• No results found

VERGELIJKING VAN DE VERSCHILLENDE SECTOREN

4. EVOLUTIE VOLLEDIGE WERKLOOSHEID 83

5.2. VERGELIJKING VAN DE VERSCHILLENDE SECTOREN

Tijdens de financiële crisis van 2008 werden twee sectoren voornamelijk getroffen door werkloosheid: de verwerkende industrie en de bouw (Grafiek 26). Terwijl tijdens de COVID-19-crisis vier sectoren zwaar worden getroffen: de dienstensector, de verwerkende industrie, de handelszaken, banken en verzekeringen en de bouw (Grafiek 27).

GRAFIEK 26: PERCENTAGE VAN HET AANTAL TIJDELIJK WERKLOZEN TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008 (IN %

GRAFIEK 27: PERCENTAGE VAN HET AANTAL TIJDELIJK WERKLOZEN TIJDENS DE GEZONDHEIDSCRISIS VAN 2020 (IN %)

Als we focussen op de sectoren die bijzonder getroffen werden tijdens een van beide crisissen zien we dat de twee hoogst getroffen sectoren in 2008 (de bouw en de verwerkende industrie) niet op dezelfde manier reageerden (Grafiek 28). De bouw kent een zeer onregelmatig verloop met grote pieken en dalen. Deze grote schommelingen verdwijnen echter als de reden “slecht weer” niet meer in aanmerking wordt genomen (Grafiek 29), aangezien het hier immers ook de sector betreft die het gevoeligst is aan de veranderende weersomstandigheden. De industrie van haar kant bereikt haar piek enkele maanden na die van de crisis, in maart 2009, maar daalt voortdurend tijdens

de daaropvolgende 18 maanden. Het zal bijna twee jaar duren voor de verwerkende industrie opnieuw een niveau van tijdelijke werkloosheid haalt dat te vergelijken is met dat van vóór de crisis.

GRAFIEK 28: EVOLUTIE VAN HET AANTAL TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008

De volgende grafiek houdt rekening met het feit dat de wintermaanden in de bouw vaak bevorderlijk zijn voor tijdelijke werkloosheid wegens slecht weer. We hebben dit gegeven dus geschrapt omdat het niet rechtstreeks een gevolg is van de financiële crisis.

We merken hierdoor dat de curve van tijdelijke werkloosheid in de bouw sterk daalt tot bijna hetzelfde niveau als in de dienstensector. Al onze volgende opmerkingen over de instroom van tijdelijke werklozen zullen gebaseerd zijn op de gegevens die de reden

‘slecht weer’ uitsluiten.

GRAFIEK 29: EVOLUTIE VAN HET AANTAL TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008 (MIN DE REDEN SLECHT WEER)

Momenteel zien we dat het aantal werklozen als gevolg van het coronavirus in elke sector daalt, maar niet in dezelfde verhouding (Grafiek 30). Voornamelijk de industrie daalt trager dan de andere sectoren en in de bouwnijverheid zien we een vertraagde daling in juni (cf. 3.1.). Algemeen ligt het aantal personen in tijdelijke werkloosheid in juni 2020 voor alle sectoren nog steeds gevoelig hoger dan voor de start van de crisis.

GRAFIEK 30: EVOLUTIE VAN HET AANTAL TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE GEZONDHEIDSCRISIS VAN 2020

Vervolgens richten we ons op de instroom en in het bijzonder op de nieuwe instroom.

We definiëren nieuwe instroom als degenen die op het moment van de crisis voor het eerst in drie jaar tijdelijk werkloos waren. We stellen vast dat tijdens de financiële crisis van 2008 het aantal nieuwe en niet-nieuwe instroom niet zo verschillend is en dat er minder nieuwe instroom is dan de instroom die voorheen al eens een beroep deed op tijdelijke werkloosheid (Grafiek 31). De instroom is groter in de verwerkende industrie en de dienstensector. De evolutie van de instroom volgt ongeveer dezelfde trend als die van de totale instroom. De situatie is totaal anders voor de crisis van 2020, aangezien we merken dat voor de eerste drie maanden van de crisis de grootste instroom van de nieuwe instroom komt (Grafiek 32). Wat de gezondheidscrisis betreft, zien we dat er veel instroom is in maart, ongeacht de sector, en dat het aantal sterk daalt na de piek van de crisis.

