• No results found

Verkenningen OV regio Rotterdam Versnelling tram Rotterdam

In document Geadviseerd besluit (pagina 115-120)

Investeringsprogramma Vervoersautoriteit 2021

4. Infrastructuurprojecten Uitvoeringsagenda Bereikbaarheid

4.1.2 Verkenningen OV regio Rotterdam Versnelling tram Rotterdam

Doelstelling S.A. : Verbetering kwaliteit en efficiency OV, verbeteren bereikbaarheid toplocaties en banen

Top-eis : Concurrerende economie, Kansen voor mensen, Efficiënt en rendabel, CO2 -reductie

Thema : Reistijdverkorting, Kostenoptimalisatie, Kwaliteitsverbetering

Planning : Verkenning; planstudie en realisatie korte termijnmaatregelen t/m 2022 Investering : Nader te bepalen

Bijdrage MRDH : Nader te bepalen

Rol MRDH : Trekker in samenwerking met RET en Rotterdam

Openbaar vervoer dat de reiziger snel van A naar B brengt is in meerdere opzichten wenselijk. Snel OV draagt allereerst bij aan de doelstellingen van de UAB, om meer banen en stedelijke centra binnen 45 minuten bereik van meer mensen te brengen. Daarnaast waarderen reizigers snel OV, wat leidt tot meer reizigers en daarmee meer reizigersopbrengsten. Tegelijk zorgt snel(ler) OV voor besparing in exploitatiekosten. Immers, er is minder materieel en mensen benodigd om de

dienstregeling uit te voeren.

Met ‘Versnelling tram Rotterdam‘ wordt stapsgewijs met een mix aan operationele maatregelen en beperkte fysieke maatregelen de reistijd (voor een aantal tramlijnen) verkort.

Een deel van de fysieke maatregelen die betrekking hebben op het IPVa bestaat uit het verminderen van conflicten tussen de tram en het overig verkeer, zoals een (hogere) afscheiding langs trambanen en het realiseren en programmeren van intelligente VRI’s. Dit bevordert de doorstroming en daarmee de rijtijd en betrouwbaarheid.

De halteertijd van trams wordt korter wanneer het in- en uitstappen van passagiers sneller gaat. De maatregelen die daarbij horen zijn het aanbrengen van markering op tramhaltes waar de tramdeur precies stopt, het installeren van snellere tramdeuren, en het versnellen van in- en uitchecken, bijvoorbeeld door in- en uitchecken op perrons mogelijk te maken of met een smartphone in – en uitchecken.

Binnen de exploitatie kan verder worden gedacht aan het aanbrengen van semi-transparant glas in de bestuurderscabine waardoor de trambestuurder minder wordt afgeleid of interactie heeft met passagiers, met als doel bevordering van de rijtijd en betrouwbaarheid. In de exploitatie kan worden gedacht aan een alternatieve dienstregeling: bijvoorbeeld een onderscheid in lokale- en express-diensten, of hoogfrequent/spoorboekloos rijden.

Reconstructie metro- en busstation Spijkenisse centrum Doelstelling S.A. : Verbeteren bereikbaarheid toplocaties en banen

Top-eis : Concurrerende economie, Kansen voor mensen, Efficiënt en rendabel, CO2 -reductie

Thema : Kwaliteitsverbetering OV knooppunten

Planning : Verkenning; planstudie en realisatie vanaf 2021 Investering : Nader te bepalen

Bijdrage MRDH : Nader te bepalen Rol MRDH : Subsidieverlener

Bus- en metrostation Spijkenisse Centrum is een belangrijke knoop in het vervoer tussen Voorne-Putten en Rotterdam. Busreizigers vanuit Hellevoetsluis en Brielle stappen hier over op de metro;

bewoners uit Spijkenisse pakken de fiets. De gemeente Nissewaard bouwt de komende jaren 1.000 a 1.500 nieuwe woningen in het centrum van Spijkenisse. De insteek is om het forensenverkeer niet te laten toenemen: enerzijds om de leefbaarheid in de stad te vergroten en anderzijds om de

bestaande ontsluitingswegen niet verder te belasten. De bruggen op de ontsluitingswegen vormen een bottleneck in de afwikkeling van verkeer; ze zijn tevens storingsgevoelig.

