• No results found

In België zijn we begin januari gestart met de vaccinatie in de strijd tegen het corona virus. Vlaanderen nam een aarzelende start maar ondertussen draait de vaccinatiemolen op volle toeren. Bewoners en personeel van woonzorgcentra zijn als eersten aan de beurt volgens de vaccinatiestrategie die Vlaanderen volgt.

In ons huis werd dan ook op donderdag 14 januari de eerste prik gezet bij Piet De Scheemaeker van Rozentuin. Wat een historisch moment! Naar deze dag hebben we lang uitgekeken en hij zal nog lang in ons geheugen gegrift staan. Al onze 81 ingeënte bewoners hebben de vaccinatie met glans doorstaan. Een deel van de medewerkers kon ook reeds voor de eerste keer ingeënt worden. De andere collega’s volgen in de week van 25 januari onder voorbehoud van voldoende vaccins.

Bewoners en medewerkers worden ingeënt met het Pfizer-BioNTech vaccin, waarvan er twee dosissen per persoon nodig zijn. De tweede dosis zal ongeveer drie weken na de eerste dosis toegediend worden. Voor onze bewoners zal de tweede inenting dan plaatsvinden in de week van 3 februari en voor onze medewerkers in de week van 16 februari.

Wij danken onze collega’s, onze CRA Dr. Johan Wens en Dr.

Verdickt voor het vlotte verloop van de vaccinatie. De dag werd begonnen met het “optrekken” van het vaccin uit een flacon naar 6 individuele dossissen. Hier was de laatste weken veel over te doen in de media. Eerst werd er gedacht dat er maar 5 dossissen uit 1 flacon gehaald konden worden, maar in de praktijk bleek al gauw dat er genoeg vaccin was voor 6 en soms zelfs 7 dossissen. Na deze minitieuze voorbereiding konden ze aan de slag. Wij hopen binnen drie weken opnieuw te mogen rekenen op hun goede zorgen!

GEZONDHEID

Onze bewoners en medewerkers mogen dan binnenkort zo goed als allemaal ingeënt zijn, we moeten ons toch nog houden aan de geldende coronamaatregelen totdat de overgrote meerderheid, minstens 70% à 80% , van de bevolking ingeënt is.

Familieleden, vrienden en kennissen van onze bewoners, kortom elke burger, draagt een grote verantwoordelijkheid wanneer hij/

zij een besluit maakt rond het wel of niet nemen van een vaccin.

Mogen wij u overtuigen om JA te zeggen tegen het vaccin en NEE tegen Corona?

Waarom vaccineren?

Vaccinatie is onze belangrijkste troef om de COVID-19-pandemie achter ons te laten. Om terug gewoon met vrienden je verjaardag

te vieren, je (groot)ouders te knuffelen, op café of restaurant te gaan, of naar een concert of het voetbalstadion. Vaccinatie kan voorkomen dat je ernstig ziek wordt en levens redden. Heel belangrijk dus om je te laten inenten. Niet voor jezelf alleen, maar ook voor elkaar. Zodat we stukje bij beetje weer ons oude leven kunnen oppikken.

Doe het voor jezelf

COVID-19 kan een slopende ziekte zijn en het valt niet te voorspellen hoe ziek je ervan wordt. Je kan een milde versie doormaken, met symptomen die doen denken aan griep. Maar sommige mensen worden helaas veel ernstiger ziek en hebben zelfs intensieve zorg nodig. Vaccins gelden als de veiligste, succesvolste en goedkoopste manier om ziekte te voorkomen.

De coronavaccins zijn erg doeltreffend. De kans dat je na vaccinatie nog COVID-19 oploopt, is dus véél kleiner dan wanneer je je niet laat vaccineren.

Doe het voor elkaar

Een vaccin beschermt het individu. Maar als voldoende mensen gevaccineerd zijn, dan is een ganse gemeenschap beschermd.

Als je je laat vaccineren, bouw je dus mee aan groepsimmuniteit om zo controle te krijgen op dit virus en het uit de samenleving te krijgen.