GRAFIEK 31: EVOLUTIE VAN DE NIEUWE INSTROOM VAN TIJDELIJK WERKLOZEN IN VERHOUDING TOT DE TOTALE INSTROOM EN PERSONEN TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008

GRAFIEK 32: EVOLUTIE VAN DE NIEUWE INSTROOM VAN TIJDELIJK WERKLOZEN IN VERHOUDING TOT DE TOTALE INSTROOM EN PERSONEN TIJDENS DE GEZONDHEIDSCRISIS VAN 2020

De volgende grafieken tonen ons meer in detail de sectoren van deze nieuwe instroom.

We merken dat voor de financiële crisis van 2008 de sector van de verwerkende industrie en de dienstensector de twee sectoren met de grootste instroom zijn. Alleen de bouwsector heeft een kleiner percentage instroom dan het percentage tijdelijk werklozen. Tijdens de Covid-19-crisis is de trend helemaal anders: slechts drie sectoren hebben een groter percentage nieuwe instroom dan het totale aantal personen: de handelszaken, banken en verzekeringen, de dienstensector en het vervoer en de communicatie.

GRAFIEK 33: PERCENTAGE NIEUWE INSTROOM PER SECTOR TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008 (IN %)

GRAFIEK 34: PERCENTAGE NIEUWE INSTROOM PER SECTOR TIJDENS DE GEZONDHEIDSCRISIS VAN 2020 (IN %)

Als we nu de nieuwe instroom en de niet-nieuwe instroom vergelijken, stellen we vast dat er tijdens de crisis van 2008 in bijna alle sectoren nieuwe instroom is, maar minder talrijk dan de instromers die al gebruikmaakten van tijdelijke werkloosheid.

Terwijl tijdens de crisis van 2020, behalve in de bouwsector, de nieuwe instroom in de meerderheid is voor alle sectoren.

GRAFIEK 35: NIEUWE INSTROOM EN NIET-NIEUWE INSTROOM PER SECTOR TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008

GRAFIEK 36: NIEUWE INSTROOM EN NIET-NIEUWE INSTROOM PER SECTOR TIJDENS DE GEZONDHEIDS-CRISIS VAN 2020

We hebben de meest vertegenwoordigde sectoren genomen en de reden ‘slecht weer’

geschrapt om een representatiever beeld te krijgen van de gevolgen van de financiële crisis. De instroom is groter in de verwerkende industrie en de dienstensector. De grafiek van de nieuwe instroom volgt ongeveer dezelfde trend als die van de totale instroom. Wat de gezondheidscrisis betreft, merken we dat er veel instroom is in maart, ongeacht de sector, en dat het aantal sterk daalt na de piek van de crisis. Tijdens de coronacrisis werden dus veel meer mensen en/of bedrijven, die gewoonlijk gespaard blijven van de nood beroep te doen op tijdelijke werkloosheid, toch getroffen door een werkloosheidsperiode. Onder invloed van de versoepelingen nam deze groep wel meteen weer veel sneller af dan relatief gezien het geval was bij de voorgaande historische crisis.

GRAFIEK 37: EVOLUTIE VAN DE INSTROOM VAN TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008

GRAFIEK 38: EVOLUTIE VAN DE NIEUWE INSTROOM VAN TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE FINANCIELE CRISIS VAN 2008

GRAFIEK 39: EVOLUTIE VAN DE INSTROOM VAN TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE GEZONDHEIDSCRISIS VAN 2020

GRAFIEK 40: EVOLUTIE VAN DE NIEUWE INSTROOM VAN TIJDELIJK WERKLOZEN PER SECTOR TIJDENS DE GEZONDHEIDSCRISIS VAN 2020