• No results found

VERKLARING BETREFFENDE DE GECONSOLIDEERDE JAARREKENING

INLICHTINGEN TE VERSTREKKEN DOOR ELKE ONDERNEMING DIE ONDERWORPEN IS AAN DE BEPALINGEN VAN HET WETBOEK VAN VENNOOTSCHAPPEN INZAKE DE GECONSOLIDEERDE JAARREKENING

De onderneming heeft een geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag opgesteld en openbaar gemaakt*

De onderneming heeft geen geconsolideerde jaarrekening en een geconsolideerd jaarverslag opgesteld, omdat zij daarvan vrijgesteld is om de volgende reden(en)*

De onderneming en haar dochterondernemingen overschrijden op geconsolideerde basis niet meer dan één van de in artikel 16 van het Wetboek van vennootschappen vermelde criteria*

De onderneming is zelf dochteronderneming van een moederonderneming die een geconsolideerde jaarrekening, waarin haar jaarrekening door consolidatie opgenomen is, opstelt en openbaar maakt*

De onderneming heeft alleen maar dochterondernemingen die, gelet op de beoordeling van het geconsolideerd vermogen, de geconsolideerde financiële positie of het geconsolideerd resultaat, individueel en tezamen, slechts van te verwaarlozen betekenis zijn* (artikel 110 van het Wetboek van vennootschappen)

Naam, volledig adres van de zetel en, zo het een onderneming naar Belgisch recht betreft, het ondernemingsnummer van de moederonderneming(en) en de aanduiding of deze moederonderneming(en) een geconsolideerde jaarrekening, waarin haar jaarrekening door consolidatie opgenomen is, opstelt (opstellen) en openbaar maakt (maken)**:

Indien de moederonderneming(en) (een) onderneming(en) naar buitenlands recht is (zijn), de plaats waar de hiervoor bedoelde geconsolideerde jaarrekening verkrijgbaar is**

Codes Boekjaar MET DE COMMISSARIS(SEN) EN DE PERSONEN MET WIE HIJ (ZIJ) VERBONDEN IS (ZIJN)

Bezoldiging van de commissaris(sen) voor de uitoefening van een mandaat van commissaris op het niveau van de groep waarvan de vennootschap die de informatie publiceert aan het hoofd staat

Andere controleopdrachten Belastingadviesopdrachten

Andere opdrachten buiten de revisorale opdrachten

43.029,00

148.246,62 1.406.815,00

58.300,00

46.551,83 ...

...

9507

95072 95071

95073

95091 95092 95093 Bezoldiging voor uitzonderlijke werkzaamheden of bijzondere opdrachten uitgevoerd bij deze

groep door de commissaris(sen)

...

...

...

...

...

...

...

Bezoldiging voor uitzonderlijke werkzaamheden of bijzondere opdrachten uitgevoerd bij deze groep door personen met wie de commissaris(sen) verbonden is (zijn)

...

...

...

...

...

...

...

...

...

...

9509 Bezoldiging van de personen met wie de commissaris(sen) verbonden is (zijn) voor de

uitoefening van een mandaat van commissaris op het niveau van de groep waarvan de vennootschap die de informatie publiceert aan het hoofd staat

Vermeldingen in toepassing van artikel 134, §4 en §5 van het Wetboek van vennootschappen

Andere controleopdrachten Belastingadviesopdrachten

Andere opdrachten buiten de revisorale opdrachten

Vermeldingen in toepassing van artikel 134 van het Wetboek van vennootschappen

WAARDERINGSREGELS

WAARDERINGSREGELS

Samenvatting der Waarderingsregels:

1. Vaste activa

a) Immaterieel vaste activa

De vennootschap investeert in onderzoeks-en ontwikkelingsprojecten. Kosten van onderzoek en ontwikkeling worden, vanaf boekjaar 2010, slechts op het actief geboekt voor zover hun kostprijs niet hoger is dan een voorzichtige raming van hun gebruikswaarde of hun toekomstig rendement voor de onderneming en afgeschreven over een periode van 3 jaar tot en met boekjaar 2015. Vanaf boekjaar 2016 worden de onderzoeks- en ontwikkelingskosten die niet kwalificeren als deel van een ontwikkelingsfase op het actief geboekt en volledig afgeschreven in hetzelfde boekjaar (volgens CBN-adviezen 2016/16 en 2016/27).

De overige immaterieel vaste activa, waaronder aangekochte intellectuele eigendom, worden geboekt aan aanschaffingswaarde. Deze activa worden lineair afgeschreven over de geschatte gebruiksduur van zodra deze klaar zijn voor hun beoogde gebruik. Ze worden opgenomen in het actief voor zover hun netto-boekwaarde niet hoger is dan een voorzichtige raming van hun gebruikswaarde of hun toekomstig rendement voor de onderneming.

b) Materieel vaste activa

Materiele vaste activa worden geboekt aan kostprijs. Afschrijvingen vinden plaats op lineaire basis, rekening houdend met de economische levensduur van de activa.