Voor je zwakkere naasten…

Laat je je vaccineren, dan werp je meteen ook een dam op voor zij die zich omwille van onderliggende gezondheidsproblemen niet kunnen laten vaccineren (bv. iemand die een acute kankerbehandeling krijgt of zwangere vrouwen). Ook is vaccinatie belangrijk als je als zorgverlener of met risicogroepen werkt. Zo is de kans klein dat je anderen besmet.

Voor de zorgverleners…

Dankzij vaccinatie is er minder kans dat je naar de huisarts moet of in het ziekenhuis belandt met complicaties door COVID-19.

Het zorgsysteem is afgelopen jaar zwaar onder druk komen te staan door het hoge aantal coronabesmettingen en de talrijke hospitalisaties. Laat je dus vaccineren, zo help je ook de zorgverleners die altijd klaar staan voor jou.

Correcte en betrouwbare informatie

Vanuit verschillende hoeken krijgen we vaak andere informatie over het Corona vaccin. Welke stellingen zijn nu juist of fout en welke informatie en bronnen zijn betrouwbaar. Wij helpen u hier graag een stuk op weg om goed geïnformeerd een onderbouwde keuze te maken. Onderstaande tabel is afkomstig van het Vlaamse Agentschap Zorg en Gezondheid. Ook op de websites www.gezondheidenwetenschap.be en www.laatjevaccineren.be kan je betrouwbare informatie vinden en antwoord krijgen op specifieke vragen.

BEZOEKREGELING

Onze maatregelen bij het betreden van het woonzorgcentrum blijven tot nader bericht van kracht:

 Ontsmet uw handen bij het binnenkomen. Alcoholgel is voorzien aan het onthaal.

 Draag steeds een mondmasker. Zorg dat uw neus en mond volledig bedekt zijn. Zo bescherm je de anderen.

 Registreer u op het daarvoor voorziene document aan het onthaal.

 Houd steeds 1.5m afstand.

 Neem de kortste weg naar de kamer van uw familielid, kom met maximum 2 personen en betreed geen kamers van andere bewoners. De leefruimten op de afdeling waar de bewoners verblijven zijn niet toegankelijk voor bezoekers.

Er is wel bezoek toegestaan in de leefruimten tegenover de liften.

Bezoekregels:

1. Alle bezoekers dragen ten alle tijden een chirurgisch mondneusmasker tijdens het bezoek, ook op de kamer.

2. Nauw contact: dit is een persoon met wie de bewoner dichtbij kan zijn, dit noemen wij het knuffelcontact. Slechts één en steeds dezelfde persoon kan op bezoek komen als knuffelcontact.

3. Sociaal contact: dit is een personen met wie de bewoner contact mag hebben mits het respecteren van de afstandsregels. Dit contact wordt beperkt tot één persoon.

Deze persoon kan om de 2 weken wisselen.

4. In palliatieve situaties kunnen er aparte afspraken gemaakt worden over de bezoekregeling met directie en teambegeleiding.

Bedankt voor uw begrip en medewerking!

NIEUWJAARSBRIEF

1 Januari 2021 Liefste bewoner,

2020 is voorbij,

Geen minuut te vroeg voor mij.

Het is me het jaartje wel geweest Zonder knuffels of een feest.

2021 kan nu beginnen,

Dit jaar zullen we corona overwinnen.

Dan wordt alles weer als toen En is het uit met virtueel gezoen.

Mondmaskers geraken we zeker en vast wel kwijt.

Ze maken plaats voor vriendschap en gezondheid.

We moeten dan geen afstand meer houwen, En kunnen samen een vat vol geluk gaan brouwen.

Zoals steeds beloof ik je, ook al is het soms wat zwaar, Ik zal proberen flink te zijn in het nieuwe jaar.

Een dikke zoen geef ik je heel graag Maar helaas nog niet vandaag.

Je kapoen, Jesse De Greve

GERELATEERDE DOCUMENTEN