• No results found

Van de Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC)

CoCanCPG Coordination of Cancer Clinical Practice Guidelines IKC Integrale Kankercentra

VIKC Vereniging van Integrale Kankercentra

De Vereniging van Integrale Kankercentra (VIKC) is het landelijke samenwerkingsverband tussen de Integrale Kankercentra (IKC) en faciliteert de ontwik- keling, disseminatie, implementatie en evaluatie van richtlijnen voor de oncologische en palliatieve zorg. De richtlijnen zijn te raadplegen op de door de VIKC ontwikkelde databases Oncoline (www.oncoline.nl) en Pallialine (www.pallialine.nl). In deze databases zijn momenteel een kleine tweehonderd richtlijnen beschikbaar.

Elkaars richtlijnen gebruiken

Een relatief nieuwe stap in richtlijnontwikkeling is om meer gebruik te maken van elders ontwikkelde richtlijnen. Dit kan de workload en de ontwikkelings- duur bekorten. Er zijn verschillende manieren om elders gepubliceerde richtlijnen te gebruiken: je kunt deze adopteren, aanpassen of gewoonweg overne- men. Het heeft dus zin de ontwikkeling van een nieu- we richtlijn te starten met een systematische search naar andere evidence-based richtlijnen. Afhankelijk van de uitgangsvragen kunnen aanbevelingen uit één of meer richtlijnen worden overgenomen. Aandachtspunten zijn de invloed van de farmaceuti- sche industrie, culturele verschillen, verschillen in de zorgorganisatie en de verschillen in literatuuronder- zoek en in level of evidence.

Samen internationaal ontwikkelen

Het door de Europese Commissie gesubsidieerde project Coordination of Cancer Clinical Practice

Guidelines (CoCanCPG) gaat hierin nog een stap ver- der. Het doel van dit project is effectievere richtlijn- ontwikkeling door Europese samenwerking. De VIKC leidt het CoCanCPG-project in de ontwikkeling van internationale standaarden. Daarnaast worden de activiteiten in kaart gebracht die samen uitgevoerd kunnen worden. Dat is niet alleen het literatuuron- derzoek, maar ook de selectie en beoordeling van literatuur, de evidence-tabellen en het monitoren van nieuwe evidence. Binnenkort wordt gestart met een pilotproject om met verschillende internationale organisaties het literatuuronderzoek voor enkele oncologische richtlijnen samen uit te voeren. Dit leidt tot minder gefragmenteerd werken en het voor- komen van onnodig dubbel werk.

Momenteel wordt in Nederland gewerkt aan de ont- wikkeling van 17 oncologische richtlijnen. Deze wor- den naar verwachting als volgt gepubliceerd op Oncoline:

Eind 2007 wordt de in het Engels vertaalde ver- sie van de richtlijn prostaatcarcinoom op Oncoline verwacht (www.oncoline.nl/english).

Voor nadere informatie kunt u zich richten tot drs. S.M.C. Kersten, drs. J.A.D.J. van den Bogert of dr. N. Feller, beleidsmede- werkers Richtlijnen & organisatie oncologische zorg, VIKC, Utrecht (tel. 030-2305530, vikc@vikc.nl).

Nieuwe richtlijnen:

- pijn bij patiënten met kanker - hypofarynxcarcinoom - erfelijke darmkanker Gereviseerde richtlijnen: - coloncarcinoom - rectumcarcinoom - larynxcarcinoom - gliomen - basaalcelcarcinoom - beentumoren Nieuwe richtlijnen - blaascarcinoom

- behoud van ovariële functie - vermoeidheid

- voedingstekort

- behoefte aan psychosociale zorg - ondersteuning bij verwerking Gereviseerde richtlijnen

- maagcarcinoom - ovariumcarcinoom Publicatie van richtlijn verwacht op Oncoline

Eind 2007 2008-2009

De ontwikkeling van oncologische richtlijnen bevindt zich de laatste jaren in een stroomversnel- ling. Werden nog geen twee decennia geleden richtlijnen overwegend regionaal ontwikkeld door monodisciplinaire werkgroepen op basis van consensus, inmiddels is het landelijk ontwikkelen van evidence-based richtlijnen de norm. De Vereniging van Integrale Kankercentra heeft een vol- gende stap gezet door in Europees verband mee te werken aan het Europees ontwikkelen van richtlijnen. Daarmee kan veel winst worden behaald.

-\QPMPST+PNP[HS4HTTVNYHWO`:`Z[LT

+PNP[HSIYLHZ[PTHNPUN^P[OZ\WLYPVYX\HSP[`HUKYLSPHIPSP[`

4VYLPUMVYTH[PVU&

=PZP[V\Y^LIZP[LHUKKPZJV]LYHSSZ`Z[LTZWLJPMPJH[PVUZ

-<10-034 4,+0*(3 :@:;,4: ),5,3<?

