• No results found

4.4 Verkeer, ontsluiting en parkeren

4.4.1 Verkeer en ontsluiting

De nieuwe locatie zal worden ontsloten via een nieuwe inrit aan de Lekerstraat. Deze inrit is zowel voor de toegang tot de ruimte-voor-ruimtewoning als de loods voor stalling en opslag (zie volgende figuur).

Figuur 15: Weergave ligging inrit

Bij het bepalen van het aantal verkeersbewegingen dat de ontwikkeling genereert wordt uitgegaan van de

‘Kencijfers parkeren en verkeersgeneratie’ (CROW). Voor een vrijstaande koopwoning in het buitengebied geldt een norm voor verkeersgeneratie van 8,6 verkeersbewegingen per dag. Ten aanzien van de opslag en stalling gaat het naar verwachting om maximaal 8 verkeersbewegingen per dag, gebaseerd op vergelijkbare initiatieven.

Het aantal dagelijkse verkeersbewegingen als gevolg van de nieuwe ontwikkeling bedraagt maximaal 17.

Ten opzichte van de verkeersintensiteit waarmee in het akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai (dat is uitgevoerd voor het plan; zie paragraaf 5.3.1) is gerekend (2.500 motorvoertuigen in 2031), is dit een zeer geringe toename aan verkeersbewegingen (< 1%). De Lekerstraat kan deze toename aan

verkeersbewegingen aan.

Inrit

4.4.2 Parkeren

Voor het aspect parkeren in de gemeente Laarbeek is de ‘Parkeerbeleidsnota 2019 gemeente Laarbeek’

van toepassing. Het uitgangspunt van het parkeerbeleid is dat een nieuw bouwinitiatief geen

parkeerproblemen in de omgeving mag veroorzaken en dat elke initiatiefnemer van bouwplannen zorg draagt voor zijn eigen parkeeroplossing.

Voor het bepalen van de parkeerbehoefte bij de nieuwe ontwikkeling dient te worden uitgegaan van de parkeernormen zoals gepubliceerd door het CROW (zie volgende tabel).

Tabel 1: Bepaling parkeerbehoefte

Functie (beoogd) Type gebied Parkeernorm

(inclusief bezoek)

Aantal m² Aantal benodigde parkeerplaatsen Vrijstaande woning Niet stedelijk,

buitengebied

2,8 per woning - 3

Werken, Bedrijf arbeidsextensief/

bezoekersextensief (loods, opslag, transportbedrijf)

Niet stedelijk, buitengebied

0,8 per 100 m² * 1.000 m² 8

Totaal 11

* Hier wordt uitgegaan van de minimum-parkeernorm. Het betreft een loods met de functie statische opslag en stalling. Deze functie brengt hoofdzakelijk kortstondige verblijfmomenten met zich mee door de gebruikers ervan.

Dit betekent dat in totaal 11 parkeerplaatsen dienen te worden gerealiseerd. Het aantal parkeerplaatsen is ingetekend op de situatietekening (zie volgende figuur).

Figuur 16: Ligging parkeergelegenheid Parkeerplaatsen

woning (3 stuks)

Parkeerplaatsen bedrijfsgedeelte (8 stuks)

5. Milieuaspecten

5.1 Bodem

In een bestemmingsplan dient rekening gehouden te worden met de bodemkwaliteit ter plaatse. De reden hiervoor is dat eventueel aanwezige bodemverontreiniging van groot belang kan zijn voor de keuze van bepaalde bestemmingen en/of voor de uitvoerbaarheid van het bestemmingsplan. De bodemtoets moet worden uitgevoerd bij het wijzigen of opstellen van een bestemmingsplan.

