• No results found

VERKLARING BETREFFENDE DE GECONSOLIDEERDE JAARREKENING

Inlichtingen te verstrekken door elke onderneming die onderworpen is aan de bepalingen van het Wetboek van vennootschappen inzake de geconsolideerde jaarrekening

De onderneming heeft geen geconsolideerde jaarrekening en geconsolideerd jaarverslag opgesteld, omdat zij daarvan vrijgesteld is om de volgende reden(en)

De onderneming is zelf dochteronderneming van een moederonderneming die een geconsolideerde jaarrekening, waarin haar jaarrekening door consolidatie opgenomen is, opstelt en openbaar maakt

In voorkomend geval, motivering dat aan alle voorwaarden tot vrijstelling, opgenomen in artikel 113, §2 en §3 van het Wetboek van vennootschappen, is voldaan

De A.V. heeft de vrijstelling conform art.113 goedgekeurd op de gewone algemene vergadering van 25/04/2018.

Naam, volledig adres van de zetel en, zo het een onderneming naar Belgisch recht betreft, het ondernemingsnummer van de moederonderneming die de geconsolideerde jaarrekening opstelt en openbaar maakt, op grond waarvan de vrijstelling is verleend

Telenet Group Holding NV BE 0477.702.333

Neerveldstraat 105

1200 Sint-Lambrechts-Woluwe BELGIË

Inlichtingen die moeten worden verstrekt door de onderneming indien zij dochteronderneming of gemeenschappelijke dochteronderneming is

Naam, volledig adres van de zetel en, zo het een onderneming naar Belgisch recht betreft, het ondernemingsnummer van de moederonderneming(en) en de aanduiding of deze moederonderneming(en) een geconsolideerde jaarrekening, waarin haar jaarrekening door consolidatie opgenomen is, opstelt (opstellen) en openbaar maakt (maken)*:

Telenet Group Holding NV

Consoliderende moederonderneming - Grootste geheel BE 0477.702.333

Neerveldstraat 105

1200 Sint-Lambrechts-Woluwe BELGIË

Indien de moederonderneming(en) (een) onderneming(en) naar buitenlands recht is (zijn), de plaats waar de hiervoor bedoelde geconsolideerde jaarrekening verkrijgbaar is*:

Telenet Group Holding NV Neerveldstraat 105

1200 Sint-Lambrechts-Woluwe BELGIË

______________________________________

* Wordt de jaarrekening van de onderneming op verschillende niveaus geconsolideerd, dan worden deze gegevens verstrekt, enerzijds voor het grootste geheel en anderzijds voor het kleinste geheel van ondernemingen waarvan de vennootschap als dochter deel uitmaakt en waarvoor een geconsolideerde jaarrekening wordt opgesteld en openbaar gemaakt.

Waarderingsregels

Waarderingsregels Telenet Group bvba.

Onderhavige waarderingsregels zijn opgesteld overeenkomstig het Koninklijk Besluit van 30 januari 2001 ter uitvoering van het wetboek van vennootschappen.

Deze waarderingsregels hebben betrekking op de waardering van alle bezittingen, vorderingen, schulden en verplichtingen van welke aard ook die betrekking hebben op de onderneming en van de eigen middelen daaraan verstrekt. Bij de vaststelling en toepassing van de waarderingsregels wordt ervan uitgegaan dat de onderneming haar bedrijf zal voortzetten.

1.ALGEMENE WAARDERINGSREGELS

Afzonderlijke waardering van de vermogensbestanddelen

Elk bestanddeel van het vermogen wordt afzonderlijk gewaardeerd. De afschrijvingen en waardeverminderingen zijn specifiek voor de actiefbestanddelen waarop ze betrekking hebben. De voorzieningen voor risico's en kosten worden geïndividualiseerd.

Voorzichtigheid, oprechtheid en goede trouw

De waarderingen, de afschrijvingen, de waardeverminderingen en de voorzieningen voor risico's en kosten voldoen aan de eisen van voorzichtigheid, oprechtheid en goede trouw.

De afschrijvingen, de waardeverminderingen en de voorzieningen voor risico's en kosten worden stelselmatig gevormd en hangen niet af van het resultaat van het boekjaar.

