• No results found

11 Tariefvoorstel periodieke distributienettarieven elektriciteit 2022-2024

11.5 Verdeelsleutels elektriciteit 2022-2024

11.5.3 Verdere tarifaire verwerking

De elektriciteitsdistributienetbeheerder houdt voor wat betreft de hoogte van de

distributienettarieven rekening met volgende randvoorwaarden (ptn. 1, 2 en 3 in die volgorde uit te voeren):

1. Het injectietarief op het tariefblad is deze volgens de budgetten volgens voorgaande verdeelsleutels (par. 11.5.1 en 11.5.2) en de rekenvolumes (par. 11.6) (m.a.w. zonder rekening te houden met het maximumtarief). De distributienetbeheerder hanteert daarbij voor alle klantengroepen één gemeenschappelijk kWh-tarief (par. 11.2.3). De

distributienetbeheerder bepaalt vervolgens het gedeelte van het budget ‘netgebruik’

injectie (EUR) dat hij door de toepassing van het maximumtarief injectie (par. 11.4) niet zal kunnen ontvangen van de injectieklanten.

2. Vervolgens berekent de distributienetbeheerder per klantengroep afname het tarief voor elke tariefcomponent (Tabel 13) door toepassing van de respectievelijke budgetten volgens de voormelde verdeelsleutels (par. 11.5.1 en 11.5.2) op de respectievelijke rekenvolumes (par. 12.3) en dit zonder iteratie. Volgens deze tarieven berekent hij voor elke klantengroep het door de toepassing van het maximumtarief afname (par. 11.3) verwachte niet te recupereren budget afname.

3. De distributienetbeheerder verhoogt het in pt. 2 gerecupereerd totaalbudget over alle klantengroepen voor de tariefcomponent ‘netgebruik’ afname met de globale over alle klantengroepen niet te recupereren budgetten afname en injectie zoals beschreven in pt.

1 en 2. Gelijk aan deze procentuele toename verhoogt hij per klantengroep afname de in pt. 2 gerecupereerde budgetten voor de tariefcomponent ‘netgebruik’ afname tot het definitief te innen budget. Hij berekent vervolgens de hoogte van de tarieven van de tariefcomponent ‘netgebruik’ afname iteratief zodanig dat, met toepassing van het maximumtarief afname, dat nieuwe budget zal worden gerecupereerd.

4. De distributienetbeheerder zorgt ervoor dat de budgetten voor de tariefcomponenten

‘openbare dienstverplichtingen’ en ‘toeslagen’ toegewezen aan de ‘Afname’-klantengroep Trans HS beperkt blijven tot de respectievelijke budgetten aan deze klantengroep in het tariefvoorstel van het jaar 2020 verhoogd met 30%. Een eventueel restant wordt verrekend via de respectievelijke verdeelsleutels over de andere klantengroepen zoals vermeld in par. 11.5.2.7 en 11.5.2.9.

5. De tarieven aangerekend voor toegangspunten op spanningsniveau >26 – 36 kV met een aansluitingsvermogen groter dan of gelijk aan 5 MVA, worden gelijkgesteld aan de dan geldende tarieven voor Trans HS. De tarieven afname en injectie aangerekend voor toegangspunten op >26-36kV met een aansluitingsvermogen kleiner dan 5 MVA, worden gelijkgesteld aan de dan geldende tarieven voor 26-1 kV. Dit is een verderzetting van de voorlopige werkwijze sinds 2015.

6. De elektriciteitsdistributienetbeheerder zorgt ervoor dat in de klantengroepen Trans HS, 26-1 kV en TRLS voor de tariefcomponent ‘Netgebruik’ het budget voor 50% aangerekend wordt via de tariefdrager kVA (kVATV in Tabel 13) en de overige 50% via de tariefdrager kW (kWMP in Tabel 13), los van het gedeelte dat als gebudgetteerde ontvangsten wordt voorzien vanuit het tarief van toepassing bij een overschrijding van het

toegangsvermogen (tariefdrager kWMP-TV in Tabel 13).

7. De elektriciteitsdistributienetbeheerder zorgt ervoor dat in de LS-klantengroep afname met piekmeting voor de tariefcomponent ‘Netgebruik’ het globale budget (distributie en transmissie) voor 80% tarifair wordt aangerekend via de tariefdrager kW en de overige 20% via de tariefdrager kWh (kWgem MP en kWhafn in Tabel 13). De VREG beoordeelt deze verdeling als redelijk volgens de opdeling tussen capaciteitsgerelateerde en niet- capaciteitsgerelateerde kosten.

