• No results found

Verbetering van studiesucces

In document JAAR VERSLAG 2019 (pagina 27-31)

ultimo 2019 ultimo 2018

cursusuitval 35% 36%

gemiddeld aantal behaalde 9,44 EC 9,16 EC studiepunten per student

Diploma’s

bachelor- master-opleidingen* master-opleidingen*

faculteit 2019 2018 2019 2018

Cultuur- en rechts- 83 68 92 143

wetenschappen

Management, Science & 36 34 468 520 Technology

Psychologie en onderwijs- 117 86 171 174

wetenschappen

totaal 236 188 731 837

* Getuigschriften in wettelijke zin (Wet op het hoger onderwijs en wetenschappelijk onderzoek)

Kortingsregeling

Wettelijk is vastgelegd dat de Open Universiteit een voorziening treft voor minder draagkrachtige studen-ten die geen aanspraak kunnen maken op het leven-langlerenkrediet. Om hoeveel studenten het ging en wat het totaalbedrag was, staat in onderstaande tabel.

2019 2018

studenten 112 92

totaalbedrag € 33.724 € 42.041

Profileringsfonds

De Open Universiteit heeft sinds 1 september 2018 een Regeling profileringsfonds. Belangrijkste doel is studenten tegemoetkomen die door bijzondere omstan- digheden studievertraging oplopen en daardoor de cursus(sen) waarvoor zij ingeschreven staan, niet voor het einde van de inschrijftermijn kunnen afronden.

Ondersteuning via de Regeling profileringsfonds gaat in principe in natura. Tegemoetkoming bestaat veelal uit een extra inschrijftermijn (maximaal 12 maanden) of een vervangend programmaonderdeel inclusief tentamenkansen (maximaal 12 maanden). Om hoeveel aanvragen en toewijzingen het ging, staat in onder-staande tabel.

aanvragen toewijzingen

2019 2018* 2019 2018*

overmacht 656 177 557 147

bestuur** 5 6 4 5

overig 265 129 254 117

totaal 926 312 815 269

* De aantallen betreffen de maanden september tot en met december 2018; de Regeling profileringsfonds startte op 1 september 2018.

** Bijvoorbeeld lidmaatschap van het bestuur van een studentenorganisatie, of andere bestuurlijke activiteiten, lidmaatschap van een Opleidingscommissie of Studenten- raad, maatschappelijke activiteiten.

ONDERZOEK

deel uit van de Open University Graduate School. Die fungeert vooral als ontmoetingsplatform, met name voor de vele buitenpromovendi die de Open Univer-siteit heeft, en verzorgt een aantal cursussen.

Binnen de Nationale Wetenschapsagenda focust de Open Universiteit op drie thema’s, namelijk Digital Learning, Safety, Security and Law Enforcement en Trustworthy Systems. Verder participeert de instelling in Digitale Samenleving, een onderzoeksprogramma van alle Nederlandse universiteiten dat gefaciliteerd wordt door de VSNU.

Veel resultaten van het onderzoek van de Open Universiteit worden door het ‘open access’-beleid sinds medio 2016 publiek beschikbaar gesteld. De instelling van een centraal Open access fonds vergroot de keuzemogelijkheid voor onderzoekers om ‘open access’-artikelen te publiceren. De zichtbaarheid van onderzoeksresultaten wordt vergroot door het onder-zoekinformatiesysteem Pure dat in 2018 werd geïmple-menteerd. Opname en beschikbaar stellen van de volledige publicatie via Pure, waar mogelijk, vergroot de toegankelijkheid van ‘open access’-publicaties.

Een deel van het onderzoek van de Open Universiteit wordt opgezet met mensen en organisaties uit de praktijk. Dat betekent dat bevindingen gemakkelijker direct terugvloeien naar de praktijk. Dat is vooral het geval bij onderzoek gericht op het onderwijsveld en daarbij betrokken lerarenopleidingen, scholen en schoolbesturen. De toekenning van de NRO-verbindingsprijs 2019 aan een onderzoeker van de Open Universiteit toont aan dat haar onderzoek op dit terrein erkend en gewaardeerd wordt. Deze prijs wordt toegekend aan onderzoekers die hun onderzoek op doeltreffende wijze vertalen voor de lespraktijk in het Nederlands onderwijs.

Ter ondersteuning en facilitering van het onderzoek wordt op centraal niveau gewerkt aan verbreding van de onderzoekondersteuning. Dit vindt plaats door verkenning en implementatie van software voor uitvoering van onderzoek en samenwerking tussen onderzoekers, en op de Dag van het Onderzoek. Tijdens die dag ontmoeten onderzoekers uit alle geledingen van de Open Universiteit elkaar in Heerlen.

