• No results found

4 Beleidsvisies en –studies

4.1 Verenigbaarheid met het beleidskader

4.1.1 Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen

Lanaken is in het RSV aangeduid als buitengebied. Het beleid voor het buitengebied is gericht op het vrijwaren van de open ruimte voor landbouw, natuur en bos. Wonen en werken wordt geconcentreerd in de kernen.

Het RUP kiest voor een zuinig ruimtegebruik. Het behoud van open ruimten is in overeenstemming met het RSV.

4.1.2 Ruimtelijk structuurplan Limburg

Gellik is in het RSPL aangeduid als hoofddorp. Het plangebied is volgens de gewenste ruimtelijke structuur gelegen in de ruimte Kempens_Plateau. Dit is geschikt voor het verweven van open ruimte functies. Gellik is tevens deel van een toeristisch-recreatief netwerk. Lanaken is als gemeente geselecteerd als toeristisch-recreatief knooppunt type I. De Krieckaert is niet geselecteerd als toeristisch-recreatief knooppunt.

Het RUP kiest voor een zuinig ruimtegebruik en vrijwaart de open ruimte. Het verweven van open ruimte functies en het behoud van open ruimten is in overeenstemming met het RSPL.

4.1.3 Beleidsplan Ruimte Provincie Limburg

Het Beleidsplan Ruimte Limburg zal het Ruimtelijk Structuurplan Limburg vervangen en sluit aan op het Beleidsplan Ruimte Vlaanderen (BRV) dat door de Vlaamse Regering wordt opgemaakt.

Op 8 december 2017 organiseerde de provincie een debat over het toekomstige ruimtelijke beleid van Limburg. Enkele aandachtspunten met betrekking tot het plangebied zijn:

▪ Regionale Landschappen treden op als integrerende beheerders op vlak van natuurbeleving, landschapsherstel, recreatie en toerisme. Ze proberen op lokaal en op streekniveau verschillende beleidslijnen samen te brengen en dit te vertalen naar de burger en gemeentebesturen. Die werking moet verder uitgebouwd worden.

▪ De trend naar vaker en korter op vakantie en meer gericht op beleving vereist een aangepast vrijetijdsaanbod. Limburg heeft hiervoor alle troeven in handen met een goed aanbod aan natuur en cultuur.

Lanaken: RUP ‘De Krieckaert’

Be langrij ke planolo gis che as pe ct en

33

4.1.4 Gemeentelijk Ruimtelijk Structuurplan

De ontwikkelingsperspectieven zijn impliciet opgenomen in het richtinggevend deel van het ruimtelijk structuurplan. 13 De visie duidt aan dat: “Uitgangspunt voor het beleid is het behoud van de stilte, de natuur, het bos en het toeristisch-recreatief medegebruik…. Daarnaast blijft het belangrijk dat de omliggende gemeenten binnen dit kader lokale initiatieven uitwerken ter ondersteuning en versterking van het concept

‘Nationaal Park.”14 … “Naast de hoofdpoort Pietersheim zijn er binnen de gemeente nog verblijfsrecreatieve poortgebieden aanwezig die verder kunnen ontwikkeld en verbeterd worden om een belangrijke rol te spelen in het toeristisch-recreatief gebeuren van de gemeente en van de regio.”15 De gemeente wenst de bestaande verblijfsrecreatieve centra die gelegen zijn aan de rand van het Kempisch Plateau te behouden en ontwikkelings-mogelijkheden te geven…. en een kleiner lokaal terrein: De Krieckaert Gellik (beleid gevoerd via BPA/RUP).” 16

13Ruimtelijk structuurplan Lanaken, goedgekeurd bestendige deputatie 09/07/2009

14Ruimtelijk structuurplan Lanaken, richtinggevend deel, p. 15

15Ruimtelijk structuurplan Lanaken, richtinggevend deel, p. 16

16Ruimtelijk structuurplan Lanaken, richtinggevend deel, p. 90

De gemeente wenst … nieuwe ontwikkelingen te ondersteunen die het kwalitatief verblijfstoeristische aanbod in de gemeente kunnen stimuleren en die inhaken op de toekomstige ontwikkelingen rond het Nationaal Park als rust- en natuurgebied …. doelgroep verrijkende initiatieven worden ondersteund. … Wat de inrichting … betreft zal de aandacht worden gelegd op:

▪ natuurlijkere inrichting en landschappelijke integratie in de rand van het Kempisch Plateau

▪ het rust- en stiltebeleid

▪ de kwaliteit van gebouwen en infrastructuur

De gemeente zal samen met het Nationaal Park een concept uitwerken om deze infrastructuren in de bandzone van het toekomstige Nationaal Park meer herkenbaar en leesbaar te maken door eenduidige signalisatie, richtlijnen en subsidies aangaande inrichting en beheer.”17

“In functie van de uitbreiding van de bestaande zone voor dagrecreatie in zuidelijke richting – wat in het huidige BPA niet is voorzien- zal een RUP opgemaakt worden.” 18Het opmaken van het RUP ‘De Krieckaert’ is niet opgenomen in de bindende bepalingen van het ruimtelijk structuurplan.19

17Ruimtelijk structuurplan Lanaken, richtinggevend deel, p. 91

18Ruimtelijk structuurplan Lanaken, richtinggevend deel, p. 94

19Ruimtelijk structuurplan Lanaken, bindend deel, p. 12

Lanaken: RUP ‘De Krieckaert’

Be langrij ke planolo gis che as pe ct en

34

De Krieckaert is aangeduid als verblijfsrecreatiegebied van lokaal niveau. Het park is gelegen in een band rond het Nationaal Park en functioneert als lokale poort tot het Park.

Figuur 24: Gewenste ruimtelijke structuur Kempisch Plateau

Bron: GRS 2008, kaart 1a

Figuur 25: Gewenste toeristisch-recreatieve structuur

Bron: GRS 2008, kaart 13

Lanaken: RUP ‘De Krieckaert’

Be langrij ke planolo gis che as pe ct en

35

4.1.5 Ontwikkelingsperspectief ‘De Krieckaert’

De ontwikkelingsperspectieven voor het domein zijn uitgebreid behandeld tijdens het opstellen van de verkoopovereenkomst van het verblijfspark ‘De Krieckaert’.

▪ De gemeenteraad keurde de bijzondere verkoopsvoorwaarden voor het domein de Krieckaert en de voetbalterreinen goed op 24/03/2016.

▪ De gemeenteraad gaf op 23/10/2017 haar goedkeuring aan het aanpassen van de bijzondere verkoopsvoorwaarden voor het domein de Krieckaert en de voetbalterreinen én aan de verkoop van deze terreinen aan BE-Housing.

▪ Op 20/12/2017 werd het besluit van 23/10/2017 geschorst door de gouverneur

▪ Op 29/01/2018 gaf de gemeenteraad haar goedkeuring aan een rechtvaardiging bij de beslissing van 23/10/2017

▪ Op 05/03/2017 gaf minister Homans haar goedkeuring tot de verkoop

20Elk toeristisch logies waar mensen tegen betaling slapen, moet voldoen aan dezelfde zeven basisnormen inzake brandveiligheid en kwaliteit. Het maakt niet uit of het om een

4.1.6 Decreet toeristische logies

Sinds 1 april 2017 is het nieuwe Vlaamse logiesdecreet in werking. Dit decreet vereenvoudigt de administratieve regels.

Veiligheid en kwaliteit blijven essentieel. Voor elk logies gelden dezelfde basisnormen in verband met (brand)veiligheid, verzekering en hygiëne,20 aangevuld met meer specifieke uitbatingsnormen per type logies. Elk logies moet verplicht aangemeld worden.

Het logiesdecreet verdeelt het logiesaanbod in twee categorieën: kamergebonden logies en terreingebonden logies.

