• No results found

Hoofdstuk 5 De opvattingen van sportverenigingen en van de gemeente Heumen over de regierol

5.2 Activiteiten

5.2.3 Verantwoordelijkheid

De verantwoordelijkheid wordt beoordeeld door de indicatoren herkenning van verantwoordelijkheid, benoeming van verantwoordelijkheid en de uitvoering van beleid.

Gemeente Heumen:

De respondenten van de gemeente Heumen zijn van mening dat de verantwoordelijkheid steeds meer bij de burger moet komen te liggen. De gemeente herkent ook haar verantwoordelijkheid in een breder perspectief, een passende begroting. Naast deze financiële verantwoordelijkheid, is men ook op de hoogte van de verantwoordelijkheid van de gemeente Heumen op het gebied van sport. De gemeente is in principe niets verplicht op het gebied van sport, zo weten enkele respondenten van de gemeente. Er wordt toegewerkt naar een situatie waarbij de gemeente zijn handen volledig van de sport afhaalt. Het helemaal terugtreden op het gebied van subsidies wil niet zeggen dat er niet meer ondersteund kan worden. Hiermee wordt door de respondenten vooral gedoeld op het vrijwilligerssteunpunt. Dit zal een belangrijke taak van de gemeente blijven volgens de respondenten. Er wordt vanuit de gemeente wel verantwoordelijkheid richting sportverenigingen erkend.

De benoeming van verantwoordelijkheid wordt ook door de verschillende respondenten vanuit de gemeente aangehaald. Deze benoeming van verantwoordelijkheid schuift echter veel verantwoordelijkheid af op de burger en daarmee indirect ook op de sportverenigingen. Daarbij wordt ook benoemd dat bij het stoppen met subsidies de verantwoordelijkheid voor de ondersteuning in vrijwilligers niet afneemt. Hierbij is de verantwoordelijkheidsverdeling van belang voor alle actoren. De overheid kan een rol spelen door wanneer het noodzakelijk is te ondersteunen en faciliteren. Veel maatschappelijke organisaties (ook sportverenigingen) kijken toch nog te veel naar de overheid als het gaat om hulp en het vinden van oplossingen. Om de kanteling naar meer

zelfredzaamheid en eigen verantwoordelijkheid succesvol te maken, moet er ook voldoende oog zijn voor de veranderingen. Dit geeft de verantwoordelijkheid van alle actoren aan. Het is een verantwoording voor de gemeente om de denkprocesverandering te ondersteunen. Door het verleggen van de verantwoordelijkheid naar de sportverenigingen kan het ook een mooie uitkomst zijn om een platform te organiseren waarin sportverenigingen elkaar kunnen ontmoeten. Bovenstaande verantwoordelijkheden worden door respondenten binnen de gemeente aangehaald als toekomstige verantwoordelijkheden van de gemeente in samenwerking met de sportverenigingen.

Voor de uitvoering van beleid is de gemeente afhankelijk van zijn sportverenigingen zo merken de respondenten op. De respondenten weten ook dat de verenigingen financieel worden ondersteund, de verdere invulling van beleid gaat autonoom. Hiermee wordt eigenlijk bedoeld dat er niet een daadwerkelijk beleid is vanuit de gemeente welke door sportverenigingen uitgevoerd zou moeten of kunnen worden. Als het gaat om onderhoud van sportparken dan werkt het beleid wel, sportverenigingen zorgen op hun eigen manier voor het onderhouden van de sportparken. Als het gaat om de uitvoering van vrijwilligersbeleid, dan ondersteund de gemeente daarin ruimschoots, aldus alle respondenten van de gemeente Heumen. In die zin neemt de gemeente als het gaat om vrijwilligerswerk de verantwoordelijkheid op zich met betrekking tot het vrijwilligersbeleid.

Sportverenigingen in de gemeente Heumen:

Bestuurders van sportverenigingen kennen over het algemeen hun eigen verantwoordelijkheden, zo geven ze zelf aan. Alle bestuurders geven aan verantwoordelijk te zijn voor de financiële huishouding van de vereniging. Het palet aan werkzaamheden wordt ook steeds uitgebreider. Bestuurders weten dat er de laatste jaren steeds meer en omvangrijkere taken zijn bijgekomen voor de besturen van sportverenigingen. Sportverenigingen willen de sport ook laagdrempelig houden. Er moet een juiste balans gezocht en gevonden worden, verenigingen moeten creatief zijn in het binnenhalen van geld. Hiermee geven de bestuurders ook duidelijk aan hun verantwoordelijkheden te herkennen.

Het benoemen van de verantwoordelijkheden is iets dat door vele bestuurders van sportverenigingen gedaan wordt. Vele bestuurders geven aan al bezig te zijn met het voorbereiden van hun leden op mogelijke veranderingen. Enkele verenigingen zijn al begonnen met het verhogen van de contributies, deze willen dit trapsgewijs doen. Op deze manier benoemen de sportverenigingen hun eigen verantwoordelijkheid. Ook zijn er enkele bestuurders die van mening zijn dat ze al jarenlang, en sommige zelfs vanaf de oprichting van hun vereniging, zelfredzaam zijn. Deze bestuurders wijze er op dat een sportvereniging zelf ook verantwoordelijk is voor de uiteindelijk gang van zaken en niet de gemeente. Hiermee wordt de verantwoordelijkheid door enkele sportbestuurders zeer nadrukkelijk benoemd.

De verenigingen zijn zelf verantwoordelijk voor de uitvoering van beleid, zo blijkt uit de interviews met bestuurders van sportverenigingen. Vele bestuurders maken duidelijk wel financiële middelen te ontvangen. Voor het grootste deel voltooien de sportverenigingen de uitvoering van het beleid. Dit is ook een gevolg van de autonome positie welke verenigingen hebben bij de beleidsvorming. Het onderhoud van het sportpark wordt door de verenigingen zelf gedaan. De uitvoering van het vrijwilligersbeleid wordt door de sportverenigingen helemaal zelf gedaan. De bestuurders van sportverenigingen geven aan dat het vrijwilligersbeleid de laatste jaren moeilijker is geworden. Vele verengingen zien dat leden van sportverenigingen zich steeds meer als consumenten gaan gedragen. Het merendeel van de bestuurders heeft ook geen idee op welke manier de gemeente bij zou kunnen dragen aan het vrijwilligersbeleid.