In de gevallen waarin, bij gebrek aan objektieve beoordelingscriteria, de waardering van de voorzienbare risico's, de mogelijke verliezen en de ontwaardingen onvermijdelijk aleatoir is, wordt hiervan melding gemaakt in de toelichting, wanneer de betrokken bedragen, rekening houdend met de eis van het getrouwe beeld, belangrijk zijn.

De waardeverminderingen en de voorzieningen voor risico's en kosten die hoger zijn dan wat vereist is, worden niet gehandhaafd.

Aanschaffingswaarde - Nominale waarde - Herwaardering

Als algemene regel geldt dat elk actiefbestanddeel wordt gewaardeerd tegen aanschaffingswaarde en voor dat bedrag in de balans wordt opgenomen, onder aftrek van de desbetreffende afschrijvingen en waardeverminderingen. Evenwel worden de vorderingen in principe gewaardeerd tegen hun nominale waarde. De materiële vaste activa, de deelnemingen en aandelen onder de financiële vaste activa voorkomen mogen geherwaardeerd worden overeenkomstig artikel 57 van het hogergenoemde K.B.

2.Bijzondere regels

Oprichtingskosten

Oprichtingskosten worden geactiveerd voor hun aanschaffingswaarde en afgeschreven over een maximale periode van 5 jaar. De afschrijvingen worden berekend pro rata temporis vanaf de datum van ingebruikstelling van het netwerk.

IMMATERIELE VASTE ACTIVA a) waardering

Immateriële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschaffingswaarde, voor zover deze niet hoger is dan een voorzichtige raming van de gebruikswaarde of het toekomstig rendement voor de onderneming.

b) afschrijvingen

Immateriële vaste activa met beperkte gebruiksduur worden lineair afgeschreven overeenkomstig een door de Raad van Bestuur opgesteld plan.

Volgende afschrijvingstermijnen (in jaren) worden gebruikt :

. Netwerk licenties worden afgeschreven over de resterende duur van de licentie vanaf datum van commerciële lancering.

· Software : 5 jaar

. Goodwill : 10 jaar (overname activiteiten ALLO Telecom hebben een verwachtte levensduur van 10 jaar)

MATERIELE VASTE ACTIVA a)Waardering bruto waarde

De materiële vaste activa worden gewaardeerd tegen aanschaffings- of vervaardigingswaarde en voor dat bedrag in de balans opgenomen, onder aftrek van de desbetreffende afschrijvingen en waardeverminderingen. De aanschaffingswaarde omvat naast de aankoopprijs de bijkomende kosten. Enkel de activa die duurzaam voor de bedrijfsuitoefening worden aangewend, worden geactiveerd. Onderhouds- en reparatiekosten worden ten laste van het resultaat genomen.

b)Afschrijvingen

Materiële vaste activa met beperkte gebruiksduur worden lineair afgeschreven overeenkomstig een door de Raad van Bestuur opgesteld plan.

Volgende afschrijvingstermijnen (in jaren) worden gebruikt :

· Industriële gebouwen in eigendom : 15 jaar . Inrichting van gehuurde gebouwen : 10 jaar

· Installaties, machines en uitrusting : 7 jaar

· IT Materiaal : 3 jaar

· Netwerk - Software : 5 jaar . Netwerk - Hardware : 7 jaar . Netwerk - Civiele werken : 20 jaar . Test materiaal : 4 jaar

· Meubilair : 5 jaar

· Rollend materieel : 4 jaar

Administratie, management en andere overhead kosten die direct kunnen worden toegewezen aan de aanschaffing of gebruiksklaar maken van vaste activa worden geactiveerd volgens een tijdsbestedingsadministratie.

37/69

FINANCIELE VAST ACTIVA

De deelnemingen worden opgenomen tegen hun aanschaffingswaarde onder aftrek van geboekte waardeverminderingen. Waardeverminderingen worden tot uitdrukking gebracht in geval van duurzame minderwaarde of ontwaarding verantwoord door toestand, rendabiliteit of vooruitzichten.

De gestorte waarborgen in kontanten worden opgenomen tegen hun aanschaffingswaarde.

VOORRADEN

De voorraad handelsgoederen wordt gewaardeerd op basis van de FIFO methode tegen aanschaffingswaarde of tegen de marktwaarde op balansdatum als die lager is.

Specifieke waardeverminderingen worden voorzien teneinde rekening te houden met traag roterende en in onbruik geraakte voorraden.

