• No results found

Veenweidegebeid Gebied 22

In document GOOISE MEREN (pagina 108-113)

Veenweidegebeid Gebied 22

Waardebepaling en ontwikkeling

Het oorspronkelijke ontginningspatroon met de gevarieerde bebouwing is de drager van het landschap. Dit is in de loop van de tijd door de verschillende soorten infrastructuur versnipperd geraakt. Een deel van de gebouwen, waar-onder veel boerderijen en enkele panden op het kruitfabriekterrein, heeft cul-tuurhistorische waarde. Een deel hiervan is aangewezen als monument. Bij de kern Muiden wordt de snelweg A1 naar het zuiden verlegd en verbreed.

Bijzonder welstandsniveau

Het veenweidegebied met de historische structuur en de overwegend gevari-eerde bebouwing langs de lint- en dijkwegen is een gebied met een bijzonder welstandsniveau. De schootsvelden en Noordpolder zijn deel van het UNESCO werelderfgoed Stelling van Amsterdam. Het veenweidegebied maakt daar-naast deel uit van de Nieuwe Hollandse Waterlinie, die is voorgedragen als UNESCO werelderfgoed. Het beleid voor de bebouwing is gericht op behoud of versterking van het bestaande karakter. Er zal onder meer worden beoor-deeld op de ligging in het landschap en een passend, terughoudend kleur-gebruik. Het beleid voor de voormalige schootsvelden is gericht op behoud en herstel van de openheid van het gebied met oog op de zichtbaarheid van vestingwerken. Bij de advisering over bouwplannen binnen de schootsvelden zal gelet worden op de inpassing in het open landschap, waarbij de zichtbaar-heid van de vesting moet worden behouden, net als het open karakter van het gebied. Nieuwe bebouwing in de zone van 600 m rondom de Vesting Muiden is in beginsel van hout.

Welstandsnota Gooise Meren 2016, pagina 110

Welstandscriteria

Bouwplannen worden in samenhang met de beschrijving en uitgangspunten getoetst aan de volgende criteria:

Ligging

• per erf, kavel of terrein is er één hoofdmassa

• het hoofdgebouw is met de voorgevel gericht naar de belangrijkste weg

• rooilijnen van bouwmassa’s verspringen en zijn evenwijdig aan de weg of haaks op de sloten

• bij rijen is de rooilijn in samenhang

• bijgebouwen liggen in principe achter het hoofdgebouw

• doorzichten behouden en waar mogelijk versterken Massa

• gebouwen zijn vrijstaand, individueel en afwisselend

• herhaling is de leidraad bij rijen

• gebouwen hebben een eenvoudige hoofdvorm

• hoofdgebouwen hebben één, soms twee lagen met een (samengesteld) zadel-dak of mansardekap

• de nokrichting is afwisselend

• op- en aanbouwen zijn ondergeschikt aan het hoofdvolume

• bijgebouwen hebben een eenvoudige hoofdvorm

• bijgebouwen bestaan uit een onderbouw van één laag met plat dak of flauw hellend zadeldak

Architectonische uitwerking

• de architectonische uitwerking en detaillering zijn zorgvuldig en variëren van eenvoudig tot rijk

• bij boerderijen het verschil tussen voorhuis en achterhuis van het hoofdge-bouw benadrukken

• zijgevels van woningen hebben vensters

• bijgebouwen waaronder schuren eenvoudiger maar net zo zorgvuldig detail-leren als de hoofdmassa

• wijzigingen en toevoegingen in stijl, maat en schaal zorgvuldig afstemmen op het hoofdvolume

Materiaal en kleur

• gevels zijn in hoofdzaak van bruine baksteen, soms geschilderd of gepleisterd in wit tinten, en in de verboden kringen (tot 600 meter) van hout

• hellende daken zijn gedekt met bij voorkeur keramische pannen en in een enkel geval van riet

• houtwerk bij woningen en boerderijen schilderen: grote vlakken in donkere tin-ten, kleine elementen in traditionele contrasterende lichte tinten zoals wit tinten

• het kleurgebruik is terughoudend en aangepast aan het landschap

Veenweidegebeid Gebied 22

Veenweidegebeid Gebied 22

Aanvullend beleid

Specifiek beleid voor de polders rond Muiden en Muiderberg is vastgelegd in de Nota Cultuurhistorie en Landschap.

Bebouwing verboden kringen rond de Vesting Muiden

In het veenweidegebied rond Muiden zijn nog diverse kringenwetgebouwen aanwezig, die de ligging nabij een vesting of fort en in de waterlinies goed zichtbaar maken. Het beleid is erop gericht om de bestaande houten bebou-wing te behouden of terug te brengen waar deze verloren is gegaan. Deze strategie wordt ook toegepast bij ontwikkelingen buiten bestaande kernen in de voormalige verboden kringen. Voor de verboden kringen tot 600 meter rond de Vesting Muiden en de Westbatterij gelden in het veenweidegebied de cri-teria voor houten bebouwing als aanvullende cricri-teria. Op het fabrieksgedeelte van het voormalige kruitfabriekterrein en voor enkele gebouwen van militair belang, is al tijdens de Kringenwet een uitzondering voor bouw in niet-brand-bare materialen gemaakt. Hier is het beleid daarom niet gericht op houtbouw.

Openheid verboden kringen rond de Vesting Muiden

De open schootsvelden van de Westbatterij, Fort Pampus en de Vesting Muiden hebben een grote cultuurhistorische waarde. Waar mogelijk moet bin-nen de aanvalszone van 1000 meter de openheid op zijn minst behouden blijven. Verdichting van bestaande linten en is denkbaar met een goede land-schappelijke inpassing in aansluiting op de bestaande intensiteit. Op agra-rische bouwblokken is aanpassing en vernieuwing van agraagra-rische opstallen mogelijk, mits ingepast in het landschap.

Snelwegen A1 en A6

In verband met de wegverbreding Schiphol – Amsterdam – Almere (SAA) is een ambitiedocument vastgesteld met de eisen aan de infrastructuur, alle bij-behorende kunstwerken en het snelweggerelateerde landschap. De gemeente deelt de hoge ambitie die in dit document wordt toegelicht en de normen voor bebouwing in dit document gelden als aanvullende eisen.

Verzorgingsplaatsen Hackelaar en Honswijck

Ten oosten van Muiden liggen aan weerzijden van de snelweg A1 verzor-gingsplaatsen. Uitgangspunt is dat de gebouwen op elkaar zijn afgestemd en dat het kleurgebruik terughoudend is, passend bij het landschap. In het kader van het project SAA wordt verzorgingsplaats Honswijck (ten zuiden van de A1) opnieuw aangelegd. De Hackelaar wordt heringericht en beter ingepast in het landschap. Hier is een wegrestaurant voorzien. Voor de uitstraling van dit restaurant is een beeldkwaliteitsplan opgesteld, dat is gericht op een uitstraling van een boerenschuur. De richtlijnen en uitgangspunten zoals genoemd in dit

Welstandsnota Gooise Meren 2016, pagina 112

In document GOOISE MEREN (pagina 108-113)