In artikel 8 van de Woningwet is aangegeven dat een gemeente in de gemeentelijke bouwverordening regels moet opnemen om het bouwen op verontreinigde grond tegen te gaan. De gemeente heeft de taak om alleen een omgevingsvergunning (aspect bouwen) te verlenen als de kwaliteit van de bodem geschikt is voor het beoogde gebruik. Hiertoe toetst de gemeente de informatie omtrent de bodemkwaliteit aan de Circulaire bodemsanering. Als de bouwlocatie daaraan niet voldoet, dan kan de gemeente een aanvraag voor een omgevingsvergunning weigeren, of nadere eisen in de vergunning opnemen.

Aanleiding en doel

Het doel van de bodemtoets bij ruimtelijke plannen is de bescherming van de bodem. Beoordeeld dient te worden of de bodem geschikt is voor de geplande functie en of sprake is van een eventuele

saneringsnoodzaak.

Aanleiding van de bodemtoets vormt de oprichting van een Ruimte-voor-ruimtewoning met bijbehorend bouwwerk en loods op de locatie Lekerstraat ong. te Beek en Donk.

Huidige situatie en toekomstige situatie

In de huidige situatie betreft het plangebied onbebouwde agrarische grond, waar in het verleden geen bebouwing heeft gestaan of andere agrarische activiteiten hebben plaatsgevonden anders dan

grondbewerking. In de beoogde situatie krijgt de grond een woonbestemming (gevoelige functie) en wordt nieuw bebouwing opgericht.

Verkennend bodemonderzoek

Ter plaatse van de gronden van de toekomstige Ruimte-voor-ruimtekavel is een verkennend

bodemonderzoek uitgevoerd2. Het doel van het onderzoek is het bepalen van de bodemkwaliteit ter plaatse van de onderzoekslocatie. Op basis van de resultaten van het vooronderzoek zijn aannames gedaan over het al dan niet aanwezig zijn van potentiële verontreinigingsbronnen en is een onderzoekshypothese opgesteld.

Resultaten

Tijdens het veldwerk zijn geen bijzonderheden op of in de bodem waargenomen. In de visueel schone boven- en ondergrond zijn geen gehaltes aan onderzochte stoffen aangetoond. Tijdens de

watermonstername van het grondwater is vastgesteld dat de troebelheid hoog is als gevolg van het hoge leemgehalte in de ondergrond. De analyseresultaten van het grondwater zullen echter nagenoeg niet beïnvloed worden door de troebelheid. In het grondwater is een gehalte aan barium aangetoond boven de streefwaarde. Het licht verhoogde gehalte kan als natuurlijk verhoogde achtergrondwaarde worden beschouwd en vormt geen aanleiding voor nader onderzoek.

Conclusie en advies

De resultaten van het onderzoek stemmen overeen met de hypothese. De resultaten vormen geen aanleiding tot aanpassing van de onderzoeksstrategie. Ter plaatse van de onderzoekslocatie zijn geen

2 Rapport verkennend bodemonderzoek Lekerstraat ong. te Beek en Donk, Bodeminzicht, 20 mei 2020

verontreinigingen aangetoond die aanleiding vormen voor het uitvoeren van nader of aanvullend

bodemonderzoek. De bodemkwaliteit ter plaatse van de onderzoekslocatie vormt geen belemmering voor de beoogde bestemmingswijziging en realisatie van een woning met bijbehorend bouwwerk en loods. De eventueel bij werkzaamheden vrijkomende grond is op of buiten het onderzoeksterrein herbruikbaar. Indien vrijkomende grond van de locatie afgevoerd dient te worden, dient men rekening te houden met de regels van het vigerende Besluit Bodemkwaliteit

Voor een uitgebreide beschrijving van de resultaten van het onderzoek wordt verwezen naar de rapportage in de bijlage.

Het aspect bodem vormt geen belemmering voor onderhavige ontwikkeling.

5.2 Water

Het plangebied is niet gelegen binnen een hydrologisch waardevol gebied. Op een afstand van circa 1 kilometer ten noorden van het plangebied ligt een gebied met de aanduiding reservering waterberging (zie volgende figuur).