VORDERINGEN

Deze worden voor hun nominale waarde opgenomen. Op de openstaande vorderingen en de dubieuze debiteuren worden de nodige waardeverminderingen geboekt zo er voor het geheel of een deel van de vordering onzekerheid bestaat over de betaling hiervan op de vervaldag.

VOORZIENINGEN VOOR RISICO'S EN KOSTEN

Indien van toepassing, worden voorzieningen voor risico's en kosten gevormd met het oog op:

de verlies- of kostenrisico's die voortvloeien uit persoonlijke of zakelijke zekerheden, verstrekt tot waarborg van schulden of verbintenissen van derden, uit verbintenissen tot aan- of verkoop van vaste activa, uit de uitvoering van gedane of ontvangen bestellingen, uit

termijnposities of -overeenkomsten in deviezen, termijnposities of -overeenkomsten in goederen, uit technische waarborgen verbonden aan reeds door de onderneming verrichte verkopen of diensten, uit hangende geschillen.

Voorzieningen vertegenwoordigen de beste schatting op balansdatum van de kosten die als waarschijnlijk worden beschouwd of, in geval van een verplichting, de beste schatting van het bedrag dat vereist is om die verplichting op de balansdatum na te komen.

Onder voorzieningen voor milieuverplichtingen worden er provisie geboekt om sites in hun oorsprongkelijke staat te herstellen wanneer deze moeten ontmateld worden.

Voorziening voor pensioenen omvat de netto verplichting die overeen komt met het verschil tussen de verplichtingen van het pensioenplan bepaald volgens de Projected Unit Credit methode, en de reële waarde van de activa die in de pensioenregeling zijn ondergebracht.

SCHULDEN

Schulden worden in de balans opgenomen voor hun nominale waarde.

VORDERINGEN EN SCHULDEN IN VREEMDE VALUTA

Vorderingen en schulden in vreemde valuta worden omgezet aan de koers op balansdatum. Niet gerealiseerde wisselkoerswinsten of - verliezen die hieruit voortvloeien worden onder de financiële resultaten opgenomen.

Wervingskosten voor klanten

Deze kosten worden onmiddellijk ten laste genomen van het resultaat.

GARANTIES EN ZEKERHEDEN HET CONSORTIAAL BANKKREDIET

Telenet BVBA (voorheen Telenet NV en destijds Telenet BidCo NV genaamd) is een consortiaal bankkrediet aangegaan op 1 augustus 2007 (zoals daarna meermaals gewijzigd en voor de laatste keer op 10 augustus 2017, het "Consortiaal Bankkrediet#?).

In 2010 en 2016 zijn respectievelijk Telenet International Finance S.A. (nu Telenet International Finance S.à r.l.) en BASE Company NV (nu Telenet Group BVBA) toegetreden als bijkomende kredietnemers en garantieverstrekkers in het kader van het Consortiaal Bankkrediet. Op 2 mei 2016 is Telenet Financing USD LLC toegetreden als bijkomende kredietnemer en garantieverstrekker in het kader van het Consortiaal Bankkrediet.

Telenet Finance Luxembourg S.C.A., Telenet Finance Luxembourg II S.A., Telenet Finance III Luxembourg S.C.A., Telenet Finance IV Luxembourg S.C.A., Telenet Finance V Luxembourg S.C.A.,Telenet Finance VI Luxembourg S.C.A. en Telenet Finance Luxembourg Notes S.à r.l. zijn toegetreden als kredietverstrekkers (Lenders) tot het Consortiaal Bankkrediet ingevolge negen obligatie-uitgiften op, respectievelijk, 3 november 2010, 26 november 2010, 15 februari 2011, 15 juni 2011, 16 augustus 2012 (met betrekking tot twee uitgiften), 24 juli 2015 en 13 december 2017 (met betrekking tot twee uitgiften). Sinds de respectievelijke obligatie-uitgiften consolideert Telenet Group Holding NV de jaarrekeningen van Telenet Finance Luxembourg S.C.A. (vereffend in juni 2017), Telenet Finance Luxembourg II S.A. (vereffend op 28 december 2015), Telenet Finance III Luxembourg S.C.A. (vereffend in juni 2017), Telenet Finance IV Luxembourg S.C.A. (vereffend in juni 2017), Telenet Finance V Luxembourg S.C.A., Telenet Finance VI Luxembourg S.C.A. en Telenet Finance Luxembourg Notes S.à r.l., allen Luxemburgse financieringsvennootschappen opgericht voor een specifiek doel. De obligaties uitgegeven door Telenet Finance Luxembourg S.C.A., Telenet Finance Luxembourg II S.A., Telenet Finance III Luxembourg S.C.A. en Telenet Finance IV Luxembourg S.C.A. werden respectievelijk op 21 augustus 2015, 25 april 2014 en 15 juni 2016 (zowel Telenet Finance III Luxembourg S.C.A. als Telenet Finance IV Luxembourg S.C.A.) vervroegd terugbetaald. Een deel van de obligaties uitgegeven door Telenet Finance V Luxembourg S.C.A. (de obligaties met vervaldatum in 2022) werden op 14 juni 2017 vervroegd terugbetaald.

