter informatie meegedeeld.

De opgave van de oppervlakte kan geen aanleiding geven tot aanpassing van de prijs noch tot de mogelijkheid van de koop af te zien, zelfs al bedraagt het verschil tussen de werkelijke en de uitgedrukte afmetingen meer of minder dan vijf procent.

De vermeldingen op het plan waarnaar wordt verwezen, behoren tot de verantwoordelijkheid van de auteur van het plan.

VOORKOOPRECHTEN - VOORKEURRECHTEN

De verkoper verklaart dat, voor zover hem bekend, het voorschreven goed niet het voorwerp uitmaakt van enige voorkooprechten (wettelijk, decretaal of conventioneel) en/of voorkeurrechten.

ADMINISTRATIEVE TOESTAND VAN DE GOEDEREN BODEMREGLEMENTERING

I. De verkoper verklaart dat hij niet weet dat op het goed een inrichting is of was gevestigd, of een activiteit wordt of werd uitgeoefend die is opgenomen in de lijst van inrichtingen en activiteiten die bodemverontreiniging kunnen veroorzaken zoals bedoeld in artikel 6 van het Bodemdecreet.

II. Hij verklaart de koper, die dit bevestigt en erkent, vóór het sluiten van de overeenkomst op de hoogte te hebben gesteld van de inhoud van de door OVAM op 19 augustus 2016 afgeleverde bodemattesten, in overeenstemming met artikel 101, §1 van het Bodemdecreet.

Deze bodemattesten bepalen het volgende voor ieder van de betrokken percelen:

“1 Kadastrale gegevens

2 Inhoud van het bodemattest

De OVAM heeft voor deze grond geen relevante gegevens over de bodemkwaliteit.

Dit bodemattest vervangt alle vorige bodemattesten.”

III. De verkoper verklaart met betrekking tot het verkochte goed geen weet, noch kennis te hebben van bodemverontreiniging die schade kan berokkenen aan de koper of derden, of die aanleiding kan geven tot een saneringsplicht, tot gebruiksbeperkingen of tot andere maatregelen die de overheid in het raam van het Bodemdecreet kan opleggen.

IV. Ondergetekende notaris bevestigt dat de bepalingen van het Bodemdecreet met betrekking tot de overdracht van goederen werden nageleefd.

V. De verkoper verleent geen vrijwaring aan de koper met betrekking tot de kosten die eventueel verbonden zijn aan grondverzet (Hoofdstuk XIII van het Reglement betreffende de bodemsanering en de bodembescherming).

RUIMTELIJKE ORDENING

A. De verkoper verklaart dat bij gebrek aan een stedenbouwkundig attest, verkavelingsvergunning, bouwvergunning of stedenbouwkundige vergunning er geen verzekering kan worden gegeven omtrent de mogelijkheid om op het verkochte goed te bouwen of daarop enige vaste of verplaatsbare inrichting op te stellen die voor bewoning kan worden gebruikt.

B. Indien de verkochte goederen mochten onderworpen zijn aan gehele of gedeeltelijke onteigening, lijnrichting betreffende voorbouw of achterbouw, urbanisatievereisten of welkdanige overheidsbesluiten of reglementen, zal de koper zich moeten gedragen naar de voorschriften ervan zonder voor verlies of onbruikbaarheid van grond, noch voor weigering van bouwtoelating of anderszins enig verhaal tegen de verkoper te kunnen uitoefenen of zijn tussenkomst of waarborg te kunnen inroepen.

De verkoper verklaart dat er hem voor voorschreven eigendommen geen onteigeningsbesluit werd betekend en dat hij geen kennis heeft van een geplande onteigening, met uitzondering van het gemeentelijk rooi- en onteigeningsplan “St-Jobsstraat” d.d.01/12/1953.

C. De koper erkent dat zijn aandacht gevestigd werd op het belang en de noodzaak voor hem om voor het afsluiten van de verkoop bij de bevoegde diensten alle inlichtingen in te winnen omtrent de stedenbouwkundige toestand en/of mogelijkheden van het verkochte goed.

D. De verkoper verklaart dat bij zijn weten voor het voorschreven goed geen planbatenheffing verschuldigd is en dat geen herstelmaatregelen werden opgelegd.

