• No results found

Varianten Vrachtwagenstroken

6 VERKENNING VARIANTEN

6.2 Varianten Vrachtwagenstroken

Voor de vrachtwagenstroken zijn er drie mogelijkheden om deze te laten beginnen. Deze kunnen worden onderverdeeld in drie mogelijkheden:

- Voor de uitvoeger/verbindingsweg N207 - Vanaf de uitvoeger/verbindingsweg N207 - Na de uitvoeger/verbindingsweg N207

Zoals in hoofdstuk 6.1.1. aangeven, worden per variant twee mogelijkheden getoont (vrachtwagenstrook voor zowel A4 als A44, alsmede alleen A4)

6.2.1 Vrachtwagenstrook HRR - 1 (voor uitvoeger/verbindingsweg N207)

Voor deze variant wordt de vrachtwagenstrook als uitvoeger uitgevoerd. De vrachtwagenstrook loopt dan grotendeels parallel aan de HRR, waarbij de uitvoeger van de N207 boven- of onderlangs wordt gekruist. De vrachtwagenstrook loopt in alle varianten onder het huidige viaduct door, waar nog ruimte is naast de HRR.

De vrachtwagenstrook loopt vervolgens via de huidige invoeger vanaf de N207 naar de A4. De

verbindingsweg vanaf de N207 voegt uiteindelijk in op de vrachtwagenstrook, voordat de strook als één rijstrook invoegt op of samenvoegt met de A4. De huidige uitvoeger vanaf de A4 naar de N207 zal in dit geval wel verlegd moeten worden, om aan de minimum turbulentielengte te voldoen (700 meter)

De vrachtwagenstrook voor de A44 splitst na het viaduct onder de N207 af, waarna de verbindingsweg N207 invoegt op de Vrachtwagenstrook, waarna deze invoegt op de A44. Indien dit tot de voorkeursvariant behoort, zal ook de invoeger vanaf de N207 op de A44 verlegd moeten worden, om te voldoen aan de gestelde eisen wat betreft minimum turbulentielengte (600 meter).

Figuur 6.3 Vrachtwagenstrook HRR - 1

Figuur 6.4 Vrachtwagenstrook HRR - 1

Indien de vrachtwagenstrook alleen de A4 bedient, komt het tot de onderstaande variant. Bij deze variant hoeft de invoeger van de N207 op de A44 niet verlegd te worden, waardoor het flink in kosten scheelt.

Echter is opnieuw de vraag, zoals ook in hoofdstuk 9.2 aangegeven, hoe de stromen dan duidelijk aangegeven kunnen worden.

Qua vormgeving van de vrachtwagenstroken (bochtstralen, etc.) kan nog het een en ander aangepast worden. Zo is het mogelijk om de vrachtwagenstrook iets meer uit te buigen zoals nu op afbeelding staat. In dat geval moet de invoeger vanaf de N207 op een iets andere hoek aansnijden. Deze ontwerpoptimalisaties komen in de ontwerpfase naar voren.

Voordelen Vrachtwagenstrook HRR - 1:

- Vrachtwagens ruim voor kruising van wegvak A4 af, geen turbulentie vlak voor splitsing - Lange vrachtwagenstrook zorgt voor rustiger wegbeeld vrachtwagens

Nadelen Vrachtwagenstrook HRR - 1:

- Lengte vrachtwagenstrook zorgt ervoor dat variant relatief duur is.

- Uitvoeger naar N207 wordt ingekort, kans op terugslag hoofdrijbaan groter

6.2.2 Vrachtwagenstrook HRR 2 - vanaf uitvoeger/verbindingsweg N207

De tweede variant voor de vrachtwagenstroken is om deze te laten beginnen op de huidige

uitvoeger/verbindingsweg vanaf de A4 HRR naar de N207. Voordeel van deze variant is dat er in vergelijking met de andere twee varianten minder extra infrastructuur aangelegd hoeft te worden. Voor de rest

(onderdoorgang N207, invoeging op A4) komt de variant overeen met variant 1 (9.3.1)

Figuur 6.5 Vrachtwagenstrook HRR - 2

Indien deze variant uit één vrachtwagenstrook (alleen A4) bestaat, wordt de situatie als onderstaand. De wegsituatie is in principe het zelfde als bij de ‘dubbele’ vorm van deze variant. De invoeger van de N207 voegt weer in/samen met de vrachtwagenstrook. Zoals eerder aangeven, kan deze invoeger verlengd worden ten opzichte van de richtlijnen. Dit behoort echter tot de ontwerpoptimalisaties.