De Open Universiteit wil omvang, kwaliteit en impact van haar onderzoek op een hoger peil brengen en tegelijkertijd de verwevenheid met het onderwijs versterken. Haar wettelijke taak is via onderwijskun-dig onderzoek bijdragen aan de innovatie van het Nederlandse hoger onderwijs. De Open Universiteit is gespecialiseerd in leren en doceren in een door tech-nologie verrijkte omgeving. Het onderzoek naar onder-wijsvernieuwing is relevant om de ontwikkelingen in het hoger onderwijs gelijke tred te laten houden met de ontwikkelingen in de maatschappij. Dit onderzoek stimuleert ook de vernieuwing van het bachelor- en masteronderwijs en het postinitieel onderwijs van de Open Universiteit.

Naast het onderwijskundig onderzoek ontwikkelt de Open Universiteit initiatieven om te komen tot meer geïntegreerde, multidisciplinaire onderzoeksprogram-ma’s. Deze ‘bouwen’ voort op het disciplinaire onder-zoek in de faculteiten en betreffen maatschappelijk relevante thema’s op de raakvlakken tussen diverse disciplines. Een voorbeeld hiervan is het onderzoeks-programma De veilige stad dat in 2019 zijn tweede jaar inging. Het al langer bestaande multidisciplinaire onderzoeksprogramma Learning and Innovation in Resilient Systems kent een hoge wetenschappelijke output en trof de voorbereidingen voor de eerste externe visitatie, die in 2020 plaatsvindt.

Verbonden met de twee multidisciplinaire onderzoeks-programma’s verricht de Open Universiteit wetenschap-pelijk onderzoek in de zeven wetenschapsgebieden waarbinnen ook academische opleidingen worden verzorgd. De Open Universiteit kent de volgende onderzoeksprogramma’s: Waarde en waardering van cultuur; Recht in de geïndividualiseerde netwerksamen-leving; Learning and Innovation in Resilient Systems;

The Interaction between Implicit and Explicit Strategies for Behaviour; Learning and teaching in technology-enhanced environments. Begin 2019 werd de externe visitatie van het laatstgenoemde programma in de jaren 2012-2017 succesvol afgerond. Dit onderwijswe-tenschappelijk onderzoek blijkt in vergelijking met het onderzoek aan andere Nederlandse universiteiten van uitstekend niveau te zijn.

Een groot aantal promovendi dat onderzoek doet in de disciplinaire en multidisciplinaire programma’s, maken

2020-2025. Er zijn twee belangrijke onderdelen. Ten eerste onderzoek in het kader van het in 2019-2020 opgestarte landelijke Sectorplan Rechtsgeleerdheid;

Rechtswetenschappen participeert sterk in het programma Transformatieve globalisering en recht.

Ten tweede onderzoek binnen het reeds lopende multidisciplinaire onderzoeksprogramma De veilige stad van de Open Universiteit. Binnen dat programma verschenen veel publicaties. In 2020 verschijnt de tweede uitgave in de serie ‘Veilige stad’ onder de titel

‘Orde en verwarring in de stad’. In de zomer van 2019 verleende minister mr. drs. Ingrid van Engelshoven van OCW goedkeuring aan het facultair plan in het kader van het Sectorplan Rechtsgeleerdheid. De komende zes jaar kan Rechtswetenschappen circa € 300K per jaar investeren in onderzoek van beginnende en pas gepromoveerde talenten. Eén van de hoofddoelen van het Sectorplan is een wetenschappelijke carrière aan- trekkelijk maken voor beginnende docenten/onder-zoekers. Het onderzoek betreft de impact van globalise-ring op effectieve rechtsbescherming, de democra- tische rechtsstaat en grondrechtenbescherming in Nederland. De nieuwe multidisciplinaire onderzoeks-groep, bestaande uit promovendi, postdocs en nieuw geworven universitaire docenten, houdt zich bezig met actuele thema’s als witwassen, terrorisme, mensen-handel en de rol van de rechter in klimaatzaken. Belang- rijke doelen zijn internationaal publiceren, impact genereren en verwerving van extern onderzoeks- geld. In het verslagjaar startten zes buitenpromovendi en twee reguliere promovendi met hun promotie- traject en werden de leerstoelen Empirical Legal Studies en Rechtsantropologie ingesteld.

Faculteit Management, Science & Technology

In document JAAR VERSLAG 2019 (pagina 27-31)