E. De notaris vermeldt en informeert, overeenkomstig het bepaalde in artikel 5.2.1. van de Vlaamse Codex Ruimtelijke Ordening, zoals eveneens blijkt uit het door de verkoper voorgelegde stedenbouwkundig uittreksel:

1° dat voor de onroerende goederen geen stedenbouwkundige vergunning is uitgereikt;

2° de meest recente stedenbouwkundige bestemming is (volgens het gewestplan Herentals-Mol d.d. 28/07/1978):

- deels woongebied en deels parkgebied voor het perceel 0034/X P0000;

- woongebied voor het perceel 0034/03 P0000;

Wegens schaalverschil tussen gewestplan en percelenkaart, kan de relatie tissen de percelenkaart en de voorschriften van het gewestplan gebreken vertonen. De hier verstrekte informatie heeft geen rechtswaarde;

3° dat, zoals blijkt uit het hypothecair getuigschrift (en de verklaring van de verkoper), voor het goed geen dagvaarding werd uitgebracht overeenkomstig artikel 6.1.1 of 6.1.41 tot en met 6.1.43;

4° dat op het goed geen voorkooprecht rust, vermeld in artikel 2.4.1 of artikel 34 van het decreet van 25 april 2014 betreffende complexe projecten;

5° dat voor het verkochte goed geen verkavelingsvergunning van toepassing is;

6° dat het krachtens artikel 4.2.12, §2, 2° Vlaamse Codex RO voor de overdracht verplichte as-builtattest niet is uitgereikt en gevalideerd vermits deze bepaling nog niet in werking is getreden;

7° dat het onroerend goed niet het voorwerp uitmaakt van een voorkeursbesluit of een projectbesluit;

De verkrijger verklaart dat hij betreffende het verkochte goed een stedenbouwkundig uittreksel heeft ontvangen dat niet ouder is dan 1 jaar voor heden.

II. De notaris verwijst partijen naar artikel 4.2.1 VCRO betreffende de vergunningsplichtige handelingen en naar artikel 4.2.2 VCRO, evenals de 2 besluiten van de Vlaamse Regering van 16 juli 2010, betreffende de meldingsplichtige handelingen en de handelingen waarvoor geen stedenbouwkundige vergunning vereist is.

DECREET ONROEREND ERFGOED:

De verkoper verklaart, overeenkomstig het Decreet van 12 juli 2013 (B.S. van 17 oktober 2013) betreffende het onroerend erfgoed, gewijzigd bij Decreet van 4 april 2014 (B.S. 15 april 2014), dat het verkochte goed niet is opgenomen in de landschapsatlas, noch in de inventaris archeologische zones, de inventaris bouwkundig erfgoed, de inventaris van houtige beplantingen met erfgoedwaarde of de inventaris van historische tuinen en parken.

Zij verklaren bovendien hierover nooit enige betekening of kennisgeving te hebben ontvangen.

Ondergetekende notaris bevestigt dat dit ook niet blijkt uit een opzoeking in de databank die door het Agentschap Onroerend Erfgoed digitaal beschikbaar werd gesteld, noch bij nazicht van de website geo.onroerenderfgoed.be.

OVERSTROMINGSGEBIEDEN Risicozone overstromingsgebied

In navolging van artikel 129, §4 van de wet van 4 april 2014 betreffende de verzekeringen deelt de instrumenterende notaris de koper mee dat het verkochte goed niet gelegen zijn in een risicozone voor overstroming zoals bepaald in het Koninklijk Besluit van 28 februari 2007 tot afbakening van de risicozones.

Waterparagraaf

Overeenkomstig artikel 17bis van het decreet van 18 juli 2003 betreffende het integraal waterbeleid, zoals ingevoerd ingevolge artikel 10 van het decreet van 19 juli 2013, verklaart de instrumenterende notaris, op basis van de raadpleging van de door de overheid ter beschikking gestelde digitale kaarten, dat het verkochte goed:

- niet gelegen zijn in een mogelijk of effectief overstromingsgevoelig gebied zoals vastgesteld door de Vlaamse regering;

- niet gelegen zijn in een afgebakend overstromingsgebied of afgebakende oeverzone zoals vastgesteld door de Vlaamse regering.

Dit laatste wordt door de verkoper bevestigd.

BOSSEN - BOSDECREET

Na voorlezing te hebben gekregen van artikel 3 van het Bosdecreet van 13 juni 1990, meermaals gewijzigd, verklaart de verkoper dat voorschreven eigendom niet valt onder de bepalingen van het Bosdecreet.

KOSTEN

De kosten van levering zijn voor rekening van de verkoper. Het betreft onder meer de kosten van de kadastrale stukken, bodemattest, stedenbouwkundige inlichtingen en vacaties verbonden aan het voldoen van de leveringsplicht, ...

De kosten van de akten en andere bijkomende kosten zijn voor rekening van de koper. Het betreft onder meer het ereloon van de notaris, de registratierechten, BTW (verkoop van constructies en/of nieuwbouw), recht op geschriften, kosten van de voorafgaande opzoekingen om de koop te kunnen laten doorgaan (kadaster, hypothecair getuigschrift, fiscale notificaties en de hierop betrekking hebbende vacaties), kosten overschrijving hypotheekkantoor en dossierrechten.

IV. FISCALE BEPALINGEN

In document GEMEENTERAAD NOTULEN 6 JUNI 2017 (pagina 43-46)