- Labo materiaal: 5-10 jaar - IT hardware en software: 3-5 jaar - Meubilair en rollend materieel: 5-10 jaar 3. Handelsvorderingen

Handelsvorderingen worden geboekt aan nominale waarde. Vorderingen in vreemde valuta worden omgezet aan de wisselkoers geldig op de balansdatum. De koersverschillen worden in de resultatenrekening verwerkt.

Wanneer inning twijfelachtig wordt, wordt een provisie aangelegd voor dubieuze debiteuren.

4. Voorraden

Grondstoffen, hulpgoederen en handelsgoederen zijn gewaardeerd aan aanschaffingswaarde.

Goederen in bewerking en afgewerkte producten zijn gewaardeerd aan kostprijs. De kostprijs omvat naast de directe productie- en materiaalkosten, een evenredig deel van de afschrijvingen en waardeverminderingen van de activa die in het productieproces werden gebruikt.

De voorraden worden gewaardeerd volgens de FIFO methode. Indien de aanschaffingswaarde of de kostprijs hoger is dan de opbrengstwaarde, wordt de waardering aan de lagere opbrengstwaarde toegepast. De opbrengstwaarde is gelijk aan de geschatte normale verkoopprijs, verminderd met de geschatte afwerkingskosten en geschatte kosten die nodig zijn om de verkoop te realiseren.

5. Geldbeleggingen en liquide middelen

Tegoeden bij financiële instellingen worden gewaardeerd aan nominale waarde. Effecten worden gewaardeerd aan aanschaffingswaarde.

De bijkomende kosten worden onmiddellijk ten laste van het resultaat geboekt. Er worden waardeverminderingen geboekt indien de realisatiewaarde op balansdatum lager is dan het voordien geboekte bedrag

Tegoeden in vreemde valuta worden omgezet aan de wisselkoers geldig op de balansdatum. De koersverschillen worden in de resultatenrekening verwerkt.

6. Opbrengsten

Opbrengsten tot vandaag bestaan voornamelijk uit succesbetalingen, licentievergoedingen, en vooruitbetalingen verkregen uit

samenwerkingsovereenkomsten. De vennootschap genereert ook opbrengsten uit diverse onderzoeks- en ontwikkelingsstimulansen en subsidies.

Samenwerkingsovereenkomsten met de commerciële partners van de vennootschap voor activiteiten gerelateerd aan onderzoek en ontwikkeling, bevatten in het algemeen niet-terugbetaalbare ontvangen vooruitbetalingen; succesbetalingen, waarvan de ontvangst afhankelijk is van het behalen van bepaalde klinische, regelgevende of commerciële mijlpalen; licentievergoedingen en royalty's op verkopen.

Ingeval van opbrengsterkenning gespreid in de tijd, wordt het niet-erkende deel als overgedragen opbrengsten geboekt.

WAARDERINGSREGELS

De opbrengsten voortkomend uit licenties beperkt in de tijd worden gespreid over de periode waarop de licentie betrekking heeft, wat de verplichting van de licentie reflecteert over die termijn, om de inhoud bij te werken en te zorgen voor een voortdurende update.

Opbrengsten uit eeuwigdurende licenties worden onmiddellijk bij de verkoop erkend in de mate dat er geen verdere verplichtingen zijn.

d) Royalty overeenkomsten

Royalty opbrengsten worden erkend op het moment dat de vennootschap met redelijke zekerheid het bedrag kan schatten en er een redelijke zekerheid bestaat over de inbaarheid. Daardoor gaat de vennootschap in het algemeen de royalty's erkennen in de periode dat de licentienemer de royalty's gerapporteerd heeft aan de vennootschap door middel van royaltyrapporten, dit wil zeggen dat de opbrengsten van de royalty's normaal pas worden erkend achteraf, na de periode waarin verkoop door de licentienemer heeft plaatsgevonden. Onder deze boekhoudkundige regel zijn de opbrengsten voortkomend uit royalty's in de rapportering van de

vennootschap niet gebaseerd op een inschatting door de vennootschap maar worden ze typisch gerapporteerd in dezelfde periode als de verkrijging van de betaling van de licentienemer.

e) Subsidies en R&D steunmaatregelen

Omdat het bedrijf uitgebreid aan onderzoeks- en ontwikkelingsactiviteiten deelneemt, profiteert de vennootschap ook van meerdere subsidies en R&D steunmaatregelen van bepaalde overheidsinstanties. Deze subsidies en R&D steunmaatregelen worden in het algemeen ingezet om de goedgekeurde kosten van onderzoek en ontwikkeling deels te vergoeden. Ze worden dan ook gecrediteerd ten gunste van het resultaat, onder overige opbrengsten (met uitzondering van belastingkrediet voor kosten van onderzoek en ontwikkeling), wanneer de relevante uitgaven gedaan zijn en redelijke zekerheid bestaat over de (te) ontvangen subsidies en R&D steunmaatregelen.

Het belastingkrediet voor kosten van onderzoek en ontwikkeling wordt vanaf boekjaar 2018 in resultaat genomen via belastingen op het resultaat (volgens CBN-advies 2018/02) ten belope van 21,764K EUR (2018: 11,331K EUR). De vorderingen voor belastingkrediet voor kosten van onderzoek en ontwikkeling zijn opgenomen in de rubriek Overige vorderingen ten belope van 66,959K EUR. (2018: 48,244K EUR).