8. De elektriciteitsdistributienetbeheerder zorgt ervoor dat in de LS-klantengroep afname met klassieke meter voor de tariefcomponent ‘Netgebruik’, de waarde voor het vaste

tarief (EUR/jaar) (tariefdrager vastnet in Tabel 13) gelijk is aan 2,50 kW x tarief EUR/kWgem MP dat geldt voor klanten aangesloten op hetzelfde spanningsniveau met piekmeting (bepaling in par. 11.2.2).

9. De elektriciteitsdistributienetbeheerder zorgt ervoor dat voor alle

‘Afname’-klantengroepen op het spanningsniveau ‘LS’ dezelfde kWh-tarieven gelden wat betreft de tariefcomponenten ‘Openbare dienstverplichtingen’, ‘Toeslagen’ en ‘Overige transmissie’.

10. De elektriciteitsdistributienetbeheerder zorgt ervoor dat de hoogte van het

overschrijdingstarief (kWMP-TV in Tabel 13) gelijk is aan 1,5 maal de hoogte van het tarief voor het tarief voor het toegangsvermogen (kVATV in Tabel 13).

11. De elektriciteitsdistributienetbeheerder hanteert over 2022-2024 voor de

tariefcomponent ‘Reactieve energie’ per klantengroep een vast tarief. De gebudgetteerde opbrengsten volgens dit tarief weerspiegelen de betreffende gebudgetteerde kosten (de dienst van de distributienetbeheerder van het reactief vermogen en van het

transmissienet m.b.t. de aanvullende afname of injectie van reactieve energie zoals aan hem aangerekend door de transmissienetbeheerder) evenwel exclusief de afbouw van de regulatoire saldi voor deze tariefcomponent. Voor dit laatste wordt verwezen naar de bepaling in par. 5.6.7.1 op p. 68.

12. Het prosumententarief wordt in principe op dezelfde wijze berekend als voor

tariefvoorstel 2021 (par. 10.2.2.1.1) evenwel met volgende wijziging. In de berekening van het aanvullend capaciteitstarief voor prosumenten die hier nog recht op hebben volgens het Energiedecreet in 2022-2024 zal de distributienetbeheerder voor de prosumenten in 2022 met terugdraaiende teller op LS bovenop het veronderstelde niet-gemeten

afnamevolume aangerekend o.b.v. de actuele tarieven met tariefdrager kWhafn (voor de LS-klantengroepen afname met klassieke meter in Tabel 13) ook rekening moeten houden met de nieuwe term Vastnet in de actuele tariefstructuur (Tabel 13). Dit is omdat, zoals hierboven vermeld (par. 11.2.4.1), het voor de VREG onmogelijk is om voor deze prosumenten het tariefregime te wijzigen. Daartoe zullen de tarieven op basis van de twee vermelde tariefdragers samen worden omgevormd tot een aanvullend

capaciteitstarief met tariefdrager het maximaal AC-vermogen van de omvormer, uitgedrukt in kVA.

Op het vlak van het in rekening brengen van de tariefperiodes dag/nacht, vereenvoudigt de berekening van het prosumententarief t.o.v. 2021.

13. De historische korting op het kWh-tarief openbare dienstverplichtingen (ODV-kWhafn in Tabel 13) voor afname exclusief nacht wordt in deze reguleringsperiode afgebouwd (par.

10.2.1). De korting bedraagt nog [60%]159 in 2022, [50%]160 in 2023 en [40%]161 in 2024.

14. De doorvoertarieven bedragen 75% van de geldende tarieven in de klantengroep op het spanningsniveau waarop het koppelpunt zich bevindt.

15. De distributienetbeheerder zorgt ervoor dat de hoogte van de tarieven voor databeheer (vastdata) per jaar mee evolueren met de recentste jaarlijkse inflatie volgens het nationaal indexcijfer der consumptieprijzen, waarde in de maand juli. De gebudgetteerde

159 Percentage gewijzigd bij beslissing van de VREG van 11 december 2020.

160 Ibidem.

161 Ibidem.

opbrengsten volgens dit tarief weerspiegelen de gebudgetteerde endogene kosten voor databeheer, zonder afbouw van regulatoire saldi. Voor dit laatste wordt verwezen naar de bepaling in par. 5.6.7.1 op p. 68.

16. De distributienettarieven in EUR/kWh, EUR/kW, EUR/kVA en EUR/kVArh worden op het tariefblad afgerond tot op 7 cijfers na de komma. Vaste termen in EUR/jaar en het aanvullend capaciteitstarief voor prosumenten met terugdraaiende teller worden op het tariefblad afgerond op 2 cijfers na de komma.