De gemeente wil daarom het bus- en metrostation Spijkenisse centrum aanpassen en verbeteren.

Door de kwaliteit van dit OV-knooppunt te verbeteren wordt het voor de huidige, maar zeker ook voor toekomstige bewoners, aantrekkelijk om met het openbaar vervoer te reizen.

De verkenning richt zich op meer en betere fietsenstallingen, het omzetten van parkeerterrein naar P&R, het aantrekkelijker inrichten van de openbare ruimte met looproutes, en het verbeteren van de layout van bushaltes en busopstelplaatsen. Met de RET wordt gesproken over de mogelijkheden om het metrostation een upgrade te geven.

Drie verkenningen

Doelstelling S.A. : Verbetering kwaliteit en efficiency OV, verbeteren bereikbaarheid toplocaties en banen

Fase : Verkenning

Planning : gereed in 2020 en 2021 Investering : Nader te bepalen Bijdrage MRDH : Nader te bepalen

Rol MRDH : Trekker in samenwerking met gemeenten en vervoerders Plan ander tramnet Rotterdam

In de OV-visie Rotterdam 2040 is geconstateerd dat het tramnet te weinig bijdraagt aan de stedelijke ontwikkeling en reizigersgroei in het mobiliteitssysteem. Het doel van deze studie is om het tramnet zodanig te optimaliseren dat het, net als het metronet, een substantiële bijdrage gaat leveren aan de stedelijke ontwikkeling en leefbaarheid van de regio Rotterdam.

Verhoging capaciteit metronet Rotterdam

In de OV-visie Rotterdam 2040 en de adaptieve ontwikkelstrategie Mobiliteit en Verstedelijking is geconstateerd dat een uitbreiding van de metrofrequentie op het gehele metronet (incl. E-Lijn) tussen 2025 en 2030 een hoge maatschappelijke impact heeft op de reizigers en de

verstedelijkingsplannen. De eerste analyses laten zien dat het aantal reizigers op het hele metronet jaarlijks met 4% groeit en er binnen enkele

jaren op meerdere plekken in het metronet capaciteitsknelpunten ontstaan. De studie richt zich op frequentieverhoging in de spits van de huidige 18 naar maximaal 24

diensten per uur, met daarnaast onderzoek naar infravraagstukken, stallingscapaciteit, veiligheid en omgevingshinder.

Automatische metro 2040.

Indien de vervoersvraag in de metro structureel met 3-4% per jaar blijft groeien, zal rond eind jaren 30, ook na een frequentieverhoging, het metrosysteem haar maximumcapaciteit bereiken. Een systeemsprong naar (deels) automatische metro’s is dan de enige optie om het systeem verder te laten groeien. Deze verkenning vindt parallel plaats aan de verkenning naar de frequentieverhoging voor de metro op middellange termijn.

HOV ontwikkelingen Maastunnel-Zuidplein 2025 Doelstelling S.A. : Verbetering kwaliteit en efficiency OV

Top-eis : Kansen voor mensen, Concurrerende economie, Efficiënt en rendabel Fase : Verkenning

Planning : Verkenning 2020, Realisatie in periode 2021-2025

Investering : € 45 miljoen en KTA € 3,5 miljoen (benuttingspakket MIRT- verkenning Oeververbinding)

Bijdrage MRDH : Nader te bepalen

Rol MRDH : Trekker in samenwerking met RET en Rotterdam

Het verbeteren van de OV-verbindingen via de bestaande Rotterdamse oeververbindingen waar op middellange termijn een meer hoogwaardige OV kwaliteit kan worden gerealiseerd. Daarmee worden (toekomstige) capaciteitsknelpunten in het huidig binnenstedelijk OV-systeem verminderd.

Het levert een bijdrage aan de verstedelijkingsopgave en het mitigeren van vervoersarmoede in Rotterdam-zuid (laag aantal banen binnen 45 minuten in bereik). De planstudie betreft concreet het verbeteren van de bestaande busverbinding door de Maastunnel. Uit de OV-visie Rotterdam blijkt dat er een vervoerpotentieel is voor in ieder geval een HOV-bus.

In document Geadviseerd besluit (pagina 115-120)