Telenet BVBA, Telenet Group BVBA, Telenet International Finance S.à r.l en Telenet Financing USD LLC verstrekken elk een garantie, binnen de wettelijke grenzen en bepaalde garantiebeperkingen, voor de verplichtingen van elk van Telenet BVBA, Telenet Group BVBA, Telenet International Finance S.à r.l. en Telenet Financing USD LLC krachtens het Consortiaal Bankkrediet.

Daarenboven hebben Telenet Group Holding NV, Telenet BVBA, Telenet Group BVBA, Telenet Vlaanderen NV, Telenet International Finance S.à r.l.

en Telenet Financing USD LLC zekerheden verstrekt onder het Consortiaal Bankkrediet over vrijwel al hun activa. Deze zekerheden omvatten:

- een pand op alle aandelen van Telenet BVBA, Telenet Group BVBA, Telenet Vlaanderen NV en Telenet International Finance S.à r.l.;

- hypotheken van (i) €800 miljoen verleend door het vroegere Telenet Operaties NV (gefuseerd in Telenet BVBA), (ii) €625 miljoen verleend door het vroegere MixtICS NV (gefuseerd in Telenet BVBA), (iii) €625 miljoen verleend door Telenet Vlaanderen NV en (iv) €50 miljoen verleend door het vroegere Telenet Solutions NV (gefuseerd in Telenet BVBA); een deel van de hypotheken zijn niet cumulatief met bepaalde andere hypotheken en bepaalde panden op handelszaak;

- nog niet uitgeoefende hypothecaire mandaten voor een bedrag van (i) €650 miljoen verleend door Telenet BVBA (voorheen Telenet BidCo NV genaamd), (ii) €450 miljoen verleend door het vroegere Telenet Operaties NV (gefuseerd in Telenet BVBA), (iii) €450 miljoen verleend door het vroegere MixtICS NV (gefuseerd in Telenet BVBA), en (iv) €450 miljoen verleend door Telenet Vlaanderen NV;

- panden op handelszaak van (i) €1,25 miljard verleend door het vroegere Telenet Operaties NV (gefuseerd in Telenet BVBA), (ii) €135 miljoen verleend door Telenet BVBA, (iii) €250 miljoen verleend door Telenet BVBA (voorheen Telenet BidCo NV genaamd), (iv) €865 miljoen verleend door het vroegere MixtICS NV (gefuseerd in Telenet BVBA), (v) €865 miljoen verleend door Telenet Vlaanderen NV, (vi) €75 miljoen verleend door het vroegere PayTVCo NV (gefuseerd in Telenet BVBA) en (vii) €75 miljoen verleend door het vroegere Codenet NV (nadien hernoemd naar Telenet Solutions NV en gefuseerd in Telenet BVBA); een deel van de panden op handelszaak zijn niet cumulatief met bepaalde andere panden op handelszaak en bepaalde hypotheken;

- een nog niet uitgeoefend mandaat pand op handelszaak van €865 miljoen verleend door Telenet BVBA, dat niet cumulatief is met de panden op handelszaak beschreven in (i), (iv), (vi) en (vii) hierboven;

- een nog niet uitgeoefend mandaat pand op handelszaak van €800 miljoen verleend door Telenet Group BVBA;

- panden op alle bestaande en toekomstige schuldvorderingen verschuldigd aan Telenet Group Holding NV, Telenet BVBA, Telenet Group BVBA en Telenet Vlaanderen NV;

- panden op alle bestaande en toekomstige effecten (met uitzondering van aandelen in dochtervennootschappen) aangehouden door Telenet BVBA en Telenet Vlaanderen NV;