Figuur 17: Uitsnede kaart ‘Instructieregels gemeenten: grondwaterbescherming, waterveiligheid en -berging’ Interim Omgevingsverordening Noord-Brabant

Onderhavige ontwikkeling vormt geen belemmering c.q. bedreiging voor de hydrologisch waardevolle en kwetsbare gebieden.

De waterhuishoudkundige gevolgen binnen het plan worden behandeld in de waterparagraaf (hoofdstuk 6).

5.3 Geluid

In het kader van het aspect geluid is de Wet geluidhinder (Wgh) van toepassing. Doel van deze wet is het terugdringen van hinder als gevolg van geluid en het voorkomen van een toename van geluidhinder in de toekomst. In dit kader is onderzocht of de toekomstige ontwikkelingen geen negatieve effecten hebben op de omgeving.

Plangebied

Reservering waterberging

5.3.1 Wegverkeerslawaai

De Wet geluidhinder (Wgh) is van toepassing op woningen, andere geluidsgevoelige gebouwen (onder meer onderwijsgebouwen, ziekenhuizen, verpleeghuizen en andere gezondheidszorggebouwen) en

geluidsgevoelige terreinen (onder meer woonwagenstandplaatsen). Uit artikel 74 Wgh vloeit voort dat in principe alle wegen voorzien zijn van een geluidzone waarbinnen een akoestisch onderzoek dient te worden verricht, indien sprake is van het projecteren van nieuwe geluidsgevoelige bebouwing binnen een dergelijke zone. Uitzondering hierop zijn wegen die zijn gelegen binnen een als woonerf aangeduid gebied of wegen waarvoor een maximumsnelheid van 30 km/uur geldt.

De nieuwe Ruimte-voor-ruimtewoning dient in het kader van de Wgh te worden beschouwd als een nieuw geluidgevoelig object.

Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai

Om de geluidbelasting op de nieuw op te richten Ruimte-voor-ruimtewoning te bepalen en te beoordelen is een akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai uitgevoerd3.

Op basis van de beschikbaar gestelde verkeersgegevens is een rekenmodel opgezet waarmee de geluidsniveaus op de toekomstige woning zijn berekend als gevolg van het verkeer van de Lekerstraat.

Ter plaatse van de gevels van de woning wordt niet voldaan aan de voorkeursgrenswaarde van 48 dB ter hoogte van de noordgevel. De maximale ontheffingswaarde van 53 dB wordt niet overschreden. Wanneer sprake is van een overschrijding van de voorkeursgrenswaarde dient rekening gehouden te worden met het

‘Geluidbeleid Wet geluidhinder Hogere waarden’ d.d. 14 oktober 2009 van de gemeente Laarbeek. Hierin wordt gesteld dat indien een hogere waarde wordt verleend dat sprake dient te zijn van tenminste één geluidluwe gevel. Aan de zuidzijde van de woning is sprake van een aanzienlijk lagere geluidbelasting waardoor sprake is van een geluidluwe gevel. Direct ten zuiden van de zuidgevel van de woning begint de tuin waarin het geluidniveau niet meer dan 5 dB hoger is dan de geluidbelasting op de geluidluwe gevel. Op basis van het bovenstaande wordt verzocht een hogere waarde te verlenen.

Binnen het Bouwbesluit is geregeld dat een waarde van 33 dB in de woning als gevolg van

omgevingslawaai moet zijn gewaarborgd. Tevens wordt in het Bouwbesluit vermeld dat de karakteristieke geluidwering van geveldelen (GA;k) voor woningen ten minste 20 dB bedraagt. In het geval van nieuwbouw ligt de gevelwering tussen de 25 en 30 dB. De geluidbelasting bij de woning exclusief aftrek van artikel 110g bedraagt ten hoogste 58 dB. Met een gevelwering welke ten minste 20 dB bedraagt op basis van het Bouwbesluit, zal het binnenniveau ten hoogste 38 dB bedragen. Indien wordt uitgegaan van een

gemiddelde gevelwering bij nieuwbouw van 25 dB dan bedraagt het binnenniveau 33 dB.