;,3 !   ‹ ^^^M\QPTZIUS

-*97YVMLJ[6UL

-*97YVMLJ[*:

*9*VUZVSL

:`UHWZL7(*:>VYRZ[H[PVU

+Y`WP_

+Y`WP_

-*9TPZ-+(HWWYV]LK

,<9,-JVTWSPHU[

X ZW ^M L Œ-= :- .K WU XT QI V

kwaliteit van de medisch-specialistische zorg. Voor de kwaliteitsvisitatie wordt een academisch model verwacht. Afgesproken is om de resultaten van dit overleg af te wachten.

De kwaliteitsvisitatie voor alle radiologen heeft nog wel een aantal aanloopproblemen.

Zo komt het voor dat radiologen in de visitatiecyclus van werkplek wisselen en hierdoor mogelijk niet deel kunnen nemen aan de kwaliteitsvisitatie. Mogelijk werken radiologen alleen als waarnemer en worden ze daardoor nog niet gevisiteerd. De MSRC-verplich- ting stelt verder dat elke specialist actief deelneemt aan de kwaliteitsvisitatie. Afwezigheid in verband met vakantie of congres op de visitatiedag is dan ook niet gewenst. Het bureau plant echter de visitatie voor alle afdelingen ongeveer één jaar vooraf, zodat met de visitatie door iedereen rekening kan worden gehouden. Daarnaast is onzeker hoeveel radiologen alleen werkzaam zijn in Diagnostische Centra en Teleradiologie Centra. Ook voor deze radiologen geldt de MSRC-kwaliteitsvisitatie-verplichting, maar deze centra worden tot op heden door de Commissie Kwaliteitsvisitatie niet bezocht. Indien deze radiolo-

gen alleen in deze centra werken, moet voor hun herregistratie een oplossing worden gevonden. Ook is het denkbaar dat er radiologen zijn die langdurig arbeidsongeschikt zijn, maar na herstel toch weer willen praktiseren. Ten slotte is het mogelijk dat er radiologen zijn die langdurig in het buitenland verblijven.

Mocht een van voornoemde redenen, of een andere reden, aanwezig zijn waardoor het voor u niet mogelijk was deel te nemen aan een kwali- teitsvisitatie, verzoekt de Commissie Kwaliteits- visitatie u zich te melden bij het bureau van de NVvR. Naar aanleiding van deze inventarisatie kan de commissie aan de slag om voor deze radiologen een passende oplossing te vinden.

Kortom: meld u aan voor kwaliteitsvisitatie!

Dr. G.A. Hoffland, secretaris/penningmeester Commissie Kwaliteitsvisitatie Het zal de praktiserende Nederlandse radiologen

niet ontgaan zijn dat vanaf 1 januari 2006 voor de herregistratie door de MSRC nieuwe verplichtingen gelden.

Een van deze verplichtingen is dat de Nederlandse radioloog meedoet aan een kwaliteitsvisitatie van de wetenschappelijke vereniging. Deze verplichting geldt in principe voor alle radiologen die zich door de MSRC laten registreren.

De wijze van deze visitatie wordt door de MSRC overgelaten aan de wetenschappelijke vereniging. De NVvR heeft voor deze visitaties een Commissie Kwaliteitsvisitatie. De Commissie Kwaliteitsvisitatie is de voortzetting van de voormalige commissie Visitatie Niet-Opleidingsklinieken. De commissie visiteert de radiologische afdelingen/maatschappen een keer per vijf jaar.

Bij de visitatie wordt de commissie ondersteund door het CBO Kwaliteitsinstituut voor de Gezondheidszorg. De commissie heeft een uniform programma voor deze visitaties en verzamelt gege- vens over de radiologische praktijkvoering in Nederland.

De visitatie duurt één dag en de gevisiteerde maat- schap of afdeling ontvangt een visitatieverslag. Elke gevisiteerde radioloog ontvangt apart een bewijs van deelname aan deze visitatie. Dit bewijs van deelna- me kan de gevisiteerde radioloog gebruiken voor haar/zijn MSRC-registratie.

De visitaties worden ook ondersteund door het bureau van de NVvR. De planning van de visitaties vindt door ons bureau plaats, waarbij door het bureau wordt bijgehouden welke afdeling weer opnieuw voor visitatie in aanmerking komt. De uit- voering van de visitaties is voor de leden van de NVvR hiermee goed geregeld.

Voor de opleidingsafdelingen zijn de Commissie Kwaliteitsvisitatie en het Concilium in overleg over de wijze van uitvoering van de kwaliteitsvisitatie op deze afdelingen. Inmiddels hebben gezamenlijke visi- taties plaatsgevonden en wordt de meest praktische uitvoering van visiteren van zowel de opleidingsvisi- tatie als de kwaliteitsvisitatie geëvalueerd. Voor de academische radiologen is nog onzeker hoe een kwaliteitsvisitatie voor deze groep wordt uitge- voerd. Hierover vindt nog overleg plaats tussen Orde, NFU (Nederlandse Federatie van UMC’s) en CCMS, waarbij met name wordt nagedacht over de bijzon- dere positie van het medisch afdelingshoofd voor de