- een pand verleend door Telenet International Finance S.à r.l. op alle bestaande en toekomstige obligaties uitgegeven door Finance Center Telenet S.à r.l. die in het bezit zijn van Telenet International Finance S.à r.l;

- een pand verleend door Telenet International Finance S.à r.l. op alle bestaande en toekomstige intra-groep schuldvorderingen verschuldigd aan Telenet International Finance S.à r.l. door Telenet BVBA, Telenet Luxembourg Finance Center S.à r.l., Finance Center Telenet S.à r.l. en Telenet Group BVBA;

- panden op alle bestaande en toekomstige bankrekeningen van Telenet Group Holding NV, Telenet BVBA, Telenet Group BVBA, Telenet Vlaanderen NV en Telenet International Finance S.à r.l.;

- een zekerheid verleend door Telenet International Finance S.à r.l. op alle bestaande en toekomstige aandelen (en andere lidmaatschapsrechten) in Telenet Financing USD LLC;

- een zekerheid verleend door Telenet Financing USD LLC op bestaande en toekomstige activa, met inbegrip van, onder meer, bankrekeningen, uitrusting, voorraden, waardepapier, effecten, intellectuele eigendomsrechten en immateriële activa; en

- een pand verleend door Telenet Group Holding NV op een achtergestelde lening ten voordele van Finance Center Telenet S.à r.l. en alle toekomstige achtergestelde leningen aan groepsvennootschappen.

Het totaal bedrag in hoofdsom dat kan worden uitgewonnen krachtens de hypotheken en panden op handelszaak, rekening houdend met de niet-cumulativiteit tussen bepaalde hypotheken en panden op handelszaak, bedroeg EUR 2.375.000.000 op 31 december 2017.

Op 1 januari 2018 is de wet van 11 juli 2013 tot wijziging van het Burgerlijk Wetboek wat de zakelijke zekerheden op roerende goederen betreft (zoals gewijzigd) in werking getreden. Deze nieuwe wetgeving maakt belangrijke wijzigingen aan het Belgische regime van zakelijke zekerheden over roerende goederen. Het is nu mogelijk om een pand over roerende goederen (met inbegrip van alle huidige en toekomstige roerende goederen van de pandgever) tegenstelbaar te maken ten aanzien van derden middels registratie in het nationaal pandregister. Het pand op handelszaak zal verdwijnen en alle bestaande panden op handelszaak (en mandaten om dergelijk pand op handelszaak te verlenen) moeten binnen één jaar na de inwerkingtreding van de nieuwe wet worden omgezet naar een pand dat wordt geregistreerd in het nationaal pandregister. Dit impliceert dat de panden handelszaak en mandaten pand handelszaak die hierboven worden vermeld, moeten worden omgezet naar panden onder het nieuwe regime en geregistreerd in het pandregister om tegenstelbaar te blijven.

Telenet Group BVBA

Pand op aandelen. Telenet Group BVBA heeft haar aandelen in Telenet BVBA aan de Security Agent, optredend voor het bankconsortium, in pand gegeven. Op 27 april 2016 verwierf Telenet Group Holding NV alle aandelen (behalve één aandeel dat wordt aangehouden door Telenet International Finance S.à r.l.) in Telenet BVBA krachtens de ontbinding en vereffening van haar toenmalige dochtervennootschap Telenet Service Center BVBA. Telenet Group Holding NV droeg deze aandelen in Telenet BVBA vervolgens over aan Telenet Group BVBA, deels middels verkoop en deels middels inbreng in Telenet Group BVBA. Op 31 december 2017 bedroeg de boekwaarde van het aandeel in Telenet BVBA EUR 8.039.574.271.

Mandaat pand op handelszaak. Op 11 februari 2016 heeft Telenet Group BVBA een nog niet uitgeoefend mandaat pand op handelszaak van EUR 800.000.000 in hoofdsom verleend aan de Security Agent, optredend voor het bankconsortium.

Panden op schuldvorderingen (met inbegrip van bankrekeningen). Tevens heeft Telenet Group BVBA een pand op haar huidige en toekomstige schuldvorderingen, met inbegrip van bankrekeningen, verleend aan de Security Agent, optredend voor het bankconsortium.

Buitenbalans regelingen

De buitenbalansregelingen zoals vermeld op VOL 6.14 bevatten de verplichtingen tot op het einde van het contract.

39/69