Elk met een beperkt aantal algemene exploitatienormen. Voor elk van de zeven beschermde benamingen21 bepaalt het logiesdecreet specifieke voorwaarden (verplichte basisvoorwaarden en algemene uitbatingsnormen).

professionele uitbating of bijverdienste gaat en of het logies rechtstreeks wordt aangeboden of via tussenpersonen of een internetplatform. Bron: https://www.toerismevlaanderen.be

21Hotel, B&B, vakantiewoning, hostel, caming, camperterrein, vakantiepark

Lanaken: RUP ‘De Krieckaert’

Be langrij ke planolo gis che as pe ct en

36

4.1.7 Masterplan Nationaal Park Hoge Kempen

Het Masterplan voor het Nationaal Park Hoge Kempen werd opgesteld in 2002. Het plan wil een samenhangende, robuuste natuurlijke structuur als hefboom voor de regionale ontwikkeling creëren. Het plan duidt aan dat er aan de rand van het park zes toegangspoorten ontwikkeld moeten worden en reikt concrete voorstellen aan om het gebied te ontsluiten en de natuurwaarden te versterken. Op 23 maart 2006 is het Nationaal Park Hoge Kempen officieel geopend.

Het Nationaal Park en de omliggende mijngebieden staan vandaag op de Indicatieve Werelderfgoedlijst van UNESCO.

De grenzen van het Werelderfgoed-gebied worden concreet bepaald, alle relicten vergen een goed beheer. Het dossier zal door het Werelderfgoedcomité in de zomer van 2019 beoordeeld worden.

Het Nationaal park breidt ook steeds verder uit. In 2017 nam de omvang toe met 10km² en werd beslist om het Thor Park In Waterschei uit te bouwen tot zevende toegangspoort tot het park.

Figuur 26: Toegangspoorten Nationaal Park Hoge Kempen

Lanaken: RUP ‘De Krieckaert’

Be langrij ke planolo gis che as pe ct en

37

In 2018 bezochten 350.000 wandelaars het Nationaal Park. Het wandelgebied Lieteberg werd bezocht door 24.000 wandelaars en de lange afstandswandeling kende 500 gebruikers.

De bestedingen van een bezoeker aan het park bedragen gemiddeld € 19,75. Voor wandelvakanties (met verblijf) loopt dit op tot € 78. Wandelvakanties zijn goed voor 6% van het totale aantal wandelaars maar vertegenwoordigen 25% van de omzet en 83% van de bestedingen in de horeca.

Het voorjaar (april, mei) en het najaar (september, oktober) zijn de populairste wandelperiodes. Er is een nood aan overnachtingsplaatsen (grote vraag, beperkt aanbod).

Sites langs de wandelroutes hebben een hoge potenties voor het aanbieden van een aangepast kort verblijf (met ontbijt en maaltijd) op voorwaarde dat er gestreefd wordt naar samenwerking en uniformiteit.

4.1.8 Hoge Kempen verankerd

Dit strategisch project kaderde het ondersteunen van projecten die uitvoering geven aan het ruimtelijk structuurplan Vlaanderen. Het project werd uitgevoerd van 2015 tot 2018. Via het project wil men participeren in territoriale herontwikkeling.

Het plan is gericht op:

1. Het vrijwaren van het buitengebied voor de essentiële functies en het tegengaan van de versnippering.

2. Een bijdrage leveren aan ontwikkelingsperspectieven van de natuurlijke structuur, het landschap, recreatie en toerisme.

3. Een voorbeeld- en signaalfunctie voor gebiedsintegrerend beleid vervullen en bijdragen tot het begrippenkader rond nationale parken, landschapsparken, regionale landschappen en aanverwante gebiedsconcepten in Vlaanderen.

Het strategisch project is onder meer gericht op de uitbreiding, verruiming en verankering van het Nationaal Park in de stedelijke weefsels Genk-Maasmechelen-Maastricht. Het plan besteedt bijzondere aandacht aan de 'randen' van het Nationaal Park.

Lanaken: RUP ‘De Krieckaert’

Gew en st e ruim telij ke ont w ik keling

38

5 Gewenste ruimtelijke ontwikkeling