Figuur 6.6 Vrachtwagenstrook HRR - 2

Voordelen Vrachtwagenstrook HRR - 2:

- Vrachtwagens gelijk met verkeer naar N207 van weg af, relatieve kosten vallen mee door weinig nieuw asfalt. Vrachtwagenstrook wordt hier in principe parallelstructuur tesamen met verbindingswegen.

- Vanaf Uitvoeger/Verbindingsweg N207 loopt tracé recht, grotere zichtafstanden - Geen extra discontinuïteit op hoofdrijbaan

Nadelen Vrachtwagenstrook HRR - 2:

- Bij spitsdrukte grotere kans op terugslag door extra verkeer op Uitvoeger/Verbindingsweg N207 - Op Verbindingsweg moet splitsing of ‘uitvoeger op uitvoeger’ komen, levert extra weefgedrag op.

6.2.3 Vrachtwagenstrook HRR 3 - na uitvoeger N207 en voor splitsing A4/A44

De derde mogelijkheid om de vrachtwagenstrook te beginnen is na de uitvoeger N207. In deze variant dient de blokmarkering van de splitsing ‘op te schuiven’, waardoor dit splitsingsvak korter wordt. Dit wordt opgevangen door het feit dat vrachtwagens dan niet meer op de splitsing tot hinder zijn. In de variant waarbij er wordt uitgegaan van een dubbele vrachtwagenstrook. Indien er gekozen wordt voor de dubbele variant, kan de vormgeving zo worden gekozen dat de meest rechterrijstrook afsplitst tot

vrachtwagenstrook. Indien de enkele variant wordt gekozen is dit niet mogelijk, aangezien er dan extra ongewenste turbulentie kan gaan optreden door vrachtwagens naar de A44. Uiteraard kan er ook gekozen worden voor een ‘normale’ uitvoeger van de vrachtwagenstrook. De keuzes op dit detailniveau worden bij de voorkeursvariant nader bekeken.

Figuur 6.7 Vrachtwagenstrook HRR - 3

De ‘enkele’ variant is gelijk aan de ‘dubbele’ variant, waarbij er geen vrachtwagenstrook naar de A44 is. Zoals hierboven ook al aangegeven; indien deze variant gekozen wordt, is het niet mogelijk om de

vrachtwagenstrook vorm te geven als splitsing van de HRR, waarbij de rechter strook overloopt in de vrachtwagenstrook. Bij volledige verbreding zou ook betekenen dat er tussen de huidige uitvoeger en splitsing in principe twee extra discontinuïteiten plaatsvinden; namelijk de uitvoeger voor de

vrachtwagenstrook alsook de extra rijstrook voor de A44, aan de rechterzijde van de A4 HRR.

Figuur 6.8 Vrachtwagenstrook HRR - 3

Voordelen Vrachtwagenstrook HRR - 3:

- Vrachtwagenstrook in deze variant het meest parallel; vrachtwagenstrook blijft relatief dicht langs HRR, levert ‘logisch’ wegbeeld op.

- Variant niet enorm duur door relatief korte lengte.

Nadelen Vrachtwagenstrook HRR - 3:

- Weefvak voor Splitsing moet verkort worden, mogelijk kans op meer weefgedrag autoverkeer op kortere afstand. Effecten moeten bepaald worden in FOSIM.

- Vrachtwagenstrook ingeklemd tussen uitvoeger N207 en splitsing A4/A44, vrachtwagenstrook komt derhalve vrij onverwacht.

- Bij volledige verbreding A4 kan extra rijstrook op splitsing (2+4) niet even lang als in de andere

varianten, aangezien de vrachtwagenstrook eerst nog uit moet voegen na het weefvak/uitvoeger naar de N207 conform de minimum turbulentielengte