Ten aanzien van de buitenruimte en verblijf in de tuin dan wel terras kan verondersteld worden dat er een overwegend goede geluidskwaliteit heerst. Hierdoor kan worden verondersteld dat het aspect geluid een goede ruimtelijke ordening niet in de weg staat.

Voor een uitgebreide beschrijving van de resultaten van het onderzoek wordt verwezen naar de rapportage in de bijlage. Tevens is het besluit hogere waarde opgenomen in de bijlage.

Het aspect wegverkeerslawaai vormt geen belemmering voor onderhavige situatie.

3 Akoestisch onderzoek wegverkeerslawaai voor het oprichten van een woning aan de Lekerstraat ong. te Beek en Donk, G&O Consult, 11 mei 2021

5.3.2 Industrielawaai

Ten aanzien van het aspect industrielawaai worden de richtafstanden van de VNG-publicatie ‘Bedrijven en milieuzonering’ aangehouden. In paragraaf 5.6 wordt onderbouwd dat het aspect geluid geen belemmering vormt voor onderhavige ontwikkeling.

Geconcludeerd kan worden dat ook voor het aspect geluid sprake is van een goed woon- en leefklimaat.

5.4 Luchtkwaliteit

Wet luchtkwaliteit

Sinds 15 november 2007 zijn de belangrijkste bepalingen over luchtkwaliteitseisen opgenomen in de Wet milieubeheer (hoofdstuk 5, titel 5.2 Wm). Titel 5.2 handelt over luchtkwaliteit; daarom staat deze ook wel bekend als de 'Wet luchtkwaliteit'. Specifieke onderdelen van de wet zijn uitgewerkt in amvb's en

ministeriële regelingen.

De kern van de ‘Wet luchtkwaliteit’ bestaat uit de (Europese) luchtkwaliteitseisen. Verder bevat zij basisverplichtingen op grond van de richtlijnen, namelijk: plannen, maatregelen, het beoordelen van luchtkwaliteit, verslaglegging en rapportage. De wet regelt het zogenaamde Nationaal

Samenwerkingsprogramma Luchtkwaliteit (NSL). Daarbinnen werken het rijk, de provincies en gemeenten samen om de Europese eisen voor luchtkwaliteit te realiseren.

Niet in betekenende mate bijdragen

In de algemene maatregel van bestuur ‘Niet in betekenende mate bijdragen’ (Besluit NIBM) en de ministeriële regeling NIBM (Regeling NIBM) zijn de uitvoeringsregels vastgelegd die betrekking hebben op het begrip NIBM. Per 1 augustus 2009 geldt als NIBM 3% van de grenswaarde.

Toetsing initiatief

De huidige achtergrondconcentratie fijn stof (PM10) bedraagt ter plaatse van het plangebied 16,08 µg/m³.

Er wordt voldaan aan de wettelijke norm.

Met behulp van de NIBM-tool (versie 2021) is berekend of de ontwikkeling in betekenende mate bijdraagt aan de concentratie van fijn stof en stikstofdioxide in de buitenlucht. In het rekenmodel is uitgegaan van maximaal 17 dagelijkse voertuigbewegingen van en naar het plangebied met maximaal 10% vrachtverkeer.

De volgende figuur geeft een overzicht van het resultaat.

Figuur 18: Resultaat berekening bijdrage aan luchtkwaliteit (NIBM-tool)

De ontwikkeling heeft geen significante invloed op de luchtkwaliteit; het plan is te kleinschalig om in betekenende mate bij te dragen aan een verandering/ verslechtering van de luchtkwaliteit.

Het aspect luchtkwaliteit vormt dan ook geen belemmering voor de beoogde ruimtelijke ontwikkeling.